Ik leef veganistisch. Zo, dat is er uit! Sinds ik op mezelf woon, noem ik mezelf een veganist. Niet per se om mezelf in een hokje te stoppen, maar het is simpelweg hoe ik leef. En wat word ik daar blij van! Hoe dit allemaal zo is gelopen, leg ik je in dit artikel graag uit. Want net als bij mijn minimalist journey, kan ik denk ik ook wel spreken van een vegan journey. Dus mocht je meer willen weten, lees dan verder!

Ik leef veganistisch

Dus, ik leef veganistisch? Ja, ik ben veganist!

Als je mij op Instagram volgt, dan kun je er eigenlijk niet omheen. Het staat zelfs in mijn profiel, je kunt wel stellen dat ik er trots op ben. Sinds juni 2017 eet ik veganistisch en ik voel me top. Overigens is het helemaal niet zo dat ik al heel mijn leven vegetariër ben.

Sterker nog, ik werd pas vorig jaar vegetariër. Dat wilde ik eigenlijk al wél mijn hele leven, maar ik mocht het niet van mijn ouders. Toen ik het eindelijk wél deed, mocht het eigenlijk nog steeds niet. Maar ik kon het echt niet langer meer aan om nog dode dieren naar binnen te schuiven.

De overstap van vegetariër naar veganist

Toen ik net vegetarisch at, kreeg ik vaak meteen de vraag: maar je wordt niet veganist, toch? Op dat moment zei ik altijd nog ‘nee, dat gaat wel ver hoor‘. Maar toen ik eenmaal vegetarisch at, ontdekte ik pas wat er achter de ei en melk zit. Daar wilde ik dus echt niet meer aan mee werken!

Eigenlijk verdiepte ik me daardoor vanzelf meer in veganisme en ik betrapte me er op dat ik in de supermarkt steeds vaker de vegan opties pakte. Tijdens de maand april is de vegan challenge en hoewel ik die niet echt volgde, hield ik wel die challenge met mezelf. Maar ik woonde nog thuis…

Geheel veganistisch eten lukte me op dat moment helaas niet, maar dat werd wel mijn voornemen voor als ik uit huis zou gaan. Ondanks dat probeerde ik toch zoveel mogelijk te veganizen. Dan maar geen sausje (met melk) bij mijn groenten.

Ik kocht wekelijks soja yoghurt en als snack at ik voortaan fruit en niet meer de non-vegan koekjes. Mijn lunch had ik ook in eigen handen, dus ook dat pakte ik aan. Ik kocht bijvoorbeeld de Zonnatura groente spreads die ik op geroosterd brood at.

Vegan eten vs vegan leven: ik leef veganistisch

Er zijn allerlei redenen om te kiezen voor veganisme. Mijn reden is het dierenleed, wat ik niet wil steunen. Maar het is ook veel beter voor het milieu en dat vind ik ook belangrijk. Ten slotte is het ook goed voor je gezondheid, mits je natuurlijk goed let op je voedingsstoffen.

En dat doe ik zeker, ik let nu beter dan ooit op gezond eten! Maar het gaat bij mij niet alleen om wat ik eet. Ik kan het namelijk ook niet meer over mijn hart verkrijgen om leren schoenen te kopen, naast dat ik niks dierlijks meer eet. Daarom zeg ik bewust dat ik veganistisch leef en niet alleen veganistisch eet.

Mijn make-up producten, verzorgingsproducten en schoonmaakproducten zijn vegan. Ik heb geen tassen en riemen van leer (die had ik gelukkig al niet), maar ik heb helaas nog wel schoenen van leer. Weggooien vind ik zonde, dus de fijnste draag ik nog af.

Een aantal non-vegan schoenen heb ik wel al weggegeven, omdat ik daar toch eigenlijk wel klaar mee was. Ik denk dat ik ‘officieel’ nog niet ‘mag’ zeggen dat ik veganistisch leef, maar ik koop niks dierlijks meer. Stiekem kan ik niet wachten tot ook die leren schoenen zijn afgelopen, er zijn zoveel alternatieven!

Op mijn blog vind je overigens heel veel over veganisme. Hoe sta jij hierin?

Liefs Mariëlle

Photo by Nikolai Chernichenko