Minimalisme mindset: van ontspullen naar een lifestyle

Heb jij interesse in minimalisme en wil je leren hoe je minimalistisch denken toepast? Of ben je juist door het heerlijke gevoel na een keer ontspullen op zoek naar meer informatie over minimalisme voor gevorderden? Ik heb inmiddels al jaren ervaring met dit onderwerp (en heb daar al een aantal minimalisme blogs over geschreven), dus ik leer je graag hoe je een minimalisme mindset kunt krijgen. Voor mij is inmiddels gebleken dat dat veel meer is dan wat opruimen. Het is nu echt een lifestyle geworden. Lees er meer over in dit artikel!

Minimalisme mindset

Minimalisme mindset: het is meer dan ontspullen

De titel voor dit artikel had ik eerst staan op ‘minimalisme is meer dan ontspullen’, maar dat is eigenlijk een beetje vaag.

Ik kwam tot de conclusie dat ik een ware minimalisme mindset heb gekregen door de jaren heen, dus dat mag de titel zijn!

Dat minimalisme voor mij meer is geworden dan een keer ontspullen, is overduidelijk. Wat heb ik een passie voor dit onderwerp.

Het kwam in 2016 op mijn pad en ik ging als een wervelwind door mijn spullen heen. Daarna dacht ik dat ik klaar was, maar no no…

Bij elke video die ik over dit onderwerp keek, kriebelde het om nog eens door mijn spullen te gaan. Ik ruimde meer en meer op.

Uiteindelijk merkte ik dat het mijn kijk op het leven veranderde (klinkt cliché, maar hold on) en dat ik dus naar alle vlakken ging kijken.

Scroll snel verder, dan leg ik je uit wat mijn minimalisme mindset inhoudt en hoe je dit kunt gebruiken voor een minimalistische lifestyle.

Minimalisme lifestyle

Minimalistisch denken: wat houdt dat in? 

Even terug naar de betekenis van minimalisme, iedereen vult dat anders in. De één noemt het een tool, de ander een lifestyle.

Ik gebruik beide termen, het ligt maar net aan de context. Het is voor mij een tool geweest om o.a. meer innerlijke rust te krijgen.

Maar het is doordat ik het breder ben gaan inzetten, ook een way of thinking geworden en dus een way of life (leefstijl).

Met breder bedoel ik dus niet alleen die ene keer opruimen door kritisch te kijken naar mijn spullen, maar ook naar mijn leven.

Daarmee bedoel ik qua energie, tijd en geld. Niet alleen: aan welke spullen besteed ik geld? Ook: aan welke activiteiten besteed ik tijd?

En bijvoorbeeld: aan welke relaties besteed ik energie, van welke mensen krijg ik energie? Van welke afspraken in mijn agenda word ik blij?

Het komt daarmee neer op bewustere keuzes maken op basis van wat ik belangrijk vind. Prioriteiten stellen en vooral ook: FOCUS.

Niet te vergeten: minimalisme is voor mij ook een manier om duurzamer te leven. Het is voor mij een onderdeel van bewust leven!

Minimalisme blogs Nederland

Minimalisme toepassen in je levensstijl

Maar als je dan zo’n minimalistische mindset / lifestyle wilt, waar begin je dan? Hierbij geef ik je graag 3 stappen:

Stap 1: ontspullen

Ja toch haha! Omdat dit voor mij een geweldig begin geweest is. Het gaf me bewustzijn over wat voor zooi ik verzameld had.

Die confrontatie van alle vuilniszakken zorgde voor meer actie. En minder spullen gaf meer ruimte én helderheid.

In je huis, maar ook in je hoofd en daarmee uiteindelijk ook in je leven. Spullen zijn prikkels én het is allemaal energie.

Ruim je het oude op? Dan maak je plaats voor het nieuwe. Weet je nog niet wat je wilt in je leven? Dan helpt minimaliseren je daarbij!

Daarmee zie ik het als volgt: ontspullen is een perfect startpunt voor beginners en de levensstijl is ‘minimalisme voor gevorderden’.

TIP: check mijn e-book ‘praktisch ontspullen‘ om direct grondig aan de slag te gaan

Stap 2: trek je minimalisme mindset breder

Ontspullen helpt je al om kritisch na te denken over de spullen die je hebt. Wat past nog bij je & wat wil je houden?

Met meer bewustzijn kun je nu minimalisme gaan toepassen op alle levensgebieden, in plaats van enkel op wat je bezit.

Dus bijvoorbeeld niet alleen: welke spullen mogen in mijn huis zijn? Maar ook: welke mensen mogen in mijn leven zijn?

Waarschijnlijk heeft stap 1 je hiervoor al aan het denken gezet. Hield je je bakspullen, omdat je daar blij van wordt?

Dan weet je wat voor jou belangrijk is in het leven en kun je daar rekening mee houden met afspraken, activiteiten en zelfs werk.

Misschien heb je elke zaterdag oppervlakkige gesprekken tot de late uurtjes, maar wil je liever op zondagochtend lekker fris bakken.

En wie weet besluit je dan wel dat je (fulltime) baan in een bepaalde sector het niet is en begin je parttime je eigen bedrijf!

P.S. lees ook mijn artikel met minimalistische vragen die je jezelf kunt stellen 

Stap 3: blijf reflecteren

Ik dacht dus dat ik na die ene keer ontspullen wel klaar was, maar ik leerde dat minimalisme echt een ongoing process is.

Niet alleen qua spullen, maar op alle levensgebieden: door de jaren heen ben ik meer gaan opruimen en je krijgt anderen behoeftes.

Je leert jezelf steeds beter kennen en kunt dan dus met je minimalistische mindset je leven (blijven) vormgeven zoals jij graag wilt!

Minimalistisch leven tips

Kun je hulp gebruiken bij je minimalisme mindset?

Ik ben geen pure sang minimalisme coach, maar gebruik de minimalistische mindset in mijn bewustzijnscoaching.

Juist omdat het dus om meer gaat dan enkel ontspullen. Het gaat ook om bewustzijn, jezelf leren kennen etc.

Wil jij graag meer innerlijke rust, geluk & vrijheid ervaren? En heb je dus wel interesse in minder spullen?

Ik combineer zowel mindset, mindfulness als zelfliefde én kan je daarbij dus ook helpen met minimalisme.

Check mijn coachpagina om te zien wat ik voor je kan betekenen én om een gratis intake aan te vragen!

Liefs Mariëlle

P.S. volg mij op Instagram voor dagelijkse inspiratie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.