Duurzaam huishouden | Natuurlijk & Diervriendelijk!

Ik had nooit gedacht dat ik een artikel zou schrijven over poetsen, maar hier is ie dan! Voor ik uit huis ging, had ik me al wat verdiept in poetsen en dan specifiek in duurzaam huishouden. Zo las ik onder andere het boek ‘Oma weet raad‘ en keek ik vele Youtube video’s. Inmiddels poets ik mijn appartement ruim een jaar op de groene manier en ik krijg vaak vragen over dit onderwerp, dus lees snel mee verder.

Duurzaam huishouden

Duurzaam huishouden, kan dat?

Ik hoor nog zo vaak mensen zeggen dat ze toch écht chloor nodig hebben om hun huis schoon te houden, maar dat is ZO niet waar. Dat zit, dankzij marketing van schoonmaakmerken, tussen je oren!

Chemische schoonmaakproducten met synthetische ingrediënten zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van dieren én je eigen gezondheid.

Het heeft niet alleen invloed op de kwaliteit van de lucht die we inademen, maar ook op je luchtwegen, huid en zelfs je hormonen. Ook dieren hebben last van de chemische troep die velen van ons gebruiken.

En het kan gewoon echt anders en nog makkelijk ook. Hoe makkelijk is het om in plaats van een plastic afwasborstel een borstel van bamboe te gebruiken? En net een ander merk te kiezen dan je gewend bent?

Dit artikel is voor de mensen die welwillend zijn (ik ben trots op je) om duurzame schoonmaakproducten te gebruiken voor het milieu én hun eigen gezondheid.

Boek review oma weet raad

Hoe ik duurzaam poetsen toepas

Zondag is poetsdag in huize Mariëlle. Zodra ik opsta, haal ik mijn beddengoed af en zet ik de was aan. Vervolgens stof en stofzuig ik, poets ik de keuken, reinig ik de wastafel en wc en dweil ik de vloeren.

Dat is eigenlijk mijn wekelijkse schoonmaakroutine en dat bevalt goed. Maar als minimalist weiger ik het om een los product te hebben voor ramen, toilet, wastafel enzovoort enzovoort…

Ik heb een natuurlijke allesreiniger voor de oppervlakken, natuurlijk afwasmiddel voor de vaat, natuurlijk wasmiddel voor mijn was (duh) en gebruik een natuurlijke toiletreiniger.

Maar zodra mijn voorraad aan schoonmaakproducten van duurzame merken op is, wil ik eigenlijk enkel nog simpele ingrediënten gebruiken om te poetsen.

Over dat laatste vertel ik je aan het einde van dit artikel meer, maar ik deel eerst de video waarin ik vertel wat voor duurzame schoonmaakproducten ik gebruik:

Duurzame merken voor schoonmaken / huishouden

In de video hierboven noem ik al een aantal groene merken die ik fijn vind qua duurzaam huishouden. Ik zet ze hieronder nog eens voor je op een rij, samen met andere merken die ik ken van naam:

 • Dr Bronners (zeep die je voor praktisch alles kunt gebruiken)
 • Eco Egg (schoonmaakmiddelen en wasmiddelen)
 • Ecover (afwasmiddel, schoonmaakmiddel, wasmiddel)
 • Frosch (afwasmiddel, schoonmaakmiddel, wasmiddel)
 • Marcel’s Green Soap (afwasmiddel, schoonmaakmiddel, wasmiddel)
 • Method (afwasmiddel, schoonmaakmiddel, wasmiddel)
 • Seepje (wasmiddel)
 • Sodasan (afwasmiddel, schoonmaakmiddel, wasmiddel)
 • Sonett (afwasmiddel, schoonmaakmiddel, wasmiddel)

Duurzaam huishouden: Do It Yourself

Hierboven vertelde ik al dat ik uiteindelijk pure ingrediënten wil gebruiken voor het schoonmaken van mijn huis op een groene manier. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook makkelijk én goedkoop.

De 3 key ingrediënten die ik op dit moment al geregeld gebruik, zijn:

 • Azijn (witte natuurazijn)
 • Baking soda
 • Citroen

Azijn en baking soda zijn bijvoorbeeld een gouden combinatie en azijn met water kun je ook gebruiken als een gouden combinatie voor het poetsen van je huis.

Citroen gebruik ik bijvoorbeeld voor het ontkalken van mijn waterkoker. Zou je het leuk vinden als ik nog een los artikel maak met DIY recepten voor duurzaam poetsen? Laat het me even weten :)

Marcel's Green Soap review

Hoe groen poets jij?

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb geïnspireerd om ook eens naar je schoonmaakproducten te kijken. Zoals je wel kunt zien, zijn er genoeg fijne alternatieven die duurzamer én gezonder zijn.

Ze ruiken bovendien ook nog eens véél lekkerder dan bijvoorbeeld chloor en zijn makkelijk in gebruik. Mocht je nog duurzame schoonmaaktips hebben, laat dan zeker even een reactie achter!

Liefs Mariëlle

Volg:
Share:

2 Reacties

 1. 4 oktober 2018 / 17:50

  👍 op mijn weg naar minder troep en spullen heb ikbij Action poetsmiddelen op natuurlijke basis gevonden. Ken je de fb groep bloggers met een groene missie trouwens 😊

  Enne..die ac winkel bezoek ik niet om veel onnodige junk aan te schaffen.

 2. Mariëlle
  Auteur
  5 oktober 2018 / 09:24

  Hee Lydia :) Wat goed! Ik ken heel wat Facebook groepen, maar daar ben ik geen lid van volgens mij. Even zoeken! En hihi, ik koop er ook nauwelijks nog producten die ik er vroeger maandelijks gewoon zou kopen. Fijn weekend :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

37   178
24   156
27   142
34   187
26   227

Follow on Instagram