Zoektocht naar het juiste dieet [Gezond Vegan]

Ik ben inmiddels bijna een jaar veganist en heb mega veel geleerd over voeding. Niet alleen over dierlijke ingrediënten in producten, maar ook wat de ingrediënten doen met je lichaam. Steeds meer ben ik gaan merken hoe ik reageer op bepaalde producten en dat vind ik ontzettend interessant. Wat je eet, draagt écht bij aan hoe je je voelt. En daarom startte ik mijn zoektocht naar het juiste dieet voor mij!

Zoektocht naar het juiste dieet

Van vegetariër naar veganist

Als je mijn blog nog niet zo lang volgt, dan weet je wellicht niet hoe mijn eetpatroon door de jaren heen is veranderd. Tot mijn 21e at ik bijna alles, maar ik werd toen ein-de-lijk vegetariër.

Ik wilde dit al zolang, maar ik mocht het thuis niet. Toen ik uit huis ging, werd ik direct veganist. Mijn hoofdreden om vegetariër te worden, was het dierenleed waar ik niet aan bij wil dragen.

Maar toen ik vegetariër was, besefte ik dat als ik écht geen dierenleed wil, ik het beste veganist kon worden. Buiten dat heb ik gezondheid altijd interessant gevonden en zeker gezonde voeding.

Whole foods plant based

Zowel buiten als binnen het veganisme heb je allerlei dieetvormen. En ik wil graag duidelijk maken dat ik niet aan diëten doe, dat heb ik ook nooit gedaan. Ik vind wat ik eet namelijk een levensstijl.

Afvallen is dus NIET mijn doel, want ik ben tevreden met mijn gewicht en minder is totaal niet nodig!

Maar als ik dan toch iets moet noemen, komt mijn ‘dieet’ het beste overeen met ‘whole foods plant based‘. Dit omdat ik voornamelijk fruit, groenten, noten, pitten, zaden, granen en peulvruchten eet.

Ik eet zo min mogelijk geraffineerde suikers en kies bijvoorbeeld altijd voor volkoren producten.

Wat ik eet als veganist

Zoektocht naar het juiste dieet

Doordat ik me steeds bewuster werd van voeding, ging ik ook beter letten op het effect van bepaald eten op mijn lichaam. Ik wil graag een gezond, sterk en strak lijf en veel energie.

En ik merkte steeds vaker dat ik na sommige maaltijden een enorme dip en last van mijn buik kreeg. Ook mijn huid is al jaren een ramp… En dat ben ik gruwelijk beu, ik wil dat niet meer.

Daarom ben ik dus een zoektocht naar het juiste dieet voor mij persoonlijk gestart. Uiteraard vegan, dat wel ;) Maar ik ben dus aan het ‘onderzoeken’ op welke dingen ik niet goed lijk te reageren.

Tot nu toe probeer ik bij elke maaltijd vezels met eiwitten en gezonde vetten te combineren, naar aanleiding van het vegan voedingsconsult dat ik deed, om een dip te voorkomen.

Ik kies nu voor zuurdesembrood in plaats van tarwebrood, probeer zo min mogelijk suiker en ongezonde vetten te eten en ben aan het experimenteren met minder gluten eten.

Het resultaat van mijn zoektocht naar het juiste dieet

Op dit moment weet ik nog niet voldoende om een resultaat of tips te geven. Maar ik wilde alvast dit artikel met je delen, om te laten weten dat ik hiermee bezig ben en hoe ik dat doe.

Ik kreeg er namelijk veel opmerkingen over op Instagram. De ultieme tip die ik nu in ieder geval al wel met je wil delen, is het bijhouden van een eetdagboek. Het lijkt zo simpel, maar het werkt écht.

Houd elke maaltijd & snack die je eet bij en schrijf ook op hoe je lichaam daarop reageert. Dankzij je eetdagboek zul je na een tijdje patronen gaan zien. Binnenkort deel ik natuurlijk mijn ervaring.

In hoeverre ben jij bewust bezig bent met voeding? Let me know!

Liefs Mariëlle

P.S. benieuwd naar eerdere food diary’s? Check: food diary 1, food diary 2what I eat in a day video.

P.S.S. wil je geen enkel nieuw artikel missen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Volg:

4 Reacties

 1. 17 april 2018 / 11:00

  Dat gezond, sterk en strak lijf zie ik ook wel zitten, haha. Eerst tot op dat strakke punt komen en dan eens beginnen kijken hoe ik het zo kan houden. Meer energie is ook altijd welkom. :-)

 2. Mariëlle
  Auteur
  17 april 2018 / 11:58

  Ik denk dat je beter kunt zoeken naar een manier die direct een nieuwe levensstijl wordt in plaats van een dieet. Anders wordt het veel moeilijker om het vast te houden, dat zou jammer zijn!

 3. 21 april 2018 / 09:10

  Ik zou zelf nooit al het vlees uit mijn leven kunnen schrappen, denk ik maar ik probeer sowieso elke week minstens 1 dag vegetarisch te eten. De laatste tijd probeer ik ook meer veganistische maaltijden in te plannen, al moet ik zeggen dat ik dat niet altijd evident vind. Maar dat maakt het ook net leuk waardoor je wat creatiever met je eten omgaat. Ik vind het sowieso een interessante leefstijl, al zou ik het zelf niet elke dag kunnen volhouden!

 4. Mariëlle
  Auteur
  21 april 2018 / 11:39

  Ik heb vlees nooit lekker én altijd al zielig gevonden, dus de keuze was makkelijk voor mij! Maar het is al een mooie stap om vaker voor vegetarisch te kiezen én dat je je zelfs al verdiept in veganisme :) Mocht ik je hierbij kunnen helpen, stuur me gerust een mailtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

15   128
38   174
14   145
19   161
24   258

Follow on Instagram