Opmaak challenge | Eerst opmaken, dan pas kopen #minimalisme

In 2017 ging ik de opmaak challenge aan. Doordat ik mij al sinds 2016 bezighoud met minimalisme, werd ik namelijk gek van de mega voorraad aan verzorgingsproducten. Ook had ik best wel wat make-up back-ups liggen en daar wilde ik ook van af. Hoe kun je dat nu beter doen dan door jezelf op te leggen dat je eerst alles opmaakt, voordat je wat nieuws koopt. Sounds like a plan, ik vertel graag hoe het verliep!

De opmaak challenge

Mijn waarom achter de opmaak challenge

Onder het mom van minimaliseren wilde ik met de opmaak challenge mijn voorraad verkleinen. Ik had zoveel producten en als blogger ontvang ik ook geregeld wat nieuws. Het was haast onmogelijk om alles zelf op te maken en ik ben in gaan zien dat je écht niet zoveel nodig hebt.

Ik wilde geen mega stash meer hebben, want dat bespaart een hoop ruimte en geld. Voorheen kocht ik namelijk producten ‘gewoon’ als ik er benieuwd naar was of als het in de actie was. Als mijn stash dan te groot werd, gaf ik weer wat weg. Er gingen ook weleens producten over de datum en dat is zonde!

Wat ik allemaal nog op moest maken…

Het idee was dus om eerst de producten op te maken die ik had staan en daarna pas weer wat nieuws te kopen, als ik het écht nodig heb. Niet omdat ik benieuwd ben naar masker X, shampoo Y of crème Z. Nee, echt pas weer als ik begonnen ben aan de laatste tube in een bepaalde categorie.

Hieronder zie je mijn stashes van 2017, onderverdeeld in gezicht-, lichaam- en haarverzorging.

Mijn gezichtsverzorging stash

Ik heb maar een klein gezichtje, maar ik had wel een mega stash aan producten. En ik had zelfs al flink opgeruimd voor ik deze foto maakte. Mijn huid is behoorlijk gevoelig, dus vaak switchen van producten is sowieso geen goed idee.

De opmaak challenge

Al mijn producten qua lichaamsverzorging

Ook op het gebied van lichaamsverzorging had ik een heleboel. Dat had vooral te maken met cadeau’s die ik kreeg of perspakketjes die ik kreeg toegestuurd. De producten die je hieronder ziet, wilde ik dus eerst opmaken. Enne, ook voor het maken van deze foto had ik al meer dan de helft gehalveerd!

De opmaak challenge

Mijn haarverzorging producten

Toen ik begon aan de opmaak challenge had ik ‘maar’ 4 shampoo’s en 4 conditioners. Ook daarvan had ik er zoveel meer, maar ik had alles weggegeven dat ik zelf niet zo fijn vond werken bij mijn haartype.

Mocht je je afvragen of dit alle haarproducten zijn die ik heb: ja, ik heb verder alleen droogshampoo. Dit omdat ik nooit styling producten gebruik voor mijn haren, ik wil namelijk gezonde haren :)

De opmaak challenge

Opmaak challenge plan: hoe ga je slim te werk?

Een plan van aanpak is altijd een goed idee. Ik zet graag een aantal tips op een rij als je ook wilt starten:

 • Het belangrijkste doel is om eerst alle producten op te maken die je nu hebt staan
 • Begin met reeds aangebroken producten die dus snel opgaan, dat motiveert enorm
 • Verder kun je cadeau’s vragen in de vorm van iets leuks doen in plaats van douchegel etc.
 • Als blogger gaf ik bij PR bureau’s aan dat ik iets alleen met mijn toestemming wil ontvangen
 • Neem gratis producten die bijvoorbeeld in de stad worden uitgedeeld simpelweg niet meer aan
 • Geef alle producten die je niet fijn vindt of die voor jou niet werken meteen weg aan anderen
 • Je zou ook fijne producten uit liefde weg kunnen geven als er iemand jarig is: jij blij, zij blij!
 • Zet producten anders in om ze sneller op te maken, zoals voor het verwijderen van swatches
 • Koop alléén wat nieuws als je het echt nodig hebt, wees kritisch en check geen aanbiedingen

Opgemaakt update
Van het bovenstaande heb ik nu nog maar 3 producten en die zijn allemaal bijna op :)

Opmaak challenge update na 2 jaar: 2017 – 2019

Het is inmiddels 2 jaar geleden dat ik begon met de opmaak challenge en ik kan je vertellen dat ik nog steeds niet ben waar ik wil zijn. Ik heb gelukkig wel alle aangebroken producten opgemaakt.

