Waar wil ik heen met minimalisme? Deze vraag wordt vaak aan me gesteld en ik stel hem ook met enige regelmaat aan mezelf. Ik houd écht van minimalisme, maar ik wil niet te streng zijn voor mezelf. Minimalistisch leven heeft veel voordelen, maar ik wil het natuurlijk ook leuk en praktisch houden. In dit artikel wil ik je graag antwoord geven op deze vraag, om jou er wellicht ook weer mee te inspireren.

Waar wil ik heen met minimalisme

Minimalisme: hoe het begon

Veel minimalisten spreken van een ware ‘minimalist journey‘. En ik denk dat hier ook wel wat in zit. Je komt er eens mee in aanraking, verdiept je er in en gaat het zelf toepassen. Daarbij ontstaan er verschillende vragen en inzichten. Ik vond (en vind) het een heerlijk mindful proces!

Ik ging altijd al geordend te werk en mijn kamer was altijd opgeruimd. Maar ik kocht wel veel make-up en kleding. Man, wat een hoop geld heb ik daar aan uitgegeven. Gelukkig ben ik nog jong en heeft minimalisme daar echt verandering in gebracht. Van meer, meer, meer naar minder, minder, minder.

Hoe je steeds meer in gaat zien…

Wat ik mooi vind aan de minimalist journey, is dat je steeds beter inziet hoe weinig je nodig hebt. Waarom zou je 10 handtassen moeten hebben als je er maar één tegelijk gebruikt? En waarom zou je 5 rode lipsticks moeten hebben die allemaal op elkaar lijken of 10 mascara’s waarvan de helft uitdroogt?

Het grappige is dat dit artikel al sinds oktober 2017 in concepten staat en toen maakte ik deze notities: enkel kleding die ik nodig heb, niet 3 staptasjes, voorlopig nog niet make-up minderen, een minimalist skincare routine en niet 3 zakken chips. Dat was toen het doel. Hoe staat het daar 9 maanden later mee?

Capsule Wardrobe

Waar sta ik nu als minimalist?

Ik heb een capsule wardrobe en minder make-up dan voor ik begon met bloggen. Tevens de meest simpele skincare routine sinds ik met verzorging begon én geen chips in huis. Vanaf dat ik begon met minimalisme tot nu, heb ik dus steeds meer ingezien dat ik weinig nodig heb en meer weggedaan.

Niet alleen qua kleding, make-up en skincare heb ik NOG meer geminderd dan voorheen. Maar ook mijn keukenkastjes zijn veranderd qua inhoud en ik eet simpeler. Ik volg minder mensen op social media, ga liever voor een aantal échte vriendschappen en probeer minder dingen tegelijk te doen.

Waar wil ik heen met minimalisme?

En dat leidt tot… simple living! Minimalisme heeft me veranderd van een materialist in iemand die geniet van de kleine dingen. Die alleen iets koopt als het nodig of echt heel leuk is en liever geld uitgeeft aan toffe herinneringen dan aan spullen. Ik weet dat het cliché klinkt, maar het is zo en ik ben happy.

Dus, waar wil ik heen met minimalisme? Enkel spullen hebben die ik nodig heb en/of waar ik echt blij van word. Dit zodat ik meer ruimte heb, meer rust in mijn hoofd ervaar, meer tijd over houd, niet meer geld uitgeef dan nodig is en ik me meer kan focussen op wat er echt toe doet.

Grappig dat minder, minder, minder dus ook tot meer kan leiden. Maar dan tot de dingen waar je écht gelukkiger van wordt… Ben jij ook met minimalisme bezig? Wat zijn jouw beweegredenen?

Boeken over minimalisme: mijn boek aanraders

Mocht je meer willen leren over minimalisme, dit zijn mijn favorieten als minimalist:

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van waar ik mee bezig ben? Volg me dan op Instagram of Facebook!