15 tips om vegetariër te worden & te blijven!

Hoewel ik inmiddels veganist ben, werd ik nog niet zo lang geleden vegetariër. Het is dus niet zo dat ik van de ene op de andere dag veganist ben geworden, daar ging wat aan vooraf. In juni 2016 stopte ik met het eten van vlees & vis en wat was dat een opluchting. Wil je dit ook gaan doen, maar weet je niet zo goed hoe? In dit artikel deel ik 15 tips om vegetariër te worden (voor beginnende vegetariërs)!

Mijn tips om vegetariër te worden

15 tips om vegetariër te worden: here you go!

Laat ik maar gewoon meteen beginnen met de tips om vegetariër te worden, het zijn er maar liefst 15:

1. Bepaal je ‘waarom’

Het is niet moeilijk om vegetariër te worden, maar het is wel goed om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je de keuze maakt.

Je weet dan waarom je het doet, dat motiveert je enorm en maakt het dus makkelijker om ervoor te gaan. Bovendien kun je het beter aan anderen uitleggen als ze er om vragen.

2. Verdiep je in vegetariër worden

Dat je dit artikel nu leest, is al een hele goede stap! Lees eens wat artikelen over vegetariër worden of kijk Youtube video’s van mensen die vertellen over hun ervaring.

Dit helpt jou om zelf vegetariër te worden. Niet alleen qua ervaring, maar ook qua kennis. Het is goed om bepaalde dingen te weten namelijk.

Zoek bijvoorbeeld eens op hoeveel dieren je bespaart als je ze niet meer eet. En leer over dingen zoals dierlijk stremsel en gelatine, wat veel kazen en snoepjes niet vegetarisch maakt.

Verdiep je er een keer goed in en je hebt er de rest van je ‘vega journey’ plezier van.

3. Zoek vega recepten op

Als je een duidelijke beweegreden hebt en je wat vegetarische basiskennis hebt, kun je lekkere vega recepten opzoeken. Zo hoef je zelf niet eens na te denken over wat je moet eten. Ga bijvoorbeeld voor:

4. Vertel het rond

Als je voor jezelf hebt besloten dat je vegetarisch gaat eten, laat het dan ook even weten aan de mensen om je heen.

Voor hen is het ook wel zo handig om het te weten, zodat ze er rekening mee kunnen houden. Denk aan ouders als je nog thuis woont of vrienden voor als jullie samen gaan eten.

Wellicht reageren je ouders er niet goed op, omdat ze bezorgd zijn. Leg dan rustig uit waarom je ervoor kiest om dit te doen en gebruik je kennis van tip 2 om uit te leggen dat je niks tekort hoeft te komen.

5. Vraag je vega vrienden om hulp

En wellicht kom je er dan achter dat er meer vegetariërs om je heen zijn. Vraag ze gerust om hulp!

Als iemand uit mijn omgeving (of iemand via social media) vraagt om tips, dan ben ik altijd bereid om diegene te helpen. Ik vind het namelijk goed om de vega(n) message te verspreiden.

Vraag of jullie eens een drankje kunnen doen om ervaringen uit te wisselen, uiteten kunnen gaan bij het favo vega tentje van die persoon of zelfs samen vega kunnen koken. Niet alleen leuk, ook erg handig!

Wat ik eet als veganist

6. Gun jezelf wat tijd

Zodra je besloten hebt om vegetarisch te gaan eten, hoef je echt niet dezelfde dag nog strict vegetariër te zijn. Wellicht heb je nog boterhamworst in je koelkast liggen…

Het is niet zo dat er een tijdslimiet geldt, het is allang super goed dat je besloten hebt om het te doen. Just start en dan gaat het vanzelf!

7. Laat ook je lichaam wennen

Niet alleen je ‘mind’ moet even schakelen, ook je lichaam zelf moet waarschijnlijk even wennen. En dan heb ik het vooral over je darmen.

Als je anders gaat eten, dan kunnen je darmen in het begin even van slag zijn. Geef je lichaam dus ook even de tijd om te wennen aan dit nieuwe eetpatroon.

8. Doe het in stapjes

Zoals ik hierboven al schreef, hoef je echt niet cold turkey vegetariër te worden als je dat niet wilt. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld eerst je broodbeleg te vervangen voor iets vegetarisch.

Of om eerst alleen binnenshuis vegetarisch te eten. Door kleine stapjes te maken, kan het makkelijker voor je zijn.

9. Houd het simpel

I love simple! En dat is ook een tip voor als je vegetarisch gaat eten. Leg vooral geen druk op jezelf door meteen de meest fancy vegetarische recepten te kiezen.

Dat mag uiteraard, maar dat hoeft helemaal niet. Door simpele gerechten te koken, krijg je steeds meer vegetarische recepten in je hoofd.

10. Slik een B-12 supplement

Eigenlijk kun je bijna alles wat vlees je te bieden heeft compenseren met andere voeding. Denk eens aan bijvoorbeeld peulvruchten. Maar er is één ding waar je wel op moet letten en dat is B-12.

