Waar wil ik heen met minimalisme? | Minder, minder…

Waar wil ik heen met minimalisme? Deze vraag wordt vaak aan me gesteld en ik stel hem ook met enige regelmaat aan mezelf. Ik houd écht van minimalisme, maar ik wil niet te streng zijn voor mezelf. Minimalistisch leven heeft veel voordelen, maar ik wil het natuurlijk ook leuk en praktisch houden. In dit artikel wil ik je graag antwoord geven op deze vraag, om jou er wellicht ook weer mee te inspireren.

Waar wil ik heen met minimalisme

Minimalisme: hoe het begon

Veel minimalisten spreken van een ware ‘minimalist journey‘. En ik denk dat hier ook wel wat in zit. Je komt er eens mee in aanraking, verdiept je er in en gaat het zelf toepassen.

Daarbij ontstaan er verschillende vragen en inzichten. Ik vond (en vind) het een heerlijk mindful proces! Ik ging altijd al geordend te werk en mijn kamer was altijd opgeruimd.

Maar ik kocht wel veel make-up en kleding. Man, wat een hoop geld heb ik daar aan uitgegeven. Gelukkig ben ik nog jong en heeft minimalisme daar echt verandering in gebracht.

Van meer, meer, meer naar minder, minder, minder.

Hoe je steeds meer in gaat zien…

Wat ik mooi vind aan de minimalist journey, is dat je steeds beter inziet hoe weinig je nodig hebt. Waarom zou je 10 handtassen moeten hebben als je er maar één tegelijk gebruikt?

En waarom zou je 5 rode lipsticks moeten hebben die allemaal op elkaar lijken of 10 mascara’s waarvan de helft uitdroogt?

Het grappige is dat dit artikel al sinds oktober 2017 in concepten staat en toen maakte ik deze notities: enkel kleding die ik nodig heb, niet 3 staptasjes, voorlopig nog niet make-up minderen, een minimalist skincare routine en niet 3 zakken chips.

Dat was toen het doel. Hoe staat het daar 9 maanden later mee?

Capsule Wardrobe

Waar sta ik nu als minimalist?

Ik heb een capsule wardrobe en minder make-up dan voor ik begon met bloggen. Tevens de meest simpele skincare routine sinds ik met verzorging begon én geen chips in huis.

Vanaf dat ik begon heb ik dus steeds meer ingezien dat ik weinig nodig heb en meer weggedaan.

Niet alleen qua kleding, make-up en skincare heb ik NOG meer geminderd dan voorheen. Maar ook mijn keukenkastjes zijn veranderd qua inhoud en ik eet simpeler.

Ik volg minder mensen op social media, ga liever voor een aantal échte vriendschappen en probeer minder dingen tegelijk te doen.

Waar wil ik heen met minimalisme?

En dat leidt tot… simple living! Minimalisme heeft me veranderd van een materialist in iemand die geniet van de kleine dingen.

Die alleen iets koopt als het nodig of echt heel leuk is en liever geld uitgeeft aan toffe herinneringen dan aan spullen. Ik weet dat het cliché klinkt, maar het is zo en ik ben happy.

Dus, waar wil ik heen met minimalisme? Enkel spullen hebben die ik nodig heb/me blij maken.

Dit zodat ik meer ruimte heb, meer rust in mijn hoofd ervaar, meer tijd over houd, niet meer geld uitgeef dan nodig is en ik me meer kan focussen op wat er echt toe doet.

Grappig dat minder, minder, minder dus ook tot meer kan leiden. Maar dan tot de dingen waar je écht gelukkiger van wordt… Ben jij ook met minimalisme bezig? Wat zijn jouw beweegredenen?

Boeken over minimalisme: mijn boek aanraders

Mocht je meer willen leren over minimalisme, dit zijn mijn favorieten als minimalist:

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van waar ik mee bezig ben? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Volg:
Share:

14 Reacties

 1. 16 juli 2018 / 08:01

  Super leuk om te lezen! Ik ben al heel lang geïnteresseerd in minimalisme, maar mijn minimalist journey is ongeveer 2 maanden geleden begonnen. Ik heb al heel veel dozen met kleding en andere spullen naar de kringloop gebracht en dat geeft al veel meer rust. Volgende week ga ik meedoen aan de 10×10 challenge om te kijken of een capsule wardrobe iets voor mij is.

