Bewust omgaan met je lichaam & medicijnen (+ mijn ervaring)

De boodschap die al een beetje doorscheen in mijn artikelen over hormonen, vind ik zo belangrijk dat ik er een apart artikel aan wijd: bewust omgaan met je lichaam & medicijnen. Uit ervaring weet ik namelijk hoe makkelijk medicatie wordt voorgeschreven, terwijl dit lang niet altijd helpend is. En dat kan flinke gevolgen hebben, zoals medicijnverslaving. Dat betekent niet dat ik tegen medicatie ben, maar tsja… lees even verder!
Heb ik een medicijnverslaving

Bewust omgaan met je gezondheid & medicijnen

Ik heb flink wat tijd besteed aan dit artikel, om mijn boodschap zo goed mogelijk over te laten komen. Aller eerst wil ik een dikke disclaimer delen: het is niet zo dat ik tegen medicatie ben.

We mogen ontzettend dankbaar zijn dat er medicijnen bestaan die pijn kunnen verzachten en levens kunnen redden. Soms is het nodig om een medicijn te nemen, het hélpt dan echt.

Er zijn echter zoveel gevallen waarbij medicatie helpt op de korte termijn, maar niet op de lange. Ook is er vaak sprake van symptoombestrijding, in plaats de oorzaak aanpakken.

Ons lichaam heeft een groot zelfherstellend vermogen (ook al heeft het soms wat ondersteuning nodig) en alles is met elkaar verbonden. Daarom ben ik groot fan van een holistische aanpak.

Ik heb bovenstaande aspecten zelf meerdere malen meegemaakt en ben blij dat ik nu bewust ben van de invloed van bijvoorbeeld voeding en levensstijl. Ik deel graag wat voorbeelden ter uitleg.

P.S. lees hier mijn algehele visie over waarom ik bewust leven zo belangrijk vind

Natuurlijk gezond zonder medicijnen

Mijn ervaring met (onnodige) medicatie

Er zijn drie voorbeelden die ik met je wil delen waarbij ik medicatie voorgeschreven heb gekregen en waarbij het naar mijn idee niet nodig was: vooral symptoombestrijdend en dus niet écht helpend. 

Astma vs chronische hyperventilatie

Een groot deel van mijn familie heeft astma en toen ik als jong meisje bepaalde klachten had, werd aangenomen dat ik het dan ook maar had. Ik kreeg er al op zeer jonge leeftijd medicijnen voor.

Het is echter nooit getest en toen ik op latere leeftijd nog steeds met klachten liep en geen enkel medicijn echt hielp, kreeg ik bij de longarts de diagnose van chronische hyperventilatie.

Daar helpt medicatie niet bij, therapie wél. Ik ben nu al jaren klachtenvrij. Als we dat eens eerder hadden geweten…

Van anticonceptiepil naar hormonale balans

Mijn cyclus was onregelmatig en mijn menstruaties heftig. Het werd er met de tijd niet beter op. Bij de dokter kreeg ik de anticonceptiepil voorgeschreven, want zo gaat dat nu eenmaal vaak.

Toen ik eenmaal ouder was, voelde dit niet goed meer voor mij. Ik stopte met de pil en ontdekte dat ik te maken had met hormonale disbalans. De pil lost dit niet op, maar onderdrukt de symptomen.

Dankzij natuurlijke therapie heb ik mijn hormonen in balans kunnen brengen. Weg klachten!
Dit begon allemaal met me bewust worden van hoe mijn eigen lichaam en vooral ook cyclus überhaupt eigenlijk werkt. Lees: menstruatiecyclus uitleg

Acne bestrijden met antibiotica 

Door die hormonale disbalans heb ik jaren rondgelopen met acne, waar ik erg onzeker van werd. Ook daarvoor ging ik naar de dokter, die een lijstje afwerkte met o.a. benzoylperoxide en antibiotica.

Wat wordt antibiotica snel voorgeschreven, antibioticaresistentie vormt een groeiend probleem. Het erge is nog, mijn acne ging niet weg. Ik heb het wél opgelost door het onderliggende probleem aan te pakken.

Tips voor bewust omgaan met medicatie

Risico’s: van medicijnverslaving tot ongeval

Ik hoop dat je met deze persoonlijke voorbeelden een idee hebt wat ik bedoel. Er zijn absoluut allerlei gevallen waarbij medicatie nodig is, maar ik geloof dat er ook vaak een andere optie is.

Het gebruiken van medicatie is namelijk niet zonder risico’s. Simpelweg door mogelijke bijwerkingen, maar ook de kans op het ontwikkelen van een medicijnverslaving bij bepaalde medicatie.

Maar het kan nog extremer: jaarlijks vallen er bijna 200 verkeersdoden en raken zo’n 20.000 mensen gewond doordat zij zelf of anderen onder invloed zijn van kalmerende middelen…

Tips om bewust om te gaan met medicatie

Er wordt inmiddels vanuit bepaalde instanties al meer advies gedeeld om bewuster om te gaan met medicatie en er zijn reclames zoals ‘antibiotica is voor een bacterie, niet voor een virus’.

Dat is goed om te zien! Ik hoop dat we met zijn allen onze gezondheid weer in eigen hand nemen.

En daarmee bedoel ik niet zelf gaan dokteren, maar het actief benaderen in plaats van zomaar wat aannemen.

Ik wil daarom enkele tips met je delen voor meer bewustzijn:

  • Gebruik je gezonde verstand en luister naar je eigen lichaam
  • Stel vragen bij een bepaalde diagnose en voorgeschreven medicatie
  • Doe zelf ook onderzoek naar het probleem, een mogelijke oorzaak etc.
  • Als je medicatie voorgeschreven krijgt, check dan de bijsluiter op bijwerkingen
  • Kijk of je een professionele specialist kunt inschakelen (diëtist, hormoontherapeut etc.)

Boek tip: meer brein, minder medicijn – Lissa Rankin

Gezond zonder medicijnen

Al te maken met een medicijnverslaving? 

Hoewel we bij verslaving vaak denken aan drugs of alcohol, stijgt ook het aantal medicijnverslavingen.

Dit heeft niet alleen betrekking op (zware) pijnstilling, maar ook bij makkelijkere verkrijgbare middelen.

Wist je dat ruim een half miljoen Nederlands gebruikmaakt van slaap- en kalmeringsmiddelen?

Ook hier kun je geestelijk en/of lichamelijk afhankelijk van worden en daar kom je niet zomaar van af.

Symptomen van medicijnverslaving

Mogelijke symptomen van een verslaving zijn: depressie, misselijkheid, slapeloosheid, een suffe indruk, weinig emotie tonen, slechte concentratie en niet zonder medicatie kunnen.

Wat te doen bij een medicijnverslaving?

Wanneer je een medicijnverslaving vermoedt bij jezelf of bij een ander, maak dit dan bespreekbaar. Het is tegenwoordig gelukkig vrij makkelijk om professionele (online) hulp in te schakelen.

Ik hoop dat dit artikel heeft gezorgd voor meer bewustzijn, stuur het gerust door wanneer je denkt dat iemand daar baat bij heeft!

Liefs Mariëlle
P.S. Ayurveda is een mooie manier om bewuster om te gaan met je lichaam & je gezondheid
Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.