Precies een jaar geleden verhuisde ik van mijn ouderlijk huis naar een eigen plekje: ik ging op mezelf wonen. Dat was in mijn ogen hét moment om volledig veganistisch te gaan eten. En nu we alweer 1 jaar verder zijn, kan ik dus zeggen dat ik 1 jaar vegan ben. Ik weet dat het cliché is om te zeggen, maar wat gaat de tijd toch gruwelijk snel. In dit artikel wil ik je vertellen hoe ik veganist werd en hoe het bevalt!

1 jaar vegan

1 jaar vegan | Hoe het begon

Hoewel ik hierboven zeg dat de tijd zo snel gaat, voelt dat wat betreft veganisme anders. Het voelt alsof ik al veel langer veganist ben, het was zo’n fijne keuze. Toch is het echt pas een jaar. Ik mag vandaag mijn eerste ‘Veganniversary‘ vieren. En dat doe ik zeker, met een lekker (gezond) gebakje!

Maar hoe is het allemaal begonnen? Het gekke is dat ik pas 2 jaar geleden vegetariër werd. Begrijp me niet verkeerd, ik wilde dat al heel lang, maar ik mocht het thuis niet. Wat vond ik het fijn dat ik na jaren eindelijk de moed had om er toch nee tegen te zeggen (en om dat nee zeggen vol te houden).

Van vegetariër naar veganist

Ik zocht recepten op internet en kwam ook vegan recepten tegen. Wat was dat dan!? Ik verdiepte me er in, maar riep toen nog dat ik nooit veganist zou worden. Tot ik me ging verdiepen in redenen om veganist te worden. En toen besefte ik me dat als ik écht geen dierenleed wil, dat het beste zou zijn.

Maar op dat moment woonde ik nog thuis en vegetarisch eten werd al amper geaccepteerd. Toch zocht ik mogelijkheden om zoveel mogelijk te veganizen. Ik skipte alle non-vegan snacks en verving dat met fruit. Ook ging ik wekelijks naar de winkel om zelf soja yoghurt en vegan broodbeleg te halen.

Eindelijk volledig veganist

Begin 2017 was ik dus al ‘grotendeels veganist‘, alleen het avondeten was nog niet vegan. Ik was er op toen al mee bezig om uit huis te gaan, dus ik liet het zo tot het zover zou zijn. Gelukkig kwam dat fijne moment al snel. En op de dag dat ik in mijn eigen appartement trok, werd ik dus ook veganist!

Veggie world 2017In maart 2017 bezocht ik voor het eerst Veggie World, wat had ik het naar mijn zin!

1 jaar vegan | De overgang

Zoals je hierboven wel kunt lezen, ben ik niet cold turkey veganist geworden. Hoewel veganisme écht niet moeilijk of saai is, is het wel echt een lifestyle switch. Gelukkig zijn er genoeg vegan bloggers en Youtubers te vinden, waardoor je heel eenvoudig inspiratie op kunt doen.

De overgang van vleeseter naar vegetariër tot veganist heb ik als leuk ervaren. Ik heb voeding altijd interessant gevonden, dus het verdiepen in vegan food ging vanzelf. In de supermarkt zocht ik al vrij snel automatisch de vegan opties uit. En met de toename aan bewustzijn, groeit ook het aanbod.

Verslaving & meningen van anderen

In de eerste weken dat ik kaas schrapte, merkte ik dat ik soms nog zin had in een kracker met kaas. Ze zeggen dat kaas een verslaving is en ik kan dat best wel begrijpen. Gelukkig had ik alternatieven! Het enige dat vervelend was gedurende de overgang (en nog steeds), zijn de opmerkingen van anderen.

Ook al zeg je beleefd nee tegen een snoepje en vragen ze of je aan het lijnen bent, waarna je uitlegt dat er gelatine in zit… Veel mensen voelen zich meteen aangevallen. Mijn tip is om consistent te zijn. Leg het één keer uit en houd je er aan. Het zal makkelijker worden, omdat anderen je serieus gaan nemen.

Ik kan inmiddels ook beter reageren op comments als: dan krijg je tekorten, dat is veel te duur, ik houd zoveel van vlees enzovoort. En elke keer dat iemand weer een opmerking maakt over wat ik aan het eten ben, zie ik het als een mogelijkheid om te laten zien dat je als veganist juist nog veel kunt eten.

Vegan fashion shoppen

1 jaar vegan | Hoe bevalt het?

Als iemand vraagt hoe het bevalt om veganist te zijn, zeg ik altijd: GEWELDIG! Niet door de vele opmerkingen van anderen, maar daar ben ik juist ook sterker door geworden. Ik draag niet meer bij aan dierenleed en dat vind ik een ontzettend fijn gevoel. Bovendien heb ik super veel geleerd.

Niet alleen over de vee industrie, maar ook over vegan producten. Ik heb écht leren koken en eet gezonder dan ooit. Disclaimer: veganist worden betekent niet dat je automatisch ook gezond eet. Je kunt ook burgers, friet en chips eten. Maar ik heb me door veganisme dus verdiept in gezond eten.

Gezonder dan ooit

Ik ben bewust geworden van alle troep die ik vroeger in mijn mond stak. Wat overigens niet inhoudt dat ik nooit meer een frietje met ketchup pak op een festival (FAVO!), maar ik doe het met mate. Thuis kies ik voor gezond en ik voel me daardoor ZO ontzettend goed. Ja, ik ben een blije veganist!

Een dikke bonus vind ik dat ik nu anderen kan inspireren. Ik merk dat steeds meer mensen om me heen minder vlees gaan eten, me tippen als ze iets veganistisch tegen komen, me om advies vragen of vragen naar lekkere vegan recepten om het eens te proberen. Dat is toch geweldig!?

Vegan breakfast

Tot slot: 1 jaar vegan

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen hoe mijn overgang naar veganisme is verlopen en hoe het mij bevalt om veganist te zijn. Mocht je met vragen zitten met betrekking tot veganisme, laat ze dan gerust hieronder achter. Je mag me ook altijd een mailtje sturen: ik help je graag.

Liefs Mariëlle

P.S. benieuwd wat ik zoal eet als veganist? Volg me dan op Instagram!