Wat is minimalisme en hoe pak je dat NU eenvoudig aan?

Het is je vast niet ontgaan als je me volgt op mijn blog, Youtube kanaal of social media kanalen. Ik ben bezig met minimalisme en ik ga daar best wel ver in! Tenminste: voor mijn doen heb ik al ontzettend veel opgeruimd en mijn mindset rondom shoppen is ook veranderd. In dit artikel leg ik je uit wat minimalisme is en hoe ik het aanpak. Je vindt in dit artikel zowel schriftelijke uitleg als een video waarin ik lekker met jullie klets! Kijk je mee?

Minimalisme wat en hoe

Minimalisme: wat is het?

Ik raakte geïnspireerd met minimalisme door blogs en Youtube video’s. Ik vond de gedachtegang erg mooi en ik ben altijd al van het opruimen geweest. Maar ik ben ook altijd van het shoppen geweest…

Toch merkte ik dat ik veel te veel spullen had, ik had daardoor zowaar keuzestress. Ik wist nooit wat ik aan moest en als ik dan wat aan had, dan was ik niet blij met mijn outfit.

Daardoor had ik in mijn hoofd ook geen rust en ik merk nu hoe minder spullen, hoe meer rust. Ze zeggen niet voor niets: een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd!

Een ander aspect van minimalisme dat me aanspreekt, is geld besparen. Ik koop nu alleen wat als ik het écht nodig heb of als ik het echt heel graag wil.

En doordat ik minder spullen heb, heb ik ook een minder groot appartement nodig als ik straks op mezelf ga wonen.

Daardoor kan ik extra genieten van leuke dingen, zoals uiteten, stappen, festivals en reizen. Wat voor mij dicht bij minimalisme ligt is duurzaamheid, vandaar ook minder spullen!

Maar wat is minimalisme dan precies? Dat is precies wat jij vindt dat het is voor jou. Er is geen vast begrip voor.

Voor de één is het een capsule wardrobe met maar 30 kleding items, voor de ander is het niet zo extreem. Zelf probeer ik alleen spullen te hebben die ik écht nodig heb of waar ik écht blij van word.

Dat heeft ook wel te maken met de Konmari methode. En omdat make-up mijn passie is, heb ik meer make-up dan een andere minimalist.

Een minimalist die niet van make-up maar van fotografie houdt, heeft wellicht geen make-up, maar meerdere camera’s.

Minimalisme: hoe pak ik het aan?

Mijn voornaamste tip is om jezelf te laten inspireren met blogs en Youtube video’s, dat heeft mij enorm geholpen. Ik kreeg (en krijg er nog steeds!) de opruimkriebels van en wilde direct aan de slag gaan.

Zelf dacht ik na één flinke opruiming wel klaar te zijn, maar dat viel HEEL anders uit. Minimalisme is een proces dat altijd maar doorgaat, ik kom steeds weer nieuwe dingen tegen die ik weg wil doen.

Je zult niet geloven hoeveel ik al weg heb gedaan, mijn moeder denkt dat ik gek ben geworden… ;)

Op het moment heb ik nog een flinke verzorgingsstash, ook al is het al zoveel minder dan dat het was. Mijn doel is om al die verzorgingsproducten op te maken en daarna pas weer wat terug te kopen.

Dit geldt ook voor mijn make-up en voor bepaalde tassen en schoenen. Ik hoef geen twee paar zwarte, lage enkellaarsjes of 5 tassen. Wanneer ik nu iets koop, denk ik er éxtra goed over na.

Ook investeer ik meer in één item, zodat ik er langer mee kan doen.

Als ik shop, dan shop ik bewust voor een bepaald item. Ik ben dus NOG kritischer geworden, zodat mijn stash niet opnieuw groter wordt. Ik heb even terug al items gekocht die ik altijd nog miste in mijn kast.

Het waren veelal basic items, zoals een zwarte blouse. Op het moment ben ik vooral dingen aan het vervangen die niet helemaal naar mijn zin zijn.

Denk aan mijn schoenen van leer, want ik wil zelf geen leer meer kopen en dragen.

Video over minimalisme

Vind je het fijner om niet het hele verhaal te lezen, maar mijn verhaal te horen? Bekijk dan zeker mijn video over minimalisme, waarin ik ook heel wat uitleg over het hoe en waarom!

Ik ben van plan om nog meer video’s te maken over minimalisme, je kunt onder andere nog een opruimvideo verwachten. Maar voor nu is dit de video:

Hopelijk vond je het een leuk artikel/video! Ik hoop ook dat duidelijk is wat minimalisme je kan opleveren en hoe ik het aanpak.

