Waarom dierproefvrije make-up & hoe je dierproefvrij kunt gaan

Mijn liefde voor nagellak was hét begin van gekopmakeup.nl, de blog die ik in 2014 startte. Door het bloggen leerde ik hoe cosmetica tot stand komt en ontdekte ik dat veel merken op dieren testen. In 2015 besloot ik daarom over te gaan op dierproefvrije producten. Maar waarom dierproefvrije make-up? Het lijkt me logisch, maar ik leg het toch graag uit én vertel hoe jij ook voor dierproefvrij kunt kiezen.

Waarom ik veganist ben geworden

Waarom dierproefvrije make-up & andere producten

Hoewel het volgens mij wel logisch is waarom ik voor dierproefvrij kies, wil ik het toch nog even wat meer toelichten. De hoofdreden is natuurlijk dat ik het zielig vind, maar er zijn wat extra dingen die ik daar aan toe te voegen heb.

Ik houd oprecht heel veel van dieren, dus ik ben tegen dierproeven!

Al zolang als ik leef heb ik een zwak voor dieren. Mijn ouders noemen mij een watje als het op dieren aankomt. Ik kan absoluut niet tegen dierenmishandeling, daar breekt mijn hart van en wel in 1 miljoen stukjes. Het is niet voor niets dat ik vegetariër werd en inmiddels veganist ben.

Ik vind niet dat dieren moeten lijden, omdat wij zo nodig lipstick willen dragen. Ken je de quote van Loesje? “Konijntjes eten liever worteltjes dan lipstick.” LOVE IT!

Dierproeven worden vaak op konijnen en honden uitgevoerd. Stel dat het jouw konijn of hond was, daar moet je toch niet aan denken!? Ook aapjes zijn vaak het slachtoffer, daar wil je toch niet aan meewerken? Muizen en ratten zijn misschien minder knuffelig, maar hebben óók gevoel.

Meer over de ernst van dierproeven lees je op de website van Animalrights.

Een ode aan mijn grote liefde Mika

Er zijn genoeg dierproefvrije merken beschikbaar

Als er nu echt geen dierproefvrije producten beschikbaar zouden zijn, dan zou het natuurlijk wat lastig zijn om dierproefvrij te gaan. Tenzij je besluit om niets meer te gebruiken… Maar daar hoeven we helemaal niet over na te denken, want er zijn echt heel veel dierproefvrije merken beschikbaar.

En die dierproefvrije producten zijn makkelijker te vinden dan je denkt. Van dierproefvrije tandpasta en dierproefvrije deo tot dierproefvrije parfum: er zijn echt meer dan genoeg mogelijkheden. Als je moeite hebt met het vinden van die merken (bij de drogist), check dan mijn aparte artikelen:

waarom dierproefvrije make-up

Dierproeven moeten verboden worden, want er zijn andere mogelijkheden…

Tot slot wil ik nog even aanhalen dat dierproeven voor cosmetica helemaal niet noodzakelijk zijn. Er zijn zoals je hierboven wel kunt zien al zoveel merken die producten op de markt brengen zónder dat daar dieren voor hoeven te lijden. Waarom zouden andere merken dat dan niet kunnen!?

Dat komt doordat China dierproeven verplicht stelt. Merken die in Europa verkopen, zijn oké. Maar merken die in China willen verkopen, vaak de grote ketens, móeten dus gebruikmaken van dierproeven. Gelukkig wordt hier veel op geprotesteerd, dus hopelijk komt daar snel verandering in!

In 2018 verscheen tevens een artikel op het AD dat dierproeven over het algemeen geen nut hebben. Ze leiden bijvoorbeeld niet eens tot een succesvolle behandeling van mensen. Ook NOS schreef hierover. Het is ook niet gek: je test iets op dieren en dat hoeft niet altijd precies zo op te gaan bij mensen…

De Rijksoverheid is gelukkig wel bezig met alternatieven voor dierproeven en die zijn er ook écht volgens PETA.

waarom dierproefvrije make-up

Dierproefvrij gaan doe je met dit simpele stappenplan

Genoegen redenen dus waarom dierproefvrije make-up wat mij betreft de norm mag worden. Als ik je met dit artikel aan het denken heb gezet, maar je niet weet waar te beginnen: I got your back! Volg de volgende stappen en je bent binnen no time dierproefvrij:

 • Doe research naar dierproeven, zodat je flink gemotiveerd bent om het aan te pakken
 • Bekijk de producten in je stash, zoek het originele ‘dierproefvrij’ logo (Leaping Bunny)
 • Als je dat niet kunt vinden, check dan op de website Naoki of het merk dierproefvrij is of niet
 • Doe navraag als je het niet kunt vinden, maar let op: bedrijven houden je helaas vaak voor de gek
 • Sorteer je producten en geef ze bijvoorbeeld een kleur: dierproefvrij, niet dierproefvrij & twijfel
 • Besluit voor jezelf wat je met deze items wilt: opmaken? doneren? weggeven? verkopen? Do it…
 • Verdiep je in het scala aan mogelijkheden wat je nog hebt voor nieuwe, dierproefvrije producten!

Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen motiveren om ook voor dierproefvrij te kiezen. Mocht je ergens tegen aanlopen, laat dan gerust een reactie achter. Ik help je graag!

Ben jij ook écht zo gek op dieren of zeg je dat wel, maar support je ondertussen dierenleed?

Liefs Mariëlle

P.S. volg je me al op Instagram

Volg:
Deel:

47 Reacties

 1. 14 januari 2016 / 08:07

  Wat goed dat je hier zoveel aandacht aan geeft op je blog! Een dierproefvrije wereld zou inderdaad heel mooi zijn!

 2. Sanne
  14 januari 2016 / 08:26

  Heel erg mooi artikel. Mooi in de zin van dat je je er zo voor inzet. Dat vind ik echt heel erg goed van je. Ik heb ook een enorme zwak voor dieren en vind dierenleed dan ook erger dan mensenleed. Ik kan het niet aanzien.

 3. marielle
  14 januari 2016 / 09:22

  Dankjewel Sanne! :)

 4. marielle
  14 januari 2016 / 09:22

  Ja he! :)

 5. Esmee
  14 januari 2016 / 09:28

  Goed artikel en de laatste tijd sta ik er steeds meer bij stil dat dit gebeurd! Bij drie op reis zag ik hoe mensen hun dieren offerden, dat zette mij wel echt aan het denken!
  XOXO esmee

 6. 14 januari 2016 / 09:40

  Oh ja, ik ben nog meer van dieren gaan houden sinds ik Poes heb. Ik zag gister een foto van een kangoeroe met een dood jong en daar kan ik gewoon om janken. Ik ben door jou en Teske nu helemaal om: ik ga ook voor de dierproefvrije make-up en verzorgingsproducten.

 7. 14 januari 2016 / 09:50

  Wauw, wat een knappe stap van jou om over te stappen naar dierproefvrije make-up. Heb alleen maar respect en bewondering voor jou <3

 8. 14 januari 2016 / 10:20

  Als men de wet in China veranderd, dat zou pas een berg schelen. Jammer dat sommige mensen/merken het nog steeds nodig vinden om op dieren te testen. Ben jij ook vegetarisch?

 9. 14 januari 2016 / 10:55

  Heel goed van je, ik ben het trouwens volledig met je eens. Dierenleed vind ik persoonlijk ook het ergst. Niet dat mensenleed me koud laat, maar ik stap er net iets gemakkelijker over. Liefs

 10. marielle
  14 januari 2016 / 12:06

  Dankjewel voor je reactie! :)

 11. marielle
  14 januari 2016 / 12:08

  Ja inderdaad, zou goed zijn… En wat betreft vegetarisch; zoveel mogelijk, ik woon nog thuis en mijn ouders vinden dat ik het moet eten. Ik eet het zo min mogelijk, dus niet als ik uiteten ga, niet op mijn brood enzovoort. Alleen dus soms bij het avondeten maar zodra ik op mezelf ga, breng ik dat nog verder terug want ik wil het heel graag!

 12. marielle
  14 januari 2016 / 12:09

  Dankjewel lieve Svenja ♡

 13. marielle
  14 januari 2016 / 12:09

  Super goed van je Margo, dankjewel voor je reactie :)

 14. marielle
  14 januari 2016 / 12:09

  Oef dat kan ik niet aanzien!

 15. 14 januari 2016 / 12:47

  wat super goed van je! Ik ga er nu ook steeds meer op letten want ik ben ook echt een dierenliefhebber!

 16. 14 januari 2016 / 14:03

  heel goed artikel, fijn om te lezen dat je er zo goed en bewust mee bezig bent!

 17. Chantalle
  14 januari 2016 / 14:11

  Ik probeer er ook steeds meer op te letten! Ik ben het helemaal met je eens, ik vind het zo onnodig om dit te doen met al die lieve, onschuldige dieren. Dieren horen een goed leven te krijgen en hebben dit helemaal niet verdiend. Ik hou ook zoveel van dieren en vind het echt super naar voor die schatjes..

 18. 14 januari 2016 / 14:18

  Wat mooi dat je dit doet. Een erg mooi initiatief. Je hebt nog zo veel producten die lief zijn voor diere n. Hiervoor volg ik ook Romina van DaintyRibbons. Zijn blogt ook dierproefvrij…

 19. 14 januari 2016 / 15:47

  Goed artikel! Ik ben ook helemaal overgestapt op dierproefvrije cosmetica en heb er ook al meerdere artikelen over geschreven, voelt nog steeds heel erg goed om dit te doen! :-)

 20. 14 januari 2016 / 16:44

  Een mooi artikel met hele lieve foto’s van de diertjes :) geeft stof tot nadenken.