Op een gegeven moment werd ik ook makkelijker met producten weggeven, omdat ik kieskeuriger ben geworden. Wat niet dierproefvrij, vegan en natuurlijk was, gaf ik weg en ik neem dat ook niet meer aan.

Ik weet inmiddels ook wat wel en niet werkt voor mijn huid (zie mijn natuurlijke verzorgingsroutine), dat scheelt een hoop trial & error en wat niet geschikt is voor mijn huid heb ik weggegeven.

Van persbureau’s ontvang ik geen onverwachte pakketjes meer, dat scheelt een hoop producten. In mijn omgeving is inmiddels ook bekend dat ik geen cadeau’s in de vorm van spullen meer wil.

Als er op straat iets wordt aangeboden, neem ik dat niet meer aan. Ook voel ik totaal geen drang meer om te kopen tijdens drogist aanbiedingen, dat is het voordeel van kritisch zijn qua ingrediënten ;)

Ik heb nog steeds wel back-ups qua verzorging staan, maar doordat ik niets nieuws meer koop, zullen die sneller op raken. Mijn make-up stash is kleiner dan ooit, ik koop enkel producten die bijna op zijn.

De belangrijkste les is dat een product véél langer meegaat dan je denkt!

Heb jij weleens geprobeerd om zo’n opmaak challenge aan te gaan?

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram.

Volg:
Deel:

45 Reacties

 1. 17 maart 2017 / 06:34

  Wat een goed idee, zo’n challenge! Er zit inderdaad wat in om eerst producten op te maken en dan pas iets nieuws te kopen. Met dingen als mascara en foundation probeer ik dat ook altijd te doen, maar bijvoorbeeld crèmes en doucheproducten vind ik vaal zo lekker ruiken dat ik me dan toch niet kan inhouden om er iets nieuws bij te kopen. Lastig!

 2. 17 maart 2017 / 07:23

  Ik doe mee! Probeer ik althans. Ik moet nodig eens mijn foundations, blushers en lipsticks opmaken én uitzoeken. Lichaamsverzorging valt hier gelukkig wel mee. Ik smeer me eigenlijk vrijwel altijd in met hetzelfde product. Verder moet ik wel echt mijn stapel potten opmaken met haarspul speciaal voor krullen. Daar ben ik al een tijd mee bezig, maar omdat ik mijn haren niet elke dag was (wordt het zo droog en pluizig van) duurt dat ook nog wel even. ;) Ook nachtcrèmes wil ik opmaken. Ik heb nu 3 verschillende tubes staan van Embryolisse….de een wat vetter dan de ander. Maar de huid is dan ook nooit elke dag hetzelfde; soms is die wat droger of juist vetter. En daarom heb ik dus ook zoveel foundations, haha. ;)

 3. 17 maart 2017 / 08:38

  Ja dit doe ik ook! Vooral met lichaamsproducten. Ik mag 2 douchegels gebruiken en 2 body butters. Als er 1 op is, mag ik een nieuwe pakken. Werkt super!

 4. Roos
  17 maart 2017 / 08:45

  Wat een leuke challenge, ik doe mee! Ik heb ook nog best veel staan wat ik op wil maken voordat ik iets nieuws koop. Past heel erg goed bij het minimaliseren :-)

 5. 17 maart 2017 / 08:50

  Hihi wat leuk!!

 6. 17 maart 2017 / 08:50

  Hihi dat is een goed idee ook!

 7. 17 maart 2017 / 08:51

  Wat betreft je huid, daar zit zeker wat in hihi! Ik kan je aanraden om het éérst eens uit te zoeken en dan te kijken wat je wel of niet wilt opmaken, scheelt ook hihi!

 8. 17 maart 2017 / 08:51

  Hihi dat zie ik vaak!

 9. 17 maart 2017 / 09:07

  Ik ben hier zelf ook mee bezig toevallig! De badkamer bij ons raakt elke keer weer overvol, dus ik probeer nu echt niet meer veel te kopen behalve als het nodig is.. Dat lukt mij op zich best goed, alleen merk ik dat als ik dan veel perspakketjes heb gehad er toch wel weer een voorraadje komt te staan. Vind ik ook niet zo heel erg, omdat ik het testen zo leuk vind gelukkig en daarna kan je altijd wat je niet gebruikt nog weggeven.