Er komt zeer binnenkort ook nog een video online met mijn minimalisme plan. Daarin laat ik heel specifiek zien wat ik op het moment van plan ben met mijn spullen.

P.s. het einde van het jaar is een mooi moment om je spullen eens uit te zoeken. Zo ga je fris en vol goede moed het nieuwe jaar in!

Liefs Mariëlle

Volg:
Share:

32 Reacties

 1. 29 december 2016 / 07:23

  Leuk en inspirerend om te lezen! Ik heb enorm veel beauty spullen, zowel zelf gekocht als gekregen, en ik heb er gewoon geen plaats meer voor waardoor ik stress krijg en er soms niet gelukkiger van wordt. Ik begrijp het idee achter minimalisme dus heel goed. Ik geef regelmatig dingen weg aan mensen in mijn omgeving, maar binnenkort ga ik bv. ook producten schenken aan het goede doel. Ik vond dit wel een mooi gebaar zo op het einde van het jaar!

 2. 29 december 2016 / 07:34

  Dit vind ik heel erg interessant. Ik probeer namelijk ook een beetje die kant op te gaan. Ik denk namelijk dat zulke dingen en sessies ook een grote bezem halen door hoofd en geest.

 3. 29 december 2016 / 07:56

  Yes, super interessant! Zoals je weet ben ik hier ook mee bezig en heb ik super veel weggedaan. Ben nu begonnen met ronde twee, want het is een continue proces heb ik gemerkt :-)

 4. 29 december 2016 / 08:38

  Ik vind het echt heel knap en goed dat je hier zo mee bezig bent! Heel inspirerend! Ik moet zeggen dat ik (op knutselspullen na, haha) niet echt een shopper ben. Ik heb bijvoorbeeld nooit meer dan 2 mascara’s liggen en heb maar 3 paar schoenen die ik om en om draag. Maar of ik echt minimalistisch ben? Nee, ik denk dat ik daarvoor toch iets te blij word van mooie spullen. Toch denk ik dat ik er op mijn manier wel op let en op dit moment voelt dat goed voor mij :)

 5. 29 december 2016 / 09:02

  Heel inspirerend hoor! Ik probeer het ook steeds maar helaas lukt het me echt niet. Misschien toch meer filmpjes kijken en lezen erover! X

 6. 29 december 2016 / 09:40

  Ja dat werkt echt hoor :)

 7. 29 december 2016 / 09:41

  Nou, ik vind dat je het toch al aardig goed doet hoor :) Vind ik heel knap! En natuurlijk mag (moet!) je blij worden van je spullen :)

 8. 29 december 2016 / 09:41

  Yes, partner in spe :D Ja, ik snap je helemaal!

 9. 29 december 2016 / 09:41

  Super leuk om te horen Hennie :) En p.s. je extra enthousiaste comments zijn weg :)

 10. 29 december 2016 / 09:42

  Ik begrijp je helemaal, super goed wat je doet :)

 11. 29 december 2016 / 10:04

  Het lijkt me zoo rustgevend om gewoon weinig spullen te hebben! Als je verhuist weet je namelijk pas echt hoe veel zooi een mens heeft. Zou me hier wel in willen verdiepen. Enige wat ik nooit zal minimaliseren is m’n make-up collectie :P

 12. 29 december 2016 / 10:20

  Wat gaaf, dit is eigenlijk precies wat ik de laatste tijd doe. Had me nog helemaal niet gerealiseerd dat dit zo heet. Zelf heb ik besloten om geen nieuwe producten meer te kopen totdat ik alle producten die ik nu heb liggen op zijn. Daarbij heb ik mijn make-up stash al heel ver terug gebracht, en alleen gehouden wat ik echt wilde bewaren. En ook mijn ‘uitzet’ heb ik terug gebracht naar items die ik echt in mijn huisje later wil hebben. Heb veel weg gegeven aan mijn broertje die al op zichzelf woont en die spullen niet had. Wat heb ik al 9 bewaarblikken, of 3 kapstokken.. ik noem maar een voorbeeld. Nu heb ik echt alleen gehouden waar ik blij van wordt, en wat ik echt wil gebruiken. Geeft inderdaad een heel stuk rust, en je gaat anders kijken naar dingen. Heerlijk!

 13. jeapiebel
  29 december 2016 / 10:25

  Een onrustig hoofd omdat er veel te veel is, daarin kan ik je zo goed begrijpen. Ik kan daar ook niet tegen, zeker bij een product review. Het wordt alleen maar meer en het voelt niet altijd goed. Zo als je schrijf minimalisme is voor iedereen anders. Ik ben uit zichzelf vrij minimalist geweest, nu minder sinds ik wereld van make up leer kennen en verliefd op ben geworden. Maar van al die jaren dat ik nooit heb uitgegeven aan make up moet af en toe kunnen. ;-) Je hebt het goed gedaan hoor!

