No buy maand inlassen? Voordelen, nadelen & praktische tips

Hoewel ik ondanks mijn afgeronde opleiding niet werk in de financiële sector (gevalletje verkeerde studiekeuze), heb ik wel een bepaalde interesse in geld. Hoewel er een bepaald minimum is voor een financieel zorgeloos leven, geloof ik dat er meer dingen toe doen in het leven. Vandaag wil ik door middel van de voordelen, nadelen én tips antwoord geven op de vraag: is een no buy maand inlassen nuttig?

Is een no buy maand inlassen nuttig

Mijn verhaal: van materialisme naar minimalisme

Waar ik vroeger wekelijks in de Kruidvat stond en maandelijks nieuwe kleding kocht (met miskopen als gevolg), shop ik nu alleen nog als ik iets écht nodig heb.

Het enige dat ik op dit moment shop zijn mijn vegan boodschappen. En geloof me: daar geniet ik enorm van! Hoe het komt dat ik nog maar amper shop? Dat heeft te maken met mijn switch van materialisme naar minimalisme.

Ik weet nu dat ik gelukkiger ben met minder spullen (= rust in je hoofd) en dat je écht niet veel spullen nodig hebt. Toch heb ook ik eens een no buy maand gehouden, maar ik vroeg me altijd af: is een no buy maand inlassen nuttig?

Je kunt een no buy houden om verschillende reden, bijvoorbeeld omdat je vorige maand teveel hebt uitgegeven of omdat je graag wilt sparen. Ik denk dat het dus altijd goed is om je af te vragen WAAROM je een no buy wilt houden.

De voordelen van een no buy maand

Als je vorige maand teveel hebt uitgegeven, dan is het voordeel van een no buy maand dat je dat weer een beetje kunt compenseren door een maand niets uit te geven.

Wil je sparen voor bijvoorbeeld een vakantie of een nieuwe auto? Dan kun je dankzij een no buy maand sneller je spaardoel bereiken.

Maar wat ik persoonlijk het grootste voordeel vind van een no buy maand is inzicht en bewustzijn. Ik schrik, nu ik zelf niet meer zoveel shop, van sommigen die de drang hebben om héél veel te shoppen.

Zij zullen pas als ze even geen geld meer uit mogen geven inzien hoeveel ze wel niet besteden aan dingen die ze helemaal niet nodig hebben.

Bovendien is het voordeel van een no buy maand dat je het milieu niet vervuilt met onnodige spullen die natuurlijk ook gemaakt en vervoerd moeten worden.

Het nadeel van een no buy maand

Je zou denken dat dat inzicht helpt om ook NA de no buy maand zuiniger met geld om te gaan. Maar dat is vaak niet het geval…

Als je een echte shopaholic bent, zie je in veel reclames een goede deal en blijf je maar nieuwe items aan je wishlist toevoegen.

Zodra de no buy maand over is, wil je alweer zoveel nieuwe items dat je eigenlijk al het opgespaarde geld weer uitgeeft.

En dat is naar mijn mening het nadeel van een no buy maand. Je houdt een maand lang de vinger op de knip, om vervolgens weer volop geld uit te geven.

Dus: is een no buy maand inlassen nuttig?

Of een no buy maand inlassen nuttig is, verschilt dus. Als het je helpt om bewust te worden van je uitgaven, dan is het een goed idee. Maar als je van jezelf weet dat je het maar één maand (met moeite) vol kunt houden en vervolgens weer helemaal losgaat, dan heeft het weinig zin.

Met mijn financiële achtergrond weet ik dat het belangrijk is om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Hoeveel verdien je per maand en hoeveel geef je uit? Maar vooral ook: waar geef je je geld aan uit?

Gaat je geld vooral naar de vaste lasten of shop je er op los, waarna je de helft maar gebruikt? Als je bijvoorbeeld ziet dat je veel geld uitgeeft aan boodschappen, dan kun je wellicht eens kijken naar hoe je daar meer op kunt besparen.

Merk je dat je stiekem veel geld uitgeeft aan make-up of kleding? Dan is het wellicht een goed idee om jezelf hiervoor een maandbudget te geven én je daaraan te houden. Lees ook eens mijn artikel met 50 tips voor geld besparen.

5 tips voor een no buy maand

Mocht je toch een no buy maand willen houden, dan zeg ik graag 5 praktische tips voor je op een rij:

1. Weet je waarom

Je kunt pas helemaal voor iets gaan als je gemotiveerd bent, dus het is belangrijk om een ‘waarom’ te hebben. Een doel kan je hierbij helpen, zodat je weet waar je naar toe werkt. Wil je bijvoorbeeld gaan reizen en is dat de reden dat je een no buy houdt? Mooi doel!

2. Maak een plan met voorwaarden

In principe is een no buy houden al een plan, maar heel specifiek is dat niet. Denk vooraf na over ‘voorwaarden’, zodat je niet afwijkt. Wat mag je bijvoorbeeld niet kopen tijdens je no buy en wat wel? Schrijf het op en hang het in het zicht, zodat je het vaak genoeg ziet.

3. Voorkom verleidingen

Om het jezelf makkelijk te maken, moet je verleidingen voorkomen. Ga niet de stad in als het niet hoeft en kijk niet rond in je favoriete webshops. Lees ook geen folders en meld je af voor nieuwsbrieven. En let ook eens op de influencers die je volgt…

4. Zorg voor afleiding

Als je wekelijks met een vriendin de stad in gaat en je besluit nu om dat wegens tip 3 even niet meer te doen, voelt je no buy misschien als een straf. Ga in plaats van shoppen wat anders leuks doen, zodat je én een leuke tijd hebt én niet in de verleiding komt om te shoppen.

