Sinds 2016 gebruik ik alleen nog maar dierproefvrije producten. Ik stopte ook met het eten van vlees en ben nu bijna vegan. Volgende week, op 24 april, is het Wereldproefdierendag. En daar besteed ik vandaag aandacht aan, want het begint bij awareness. Ofwel je bewust worden van wat er speelt en daar niet je ogen voor dicht te doen, maar er iets aan te doen. Als je niet tegen de waarheid (en wat schokkende beelden) kunt, kijk dan vooral niet verder!

Wereldproefdierendag

Wereldproefdierendag

Wellicht heb je al eens de foto voorbij zien komen van katten die uitgespreid op tafel liggen. De media heeft er van gemaakt dat dat dierproeven bij MAC zouden zijn. Daar is al vaker veel ophef over geweest, want het schijnen ‘gewoon’ straatkatten te zijn die gesteriliseerd worden. Maar dat betekent niet dat er geen dierproeven zijn en dat die niet zo gruwelijk zijn als je wijs wordt gemaakt. Als het allemaal rozengeur en maneschijn zou zijn, dan zou er niet zo geheimzinnig over gedaan worden.

Het is niet voor niets dat je er zo weinig over kunt terug vinden. Verderop in dit artikel heb ik één collage van arme diertjes, ik waarschuw je dus nog eens. Bij deze wil ik aangeven dat het niet 100 % zeker is dat dit foto’s van dierproeven zijn voor cosmetica. Het is altijd de vraag hoe betrouwbaar de bronnen zijn, want een lab publiceert natuurlijk niet met plezier foto’s van wat ze doen. Daarom vermeld ik de bronnen van waar ik de foto’s heb gevonden. Ik wil dat je er een gevoel bij krijgt. Want, zo wil jij jouw eigen fluffy konijntje/hondje toch ook niet zien?

Dierproeven

Ik wil duidelijk maken dat ik geen expert ben op het gebied van dierproeven, maar ik kijk verder dan mijn neus lang is. Dierproeven worden om allerlei redenen gedaan, bijvoorbeeld voor medicijnen maar ook voor make-up. Ik gebruik zo min mogelijk medicijnen, maar als dat ooit mijn leven kan redden, zal het moeten. Dat betekent echter niet, dat ik niet doe wat ik kan doen op dit moment. Ook over dierproeven voor medicijnen zijn zelfs twijfels.

Al vaker heb ik gehoord ‘ja, maar het is altijd ooit op dieren getest’. Dat klopt… Maar waarom zou je bedrijven BLIJVEN steunen om die proeven uit te BLIJVEN voeren en de dieren nog steeds te laten LIJDEN. We leven in 2017, we worden ons gelukkig steeds bewuster en er komen ook steeds meer andere methodes om ingrediënten te testen. Waarom zou je niet, daar waar je kunt, dieren besparen die lijden omdat jij een nieuwe lipstick wilt?

Proefdieren
Foto 1: https://www.animalrights.nl/animal-rights-tegen-uitbreiding-imec-proefdieren-zijn-geen-speeltjes 
Afb. 2: http://plazilla.com/page/4295065460/over-het-woord-proefdieren
Foto 3: http://dierenmuseum.nl/Relaties/Onderzoek/mobile/
Afb.: http://sosciency.blogspot.nl/2014/08/uit-de-oude-doos-beproefde-dieren-over.html 

Bewustzijn en actie

Waarschijnlijk krijg ik door dit artikel een heleboel gezeik over me heen, daar ben ik me van bewust. Maar ik ben me er ook van bewust dat JIJ je ervan bewust moet worden wat er speelt. Er zijn zoveel mensen die het ergens wel weten, maar die er dan alsnog niks mee doen. Want: ‘als ik dat als enige doe, heeft het geen zin’. Het heeft WEL zin, we kunnen allemaal ons steentje bijdragen. Als we vooral allemaal niets doen, dan zal er zeker nooit wat veranderen.

Elke euro die jij uitgeeft is als het ware een stem en dat is een stem die de dieren zelf helaas niet hebben. Volgens mij is er al een kleine switch gaande. Steeds meer mensen in mijn omgeving zie ik er over nadenken en ook merken gaan nadenken. Zelfs verschillende bloggers zijn al dierproefvrij gegaan en ook dat is heel belangrijk. De media kan heel wat bereiken. Denk aan het volgende: de klant is koning en als jij eist dat een merk geen dierproeven doet, dan gaan ze daar ooit naar luisteren. Merken zijn immers afhankelijk van jouw geld om hun omzetdoelen te behalen.

Dierproefvrije blogs

Omdat ik dit artikel graag positief wil afsluiten, zet ik graag een aantal bloggers in het zonnetje. Bij deze dames vind je alleen maar dierproefvrije en soms zelfs vegan producten. Dierproefvrij gaan is zo moeilijk niet, ook ik heb al meerdere dierproefvrije artikelen gemaakt. En je hoeft niet van vandaag op morgen alles perfect te doen. Verdiep je er in en doe het desnoods stap voor stap. Als je vragen hebt, kun je me altijd een berichtje sturen. Ik help je graag!

Zo, dit is het einde van mijn betoog voor Wereldproefdierendag. Ik maak me vast klaar voor alle tegenreacties, want ik weet dat die er gaan komen. Maar zolang mensen hun ogen blijven sluiten, zal er weinig gebeuren. En volgens velen is shockeren niet de beste oplossing. Ook ik loop niet elke dag tegen iedereen te zeiken dat ze dierproefvrij moeten gaan. Het is juist goed om mensen op een positieve manier te stimuleren, vandaar dat ik ook een aantal leuke blogs noem en je me altijd een berichtje mag sturen. Toch denk ik dat velen niets doen, zolang ze de waarheid niet zien. Ik daag je uit om op Wereldproefdierendag alleen cosmetica te gebruiken van dierproefvrije merken.

Liefs Mariëlle