 21. 14 januari 2016 / 17:59

  Ik vind dit erg interessant om te lezen bij jou en ook vooral omdat je het zo goed doet om dierproefvrije make-up te kopen. Ik hou ook ontzettend veel van dieren en vind zelf dat ik er ook meer bij stil moet staan. En je hebt trouwens helemaal gelijk waarom too faced wel en Loreal bijv niet? en dat geldt voor heel veel merken

 22. 14 januari 2016 / 18:24

  Wat enorm goed Mariëlle. Ik vind het onacceptabel om make-up als excuus te gebruiken voor dierenleed. You go girl <3

 23. 14 januari 2016 / 20:34

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik koop sinds kort ook geen make-up meer die niet proefdiervrij is. Soms nog best lastig, omdat ik nog veel andere eisen heb. Maar beetje bij beetje lukt het mijn collectie te verbeteren. (:

 24. 14 januari 2016 / 20:54

  Goed dat je er zoveel aandacht aan besteed! Ik ben het helemaal met je eens, hoop dat alle merken snel overstappen op dierproefvrije make-up!

 25. marielle
  14 januari 2016 / 22:27

  Precies! :)

 26. marielle
  14 januari 2016 / 22:28

  Wat goed van je!! :)

 27. marielle
  14 januari 2016 / 22:28

  Dankjewel Lisa <3

 28. marielle
  14 januari 2016 / 22:28

  Dankjewel voor je reactie Manon <3

 29. marielle
  14 januari 2016 / 22:28

  Dankjewel hihi!

 30. marielle
  14 januari 2016 / 22:28

  Wat goed van je!! :)

 31. marielle
  14 januari 2016 / 22:29

  Ja zeker! En Romina ken ik ook!

 32. marielle
  14 januari 2016 / 22:29

  Super goed van je! :)

 33. marielle
  14 januari 2016 / 22:29

  Dankjewel :)

 34. marielle
  14 januari 2016 / 22:29

  Dankjewel Esmée :)

 35. 14 januari 2016 / 22:34

  Ik heb respect voor je dat je er zo bij stil staat en er zijn inderdaad genoeg andere mooie make-up merken die niet aan dierenleed doen ♡ Wat ik mij echter wel afvraag… eet je dan wel vlees? Want dat is in principe ook dierenleed als je vlees eet of ben je vegetariër? Dit is geen haat of negatieve comment, maar vroeg ik mij wel af, haha. Ik ben hier best benieuwd naar!
  liefs

 36. marielle
  14 januari 2016 / 22:59

  Dankjewel :) Ik woon nog thuis en mag dat thuis helaas niet, ik probeer wel zo min mogelijk vlees te eten, bijvoorbeeld nooit op brood en niet bij uiteten. Echt alleen als ik het thuis moet eten, maar zo weinig mogelijk. Zodra ik uit huis ga, ga ik proberen vegetarisch te worden!

 37. 15 januari 2016 / 00:16

  Wat ontzettend tof dat je deze keuze hebt gemaakt. Ik snap je helemaal! Ik ben vegetarisch – niet alleen voor de dieren (hoewel ik ook ontzettend gek ben op dieren) maar ook vooral omdat ik niet wil bijdragen aan de hele productie van vlees die onze wereld verpest. Okay dat klinkt redelijk hippie maar ik kan er niet meer tegen om gekweekt, genetisch gemanipuleerd vlees in mijn lichaam te stoppen. Ik ben me al een poosje aan het inlezen over cosmetica en make-up, en mijn verzorgignsrituelen heb ik inmiddels aangepast. Ook heb ik meer make-up aangeschaft van ‘vegan’ merken als Jeffree Star etc. Wie weet kan ik ook ooit die hele stap zetten! Succes babe! X

 38. 15 januari 2016 / 12:44

  Ik kan ook totaal niet tegen dierenmishandeling went de dieren hebben maar de taal te kort! De wereldt zou mooier zijn als de dierenproeven worden gestopt :)
  X

 39. 15 januari 2016 / 12:44

  “Want de dieren hebben maar de taal te kort”

 40. marielle
  15 januari 2016 / 12:58

  Zeker weten! :)

 41. marielle
  15 januari 2016 / 13:04

  Je bent geen hippie meid, gewoon super goed van je, respect! ♡

 42. 16 januari 2016 / 11:54

  Jaaa wat fijn dat je dit besloten hebt! Zelf gebruik ik ook al een aantal jaar enkel dierproefvrije producten :) Het is niet eens zo moeilijk!

 43. Sanne Makeupgorgeous
  16 januari 2016 / 16:33

  Mooi en informatief artikel. Ik ben zelf nog niet zo goed thuis in de dierenproefvrije make-up wereld, maar dit artikel doet al één en ander ophelderen. Ik hoop dat alle make-up merken snel overschakelen op dierenproefvrije make-up.

 44. Mariska
  16 januari 2016 / 21:39

  Wat een goeie keuze! Ik ben sinds september ook gestopt met make-up en verzorgingsproducten te kopen en voel me daar heel goed bij. Blij om te lezen dat er meer zo over denken. Keep up the good work :)

 45. marielle
  18 januari 2016 / 09:39

  Wat goed van je!! :)

 46. marielle
  18 januari 2016 / 09:41

  Dankjewel Sanne! :)

 47. marielle
  18 januari 2016 / 09:42

  Wauw bedankt voor je reactie zeg! Nee het is zeker niet moeilijk :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

20   83
27   177
10   127
16   95
21   160

Follow on Instagram