Ik leef veganistisch | Van vegetariër naar veganist

Ik leef veganistisch. Zo, dat is er uit! Sinds ik op mezelf woon, noem ik mezelf een veganist. Niet per se om mezelf in een hokje te stoppen, maar het is simpelweg hoe ik leef. En wat word ik daar blij van! Hoe dit allemaal zo is gelopen, leg ik je in dit artikel graag uit. Want net als bij mijn minimalist journey, kan ik denk ik ook wel spreken van een vegan journey. Dus mocht je meer willen weten, lees dan verder.

Ik leef veganistisch

Dus, ik leef veganistisch? Ja, ik ben veganist!

Als je mij op Instagram volgt, dan kun je er eigenlijk niet omheen. Het staat zelfs in mijn profiel, je kunt wel stellen dat ik er trots op ben. Sinds juni 2017 eet ik veganistisch en ik voel me geweldig.

Overigens is het helemaal niet zo dat ik al heel mijn leven vegetariër ben. Sterker nog, ik werd pas vorig jaar vegetariër. Dat wilde ik eigenlijk al wél mijn hele leven, maar ik mocht het niet van mijn ouders.

Toen ik het eindelijk wél deed, mocht het eigenlijk nog steeds niet. Maar ik kon het echt niet langer meer aan om nog dode dieren naar binnen te werken.

De overstap van vegetariër naar veganist

Toen ik net vega at, kreeg ik vaak de vraag: je wordt geen veganist, toch? Toen zei ik altijd ‘nee, dat gaat wel ver‘. Maar toen ik eenmaal vegetarisch at, ontdekte ik pas wat er achter de ei en melk zit.

Daar wilde ik dus echt niet meer aan mee werken! Eigenlijk verdiepte ik me daardoor vanzelf meer in veganisme en ik betrapte me er op dat ik in de supermarkt steeds vaker de vegan opties pakte.

Tijdens de maand april is altijd de vegan challenge en hoewel ik die niet echt volgde, hield ik wel die challenge met mezelf. Maar ik woonde nog thuis…

Veganist worden als ik uit huis ga

Geheel veganistisch eten lukte me op dat moment helaas niet, maar dat werd wel mijn voornemen voor als ik uit huis zou gaan. Ik wist dat die tijd snel zou komen en ondanks dat ik nog even thuis woonde, probeerde ik al zoveel mogelijk te veganizen. Dan maar geen sausje (met melk) bij groenten.

Ik kocht wekelijks soja yoghurt en als snack at ik voortaan fruit en niet meer de non-vegan koekjes. Mijn lunch had ik ook in eigen handen, dus ook dat pakte ik aan. Ik kocht bijvoorbeeld de Zonnatura groente spreads die ik op geroosterd brood at.

Vegan eten vs vegan leven: ik leef veganistisch

Er zijn allerlei redenen om te kiezen voor veganisme. Mijn hoofdreden is het dierenleed, wat ik niet wil steunen. Maar het is ook veel beter voor het milieu en dat vind ik ook belangrijk.

Ten slotte is het ook goed voor je gezondheid, mits je natuurlijk goed let op je voedingsstoffen. En dat doe ik zeker, ik let nu beter dan ooit op gezond eten! Maar het gaat bij mij niet alleen om wat ik eet.

Ik kan het namelijk ook niet meer over mijn hart verkrijgen om leren schoenen te kopen, naast dat ik niks dierlijks meer eet. Daarom zeg ik bewust dat ik veganistisch leef en niet alleen veganistisch eet.

Geen dierlijke ingrediënten meer

Mijn make-up, verzorgingsproducten en schoonmaakproducten zijn vegan. Ik heb geen tassen en riemen van leer (die had ik gelukkig al niet), maar ik heb helaas nog wel schoenen van leer.

Weggooien vind ik zonde, dus de fijnste draag ik nog af. Dat zal niet lang meer duren gelukkig. Een aantal non-vegan schoenen heb ik wel al weggegeven, omdat ik daar toch eigenlijk wel klaar mee was.

Ik denk dat ik ‘officieel’ nog niet ‘mag’ zeggen dat ik veganistisch leef, maar ik koop niks dierlijks meer. Stiekem kan ik niet wachten tot ook die leren schoenen zijn afgelopen, er zijn zoveel alternatieven!

Tot zover mijn artikel ‘Ik leef veganistisch’. Op mijn blog vind je meer over veganisme. Hoe sta jij hierin?

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Volg:
Share:

16 Reacties

 1. 7 september 2017 / 07:00

  Wat een veranderingen in een relatief korte tijd! Ik vind het knap dat je dit zo door hebt kunnen zetten. Eerst naar dierproefvrij en vegetarisch en nu ook veganistisch. Ik ben wel benieuwd hoe je zorgt dat je je voedingsstoffen binnen krijgt zonder iets dierlijks te eten en of je nu ook nieuwe en lekkere recepten hebt ontdekt!