 2. 16 juli 2018 / 10:38

  Mooi hoe jij erover denkt. Ik denk ook zeker dat het een voordeel heeft om hier jong mee te beginnen, dat scheelt een hoop zooi die je in j e leven gaat creëren, betalen en weer moet opruimen. Ik ben niet echt een doorsnee minimalist, want ik houd ervan me te omringen met herinneringen. Maar ik kan nu wel veel beter onderscheid maken en ben een strengere poortwachter voor wat er überhaupt mijn huis inkomt. Minimalisme draait bij mij vooral om tevredenheid en dat lees ik bij jou ook altijd terg, heel interessant en mooi.

 3. 16 juli 2018 / 16:43

  Wat ben je goed bezig meis. Ik geef ook liever geld uit aan mooie herinneringen dan aan spullen. En merk dat ik ook steeds kritischer wordt en wat is dat fijn!

 4. Ayu
  16 juli 2018 / 17:00

  Prachtig geschreven. Mooi hoe bewust je bent, daar kan ik nog wat van je leren. Ga zo door! X

 5. Mariëlle
  Auteur
  16 juli 2018 / 19:45

  Wat ben je goed bezig zeg! Go for it :D Ik hoop dat je wat aan mijn (bestaande) artikelen/video’s hebt!

 6. Mariëlle
  Auteur
  16 juli 2018 / 19:46

  Die tevredenheid vind ik inderdaad heel belangrijk Hermien :) Het is iets dat je voor jezelf (en het milieu dan) zou moeten doen en niet voor anderen, dus het zou geen wedstrijdje moeten zijn. Ik maak veel herinneringen, maar dan in digitale foto’s :)

 7. Mariëlle
  Auteur
  16 juli 2018 / 19:47

  We zijn echt met dezelfde dingen bezig hè, heel tof <3

 8. Mariëlle
  Auteur
  16 juli 2018 / 19:47

  Dankjewel Ayu, wat ontzettend lief <3

 9. 16 juli 2018 / 21:57

  Ohh wat leuk om te lezen dat minimalisme zo’n impact heeft gehad op je waardering voor spullen. Ik probeer de laatste tijd ook veel meer te investeren in duurzame producten zodat ik deze zolang mogelijk kan gebruiken. Toch heb ik nog heel veel te leren! Vooral op het gebied van eten kan ik soms nog weleens teveel kopen wat ik eigenlijk niet nodig heb.

 10. Mariëlle
  Auteur
  16 juli 2018 / 22:26

  Hihi je bent er in ieder geval bewust mee bezig :) Mij helpt het enorm om een planning te maken voor de week, dan een boodschappenlijstje te maken en daarmee te gaan winkelen!

 11. 18 juli 2018 / 08:54

  Mooi artikel! Ik ben al langere tijd bezig met minimalisme en niet zozeer dat ik een minimalist ben of wil worden maar ik wil gewoon meer rust en authenticiteit. Daarnaast wil ik me niet laten verleiden dooe onzin aanbiedingen en koopjes. Ik heb niks nodig aang ik heb eigenlijk alles al wat ik nodig heb.

 12. Mariëlle
  Auteur
  18 juli 2018 / 11:32

  Thanks voor je reactie Sytse <3 Die rust begrijp ik helemaal! En vooral ook die verleidingen, ik voel het gewoon niet meer, heerlijk!

 13. 4 september 2018 / 07:55

  Super leuk om te lezen, ik ben er al een tijd mee bezig en nu met de verhuizing groeit het enkel nog meer.

 14. Mariëlle
  Auteur
  4 september 2018 / 21:34

  Een verhuizing is écht een perfect moment daarvoor <3 Goodluck, maar vooral veel plezier!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

14   125
38   171
14   145
19   161
24   257

Follow on Instagram