Hoewel ik ondanks mijn afgeronde opleiding niet werk in de financiële sector (gevalletje verkeerde studiekeuze), heb ik wel een bepaalde interesse in geld. En geloof me, ik bedoel niet dat geld je gelukkig maakt. Een bepaald minimum is natuurlijk belangrijk, maar ik geloof dat er meer dingen toe doen in het leven. Vandaag wil ik mijn mening geven op de vraag: is een no buy maand inlassen nuttig?

Is een no buy maand inlassen nuttig

Materialisme & minimalisme

Waar ik vroeger wekelijks in de Kruidvat stond en maandelijks nieuwe kleding kocht (met miskopen als gevolg), shop ik nu alleen nog als ik iets écht nodig heb. Het enige qua shoppen dat ik op dit moment doe, zijn dus veelal mijn vegan boodschappen. En geloof me: daar geniet ik enorm van!

Hoe het komt dat ik nog maar amper shop? Dat heeft te maken met mijn switch van materialisme naar minimalisme. Ik weet nu dat ik veel gelukkiger ben met minder spullen (= meer rust in je hoofd) en dat je écht niet zoveel spullen nodig hebt. Toch heb ook ik weleens een no buy maand gehouden.

Maar wat ik me nu altijd afvroeg: is een no buy maand inlassen nuttig? Je kunt een no buy houden om verschillende reden, bijvoorbeeld omdat je vorige maand teveel hebt uitgegeven of omdat je graag wilt sparen. Ik denk dat het dus altijd goed is om je af te vragen WAAROM je een no buy wilt houden.

De voordelen van een no buy maand

Als je vorige maand teveel hebt uitgegeven, dan is het voordeel van een no buy maand dat je dat weer een beetje kunt compenseren. Wil je sparen voor bijvoorbeeld een vakantie of een nieuwe auto? Dan kun je dankzij een no buy maand sneller je spaardoel bereiken.

Maar wat ik persoonlijk het grootste voordeel vind van een no buy maand is inzicht en bewustzijn. Ik schrik, nu ik zelf niet meer zoveel shop, van sommigen die de drang hebben om héél veel te shoppen. Zij zullen pas als ze even geen geld meer uit mogen geven inzien hoeveel ze wel niet besteden.

De nadelen van een no buy maand

En je zou denken dat dat inzicht helpt om na de no buy maand wat zuiniger met geld om te gaan. Maar dat is vaak niet het geval… Als je een echte shopaholic bent, zie je in veel reclames een goede deal en blijf je maar nieuwe items aan je wishlist toevoegen.

Zodra de no buy maand over is, wil je alweer zoveel nieuwe items dat je eigenlijk al het opgespaarde geld weer uitgeeft. En dat is naar mijn mening het nadeel van een no buy maand. Je houdt een maand lang de vinger op de knip, om vervolgens weer volop geld uit te geven.

Dus: is een no buy maand inlassen nuttig?

Of een no buy maand inlassen nuttig is, kan dus eigenlijk twee kanten op. Als het je helpt om bewust te worden van je uitgaven, dan is het een goed idee. Maar als je van jezelf weet dat je het maar één maand (met moeite) vol kunt houden en vervolgens weer helemaal losgaat, dan heeft het weinig zin.

Met mijn financiële achtergrond weet ik dat het belangrijk is om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Hoeveel verdien je per maand en hoeveel geef je uit? Maar vooral ook: waar geef je je geld aan uit? Gaat je geld vooral naar de vaste lasten of shop je er op los, waarna je de helft maar gebruikt?

Als je bijvoorbeeld ziet dat je veel geld uitgeeft aan boodschappen, dan kun je wellicht eens kijken naar hoe je daar meer op kunt besparen. Merk je dat je stiekem veel geld uitgeeft aan make-up of kleding? Dan is het wellicht een goed idee om jezelf hiervoor een maandbudget te geven én je daaraan te houden.

Wil je tips om meer te sparen? Of juist om meer geld te besparen? Lees dan ook die artikelen even!

Waar wil ik heen met minimalisme

Minimalistisch leven

Wat ik je met dit artikel mee wil geven, is dat één keer een maandje niets kopen eigenlijk niet zoveel uithaalt. Wil je écht meer geld overhouden om bijvoorbeeld op vakantie te gaan? Kijk dan kritisch naar wat je allemaal in huis haalt. Vraag je af of dat nou wel echt zo hard nodig is… Ik heb geen budget nodig.

Door mijn minimalist lifestyle merk ik dat je écht niet zoveel nodig hebt en dat wil ik ook graag aan jou meegeven. Ik heb spullen waar ik oprecht heel blij van word én die ik echt nodig heb. Dat wat er niet toe doet verlaat mijn huis en dat geeft niet alleen ontzettend veel rust, maar bespaart me ook veel geld.

Als je ervaart dat je shoppen (en dus van spullen) heel erg blij wordt, zou je je eigenlijk eens af moeten vragen hoe dat komt. Zou het niet veel leuker zijn als je geweldig in je vel zit en geniet van de dingen in het leven die gratis, of althans niet materialistisch, zijn?

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!