 10. 17 maart 2017 / 09:30

  Het afgelopen jaar ben ik steeds meer aan het minimaliseren. Ik merk dat mijn huid er ook niet van opknapt, als ik zoveel producten voor mijn blog test. Ik heb een aantal producten weggeven aan een vriendin en heb nog maar 1 of 2 stuks van een product. Ik bedoel wat moet je met 10 bodylotions haha. Al vind ik het nog wel eens lastig hoor want voor mijn site wil ik natuurlijk ook wel dingen testen hihi.

 11. Tessa | Daily Inception
  17 maart 2017 / 09:31

  Dit probeer ik ook al een tijdje en het lukt aardig! Bijna alle doucheproducten zijn nu op en haarproducten zijn zo goed als op.. Alleen de body producten gaan niet hard. Succes met de challenge

 12. 17 maart 2017 / 09:47

  Wauw wat heb je veel!! Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo heel veel gebruik qua verzorgingsproducten dus voor mij is zo’n challenge niet echt nodig. Voor mijn haar & lichaam gebruik ik twee blokjes zeep en voor mijn gezichtsreiniger alleen kokosolie en micellair water. Misschien kan je ook de opgestuurde producten weggeven? :) Ik weet dan mijn moeder er altijd heeeel blij mee is haha.

 13. 17 maart 2017 / 10:28

  Wat een goede challenge, ik probeer dit ook steeds meer te doen!

 14. 17 maart 2017 / 10:29

  Goed bezig! Ik ben er ook al een tijdje mee bezig. Werd gek van alle flesjes en potjes. Nu koop ik pas iets nieuws als het echt op is. En ik probeer geen voorraad vor een jaar meer aan te leggen haha

 15. 17 maart 2017 / 11:08

  Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd hier ook echt mee bezig ben! Ik heb zoveel producten liggen dat ik nieuwe producten niet eens meer kwijt kan. Vooral douchegels, daar kan ik nog jaren mee doen. Ik koop nu ook pas iets wanneer ik het nodig heb. Tenzij het een mega goede actie is van een product die ik altijd gebruik.

 16. 17 maart 2017 / 11:38

  Inderdaad!

 17. 17 maart 2017 / 12:05

  Ik hou me al een tijdje sterk! Ik koop de laatste paar maanden alleen iets bij als ik aan m’n laatste verpakking in een bepaalde productcategorie bezig ben, al maak ik voor Bath Bombs en Bubble Bars van Lush een uitzondering. De nieuwe collecties moet je nu eenmaal inslaan wanneer je kan… O:-) In Amerika heb ik op make-upvlak ook een aanzienlijke uitzondering gemaakt; daar kocht ik bij Sephora (en bestelde ik bij ColourPop…) make-up die je hier niet kan kopen.
  Ik denk dat ik dit weekend de schuiven van ons badkamermeubel maar eens uitmest, want ondanks dat ik amper iets bijkoop, heb ik wél nog een voorraadje liggen… Misschien kan ik iemand anders blij maken met de items die ik niet meer wil gebruiken.

 18. 17 maart 2017 / 13:34

  Wat super goed dat je dit doet! Ik was er zelf ook al een beetje mee bezig en jouw artikel is een goede reminder voor mij ;-) Ik pak het niet zo grondig aan als jij waarschijnlijk.. ik had bv nog genoeg douchespullen maar vorige week in Duitsland liet ik me toch door Balea verleiden ;-) zo vaak krijg ik de kans niet hihi maar ik merk wel dat ik langzaam een andere mindset krijg.

 19. 17 maart 2017 / 13:34

  Zelf ben ik ook aan zo’n challenge begonnen in januari en schrijf daarom nu elke week een opgemaakt artikel.
  Nu heb ik wel meer lichaamsproducten dan jij hebt, maar face producten heb ik dan weer nauwelijks.
  Succes !

 20. 17 maart 2017 / 15:11

  Wat een goede challenge, je bent goed bezig!

 21. 17 maart 2017 / 15:18

  Ik heb onlangs weer een tasje weggegeven, aangezien ik ook echt veel heb! Ik moet ook nodig mijn maskers op gaan maken, daar mag ik zeker niks meer bij kopen. Ik probeer er dus zeker op te letten :-)

 22. 17 maart 2017 / 15:27

  Wat goed dat je dit gaat doen! Ik heb dit zelf een beetje met douchegel dingen en shampoos. Ik ben ook bezig met dit eerst op te maken. Qua make-up heb ik dat gelukkig niet, want ik heb niet zoveel haha.

