In 2016 heb ik behoorlijk wat termen op mijn blog gegooid en is er ook best wel wat veranderd op mijn blog. Ik kreeg een nieuwe lay-out, een nieuw logo én de inhoud veranderde. Nog steeds schrijf ik over beauty, maar nu enkel nog dierproefvrij. Bovendien eet ik nu ook veganistisch. Maar wat houden al die termen nu precies in? Vandaag vertel ik alles wat je moet weten over dierproefvrij, vegetarisch en vegan!

Alles wat je moet weten over dierproefvrij, vegetarisch en vegan!

Alles wat je moet weten over dierproefvrij, vegetarisch en vegan!

Als je je er nog totaal niet mee bezig houdt, dan kunnen al deze termen best verwarrend zijn. Zo zou je misschien denken dat natuurlijke producten automatisch dierproefvrij zijn, helaas is dat niet zo. Ook zijn dierproefvrije producten niet altijd vegan. Ik wil daarom dit artikel delen, zodat je er hopelijk meer van snapt. Ik heb veel geleerd van Sophie, bekijk zeker haar video op Naoki!

Natuurlijke producten

Laat ik eerst even dit begrip nog toelichten, hier is ook veel verwarring over. Helaas is het makkelijk om als producent te zeggen dat je product natuurlijk is. Zeker consumenten die niets weten van ingrediënten kunnen makkelijk voor de gek gehouden worden. Al is maar 1 % van een product natuurlijk, dan nog kan de producent op zijn verpakking zetten dat het gaat om een natuurlijk product. Gelukkig is het verplicht om te vermelden wat er in het product zit. Check dus altijd de ingrediënten!

Dierproefvrije producten

Dit is helaas ook een gedoe. Ik zou zo graag willen dat over de hele wereld alles gemaakt zou worden zonder dierproeven… Helaas is dit nog niet het geval. Nederland is een dierproefvrij land, maar China heeft dierproeven verplicht aan producenten. Als een merk dus in China verkoopt, dan moet het altijd getest worden op dierproeven. Er zijn veel merken die zeggen dat ze ‘tegen dierproeven zijn’, maar soms wordt er dan alsnog verkocht in China. Lees je daarom goed in op wat écht dierproefvrije merken zijn.

Vegetarische producten

Dan wil ik graag nog het verschil uitleggen tussen vega en vegan. Een vegetariër eet geen vlees en vis, maar wel bijvoorbeeld kaas. Maar in kaas zit dierlijk stremsel en dit valt ook onder niet vegetarisch. Veel snoepjes bevatten gelatine en ook dit behoort tot niet vegetarisch. Daarom eet ik alleen nog snoepjes zonder gelatine. Als je ziet hoe dit gemaakt wordt, dan wil je dit waarschijnlijk ook niet meer… Wat betreft cosmetica geldt dat vegetarische producten geen ingrediënten bevatten van dode dieren.

Vegan cosmetica

En dan is er nog veganisme. Wanneer je geen vlees en vis eet, maar ook geen andere dierlijke producten nuttigt dan ben je veganist. Denk bijvoorbeeld aan kaas en ei, maar ook aan producten die gemaakt zijn van leer en wol. Vegan cosmetica bevat geen ingrediënten van dode, maar ook niet van levende dieren. Denk bijvoorbeeld aan bijenwas of melk.

Hopelijk begrijp je het allemaal nog tot nu toe. Dit was alles wat je moet weten over dierproefvrij, vegetarisch en vegan! Maar ik heb dus ook een kopje met informatie over natuurlijke producten gemaakt om dit aan je uit te leggen. Een natuurlijk product is niet altijd dierproefvrij en ook niet altijd vegan. Een dierproefvrij product hoeft ook niet altijd vegan te zijn. En een vegan product hoeft ook weer niet dierproefvrij en natuurlijk te zijn. Best wel ingewikkeld dus, neem de tijd om je hier goed in te verdiepen. Stel gerust je vragen hieronder bij de reacties. Natuurlijk mag je me ook altijd mailen!

Liefs Mariëlle

Photo by Cecilia Par