Waarom vegan: 10 voordelen van een veganistische levensstijl

Ik ben altijd al een grote dierenvriend geweest en heb vlees nooit lekker gevonden, maar het was ‘normaal’ om het te eten. Tot ik het op een gegeven moment écht niet meer door mijn keel kreeg. Daarop besloot ik vegetarisch te gaan eten en een paar jaar later zette ik nog een stapje verder naar een veganistische levensstijl. Maar waarom vegan? Welke redenen heb ik daarvoor (milieu etc) en wat zijn de voordelen – en de nadelen – van veganisme? Dat vertel ik je graag in dit artikel, waar ik ook nog even de term gezond plantaardig eten toelicht!

Waarom ik veganist ben geworden

Waarom vegan worden? 4 redenen voor veganistisch eten

Toen ik ruim 7 jaar geleden vegetarisch ging eten, vonden veel mensen dat al ‘extreem’. Laat staan vegan…

Sowieso levert het woord veganisme een hoop strijd op, daarom leg ik in dit artikel meerdere termen uit.

Ik noem mezelf eigenlijk nooit veganist, terwijl het daar wel op neerkomt, maar het is ‘gewoon’ mijn levensstijl.

Wat ik daarmee bedoel is dat ik niet alleen niets dierlijks eet, maar ook zo min mogelijk dierlijks gebruik zoals leer.

Ik werd vegetariër omdat ik van dieren houd en ze niet wil eten. Met recepten zoeken kwam ik de term ‘vegan’ tegen.

Na even lezen leerde ik dat als ik écht geen dierenleed wilde, ik het beste ook geen zuivel en ei eet (zie hieronder).

Pas daarna leerde ik over de impact op het milieu, mijn gezondheid en de kans in het oplossen van hongersnood.

Dat zijn dus in totaal 4 redenen voor veganistisch eten (& leven), die ik hieronder per reden voor je toelicht:

Voordelen van veganisme

Reden 1: veganist voor de dieren

Mijn nummer 1 reden is dat ik van dieren houd en daarom niet wil bijdragen aan dierenleed.

Ik vind het belachelijk dat we een hond knuffelen en een varken eten: ik vind beiden net zo lief.

Het leven van industriedieren – ook in Nederland – is verschrikkelijk, check bijvoorbeeld deze video.

De leuke plaatjes op verpakkingen zijn pure greenwashing. Als je de werkelijkheid zou zien, zou je walgen.

Er is ook een mooi ‘gezegde’ dat als je het beest zelf niet zou kunnen vermoorden, je het ook niet moet eten.

Dieren willen leven en tijdens dat veel te korte leven dat ze hebben worden ze mishandeld en uitgebuit.

Ik heb het dan niet alleen over moeder varkens in krappe ruimtes tussen stangen, maar ook over verdrinking.

Over vergaste en vermalen haantjes (omdat ze ‘geen functie’ hebben) en het verkrachten van koeien voor melk.

Daarbij worden kalfjes gescheiden van mama – wat voor beiden stressvol is – en waarbij de kalversterfte hoog ligt.

Ganzen die levend geplukt worden, schapen die lijden bij het scheren en bijvangst op zee (of drama fish farms).

Daarbij is leer vaak ook geen restproduct (voor je het weet is het hond) en is entertainment een hel voor dieren.

Met al deze info: is het dan extreem om wél of géén dierlijke ingrediënten te gebruiken? Ik voel het wel…

Vegan voor de dieren

Reden 2: veganistisch eten beter voor het milieu

Voor steeds meer mensen is het milieu een reden om zonder vlees verder te gaan of helemaal vegan te eten.

Dat komt omdat de industrie nogal wat kost, qua water en stroom. En omdat het de omgeving schaadt.

Eén dag zonder rundvlees = één maand douchen! De veeteelt is een grote vervuiler (o.a. door mest in water).

De hele sector behoeft nogal wat vervoer en helaas ook flink wat ontbossing, wat ook weer invloed heeft.

Als je hier meer over wilt weten, kun je bijvoorbeeld de docu’s Before the Flood en Sea the Truth kijken.

