Marie Kondo: Opgeruimd & Spark Joy [Minimalisme boek review]

Vóór 2018 had ik al jaren geen boeken meer gelezen, maar in het afgelopen jaar heb ik zo’n 60 boeken verslonden. En dat voelt goed: ik heb er ontzettend veel van geleerd en zet dit in 2019 zeker door. Gezien ik zoveel bezig ben met minimalisme, vond ik dat de boeken van Marie Kondo (Opgeruimd & Spark Joy) niet mochten ontbreken op mijn blog. In deze review lees je wat ik van de boeken & methode vind.

Marie Kondo boek tips

Over Marie Kondo: Opgeruimd & Spark Joy

Van alle boeken die ik het afgelopen jaar gelezen heb, zijn er drie die er absoluut uit springen:

Maar die boeken gaan meer over mindfulness dan over minimalisme. Als je me vraagt om een boek tip over minimalisme te delen, dan zijn de boeken van Marie Kondo het eerste dat in me opkomt.

Ze is een professionele opruimer (ja, dat bestaat!) en haar ‘Konmari methode‘ is wereldwijd een groot succes. Haar tips helpen je bij het opruimen van je hele huis, van kledingkast tot oude foto’s.

Marie Kondo Opgeruimd & Spark Joy

Het 1e Marie Kondo boek: Opgeruimd

Haar eerste boek ‘Opgeruimd‘ staat in het teken van de theorie achter de Konmari methode. Door per categorie (en dus niet per kamer) je huis aan te pakken creëer je een netter, simpeler en gelukkiger leven.

In dit boek deelt ze dat ze al van jongs af aan graag bezig was met opruimen, maar dat het nooit ‘genoeg’ was. En daar herken ik me zo erg in! Ik was ook altijd dol op organizen, maar omdat ik zoveel spullen had voelde het nooit écht opgeruimd.

Marie Kondo moedigt je aan om bij élk item jezelf de vraag te stellen: word ik hier écht blij van? Je zult merken dat dat echt maar bij weinig spullen het geval is (en dat je dus echt veel rotzooi hebt).

Vervolgens gaat Marie Kondo ook nog in op het juist opbergen van je spullen, voor als je al je bezittingen hebt uitgezocht. En dat gaat best wel ver: zelfs tot het juist opvouwen van sokken en ondergoed.

Marie Kondo opgeruimd

Het 2e Marie Kondo boek: Spark Joy

Omdat Marie Kondo zoveel vragen kreeg naar aanleiding van haar eerste boek, besloot ze een tweede boek te schrijven: Spark Joy. Daarin vind je de meest gestelde vragen mét uitgebreide antwoorden.

Dit boek bevat aardig wat herhaling van het eerste boek, dus ik was er zo doorheen. Mocht je al kennis hebben van de Marie Kondo methode, dan is dit boek een praktische guide om aan de slag te gaan.

Ook geeft ze in dit boek duidelijk aan dat je huis geen saaie ziekenhuis plek hoeft te worden als je minimaliseert. Ze moedigt juist aan om een fijn thuis te creëren, maar dan met de juiste spullen.

Marie Kondo Spark Joy

Marie Kondo Opgeruimd of Spark Joy

Het ‘stomme’ is dat ik al jaren met minimalisme bezig ben, maar de Marie Kondo boeken pas dit jaar heb gelezen. Geen logische volgorde weet ik nu, want ik vind de boeken vooral leuk voor beginners.

Het zijn voor ‘ervaren minimalisten’ vooral leuke boeken als je een inspiratieboost kunt gebruiken.

De Marie Kondo methode biedt handvatten om te beginnen met ontspullen. Het ‘Opgeruimd’ boek geeft inspirerende theorie en het boek ‘Spark Joy’ geeft je praktische tips om het ook echt te gaan doen.

Ik moet toegeven dat sommige uitspraken voor sommigen wat zweverig over kunnen komen (zoals bedank je spullen als je ze wegdoet en prop je sokken niet in een bolletje, want dan ervaren ze stress).

Ik kan daar wel om lachen en denk wél dat we wat zuiniger op onze spullen mogen zijn. Maar of je de boeken nodig hebt om te minimaliseren: ik denk van niet, het internet is al één grote inspiratiebron.

Prijs & verkooppunten

Je vindt de boeken van Marie Kondo in verschillende boekwinkels. Online bestellen kan o.a. bij Bol.com:

 • Het eerste Marie Kondo boek, Opgeruimd, kost €18,99 (het e-book kost €13,99)
 • Het tweede Marie Kondo boek, Spark Joy, kost €15 (het e-book kost €9,99)

Mocht je meer willen weten over de Marie Kondo methode: ze heeft ook een website én Youtube kanaal.

Liefs Mariëlle

Dit artikel bevat affiliate links

Volg:

6 Comments

 1. Annet
  25 december 2018 / 09:04

  Marie Kondo!
  Ik heb het boek OPGERUIMD gelezen en werd toen zo geïnspireerd dat ik én het boek wilde verder lezen én meteen aan de slag qua opruimen wilde haha.
  Een heel fijn boek is het!
  De theorie van per categorie opruimen ipv per kamer is echt super! Ik ben nu veel bewuster van wat ik heb en waardeer dat veel meer.
  Het boek heeft er ook voor gezorgd dat ik nauwelijk nog iets bij de Action koop en ik bewust shop.

  Want je wilt niet opnieuw die rommel in huis ;)

 2. Annet
  25 december 2018 / 09:07

  En 60 boeken dit jaar!! Woow.

  Ik merk dat ik snel de tv aanzet, terwijl mijn intentie is om meer te lezen. Komende jaar gaat mijn focus meer op het creëeren van (innerlijke) rust en daar kunnen leesboeken goed bij helpen.

  Fijne kerstdagen!

 3. Mariëlle
  Auteur
  25 december 2018 / 11:03

  Wat super leuk om te horen Annet! Het is inderdaad zo dat je, ook al heb je flink opgeruimd, je kritisch moet blijven op wat je in huis haalt. Goed bezig :)

 4. Mariëlle
  Auteur
  25 december 2018 / 11:05

  Hihi ik lees wel snel hoor ;) Maar ik vind niet zoveel programma’s meer interessant dus dat scheelt een hoop. Ik hoop dat mijn artikelen in het nieuwe jaar daarbij gaan helpen, ik wil nog van alles delen. En blader zeker eens door bestaande artikelen, daar kun je sowieso al punten uithalen denk ik! Fijne kerstdagen :)

 5. 25 december 2018 / 18:02

  Herkenbaar hoor, ik las ook jaren lang bijna niets. Maar iedereen om me heen leest altijd zoveel fictie en de afgelopen jaren ontdekte ik dat ik dit soort non-fictie veel interessanter vind. Kunnen we tenminste wat mee!
  Ik was ook al aardig aan het minimaliseren voordat ik Opgeruimd las, maar ik heb er (naast het lachen om het aaien van je kleding) best nog wat van geleerd. Bijvoorbeeld het makkelijker weg kunnen doen van cadeaus en dingen die misschien ooit nog handig zijn maar eigenlijk helemaal niet leuk zijn. Het is een ongoing process :)

 6. Mariëlle
  Auteur
  26 december 2018 / 11:39

  Haha ja toch, dit helpt je tenminste verder! Leuk om jouw ervaring met het boek te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.