Het eerste artikel waar ik minimalisme in noemde, verscheen in december 2016. Ik was er al wat langer mee bezig, maar ik had er nog niets over gedeeld op mijn blog. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en wat is er veel gebeurd op dit gebied! Niet alleen heb ik mega veel opgeruimd en mijn eigen stijl beter ontdekt, ik heb ook veel geleerd. Wat ik geleerd heb van minimalisme lees je in dit artikel!

Wat ik geleerd heb van minimalisme

Wat ik geleerd heb van minimalisme

Waar velen klagen dat men de hele dag op zijn telefoon zit, vind ik dat het juist ook positief kan zijn. Door social media krijgt bijvoorbeeld veganisme meer aandacht. En je leert op internet ontzettend veel. Zo kwam ik dankzij Youtube video’s in aanraking met minimalisme en het is echt helemaal mijn ding. Alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats. Ik heb dus een aantal dingen geleerd en dit zijn ze!

Je hebt niet elke maand nieuwe spullen nodig

Waar ik vroeger wekelijks in de Kruidvat stond voor nieuwe make-up en elke maand nieuwe kleding kocht, shop ik nu nog maar amper. Oké, die goed gevulde fair fashion shoplogs daargelaten… En natuurlijk ontvang ik ook nog af en toe perspakketjes, maar ik probeer dit zoveel mogelijk te beperken. Ik zie nu in dat je écht niet elke maand nieuwe make-up of kleding hoeft te kopen. Dat heeft me niet alleen veel geld maar ook tijd bespaard. Ga maar eens na hoeveel tijd én geld (online) winkelen kost!

Je doet langer met iets dan je denkt

Ik was altijd heel erg van het inslaan van back-ups. Zo had ik mega veel verzorgingsproducten staan, maar uiteindelijk kwam ik nergens aan toe. Ik was die voorraad beu en besloot daarom te beginnen met de opmaak challenge. Dan pas ontdek je eigenlijk hoe ontzettend lang je met producten kunt doen. Dat heeft gemaakt dat ik nu pas véél later een back-up koop en dus ook minder voorraad aanhoud. Dit geldt overigens ook voor kleding. Een goed t-shirt is niet zomaar versleten, daar kun je lang mee doen. En dat is natuurlijk zeker onder het mom van duurzaamheid erg goed!

Spullen maken niet gelukkig, maar geven onrust

Hierbij maak ik een kleine kanttekening, want in zekere zin maken spullen het leven wel makkelijker. Zo ben ik dolblij met mijn eigen auto en word ik blij van elk voorwerp dat ik nu in huis heb. Dit omdat ik het écht nodig heb of oprecht heel mooi en leuk vind. Maar dit geldt maar tot op zekere hoogte, want spullen geven je meer onrust dan je denkt. Als ik thuis kom, dan bevind ik mij meteen in een rustige omgeving. In plaats van dat ik veel geld uitgeef aan spullen, die toch niet gelukkig maken, spaar ik nu voor leuke feestjes en vakanties, waar ik wel écht gelukkig van word. Verzamel geen spullen, maar herinneringen!

Dit is wat ik geleerd heb van minimalisme in de afgelopen tijd. Ik ben heel benieuwd wat jij van minimalisme vindt, let me know!

Liefs Mariëlle

Photo by Kari Shea