Je kunt bijvoorbeeld al je spullen eens opruimen en deels verkopen. Leuk voor je portemonnee ;)

5. Wees creatief met wat je hebt

Misschien kom je tijdens het opruimen spullen tegen die je helemaal vergeten was. Ideaal, want dan voel je minder ‘de need‘ om te shoppen. Restyle je kamer met decoratie die je toch al hebt of maak nieuwe combinaties met de kledingstukken die je al hebt. Leuk én cheap!

Waar wil ik heen met minimalisme

Je hoeft niet meteen minimalistisch te leven, maar wees bewust!

Wat ik je met dit artikel mee wil geven, is dat één maandje niets kopen eigenlijk niet zoveel uithaalt. Wil je écht meer geld overhouden om bijvoorbeeld op vakantie te gaan? Kijk dan kritisch naar wat je allemaal in huis haalt. Vraag je af of dat nou wel echt zo hard nodig is

Door mijn minimalist lifestyle merk ik dat je écht niet zoveel nodig hebt. Ik heb spullen waar ik oprecht heel blij van word én die ik echt nodig heb. Dat wat er niet toe doet verlaat mijn huis en dat geeft niet alleen ontzettend veel rust, maar bespaart me ook veel geld.

Als je ervaart dat je shoppen (en dus van spullen) heel erg blij wordt, zou je je eigenlijk eens af moeten vragen hoe dat komt. Zou het niet veel leuker zijn als je geweldig in je vel zit en geniet van de dingen in het leven die gratis, of althans niet materialistisch, zijn?

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Volg:
Deel:

6 Reacties

 1. 8 mei 2018 / 08:35

  Leuk om te lezen, toevallig zit ik in een Buy Nothing Month. Tenminste, geen materiële zaken, ik mag wel een terrasje op en heb theaterkaartjes gekocht waar ik anders naast zou grijpen. Ik vind het wijs dat je zegt dat je naar je doel moet kijken voor je aan zoiets begint. Voor mij is dat een maandje bewustwording van het vele wat ik heb, ik heb niet veel meer nodig. Daar werkt he zeker voor, bij mij tenminste.

 2. 8 mei 2018 / 11:06

  ik heb het ook wel eens gedaan. Mijn vriend lachte me heel hard uit, want hij vond het geen challenge aangezien ik bijna altijd een buy nothing month heb. Klopt ook wel, haha.

  Mensen die veel shoppen wil ik altijd adviseren om een (extra) hobby te zoeken. Als je je tijd en aandacht richt op iets waar je energie van krijgt en plezier uit haalt, krijg je volgens mij vanzelf minder drang om te shoppen. Jezelf een andere mindset aanleren lijkt me uiteindelijk effectiever dan zo’n maand. Net zoals je jezelf moet aanleren om anders te gaan eten in plaats van een crashdieet als je af wil vallen.

  Lijkt me inderdaad belangrijk om goed te weten hoe veel, hoe vaak en waarom je koopt. Als je je uitgaven bijhoudt, zie je al snel waar je geld naartoe gaat. Ondanks dat ik geen winkelaar ben, gaf ik een paar jaar geleden wel echt meer geld uit aan spullen dan ik dacht. Nu zoek ik eerst naar tweedehands als ik iets wil, dus dat is sowieso beter voor het milieu én de portemonnee, maar zorgt er ook nog eens voor dat je veel bewuster koopt doordat je langer moet zoeken. Als het dan lukt is de beloning groter en in combinatie met meer dankbaar leren zijn voor wat ik al heb (ook niet-materialistisch inderdaad), geeft me dat ook zeker meer rust.

 3. 8 mei 2018 / 17:57

  Ik koop eigenlijk niet veel , Als ik een keer 5 tot 10 euro per maand uit geef aan spullen is dat het al. Meestal ga ik 2 x per jaar naar de DM en koop ik daar groot in. Of ik koop dingen bij de Action.
  Wat ik wel een tijd heb gedaan is proberen te besparen op het kopen van ( sugarfree) energydrink.
  Elke keer als ik het wilde kopen deed ik 40 cent in een potje, na een tijdje schrik je best hoe veel je er anders aan uitgeeft . Sindsdien drink ik er ook minder van.

 4. Mariëlle
  Auteur
  8 mei 2018 / 20:04

  Wat goed Hermien! :) Het heeft mij in het verleden ook echt geholpen bij bewustzijn, good luck girl!

 5. Mariëlle
  Auteur
  8 mei 2018 / 20:05

  Wat een mooie reactie, Linda <3 Ik ben in dit artikel niet verder ingegaan op tips om minder te kopen (zoals een hobby zoeken), maar dat zou ook nog wel een leuk artikel zijn haha. Ben het helemaal met je eens :)

 6. Mariëlle
  Auteur
  8 mei 2018 / 20:06

  Ik hield ook altijd van groot inkopen, maar bleef het uiteindelijk met veel zitten. Onder andere doordat ik in de tussentijd dierproefvrij, natuurlijk en vegan ben gegaan. Maar nu weet ik beter wat ik ‘wil’ dus dat scheelt een hoop. En ik houd er niet meer van om een flinke voorraad te hebben haha! Maar goed bezig zeg, keep on going!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

20   87
27   179
10   128
16   96
21   161

Follow on Instagram