 14. 29 december 2016 / 12:18

  Goed bezig en het is inderdaad een proces waar je steeds verder in gaat.. heerlijk een huis met alleen spullen die je echt nodig hebt ;-) ik blijf ook bezig haha

 15. 29 december 2016 / 12:28

  Wat leuk dat je hieraan begonnen bent! Zelf heb ik het boek van Marie Kondo en ben ik begonnen met de konmari methode, maar minimalisme is er nog niet helemaal voor mij. Wel hou ik alleen nog maar de dingen waar ik blij van word bij.
  Liefs,
  Yara

 16. 29 december 2016 / 12:31

  Dat is zeker al een begin hoor :)

 17. 29 december 2016 / 12:31

  Hihi lekker is dat he?

 18. 29 december 2016 / 12:32

  Hihi dankjewel, jij ook hoor!

 19. 29 december 2016 / 12:32

  Suuuper goed, helemaal hetzelfde als ik hihi!

 20. 29 december 2016 / 12:32

  Ja, het werkt zeker rustgevend :) Maar dat mag he, je hoeft niet op alles ‘niets’ te hebben!

 21. 29 december 2016 / 12:53

  Die onrust in je hoofd waar je het over hebt, vind ik zo herkenbaar! Ik heb daar ook snel last van. Ik probeer daarom ook al een stuk minder te kopen dan eerder, maar toch staat bijvoorbeeld onze badkamer toch nog te vol omdat ik niet zo goed ben in spullen wegdoen.

 22. Bettie
  29 december 2016 / 19:15

  Ik heb mij afgelopen jaar hier ook in verdiept en heb al best wel wat spullen weggedaan. Ik heb een zak kleding gedoneerd aan het goede doel. Make-up draag ik nauwelijks en volgens mij heb ik afgelopen jaar helemaal niet zoveel gekocht als het om verzorgingsproducten/make-up gaat. Shampoo en showergel koop ik alleen nog als het helemaal op is. Ik draag alleen mascara, maar had er zoveel nog liggen dat ik die eerst aan het opmaken ben.

  Merk dat ik tijdens winkelen ook zo klaar ben, want ik weet gewoon wat ik nodig heb en dan ben ik klaar.

 23. 29 december 2016 / 19:58

  Pff, ik moet ook eens in mijn kast kijken. Er zijn zoveel dingen die ik echt al jaren niet meer aangetrokken heb. Die kunnen dan natuurlijk weg. Thanks for the reminder!

 24. 29 december 2016 / 20:21

  Ik vind heel goed van je ik ben ook zelf van het minimalisme, dat geeft mij overzicht en rust.

 25. 29 december 2016 / 20:29

  Super goed :) Probeer gewoon eens wat op te maken voor je wat nieuws koopt, dat helpt al!

 26. 29 december 2016 / 20:29

  Suuuuper goed bezig, bedankt voor het delen <3

 27. 29 december 2016 / 20:29

  Hihi GO for it, kan nog voor het einde van het jaar ;)

 28. 29 december 2016 / 20:29

  Super leuk om te horen :)

 29. 29 december 2016 / 20:45

  Ik heb met de verhuizing een grote schoonmaak moeten houden. Het grappige is dat ik geen idee meer heb wat ik allemaal in huis had. Zo zie je maar weer, ik mis eigenlijk die spullen toch niet.
  en zo doe ik dat ook met andere spullen, brengt veel rust in je huis en hoofd!

 30. 29 december 2016 / 21:45

  Toevallig dat we met dezelfde dingen bezig zijn! Ik wil in 2017 me ook veel meer focussen op minimaliseren. Minder troep kopen bij de H&M en meer investeren in mooie items. Ze grappen altijd dat vrouwen mega veel kleding in de kast hebben en niks om aan te doen, maar het is ook écht zo! Toch raar dat zoveel spullen niet genoeg zijn? Ik vind het zo zonde van het milieu maar ook mijn geld. Dan heb ik liever iets dat mooi blijft dat een broek van de Primark die ik na 10 keer wassen kan weggooien. Ben heel benieuwd naar hoe dit gaat :)

 31. 30 december 2016 / 13:49

  Ik ben het ZO met je eens!!

 32. 30 december 2016 / 13:50

  Hihi helemaal waar!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

37   178
24   156
27   142
34   187
26   227

Follow on Instagram