Niet alleen vegetariërs of veganisten kunnen een tekort oplopen, ook bij veel vleeseters is dat het geval.

Het is dus sowieso goed om hiervoor een supplement te nemen. Die vind je bijvoorbeeld bij Holland & Barrett of Vitaminstore, maar ook gewoon bij je drogist.

Eventueel kun je na een tijdje bloed laten prikken om zeker te weten dat je geen tekorten oploopt, maar dat is geen vereiste.

11. Wees niet te streng voor jezelf

Het kan voorkomen dat je per ongeluk iets eet met vlees erin en dat voelt waarschijnlijk heel vervelend.

Zeker als beginner ben je je vaak nog niet overal bewust van, daarom is tip 2 dus ook zo belangrijk. Wees dus niet te streng. Vergeef jezelf en ga vol goede moed door!

12. Neem je eigen eten mee

Om te voorkomen dat er bijvoorbeeld op een feestje geen vega opties zijn, kun je het beste zelf wat eten meenemen.

Zo voorkom je dat er per ongeluk toch iets in komt te zitten en hoef je je ook niet schuldig te voelen naar anderen toe (dat hoeft overigens sowieso niet, je doet iets goeds als vegetariër!)

13. Geef het van tevoren aan

Mocht je niet zelf met eten over straat willen, geef dan in ieder geval van tevoren altijd even aan dat je vegetarisch eet.

Niet alleen als je bij iemand thuis gaat eten, maar ook als je gaat uiteten. Restaurants hebben vaak wel een vega optie, maar het is altijd slim om vooraf zelf even de menukaart te checken.

14. Trek je niets aan van anderen

Als je tip 4 uitvoert en anderen dus inlicht over jouw mooie stap, dan kun je helaas vaak rekenen op commentaar. Ik vind het zooo flauw, maar voorkomen doe je het helaas nooit helemaal.

Zorg wellicht vast voor een antwoord dat je kunt geven. Maar trek je vooral niets van de mening van anderen aan.

15. Focus op wat je wél kunt eten

Nog één tip om te zorgen dat jij zonder problemen vegetariër kunt worden. Focus je vooral op wat je nog wél kunt eten en zo min mogelijk op wat je niet meer kunt eten.

Nu ik als veganist terugkijk op mijn periode als vegetariër, is vegetarisch eten zelfs nog best wel makkelijk. Er is genoeg keus, je kunt het!

15 tips om vegetariër te worden

Als je kiest om minder of zelfs helemaal geen vlees meer te eten, dan ben je ontzettend goed bezig. Het is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor de dieren én het milieu.

Ik hoop dat deze tips om vegetariër te worden het jou makkelijker maken. Veel vega succes! Je mag altijd een reactie achterlaten, me benaderen op social media of een mailtje sturen als je met een vraag zit.

En mocht jij nog tips om vegetariër te worden hebben, deel ze dan vooral bij de comments.

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Volg:
Share:

19 Reacties

 1. 21 september 2017 / 07:21

  Wat leuk om jouw ervaringen hierover te lezen! Ik ben zelf al 9 jaar vegetariër en ik moet zeggen dat ik me er toen van tevoren nooit echt in hebt verdiept. Ik ben het gewoon van de ene op de andere dag geworden en heb er gelukkig ook nooit echt kritische vragen over gekregen. Als iemand me vraagt waarom ik vegetariër ben, zeg ik dat ik het voor de dieren doe. Bij mensen die dan nog doorvragen of kritisch zijn, haal ik maar mijn schouders op. Het is mijn keuze en het belangrijkste is dat ik er zelf achter sta :)

 2. 21 september 2017 / 09:10

  Super goed <3 Ik wilde het ook al ZO lang, maar ik mocht het niet van mijn ouders. Dat vond ik zo erg... Uiteindelijk heb ik doorgezet en daar ben ik zo blij om! Gelukkig ging dit bij jou prima <3

 3. 21 september 2017 / 09:31

  Handige tips! Ik noem mezelf geen vegetarier, dat ben ik ook niet, maar ik eet inmiddels wel zo’n 5 dagen in de week vlees- en visvrij. Dat vind ik al een hele stap! Ik heb me vooral ingelezen wat betreft recepten en kookmogelijkheden. Ik doe het met name voor het milieu, maar weet niet 100% de cijfers uit mijn hoofd. Gelukkig wordt er ook niet veel naar gevraagd haha.