Reden 3: voed liever mensen (hongersnood)

Voor alle dieren die wij op de wereld zetten om vet te mesten en vervolgens weer te vermoorden, is veel nodig.

Niet alleen ruimte, maar ook water, voer en elektriciteit. Als we dat eens inzetten om de hongersnood te verhelpen…

Vegan voor het milieu

Reden 4: vegan voor gezondheid (gezond plantaardig)

Is vegan altijd gezond? Nee, zeker niet. Oreo’s, friet, vleesvervangers vol stofjes: dat is niet gezond.

Zelf kies ik daar dan ook zo min mogelijk voor en zoveel mogelijk voor onbewerkt plantaardig eten.

Dat heeft vele voordelen voor je gezondheid, zoals minder kans op diabetes, hart & vaatziektes en kanker.

Vlees bevat stress/groeihormonen en antibiotica en vis zit vol olie en plastic, omdat de zee er vol mee zit.

Wist je dat melk gepromoot wordt door de overheid? En dat er genoeg redenen zijn die het ongezond maken?

Je krijgt als veganist gelijk naar je kop dat je tekorten oploopt, maar zelfs vleeseters hebben kans op B12 tekort.

Groente, fruit, noten, pitten, zaden en peulvruchten zitten bomvol voedingsstoffen én de belangrijke vezels.

Wil je volwaardig plantaardig eten zonder tekorten? Check dan o.a. Lobke Faasen en Janneke van der Meulen. 

Vegan gezond

Waarom vegan: 10 voordelen van veganisme

Ik – en velen met mij – ervaren veel voordelen van veganisme (of dat nu vegan eten of veganistisch leven is).

De redenen hierboven zijn natuurlijk ook al voordelen, maar nog even alles samengevat op een rij:

  1. Je bespaart er dierenleed & dierenlevens mee
  2. Vegan eten is vele malen beter voor het milieu
  3. Puur plantaardig (!) eten is beter voor je gezondheid
  4. Je leert beter letten op ingrediënten & voedingsstoffen
  5. Niet langer meer een schuldgevoel, wat verlichting geeft
  6. Leven met meer compassie: op de weg van ego naar hart
  7. Je leert nieuwe ingrediënten, producten & recepten kennen
  8. Nieuwe mensen leren kennen die hier ook mee bezig zijn
  9. Je leert sterker in je schoenen te staan door het commentaar
  10. Goedkoper uit met boodschappen doen (los van trendy merken)

Wat zijn de nadelen van veganisme?

Omdat het steeds bekender wordt, zoeken steeds meer mensen naar informatie – en ook de nadelen.

Ik ervaar er persoonlijk maar weinig, omdat ik weet waarom ik het doe en omdat het nu normaal is voor mij.

Maar als ik dan toch een drietal nadelen op een rij zou zetten die ik heb gemerkt, dan zijn dat de volgende:

  1. Je zult een hoop vragen en gezeik krijgen (je erop voorbereiden helpt)
  2. Buiten de deur eten is niet altijd makkelijk – maar dat wordt het steeds meer
  3. Nieuw voedingspatroon is wennen (afkicken, meer vezels, shoppen, recepten etc)

Om je daarmee verder te helpen, sluit ik hieronder het artikel af met nog een aantal artikel tips op een rij!

Vegan voordelen

Wil je meer lezen over hoe vegan eten?

Check dan de onderstaande artikelen die ik heb geschreven over dit onderwerp:

En bekijk ook eens mijn vegan e-book om het jezelf helemaal makkelijk te maken!

Liefs Mariëlle

28 Reacties

  1. 2 juli 2018 / 11:06

    Goed dat je bewustzijn creëert! Ik ben intussen zo goed als vegetariër (kan enkel sushi nog niet schrappen …), maar zie mezelf ooit wel veganist worden. Ik kies nu wel zo veel mogelijk veganistische alternatieven, maar kaas en eieren blijven jammer genoeg een kleine verslaving.

