Natuurlijke verzorging routine | Dierproefvrij & Vegan

Er wordt steeds meer bekend over schadelijke ingrediënten in producten en de invloed daarvan op je huid en je gezondheid. Gelukkig komen er steeds meer natuurlijke en dierproefvrije merken op de markt. Zelf ga ik al een hele tijd bewust om met de producten die ik gebruik en in dit artikel deel ik mijn natuurlijke verzorging routine graag met jou. Deze is tevens dierproefvrij, vegan & minimalistisch!

Natuurlijke verzorging routine

Natuurlijke verzorging routine

Als het aankomt op mijn skincare routine, dan heb ik nogal wat eisen. Qua make-up en voeding overigens ook ;) Je leeft maar één keer en ik vind mijn gezondheid belangrijk, dus ik ben en blijf kritisch.

De producten in mijn verzorgingsroutine voldoen niet alleen aan natuurlijke ingrediënten, maar ook aan termen als dierproefvrij en vegan (geen dierlijke ingrediënten).

Daarbij leef ik best wel minimalistisch en dat trek ik ook door in de verzorging die ik gebruik voor huid, haar en lichaam. Voortaan wil ik ook zoveel mogelijk voor biologische huidverzorging kiezen.

Ik krijg geregeld vragen over wat voor dierproefvrije shampoo of natuurlijke tandpasta ik gebruik, dus ik nam onlangs de onderstaande video op. Onder de video link ik alle genoemde producten!

Minimalistische skincare routine voor mijn gezicht

Als je mijn blog al een tijdje volgt, dan weet je hoeveel jaren ik al struggle met puistjes. Inmiddels heb ik het los gelaten, blijf ik er af en focus ik me op goede voeding. Ik gebruik zo min mogelijk skincare:

De routine die ik aanhoud voor mijn gezicht in de ochtend is als volgt: 

 • In de ochtend was ik mijn gezicht enkel met lauw water, dit dep ik vervolgens droog
 • Daarna spray ik rozenwater (of witch hazel) op mijn huid en dit dep ik in mijn huid
 • Tot slot voor in de ochtend breng ik een beetje zwarte komijnolie aan

De routine die ik aanhoud voor mijn gezicht in de avond is als volgt:

 • In de avond reinig ik mijn huid met de Marina Miracle cleanser en wat water
 • Dit dep ik voorzichtig droog en ik haal zachtjes een watje met rozenwater over mijn huid
 • Vervolgens breng ik een heel klein beetje van het Faju skincare serum aan en ook weer de olie

Ik gebruik verder nooit een scrub, masker of exfoliator. De huid kan héél veel zelf doen :)

Dierproefvrije verzorging producten

Haarverzorging: natuurlijk, dierproefvrij & vegan

Wat betreft haarverzorging ben ik heel makkelijk, want ik was mijn haren maar eens per week. Ik gebruik hiervoor al een hele tijd dezelfde producten, want die verdraagt mijn hoofdhuid goed.

In de tussentijd (tot de volgende wasbeurt) borstel ik elke dag mijn haren met een bamboe borstel (om het vet over mijn haren te verdelen) en breng ik droogshampoo aan voor wat meer volume.

De droogshampoo die ik gebruik is gewoon een mix van arrow root powder en maizena! De overige producten die ik gebruik en andere nuttige artikelen over dit onderwerp, link ik hieronder:

Natuurlijke verzorging routine voor mijn lichaam

Tot slot dan nog de natuurlijke producten die ik gebruik voor de verzorging van mijn lichaam. Sinds kort ben ik begonnen met droogborstelen, omdat het vele gezondheidsvoordelen heeft (hierover later meer).

Verder gebruik ik gewoon een douchegel en een body lotion. In het kader van duurzaamheid gebruik ik een veiligheidsscheermes en daarbij gebruik ik gewoon wat douchegel in plaats van een scheerschuim.

De producten die ik voor de verzorging van mijn lichaam gebruik op een rij:

Note! Sommige borstels bevatten varkenshaar. De merken die ik hierboven link zijn vegan friendly.

Hoe ziet jouw verzorgingsroutine er uit?

Ik dacht dat ik best wel een minimalistische verzorgingsroutine had, maar als ik alles zo bij elkaar zie is het toch best veel… Maar goed, ik vind mijn gezondheid en goed voor mezelf zorgen dan ook belangrijk.

Doordat ik een blogger ben, mag ik best wat producten ontvangen en is mijn routine misschien nog best luxe. Ik probeer nu ook geregeld kokosolie, dus wie weet dat ik daar in de toekomst geheel op over ga.

Dit kun je niet alleen gebruiken als (oog) make-up remover, face cleanser en gezichtsolie, maar ook als lipbalsem en bodylotion. Lekker multifunctioneel! Er is altijd ruimte voor verbetering dus ;)

Ik ben heel benieuwd of jij nog fijne tips hebt? Heb jij ook een natuurlijke verzorging routine?

Liefs Mariëlle

P.S. inmiddels heb ik een nieuwe verzorgingsroutine, nóg simpeler! Daar nam ik onlangs deze video over: 

Wellicht vind je deze video met 10 natuurlijke & dierproefvrije verzorgingsmerken die ook vegan opties bieden interessant: 

Volg:
Deel dit artikel:

8 Comments

 1. 8 november 2018 / 09:58

  Ahh, ik hou ook echt van multifunctionele producten. Zeker op reis vind ik dat erg handig. Kokosolie heb ik nog niet geprobeerd. Ik was mijn haar ook maar één, heel soms twee keer per week. Meer is echt nergens voor nodig. :-)

 2. 8 november 2018 / 10:14

  Goeie tips. Ik ga stap voor stap deze kant op. Vanwege het millieu en de impact maar ook omdat ik die tig soorten zooi in de schappen raar vind.

 3. 8 november 2018 / 14:49

  Wat een goede routine heb je, ook qua producten.. interessant om te zien wat je allemaal gebruikt. Kokosolie is inderdaad een multifunctioneel iets, ik heb alleen een hekel aan de geur. Verder hoop ik nog een hoop te leren van je, heel leerzaam dit soort artikels :) Keep it up!

 4. Mariëlle
  Auteur
  8 november 2018 / 15:57

  Fijn is dat hè? Kokosolie kan ik op dat gebied zeker aanraden :) Wat zijn jouw favo haar producten?

 5. Mariëlle
  Auteur
  8 november 2018 / 15:57

  Wat goed Lydia, leuk om te horen :)

 6. Mariëlle
  Auteur
  8 november 2018 / 15:57

  Er bestaat gelukkig ook geurloze kokosolie haha ;) Maar ik weet niet hoe de kwaliteit daarvan is, aangezien de geur eigenlijk wel natuurlijk is! Dankjewel Evelien, geweldig om te horen <3

 7. Leanne
  13 april 2019 / 17:35

  Hi! Leuk om te lezen hoe je zo goed bezig bent met biologische gezichtsverzorging. Zelf vind ik het dan wel weer gek dat je zoveel verpakkingen nog hebt. Nooit gedacht aan overstappen op zoveel mogelijk verpakkingsvrij?

 8. Mariëlle
  Auteur
  14 april 2019 / 10:57

  Hi Leanne, ieder neemt zijn eigen stapjes toch? ;) Ik ben daar zeker wel mee bezig, maar de producten die ik heb maak ik nog op. Weggooien is tenslotte al helemaal zonde ;) Op dit moment test ik een zero waste shampoo bar, maar dat moet natuurlijk wel werken en dat kan even zoeken zijn. Verder gebruik ik veel kokosolie en sheabutter, wat in glazen potten zit. Work in progress ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.