 4. 21 september 2017 / 10:48

  Top zeg! Ik ben me aan het verdiepen in een veganistische levensstijl. Ik eet nu een paar dagen plantaardig en dat bevalt me heel goed :)

 5. 21 september 2017 / 11:14

  Haha die cijfers hoef je ook niet uit je hoofd te kennen! Het gaat er om dat je weet waar je het voor doet :) En dan mag je je absoluut flexitariër noemen toch? Goed bezig! :)

 6. 21 september 2017 / 12:51

  Vanochtend kwam ik op FB een video tegen waardoor voor mij duidelijk werd dat ik deze stap ook wil nemen en nu lees ik erover op jouw blog. Ik denk er al heel lang over na, maar vind het moeilijk. Ik zeg eerlijk dat er voor mijn gevoel teveel gerechten zijn die ik ga missen, maar van de andere kant wil ik het wel heel graag proberen :-). Bedankt voor de tips, precies op het juiste moment.

 7. 21 september 2017 / 13:42

  Goede tips, die trouwens ook toepasbaar zijn als je veganist wilt worden!

 8. 21 september 2017 / 14:50

  Helemaal eens <3

 9. 21 september 2017 / 14:51

  Wat ben ik blij dat mijn artikel dan vandaag online is gekomen <3 Op een gegeven moment is het inderdaad genoeg, wat goed dat je nu de stap gaat maken! Als ik je ergens bij kan helpen, dan hoor ik het graag. Bij veel recepten kun je het vlees bijvoorbeeld gewoon vervangen door een vleesvervanger. En er zijn ontzettend veel vegetarische recepten :) Veel succes en vooral plezier ook met de nieuwe recepten ;)

 10. Bettie
  21 september 2017 / 16:42

  Ik ben 3 weken geleden ook bijna helemaal gestopt met dierlijk voedsel te eten. Ik denk dat ik voor 98% veganist ben en ik was in de eerste onder de indruk van hoeveel dierlijk voedsel ik at daarvoor. Dus ik ben ook goed bezig. Ook nieuwe beautyproducten probeer ik vegan te kopen 😁

 11. 21 september 2017 / 18:43

  Wat tof om te zien dat je zoveel je passie deelt over dingen die je aan het hart gaan, zoals vegetarisch/veganistisch eten en dierproefvrij zijn! Zelf heb ik heel lang vegetarisch gegeten, totdat ik grote tekorten opbouwde en sindsdien eet ik wel weer vlees, alleen dan geen varken vanwege allergie. Toch vind ik het onzin om elke dag grote stukken vlees te eten; je hebt het niet in zulke porties nodig, dus waarom zou je? Meestal eten we toch zeker drie dagen in de week geen vlees, soms nog wel vaker. Vegetarische recepten kunnen immers heel lekker zijn! Stiekem ben ik trouwens ook wel benieuwd naar veganistische recepten. Als het lekker is denk ik dat ik zoiets ook zeker wel toevoeg aan mijn repertoire!

 12. 21 september 2017 / 22:39

  Tof artikel! Ik ben zelf geen vegetariër of veganist . Toch eet ik ook vrij weinig vlees en ben ik dol op gerechten met de meest prachtige groentes en fruiten. Mijn porties vlees zijn meestal vrij klein, en dan eet ik ook met name kip en kalkoen.

 13. 22 september 2017 / 14:25

  Wat goed!! Ik vind overigens een kipje net zo lief als een varkentje hoor ;)

 14. 22 september 2017 / 14:26

  Waaa Bettie, wat goed!! Mocht ik je kunnen helpen, stuur me dan gewoon een berichtje :) Tegenwoordig is vrijwel alles op mijn blog vegan. En als jij iets leuks tegenkomt, laat het mij dan ook weten hoor!

 15. 22 september 2017 / 14:27

  Ai, wat voor tekorten had je precies? Wist je dat je veel gewoon uit groente & peulvruchten kunt halen? Dat is het voornamelijk ook met vegan gerechten :) Binnenkort deel ik een ‘vegan food diary’! En wat goed dat je geregeld ook géén vlees eet :)

 16. Soraya
  22 september 2017 / 18:07

  Ik eet bijna geen vlees meer. (zeg misschien 1x in de maand een klein beetje) En ik probeer ook meer vegan producten te nemen. Ik doe het vanwege al het dierenleed! Heel soms eet ik vlees als ik ergens mee eet maar ook dan zeer minimaal.

 17. 23 september 2017 / 11:35

  Wat ontzettend goed Soraya! Ik hoop niet dat je het eet omdat het ‘moet’ of omdat je het vervelend vindt om nee te zeggen? Vergeet niet dat je je aan je normen en waarden mag houden <3 Als jij geen dierenleed wilt, dan is het een héle goede keuze om geen vlees meer te eten, super!

 18. 24 september 2017 / 10:39

  Wat een fijn artikel! Ik denk dat heel veel mensen hier wat aan hebben. Mijn tip is ook om het lekker rustig aan te doen en juist vanalles te proberen. Tegenwoordig heb je zoveel vervangers en hippe foodtentjes waar je vanalles kan proeven! Maak het leuk en geen ‘straf’:)

 19. 24 september 2017 / 13:51

  Absoluut <3 Het is juist een heel leuk iets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

15   128
38   174
14   145
19   161
24   258

Follow on Instagram