My minimalist journey: van hoarder naar minimalist?

Wie mij al jaren kent, weet dat ik van hoarder naar minimalist ben gegaan. Al was ik maar een kleine hoarder, want ik ben nooit een extreme verzamelaar geweest. Toch kan ik zeker wel spreken van een minimalist journey. En waar sommigen minimalisme vooral als praktisch zien, is het voor mij echt een passie geworden. Ik inspireer er zelfs dagelijks anderen mee en dat is zo tof om te zien. Daarom leek het me leuk om ‘mijn minimalistische reis’ met je te delen en te vertellen wat ik nog van plan ben qua minimalisme!

My minimalist journey

Vóór mijn minimalist journey: een kleine hoarder

Hierboven gaf ik al aan dat ik nooit een extreme hoarder ben geweest zoals je die soms in Amerikaanse programma’s ziet, gelukkig niet!

Maar ik was toch best wel een verzamelaar en dacht écht blij te worden van alsmaar meer spullen.

Het maakte niet uit of het om make-up, nagellak, parfum, sieraden, kleding of souvernirs ging: ik kocht een heleboel.

In 2014 startte ik met een beauty blog, dus mijn stash nam alleen maar toe.

Héérlijk vond ik het om elke dag even naar mijn spulletjes te kijken. Als ik iets nieuws had gekocht, liet ik dat graag aan mijn oma zien.

Bijna elke week fietste ik naar Kruidvat om de nieuwste Limited Edition te kopen of andere beauty producten die op mijn wishlist stonden.

De 1+1 gratis acties op make-up kon ik niet aan me voorbij laten gaan. Het ging me dus vooral om make-up, maar ook qua kleding kon ik er wel wat van.

Ik kocht op maandelijkse basis kleding en heb één keer zelfs een kledingstuk gekocht dat ik gewoon al had

Gelukkig is het nooit zo erg geweest dat ik kleding met de kaartjes er nog aan vond.

Minimalisme levensstijl blog
Een collage van de spullen die ik vroeger had en waar ik nu vrijwel niets meer van bezit. 

Hoe ik vanaf 2016 veranderde van hoarder naar minimalist

Maar, waar ik een verzamelaar was, heb ik ook altijd al van opruimen gehouden.

Ik houd van structuur en overzicht, dus ik vond het heerlijk om te rommelen in mijn spullen.

Geregeld gooide ik alles overhoop om het vervolgens een nieuwe indeling te geven.

Ondanks alle spullen was mijn kamer altijd opgeruimd en toch voelde het niet ECHT opgeruimd.

In 2016 besteedde ik aardig wat tijd op Youtube en ineens ontdekte ik de declutter video’s.

Er ging een wereld voor me open, ik ontdekte de term minimalisme en was direct helemaal hooked.

Video na video bekeek ik en ik ging direct aan de slag met mijn eigen spullen.

Vanaf toen stopte ik met meer, meer, meer en ging ik naar minder, minder, minder.

Vuilniszak na vuilniszak verliet mijn kamer, mijn moeder dacht dat ik gek werd.

Ik bleef me erover verbazen hoeveel spullen ik in een kamertje van 8 m² had liggen.

Het leek me heerlijk om uit huis te gaan met weinig spullen. Liefde voor de minimalist journey!

Minimalisme in Nederland
Nog een collage van de spullen die ik vroeger had en waar ik nu amper nog wat heb.

Hoeveel ik heb weggedaan tijdens mijn minimalist journey

Wat ik ontzettend jammer vind, is dat ik geen exacte voortgang heb bijgehouden.

Sommige Youtubers plaatsten bijvoorbeeld een video waarbij je ziet dat een mega stapel aan spullen afneemt tijdens het opruimen.

Ik kan niet spreken van één opruimsessie, minimalisme is voor mij echt een proces.

Steeds meer ben ik gaan inzien hoe weinig ik nodig heb. Gelukkig had ik wel al mijn eigen Youtube kanaal toen ik begon met minimalisme.

Mocht je net zo fan zijn van opruim video’s als ik, geniet dan hieronder van de declutter video’s die ik heb gefilmd!

Het geeft een beeld van wat ik allemaal al heb weggedaan, maar in real life is het nog véél meer.

De minimalisme levensstijl: nu noemen ze me een minimalist

Ik ben de tel helaas kwijt, zo ontzettend veel opruimsessies heb ik in de afgelopen jaren gehad.

Als ik zou moeten schatten, zijn er denk ik oprecht zo’n 30 volle vuilniszakken de deur uitgegaan.

Ik heb veel minder spullen dan ooit en heb totaal geen shopdrang meer.

Dat scheelt me een heleboel tijd (ik ga nóóit meer shoppen en hang niet meer uren in webshops), maar ook veel geld.

Ik schaam me bijna voor hoeveel geld ik heb uitgegeven aan nutteloze dingen, maar ik heb er van geleerd!

Inmiddels weet ik gelukkig dat je van spullen niet blij word en houd ik van simpel.

Daarom heb ik een minimalistische kledingkast en skincare routine en ga ik met enkel handbagage op vakantie.

De ‘minimalisme levensstijl’ heeft me rustiger en bewuster gemaakt.

