Minimaliseren op social media | Waarom & Hoe

Als je mijn blog al langer volgt, dan weet je dat ik veel met minimalisme bezig ben. Ik heb wel eens de vraag gekregen of het geen obsessie is, maar zo voelt het voor mij niet. Ja, ik lees er veel over en ruim graag op. Maar de focus ligt bij mij niet op zoveel mogelijk wegdoen en ik denk dat dat belangrijk is. Het is beter om je te focussen op wat je wilt houden en denk ook aan minimaliseren op social media!

Minimaliseren op social media

Waarom minimaliseren op social media?

Voordat ik er dieper op inga, wil ik zeggen: niets moet, het is maar net hoe ver je wilt gaan. Maar ik heb al eens beschreven dat minimalisme me veel rust geeft.

Ik heb een minimalistische skincare routine en een minimalistische kledingkast. Dat kost me minder tijd én minder keuzestress.

Maar… we beseffen ons ook steeds meer hoeveel tijd social media kost. De drang om een ‘detox day‘ of zelfs ‘detox week‘ te houden wordt bij velen steeds groter en dat zegt eigenlijk al genoeg.

Nu is het grotendeels mijn werk, dus een detox is niet heel handig voor mij. Maar die behoefte voel ik zelf ook niet, omdat ik dus regelmatig minimaliseer op social media.

Waarom gebruik jij social media?

Het is goed om jezelf af te vragen waarom jij social media gebruikt. Is dat omdat je bang bent om iets te missen? Vind je het een leuke manier om met mensen in contact te blijven?

Of is social media een fijne inspiratiebron voor je? Besef je wel dat sommige dingen op social media mooier lijken dan ze zijn!

Als je bang bent om iets te missen, bedenk je dan dat je toch nooit alles bij kunt houden. En de echte belangrijke dingen krijg je toch wel mee.

Het is niet erg om een avond niet op je mobiel te kijken, die berichtjes staan er morgen ook nog wel. En is het niet leuker om af te spreken dan online te kletsen?

Om mezelf maar even als voorbeeld te nemen: ik gebruik social media voor mijn werk, blog en privé. Youtube, Instagram en Pinterest vind ik fijne inspiratiekanalen.

Facebook gebruik ik puur persoonlijk en Twitter vind ik voornamelijk handig voor mijn blog.

Hoe kun je minimaliseren op social media?

Maar hoe zorg ik dan dat het me niet teveel tijd kost? En dat ik er ook écht geïnspireerd van raak? Dat doe ik door zo nu en dan te minimaliseren op social media.

Daarmee bedoel ik het doorlopen van de accounts & kanalen die ik volg, om te kijken van welke ik nu écht blij word (als in, doe ik er inspiratie door op).

Dit doe ik voornamelijk op Youtube & Instagram, maar ook op Facebook loop ik geregeld door mijn vriendenlijst heen.

Van wie vind ik dat ze mijn posts wel mogen zien en wie spreek ik nu eigenlijk nog? Door bijvoorbeeld op Instagram minder accounts te volgen, kost het je minder tijd om alles te checken.

Ook belangrijke dingen die ik zelf heb doorgevoerd: mijn meldingen staan uit, waardoor ik niet word afgeleid. Sowieso staat mijn internet uit als ik aan het werk ben en mijn telefoon op stil.

En wellicht denk je hier niet meteen aan bij social media, maar ik ontvang ook géén promotie nieuwsbrieven. Merk je dat je alsnog teveel tijd op social media besteed?

Dan zijn er ook handige apps die bijvoorbeeld de toegang tot social media onmogelijk maken voor een bepaalde tijd.

En je hebt ook apps die bijhouden hoeveel tijd je aan social media besteedt, dat is goed voor je bewustzijn! Ik ben erg benieuwd of jij ook weleens denkt aan minimaliseren op social media?

Liefs Mariëlle

Volg:
Share:

4 Reacties

 1. 4 april 2018 / 06:27

  Handige tips. Ik schoon regelmatig mijn social media op en heb me afgemeld voor alle mail nieuwsbrieven, dat vind ik heerlijk rustig.

 2. 5 april 2018 / 18:29

  Ik denk best wel vaak na ver minimaliseren op social media, maar … ik doe er weinig mee :’) Ik zou eigenlijk ook minder accounts moeten volgen op Instagram, maar ik ben altijd bang om mensen te beledigen, haha. Ook al weet ik dat dat nergens op slaat. De hoeveelheid nieuwsbrieven die ik krijg heb ik trouwens onlangs wel enorm teruggebracht – eindelijk!

  • Mariëlle
   Auteur
   6 april 2018 / 08:38

   Hihi dan is dat al een begin toch? Ik doe het vaak als ik ‘s avonds lui op de bank lig, dan ga ik even door mijn feed! Het geeft echt rust, het is het waard 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

16   56
26   128
162   164
38   102
13   68

Follow on Instagram