  2. Mariëlle
    Auteur
    2 juli 2018 / 13:41

    Het is in ieder geval al een mooie stap in de goede richting toch? :) Op een gegeven moment gaat het wellicht vanzelf, zo heb ik het ervaren. Constant kwamen de gedachten van arme diertjes in me op als ik eten wilde maken en toen was het heel makkelijk om het niet meer te eten. Het is een keuze, zo zie ik het!

  3. 2 juli 2018 / 15:52

    Goed artikel! Lukt het jou buiten de deur altijd om vegan te eten? Ik ben zelf in september begonnen, mede doordat ik eigenlijk al volledig vega at en ik van de osteopaat moest stoppen met zuivel. Alleen is het hier in Zeeland heel moeilijk om vegan te eten buiten de deur, dus dan spijbel ik nog wel eens… xo Daisy

  4. Mariëlle
    Auteur
    3 juli 2018 / 10:24

    Spijbelen doe ik nooit :) Ik eet liever simpel dan non-vegan, omdat echt in normen/waarden zit voor mij. Frietjes met ketchup en een simpele salade zijn eigenlijk altijd wel te verkrijgen! Maar goed bezig op de vegan tour Daisy!

  5. 3 juli 2018 / 13:56

    Ik vond dit een fijn artikel om te lezen, dankjewel ! Mooi te lezen hoe jij achter je keuze staat

  6. Mariëlle
    Auteur
    4 juli 2018 / 12:02

    Wat leuk om te lezen Vera, dankjewel :)

  7. 6 juli 2018 / 13:38

    Mooi om te lezen! Ik zie mezelf voorlopig nog geen veganist worden, ik vond vegetariër al een flinke stap (ik was zo’n die-hard vleeseter die riep dat ik het nooit zou kunnen). Maar wie weet ooit, ik had tenslotte een paar jaar geleden ook niet verwacht dat ik nu vegetariër zou zijn.

  8. Mariëlle
    Auteur
    6 juli 2018 / 19:06

    Wat geweldig dat je dan nu toch al vegetariër bent Jenn! :) Dat belooft wellicht zeker wat voor de toekomst, maar je bent al ontzettend goed bezig!

  9. 10 mei 2019 / 15:38

    Heel goed dat je dit deelt. Na jarenlang flexitarier en vegetariër te zijn geweest, ben ik uiteindelijk vegan geworden. Ik kom niets tekort, slik wel supplementen die voor iedereen goed zouden zijn en help mezelf, de dieren en de aarde. Hoe kan ik daar nu niet blij van worden? :)

  10. Mariëlle
    Auteur
    10 mei 2019 / 18:43

    Súper bezig Wendy <3 Een inderdaad: het hoeft écht niet met tekorten en er komt júist heel veel moois bij :)

  11. michelle
    12 mei 2019 / 23:17

    ik heb een vraagje ik wil smoothies maken in mij blender kan je gewoon kokosmelk uit blik erin doen? of moet je daarvoor kokosmelk uit pak hebben?

  12. michelle
    12 mei 2019 / 23:18

    heb je nog verder tips over lactose vrije smoothies die vrij van koe melk zijn

  13. Mariëlle
    Auteur
    13 mei 2019 / 20:53

    Hi Michelle! Jazeker, dat kan gewoon hoor :)

  14. Mariëlle
    Auteur
    13 mei 2019 / 20:54

    Je kunt elk smoothie recept dat je maar wilt gebruiken, zolang je dan maar de koemelk vervangt door plantaardige melk ;) Kan zijn: amandelmelk, rijstmelk, havermelk, sojamelk… Genoeg keus!

  15. 26 oktober 2019 / 11:29

    Ik heb je artikel met veel interesse gelezen. Ik heb best wat mensen om me heen die vegetarier zijn en een collega is pas vegan geworden. Ikzelf ben al een jaar flexetarier, maar nu geloof ik klaar om vegetarier te worden.
    Bedankt voor de uitgebreide info!