 23. noor
  17 maart 2017 / 20:07

  Leuk dat je dit ook gaat doen! Dit brengt voor mij zooo veel rust met zich mee. Als ik iets dubbel heb vraag ik me altijd af: oh nee, dat moet ik nog leegmaken en hoe? Momenteel gebruik ik enkel olie en dagcreme. Geen gezichtsreiniging, lotion, tonic,,,, Heb ook nooit het nut gezien in deze producten :P Van een simpele routine gesproken :D Ik heb alleen nog een goede concealer nodig maar dat wordt nog eventjes zoeken…

  Het enige wat ik wel soms ”dubbel” koop is een haarcrème en een haarspray :-) Voor de rest heb ik van elk product maar 1 product. En het leuke vind ik… als de producten op zijn kan je op zoek gaan naar nieuwe producten!

 24. 17 maart 2017 / 21:20

  Dit is zeker een goed idee! Ik probeer nu ook mijn shampoos op te maken zodat ik toch niet allerlei verpakkingen overal heb liggen!

 25. 17 maart 2017 / 22:59

  Heerlijk :)

 26. 17 maart 2017 / 22:59

  Ik zou willen dat ik zo’n simpele routine kon hebben ;) Ik heb een hele moeilijke huid, dus ik moet wel! Een goede concealer, mmm ELF of Urban Decay?

 27. 17 maart 2017 / 22:59

  Heerlijk idee om het op te maken haha!

 28. 17 maart 2017 / 23:00

  Weggeven doe ik ook nog geregeld haha :)

 29. 17 maart 2017 / 23:00

  Dankjewel :)

 30. 17 maart 2017 / 23:00

  Dat heb ik al eens gezien hihi, goed bezig!

 31. 17 maart 2017 / 23:01

  Hihi dat hoeft ook niet toch? Gewoon doen waar jij je goed bij voelt!

 32. 17 maart 2017 / 23:01

  Goed bezig :) En dat laatste lijkt me zeker slim!

 33. 17 maart 2017 / 23:01

  Erg is dat he!? Goed bezig :)

 34. 17 maart 2017 / 23:01

  Haha, ik snap je gevoel!

 35. 17 maart 2017 / 23:01

  Goed bezig :)

 36. 17 maart 2017 / 23:02

  Ja dat doe ik ook hihi! Tenzij ik er zelf echt heel benieuwd naar ben en/of het snel nodig heb!

 37. 17 maart 2017 / 23:02

  Aaah wat goed!

 38. 17 maart 2017 / 23:03

  Hahaha helemaal gelijk in, goed bezig :)

 39. 17 maart 2017 / 23:03

  Hihi herkenbaar! Ik zeg gelukkig niet zo snel meer ja!

 40. noor
  18 maart 2017 / 17:01

  Haha, bij mij is het net andersom, als ik teveel producten gebruik, dan krijg ik een rode huid met hier en daar enkele puisten :-) en bedankt, daar zal ik eens naar kijken!

 41. 18 maart 2017 / 17:16

  Ooh ik zou willen dat ik dat had hihi!

 42. 18 maart 2017 / 19:48

  Wat goed dat je dit gaat proberen. Je hebt inderdaad een behoorlijke stash. Wow. Zo veel heb ik lang niet. Het voordeel is dat je lekker kunt kiezen maar het nadeel is ook dat er weinig op raakt. Zelf heb ik eigenlijk altijd maar één product voor een bepaald doel in gebruik. Ik breek bijvoorbeeld pas een nieuwe dagcrème aan als de andere op is. Soms breek ik ook een nieuwe aan terwijl er nog een product staat dat ik al aan het gebruiken ben. Vaak vind ik dat product dan niet zo heel fijn. In dat geval geef ik het product altijd weg zodat ik weer maar één product in gebruik heb. Ik vind het ook echt heel erg fijn om producten op te maken!

 43. 19 maart 2017 / 09:29

  Wat goed van je! Ik doe eens in de zoveel tijd een weggeefactie aan vrienden. Zo houd ik mijn voorraad beperkt. Het blijft wek lastig vind ik…

 44. 19 maart 2017 / 09:50

  Hihi goed plan!

 45. 19 maart 2017 / 09:50

  Heel goed systeem :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

40   135
83   224
65   181
21   189
31   175

Follow on Instagram