 2. 7 september 2017 / 07:15

  Wat mooi om te lezen dat je je zo goed voelt bij het vegan leven, nadat je al die jaren van je ouders verplicht vlees moest eten. Ik kan me voorstellen dat het dan een enorme opluchting is dat je nu je eigen keuzes mag maken.
  Zelf ben ik alweer een jaar of 9 vegetariër, maar geen veganist. Dat heeft er vooral mee te maken dat ik, ook los van het veganisme, al allerlei ‘verboden producten’ heb, die ik niet durf of wil eten en waarbij ik de pakjes check op voedingsstoffen, calorieën etc. Ik heb daarom bewust besloten dat het voor mij psychisch en fysiek beter is om mijn eetkeuzes niet nog verder te beperken. Maar ik vind het wel heel knap als andere mensen die overstap wel maken :)

 3. 7 september 2017 / 08:17

  Leuke blog, om zo te lezen hoe jouw vegan journey nu verloopt 🙂 Heel anders dan de mijne, waar het echt cold turkey ging. Wat me wel opvalt, is dat je schrijft dat je veganistisch leeft, en niet dat je veganist bent. Is dit bewust? Just curious 🙂

 4. 7 september 2017 / 08:31

  Als ik veganistisch leef, dan ben ik ook veganist toch ;) Ik zeg bewust ‘leef’, omdat ik niet alleen veganistisch ‘eet’ :)

 5. 7 september 2017 / 08:31

  Oef, waar komen die ‘verboden’ producten dan vandaan? Ik denk dat het veganisme je dan juist ook wel zou kunnen helpen!

 6. 7 september 2017 / 08:32

  Hihi thanks! Je hebt een bepaalde piramide die ik aanhoud. In groenten zitten bijvoorbeeld al heel veel voedingsstoffen!

 7. Merel
  7 september 2017 / 08:45

  Interessant om te lezen! Ik zit een beetje in een zelfde situatie, ik mocht van mijn ouders ook nooit vegetarisch eten, tot een paar maanden geleden toen het eindelijk kon. Het is nog niet echt ideaal, omdat ik op school zit heb ik geen tijd om elke dag te koken en de boodschappen te doen dus moet ik het er mee doen wat mijn ouders koken. Wanneer mijn ouders vlees eten en ze voor mij bijvoorbeeld een vleesvervanger hebben bakken ze het in dezelfde pan waardoor mijn eten lekker in dat vet drijft wat uit het vlees komt.. maar als ik er iets van zeg of vraag of het in een ander pannetje kan is het ook niet goed want dat is te veel werk. Anyway ik kan niet wachten tot ik uit huis ben zodat ik ook volledig veganistisch kan gaan eten, want op het moment is dat echt niet mogelijk voor mij helaas.

 8. 7 september 2017 / 11:25

  Oef snap ik helemaal!! Als je wilt, kun je me een berichtje sturen. Wellicht kan ik je dan helpen om nu zoveel mogelijk vegan te maken :)

 9. 7 september 2017 / 11:58

  Wauw, wat goed bezig, heel inspirerend! Ik weet niet of ik het je na zou kunnen doen, want ik ben dol op ei en kaas, maar ik denk dat als ik het echt zou willen, het zou moeten kunnen! Inmiddels eet ik wel een aantal dagen in de week vegetarisch, wat ik al een hele stap vind.

 10. 7 september 2017 / 19:14

  Absoluut, als je het écht wilt, dan kun je het! Kaas is bijvoorbeeld een verslaving ;) En het is prima om stapjes te nemen toch? Ik ben ook niet al heel mijn leven vega, ook al zou ik dat wel willen!

 11. Soraya
  8 september 2017 / 22:01

  Wow wat goed van je. Zelf eet ik zo vegetarisch mogelijk. Heel af en toe eet ik een mini beetje vlees, meestal als ik ergens op bezoek ben. Ik voel me wel veel beter nu ik al een lange tijd amper vlees eet. Zelf eet ik wel nog eieren en kaas. Ik probeer zo vegetarisch mogelijk te eten en wil ook vegan varianten gebruiken voor bijv. melk en je hebt ook vegan snoepjes. Helaas nog geen vegan vervanger voor ei gevonden. Ik eet veel ei omdat ik ook op een bepaalde manier eet om af te vallen. Ik ben 15kg afgevallen en wil nog even doorgaan.

 12. 9 september 2017 / 10:44

  Eigenlijk flexitariër of flexanist dus :) Je kunt ei in recepten sowieso heel makkelijk vervangen, daar vind je verschillende overzichten voor. Als je echt zo ei eet om af te vallen dan gaat het puur om de eiwitten denk ik? Verdiep je anders eens in vegans die veel sporten, die letten natuurlijk ook flink op eiwitten!

 13. 11 september 2017 / 13:17

  Ik vind het knap om te lezen dat je zo ver gekomen bent op zo’n relatief korte tijd. Fijn dat je nu je eigen potje kan koken. Ik herinner me nog dat je tweette over je vader die je niet snapte.

 14. 12 september 2017 / 19:14

  Aah dankjewel hihi <3

 15. 22 mei 2018 / 15:34

  Echt super goed van je dat jij je eigen pad gekozen hebt, en zo goed doordacht steeds plantaardiger bent gaan eten en leven. Onbekend maakt onbemind, en dat is bij het veganisme helaas nog vaak nog het geval. Het ontbreekt de meeste mensen die denken dat het extreem of incompleet is vaak aan kennis over voeding, waardoor ze de spookverhalen geloven die sommige mensen roeptoeteren. Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds meer gecommuniceerd over plantaardig eten, dus het kan alleen maak beter worden :)

 16. Mariëlle
  Auteur
  22 mei 2018 / 16:04

  Dankjewel Cilla <3 En jouw blog heeft me absoluut geholpen op deze 'reis'! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

41   153
25   183
30   152
21   196
16   155

Follow on Instagram