5 tips hoe je het beste yoga kunt doen (beginner)

Er staat inmiddels al een artikel online over waarom yoga zo goed en gezond is en wat de voordelen van yoga dus zijn. Met yoga zoek je de balans op in je leven, vergroot je je focus, werk je aan je houding en aan een sterk lijf. Maar je boost ook je zelfvertrouwen en het kan helpen bij pijn. Wellicht vraag je je af hoe je het beste yoga kunt doen als beginner? Waar moet je op letten? Ik help je graag op weg!

Hoe je het beste yoga kunt doen

Mijn yoga journey: hoe ik met yoga begon

In Sri Lanka deed ik voor het eerst yoga en sindsdien ben ik het blijven doen. Omdat ik er nog niet zo goed in was, maar ook geen les wilde volgen, deed ik het met behulp van Youtube video’s.

Inmiddels doe ik het 2 jaar, geen beginner meer dus! Waarom ik yoga doe, is vooral om op mijn ademhaling te letten, innerlijke rust te ervaren, lekker te bewegen en flexibel te blijven.

Hoe je het beste yoga kunt doen hangt van verschillende dingen af.  Hieronder som ik een aantal tips voor je op, zodat jij (als beginner) ook aan de slag kunt gaan met yoga.

1. Waarom wil je beginnen met yoga?

Hoe je het beste yoga kunt doen, hangt af van je wensen en behoeften. Waarom wil je beginnen met yoga? Is dat omdat je flexibeler wilt worden of omdat je minder stress wilt ervaren?

Misschien wil je wel wat doen tegen rugpijn of wil je pijn verminderen op de momenten dat je ongesteld bent. Als je dit duidelijk hebt, dan kun je beter kiezen voor een bepaalde yoga vorm.

Ik zal hier binnenkort nog een artikel over schrijven, maar er zijn meerdere soorten yoga. Zo kun je bijvoorbeeld Power Yoga doen als je conditie op wilt bouwen. Of juist Yin yoga als je wilt ontspannen.

Waarom yoga gezond

2. Je verdiepen in yoga vormen

Achter yoga schuilt meer dan ik in eerste instantie dacht. Ik dacht er te makkelijk over: gewoon wat bewegingen doen en there you go.

Maar elke beweging heeft een ander doel en het is belangrijk om bij elke houding te bewegen op het ritme van je ademhaling.

Een beetje research is dus geen slecht plan! En als je voor jezelf duidelijk hebt waarom je yoga wilt doen, kun je door middel van een beetje onderzoek bepalen welke yoga vorm het beste bij je past.

3. Waar wil je yoga doen?

Ik koos er dus voor om eerst lessen te volgen (in het buitenland zelfs) en daarna zelf verder te gaan met Youtube video’s. Pinterest is voor mij nu ook een fijne inspiratiebron.

Ook jou raad ik aan om eerst minimaal één les te volgen. Dit kan vaak bij sportscholen, maar er zijn ook speciale yoga studio’s. Je krijgt zo de smaak te pakken en kunt eventueel vragen stellen.

Zo weet je zeker dat je het goed doet. Als je een klein budget hebt en in het vervolg liever thuis aan de slag gaat, kijk dan eens op Youtube.

De kanalen ‘Yoga with Adriene‘ en ‘Kinoyoga‘ zijn bijvoorbeeld heel fijn. Lekker low budget yoga doen!

4. Doe het rustig aan

Tip nummer 4 mag niet ontbreken: doe rustig aan en geef je lichaam de tijd. Wellicht probeer je een yoga vorm en vind je die toch niet bij jezelf passen.

Geef dan niet op en probeer nog eens een andere soort yoga. Verwacht niet dat je direct alle yoga poses aan kunt nemen, je wordt er vanzelf beter in!

Yoga voordelen

5. Wanneer, hoelang en hoe vaak yoga doen?

Wanneer je het beste yoga kunt doen, is afhankelijk van je behoefte en van wat je fijn vindt. Sommigen vinden het heerlijk om Power Yoga in de ochtend te doen en vol energie aan de dag te beginnen.

Anderen doen aan yoga net voor het slapen, zodat ze zonder stress een goede nachtrust krijgen Hoelang je yoga moet doen, is afhankelijk van de tijd die je ervoor vrij kunt én wilt maken.

En het hangt natuurlijk ook af van je doel. Mijn tip is wel om het op te bouwen. Dwing jezelf niet meteen om een half uur lang yoga te doen. Maar begin eens met 5 minuten, 10 minuten en zo verder.

Hoe vaak je dan het beste yoga kunt doen? Probeer ook dat op te bouwen van bijvoorbeeld eens per week naar 3 maal per week.

Toen ik net een ongeluk had gehad, merkte ik aan mijn lijf dat ik vaker yoga moest doen om flexibel te blijven. Luister vooral naar je lijf, denk aan je doel en handel daar naar.

Hoe je het beste yoga kunt doen: just start

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips voor hoe je het beste yoga kunt doen. De beste tip die ik kan geven is om gewoon te beginnen.

Het is even wennen als je ermee begint, maar je zult de voordelen vanzelf merken. Mits je doorzet natuurlijk. Daartoe is het belangrijk om het vooral niet als een ‘moetje‘ te zien.

Probeer het gewoon en geniet van het proces! Je zult merken dat hoe langer je yoga doet, hoe beter je er in wordt. Ik doe nu yoga zonder enig voorbeeld, maar gewoon op eigen houtje.

Héérlijk! Overigens: meditatie is ook heerlijk en sluit perfect aan op yoga.

Boeken over yoga: mijn boek aanraders

Hier nog een aantal fijne boeken voor als je meer wilt leren over yoga:

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Volg:
Deel:

4 Reacties

 1. 13 april 2017 / 10:11

  Goede tip, die introductieles. Dan voer je de houdingen zeker juist uit. Daarna kan je inderdaad op eigen houtje verder. Ik ga op onderzoek uit!

 2. 14 april 2017 / 12:03

  Helemaal waar! Als je nog vragen hebt, let me know :)

 3. Suzanne
  2 augustus 2018 / 09:21

  Nog een tip: als je bij een yogaschool je lessen gaat volgen zorg er dan voor dat je een klik hebt met de docent en zijn/haar lesstijl. Zoveel verschillende mensen, zoveel lesstijlen. Voelt het niet fijn, probeert dan eerst een andere docent voordat je het gelijk opgeeft. Wat voor een ander ideaal is kan verschrikkelijk zijn voor jou.

  Persoonlijk sla ik lessen over als er een onbekende of bekende docent die onprettig is voor mij de les geeft. Liever een weekje niet, dan vol frustratie op de mat staan.

  En zoals mijn docentes altijd zeggen, het gaat er niet om hoe de pose er bij jou uitziet, maar dat je de activatie in je spieren voelt. Voel je de activatie, dan doe je de pose. Ongeacht of je buurvrouw verder in een pose zit of niet.

 4. Mariëlle
  Auteur
  2 augustus 2018 / 10:42

  Super goede toevoeging Suzanne, dankjewel :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

16   110
14   181
26   161
8   153
54   210

Follow on Instagram