Ik kies voortaan bijvoorbeeld voor fair fashion, investeer liever in een aantal hechte vriendschappen en probeer minder dingen tegelijk te doen.

P.S. benieuwd naar alle voordelen van minimalisme? Lees dan mijn artikel daarover!

Minimalisme ervaringen

Waar wil ik heen met minimalisme?

Zoals ik hierboven al schreef, zie ik minimalisme echt als een proces.

Telkens als ik dacht écht klaar te zijn met opruimen, vond ik toch weer dingen waar ik afscheid van wilde nemen. Je wordt er steeds beter in.

Ik heb nu minder spullen dan ooit, maar ik verwacht in de toekomst nog minder spullen te hebben.

Want waar ik vroeger namelijk dacht echt een televisie nodig te hebben, leef ik inmiddels al zonder tv.

Zelfs na 3 jaar ben ik ‘er’ nog steeds niet, je bent gewoon nooit klaar denk ik.

Zo heb ik nog steeds make-up en verzorgingsproducten die ik aan het opmaken ben en heb ik ook qua kleding nog wel wat verbeteringen op het oog.

Ik vind minimalisme een geweldig onderwerp. Ik had nooit verwacht dat de minimalistische levensstijl zo goed bij me zou passen.

Maar of je nu denkt dat het bij je past of niet: je leert er ontzettend veel van (over jezelf).

Nog nooit begonnen met ontspullen? Lees zeker even mijn artikel met 8 vooroordelen over minimalisme.

Liefs Mariëlle

10 Reacties

 1. 16 juni 2019 / 21:35

  Oh zo herkenbaar dit! Ik heb ongeveer hetzelfde proces als jij doorgemaakt in de afgelopen paar jaar. Het blijft altijd een proces, vooral ook omdat er altijd spullen in mijn huis bij lijken te komen ook als ik niets koop. Ik heb wel een guilty pleasure namelijk kerstdecoratie, die minimaliseer ik dan ook lekker niet :)

 2. 16 juni 2019 / 22:43

  Wauw je bent wel op de goede weg hoor Marielle, wat mega goed van je

 3. 17 juni 2019 / 14:57

  Wat ben je goed bezig. 🙂 Ik heb ook al een aantal opruimrondes gedaan, maar beken dat de dozen met spullen en de zakken met kleding nog steeds in huis heb, oeps. 🙊 Ik ben in ieder geval geen verzamelaar meer en haal geen dingen in huis die ik niet nodig heb. Het enige vlak waarop ik nog steeds een hamsteraar ben, is Lush, maar daarvan geniet ik ook echt intens en bovendien gebruik ik alles daadwerkelijk.

 4. Mariëlle
  Auteur
  17 juni 2019 / 18:31

  Wat leuk zeg! En als je er blij van wordt, dan is dat helemaal prima toch? :D

 5. Mariëlle
  Auteur
  17 juni 2019 / 18:31

  Thanks Rachel <3 Less is more!

 6. Mariëlle
  Auteur
  17 juni 2019 / 18:33

  Leuk om te horen Jessica! Gewoon eens écht de deur uit doen, je zult merken hoe héérlijk dat voelt! En zolang je blij wordt van Lush, lekker doen ;)

 7. Suzanna
  18 juni 2019 / 10:25

  Super leuk om te lezen. Ik zelf ben al 5 jaar bezig.. ik heb pas sinds een jaar een stop gezet op alles wat binnen komt… Daar ging het bij mij steeds fout. Ook ben ik iemand die alles perc wilt verkopen om te voorkomen dat het ergens bij een kringloop winkel blijft liggen… slechte eigenschap denk ik. T duurt echt lang voordat alles weg is, en dan heb ik in de tussentijd alweer een nieuwe lading.

 8. Mariëlle
  Auteur
  18 juni 2019 / 20:06

  Hee Suzanna, super leuk dat je jouw ervaring deelt! Kijk je geregeld inspiratie video’s? :) Dat hielp bij enorm om gemotiveerd te blijven (en dus niets te kopen). Denk dat je inderdaad een goede beslissing hebt gemaakt om niets nieuws te kopen! En ik denk dat je gewoon één keer heel gek moet doen en gewoon alles dat al klaar staat weg moet geven (of dat nu doneren of aan mensen om je heen is), dan ben je er vanaf ;)

 9. 10 juli 2019 / 20:48

  Wat interessant om zo mee te gaan in jouw minimalist journey! Ik ben absoluut geen minimalist, maar ook zéker geen hoarder. Ik heb dit jaar een no-buy year ingelast om wat bewuster om te gaan met shoppen en heb voor dit jaar ook best wel wat items uit huis gedaan, van kleding, tot woonaccessoires en artikelen uit de keuken. Ik denk niet ook een “echte” (wat dat dan ook inhoudt) minimalist te worden, maar vind het wel een heel interessant onderwerp!

 10. Mariëlle
  Auteur
  11 juli 2019 / 09:27

  Super leuk dat je jouw ervaring deelt Sanne! :D Je moet natuurlijk ook helemaal niets he ;) Ik vind het wél super leuk dat je er toch enigszins bewust mee bezig bent, heel goed :) Voor je portemonnee, mind & de planeet natuurlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.