Hoewel ik inmiddels veganist ben, werd ik nog helemaal niet zo lang geleden vegetariër. Het is dus niet zo dat ik van de ene op de andere dag veganist ben geworden, daar ging wat aan vooraf. In juni 2016 stopte ik met het eten van vlees & vis en wat was dat een opluchting. Wil je dit ook gaan doen, maar weet je niet zo goed hoe? In dit artikel zet ik mijn tips om vegetariër te worden voor je op een rij!

Mijn tips om vegetariër te worden

Lees je in

Het lijkt niet moeilijk om vegetariër te worden en geloof me, dat is het ook niet, maar lees je wel even in! Wist je bijvoorbeeld dat kaas met dierlijk stremsel niet vegetarisch is? En dat veel snoepjes gelatine bevatten en die daardoor ook niet vegetarisch zijn? Bovendien zijn sommige cosmetica producten ook niet eens vegetarisch… Wellicht wil je het houden bij enkel geen vlees en vis meer, maar het is altijd goed om dit dus ook te weten. Het is ook heel prettig om te weten waar je het precies voor doet. Zoek gewoon eens op hoeveel dieren je wel niet spaart door ze niet meer te eten! Dat motiveert je ook enorm om het vol te houden. Je kunt ook research doen naar lekkere vleesvervangers of vegetarische recepten. 🙂

Vertel het rond

Hoewel dit soms ook best moeilijk is om te doen, kan het je juist ook helpen: vertel er over! Je hoeft er echt niet mee op te scheppen, maar het is juist fijn als mensen rekening met je kunnen houden. In de meeste gevallen zijn mensen echt wel bereid om rekening te houden met iemand die geen vlees en vis eet. Maar dan moeten ze het natuurlijk wel weten. Ga je uiteten? Check dan altijd even de menukaart. Vegetarisch eten is tegenwoordig eigenlijk overal wel mogelijk, maar je weet maar nooit. Wees overigens ook voorbereid op vragen van anderen, want die zul je gegarandeerd krijgen. Daarom is het ook zo goed om je in te lezen, zodat je bijvoorbeeld kunt zeggen hoeveel dierenlevens je bespaart door jouw keuze.

Wees niet te streng

Het kan natuurlijk voorkomen dat je per ongeluk iets eet met vlees of vis en dat voelt waarschijnlijk heel vervelend. Stel dat je een groente loempia bestelt en daar blijkt kip in te zitten… Ook al had je het nog nagevraagd, zulke dingen gebeuren helaas soms. Wees dan niet te streng voor jezelf en wordt vooral niet boos op jezelf. Persoonlijk zou ik de loempia terug geven en vragen om iets dat écht vegetarisch is. Leer gewoon van deze ‘fout’ en ga verder met je levensstijl. Jij weet immers waar je het voor doet!

Tips om vegetariër te worden

Het is mij precies een jaar gelukt om vegetariër te zijn… En nee, ik ben daarna niet weer vlees gaan eten, maar ik werd veganist. Toen ik eenmaal meer leerde over het dierenleed in de ei en zuivelindustrie, wist ik dat dat de juiste beslissing voor mij was. Maar ik ben dus ook eerst vegetariër geweest en ook dat is al een super keuze in deze gruwelijke wereld. Niet alleen voor de dieren, maar ook voor het milieu én voor je eigen gezondheid. Want wist je dat zoveel vlees he-le-maal niet gezond is? Hopelijk heb je iets aan mijn tips om vegetariër te worden gehad. Schroom niet om je vragen te stellen in de reacties, per e-mail of op social media, ik beantwoord ze met liefde!

Liefs Mariëlle

Photo by Simon Matzinger