Het kan ontzettend lastig zijn: een druk leven combineren. Maar gezien iedereen tegenwoordig druk schijnt te zijn, zullen we er mee moeten leren dealen. En dan bedoel ik dealen met werk, school, misschien wel een blog en natuurlijk een privé leven. Al blijft er van dat laatste soms weinig over als je niet goed kunt plannen 😉 In het artikel van vandaag wil ik je mijn tips geven voor zo’n druk leven!

Een druk leven combineren

Een druk leven combineren

Er wordt in Nederland heel wat gestresst. Iedereen is druk. En dat is ook niet gek als je meerdere dingen hebt om bij te houden. Als je nog studeert, heb je er vaak een bijbaan bij. Tegenwoordig zijn er ook veel mensen die fulltime werken, maar ook een deeltijd studie volgen. En dan heb je nog de mensen die fulltime werken, maar bijvoorbeeld ook een blog bijhouden of een eigen bedrijf opzetten. Zelf heb ik ook te maken met werk, mijn eigen bedrijf, mijn deeltijd opleiding, mijn blog en mijn privé leven. Dat is een heleboel tegelijk en dat is mijn eigen schuld, maar ik doe het wel met plezier. Dit zijn mijn combi tips!

Prioriteiten stellen

Het klinkt zo logisch, maar het kan zo moeilijk zijn: prioriteiten stellen. Je moet je kamer opruimen, maar je hebt ook een deadline voor school of werk. En ook al is het ‘opruim-uitstel-gedrag’, in dat geval heeft je baan of school dan even voorrang. Begin altijd met de taken die als eerste af moeten, dan kom je in ieder geval ook niet in de knoop met de tijd. Bovendien heb je dan alle concentratie voor datgene dat écht af moet.

Planning is key

Planning is key! Ik vind plannen niet alleen heel leuk, ik heb het ook echt nodig. Als ik niet plan of geen to do list maak, dan ben ik absoluut niet productief. En daar word ik dan chagrijnig van en daar doe ik alleen maar minder door. Daarom houd ik me strak aan mijn agenda en mijn to do lists. Het is altijd een goed idee om op tijd te beginnen, zodat je dichterbij de deadline zo min mogelijk stress hebt. Om goed te plannen, is het soms ook belangrijk om nee te zeggen. Hoe graag je ook drie keer per week op stap wilt, dat is helaas niet altijd handig 😉 In dat geval kun je best een keer nee zeggen tegen een vriendin.

Kunst van loslaten

Er was eens een tijd…. Dat ik elke dag een to do list maakte, ik nét niet alles kon afstrepen en daardoor geen ‘satisfied’ gevoel had aan het einde van de dag. Terwijl ik dan toch echt heel veel gedaan had. En dat is zo zonde, want dit motiveert je echt niet voor de komende dagen. Als je teveel wilt op een dag, besef je dan dat een dag maar 24 uur heeft. Je kunt niet altijd alles in één dag proppen. Het is oké om een keer niet te stofzuigen als je volgende week een belangrijke deadline hebt. Loslaten is oefenen, maar het kan!

Ik ben erg benieuwd naar jouw ultieme tip om een druk leven combineren mogelijk te maken!

Liefs Mariëlle

Foto van Unsplash