  16. Mariëlle
    Auteur
    26 oktober 2019 / 11:39

    Jeeeeej! Goed bezig Mascha :) Check zeker het ‘vegan voor beginners’ artikel, dat helpt je ook om vegetariër te worden :)

  17. Maggy
    22 februari 2020 / 16:04

    Ik overweeg ook om helemaal om te gaan! Ik heb hier 2 vragen over. Hoe doe je dat met kids? En hoe zit het eigenlijk met groente en fruit? Die zijn vaak ook bespoten etc. Hoe kies ik hierin dan het beste?

  18. Mariëlle
    Auteur
    22 februari 2020 / 20:04

    Hi Maggy, ik heb geen kinderen, dus ik heb hier geen onderzoek naar gedaan. Hier is gelukkig tegenwoordig ook genoeg over te vinden en je kunt ook altijd een plantaardige diëtiste inschakelen! Groente en fruit zijn inderdaad vaak bespoten, dit is helaas niet altijd makkelijk te achterhalen. Maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk ;) Je zou ook eerst de meest voor de hand liggende switches kunnen maken (vlees, zuivel, ei etc) en dan verder research kunnen doen!

  19. John R.
    25 februari 2020 / 12:42

    Ik ben ook een veganist. Surinaams eten en indiaas hebben honderden recepten om veganistisch te eten.
    Een klein vergelijking: in india heb je ongeveer tussen de 300-500 miljoen veganisten.

  20. Mariëlle
    Auteur
    25 februari 2020 / 19:19

    Dat klopt inderdaad :) Niet alle keukens zijn zo ingesteld op vlees, dus er is een heleboel mogelijk!

  21. Hessel
    21 april 2020 / 09:19

    Mag ik vragen waar je die foto met de vier mannen vandaan hebt en waarop heb je gebaseerd dat ze vegan zijn.

  22. Mariëlle
    Auteur
    22 april 2020 / 13:17

    Hi Hessel, dit zijn de bekendste vegan mannen ;) Namen staan erbij, zoek ze maar eens op op social media

  23. Talitha
    27 april 2020 / 16:43

    Bedankt voor je artikel! Ik overwoog al een tijdje om vegetariër te worden, maar na verder informatie op te zoeken ben ik van mening veranderd en ben ik sinds kort veganist. Moeilijk is het niet, wat ik wel dacht te zijn. Ik at zéér graag kaas en kip, maar omdat ik de manier waarop die diertjes behandeld worden, niet echt meer kon plaatsen, heb ik de hardere aanpak gekozen en filmpjes opgezocht van hoe dat alles in zijn werking gaat. Vreselijk, maar ik heb de stap hopelijk permanent gezet want die beelden blijven nog wel een tijd door mijn hoofd spoken.

  24. Mariëlle
    Auteur
    27 april 2020 / 17:23

    Wat super goed Talitha!! Die beelden zijn voor mij ook altijd een enorme drive geweest om de stap te maken/vol te houden. En je hebt gelijk, moeilijk is het in the end eigenlijk niet :)

  25. Josje
    8 juli 2020 / 21:44

    Wat ik niet helemaal snap is dat je tegen het lijden van dieren bent, maar ondertussen wel een hond hebt met de nodige gezondheidsproblemen. Is het niet zo dat je een hond ook alleen uit eigen belang hebt? En dan ook nog een type hond dat ademhalings problemen heeft en weet ik veel hoever doorgefokt?

  26. Mariëlle
    Auteur
    9 juli 2020 / 08:07

    Hee Josje, wat een aanname doe je ;) Het is niet mijn hond, ik heb weinig invloed op het feit dat anderen in mijn omgeving een hond nemen. Als ik in de toekomst al een huisdier zou nemen, dan zou het een adoptie beestje zijn.

  27. Mariëlle
    Auteur
    19 januari 2022 / 13:00

    Hi Coos, dankjewel voor je reactie! Dat speelt zeker mee, de industrie moet sowieso onder de loep voor mens, dier en milieu. Maar volgens de Verborgen Impact staat vlees wel op een grote plek. Het dierenleed wordt ook niet minder van minder bestrijdingsmiddelen ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content kopiëren is niet toegestaan (copyright)