Ooit gehoord van een individualistische samenleving? Dat wil zeggen dat individuele belangen in veel gevallen boven collectieve belangen gaan. Gelukkig zijn er ook veel mensen die niet alleen maar altijd voor zichzelf kiezen. Dat is natuurlijk heel goed, maar ook dat heeft een keerzijde. Kies ook eens voor jezelf! Als je daar nou een beetje moeite mee hebt, lees dan vooral eens het artikel van vandaag.

Kies ook eens voor jezelf

Kies ook eens voor jezelf

Stel: je zou geen rekening hoeven houden met anderen, met de overheid of met wat dan ook. Wat zou jij dan het liefste doen? Wil je bijvoorbeeld graag van je hobby je werk maken? Of wil je gewoon eens alleen op vakantie? Misschien wil je wel een cursus breien doen, maar durf je dit niet te delen met de mensen om je heen. Ik ken dit gevoel en gelukkig heb ik eindelijk voor mezelf gekozen. Dat klinkt heel egoïstisch, maar je moet doen wat JIJ wilt.

Druk van anderen

Of het nu je ouders of je vriendinnen zijn, soms ervaar je een bepaalde druk. Tegenover je ouders veelal de druk om goed te presteren. In de klas voel je misschien druk, omdat je er niet buiten wilt vallen. Maar daardoor kun je soms juist rare dingen doen, die helemaal niet bij je passen. En dat wil je natuurlijk niet, want je moet doen waar jij je goed bij voelt en wat jij graag wilt doen. Ook al voel je druk van anderen, probeer goed na te gaan wat JIJ wilt en hoe JIJ dat gaat doen. Een voorbeeld voor mij is dat ik vegetariër ben geworden, ook al mocht ik dit thuis niet. Maar ik voelde me er niet goed bij en het voelt zoveel fijner nu.

Wees jezelf

Als jij graag op een cursus breien wilt, doe dat dan! Wil je eens alleen op vakantie, maar vinden anderen dit raar? Doe het toch! Wil je van je hobby je werk maken, maar geloven anderen daar niet in? Wie niet waagt, wie niet wint! Probeer het dus gewoon. Je hebt maar één leven, er is maar één jij en jij moet doen wat jij leuk vindt. Ook al voel je druk van anderen, probeer dan toch een weg te zoeken om het leven te hebben dat jij graag wilt. Je bent zoals je bent en wie dat niet accepteert, zou jou niet mogen remmen. Vandaar dat ik dus zeg: kies ook eens voor jezelf, dat is oké!

Liefs Mariëlle