7 tips om je haren minder wassen op te bouwen (schema)

Wil je je haren minder wassen maar weet je niet zo goed hoe je dit kunt opbouwen? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Sinds een aantal maanden lukt het mij om mijn haar maar een keer per week te wassen. Het scheelt zoveel tijd en moeite om je haar een week niet te wassen. Daarom deel ik graag een aantal tips. Het is een kwestie van afbouwen, de juiste producten gebruiken en het even laten wennen.

Je haren minder wassen

Waarom je haren minder wassen?

Hoewel het vroeger vies werd gevonden, is het nu een stuk normaler: je haren niet elke dag wassen. En dat is maar goed ook, want vaak je haren wassen is niet goed voor je haar, hoofdhuid en het milieu.

Ik heb het zelf in eerste instantie kunnen afbouwen tot twee maal per week. Inmiddels lukt het me om mijn haar maar een keer per week te wassen. Afbouwen vergt geduld, maar het is niet onmogelijk.

Minder vaak je haren wassen: mijn tips!

Als je minder vaak je haren wilt wassen, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Ik geef je in dit artikel wat tips, die het proces van afbouwen hopelijk prettiger voor je maken.

Het kan zijn dat in het begin soms rondloopt met vet haar, maar ook daar heb ik tips voor in petto. In de onderstaande video deel ik mijn tips om het wassen van je haren te kunnen afbouwen:

Haren minder wassen? Dit is hoe:

Hierbij nog een opsomming van de tips die ik in de video noem, om je haren minder vaak te wassen:

 1. Zit niet constant aan je haren! Elke keer dat je je handen door je haren haalt of dat ene plukje goed doet, wordt je haar weer een stukje sneller vet. Doe het één keer goed en blijf er dan van af.
 2. Gebruik natuurlijke shampoo & conditioner. Reguliere producten bevatten namelijk ingrediënten die het proces van minder wassen niet bevorderen. Lees vooral mijn Low Poo artikel!
 3. Gebruik droogshampoo om het wassen nog even uit te stellen als het wel al vet is. Ga dan wel het liefst voor een natuurlijk product (zoals maizena & arrowroot powder) of gebruik die van Lush.
 4. Je kunt ook tussendoor je haren wassen met alleen water, om het wassen met shampoo nog even uit te stellen. Je haar nat maken zonder het te wassen kan na het sporten dus bijvoorbeeld prima.
 5. Wil je je haren nog niet wassen, maar is het wel vettig en is droogshampoo niet genoeg? Draag je haren dan vast, zoals in een staart of knot. Zo valt het een stuk minder op dat het greasy is!
 6. Gebruik zo min mogelijk stylingsproducten. Om het niet snel vet te maken, kun je producten als haarlak, gel en mousse beter mijden. Ook de föhn, stijltang en krultang kun je beter laten liggen.
 7. Bouw het af door het wassen telkens met één dag uit te stellen. Je hoeft niet meteen 3 weken je haren niet te wassen, gelukkig! Stel het gewoon telkens met een dag uit tot je haren weer wennen.

P.S. ben je benieuwd naar tips voor gezonde haren? Daar schreef ik een apart artikel over!

Schema voor het minder vaak wassen van je haar?

Veel dames hebben me gevraagd om een schema om het wassen van hun haren af te bouwen. Dit is alleen moeilijk te geven, omdat iedereen nu al een eigen routine aanhoudt, dus het is heel persoonlijk.

Maar zoals bij tip 7 al staat omschreven, raad ik je aan om je haren telkens aan één dag extra te laten wennen en het dan weer met een dag te verlengen. Ik neem mijn eigen haren even als voorbeeld:

 • Vroeger waste ik mijn haren 3 x per week, namelijk op dinsdag, donderdag en zondag
 • In plaats van het standaard op die dagen te wassen, stelde ik het voortaan met 1 dag uit
 • Ook al was mijn haar dus vettig op dinsdag, ik besloot het dan pas te wassen op woensdag enz.
 • Dit verhoogde ik uiteraard niet elke wasbeurt. Ik heb die ene dag extra een tijd lang aangehouden
 • Uiteindelijk lukte het om mijn haren maar 2 x per week te wassen, namelijk woensdag en zondag
 • Toen werd het pas écht moeilijk, want ik bouwde het af naar slechts 1 x per week wassen (zondag)
 • Ook dat deed ik niet ineens. Hiervoor hield ik ook telkens een tijdje één dag extra vol en zo verder

Gezien ik weet dat veel dames hun haren elke dag wassen, haal ik ook dat voorbeeld nog even aan:

 • Van elke dag je haren met shampoo wassen, ga je naar om de dag je haar wassen
 • Als je haren daar aan gewend zijn, tel je er nog een extra dag bij op, dit houd je even vol
 • Zodra je haren daar weer aan gewend zijn, stel je het wassen met nog één dag uit enzovoort!

Haren minder wassen: kwestie van afbouwen & volhouden

Waarschijnlijk is je hoofdhuid het gewend dat zijn balans regelmatig ‘verstoord‘ wordt met producten die schadelijke ingrediënten bevatten. Afkicken van die producten vergt alleen al tijd om te wennen.

Maar dat helpt je wel om het wassen van je haren af te bouwen. Door het telkens met één dag extra te verlengen, houd je het voor jezelf nog een beetje leuk. Zeker met droogshampoo en het vast dragen.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips. Mocht jij nog goede tips hebben, laat dan zeker een reactie achter!

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Volg:
Share:

16 Reacties

 1. 15 april 2017 / 11:33

  Vooral dat niet aan je haren zitten is zo moeilijk als ‘t al een paar dagen niet gewassen is!

 2. 15 april 2017 / 17:54

  Ik was mijn haar ook maar 1 à 2 keer per week, sinds zo lang ik me kan herinneren, eigenlijk. Ik heb dik haar, waardoor het niet zo snel zichtbaar vettig is. Die laatste dag draag ik het inderdaad in een staart. 🙂 Goede tips!

 3. 15 april 2017 / 19:46

  Fijne tips! Het blijft toch lastig haha, maar ik vind droogshampoo altijd een hele handige 🙂

 4. 16 april 2017 / 14:11

  Wat een fijne tips! Mijn haar is best wel lang dus ik was het liever niet té vaak. Desondanks vind ik het nog moeilijk om het af te bouwen. Tot nu toe zit ik op 3 dagen en dan begint het bijna te kriebelen haha.

  • 16 april 2017 / 15:07

   Hihi snap ik hoor, zover ben ik nu ook. Maar ik heb het gevoel dat ik daar nu bijna voorbij ben en dat ik het dan nog een dagje verder op zou kunnen bouwen!

 5. Aneta
  16 april 2017 / 18:44

  Mijn haar wordt best snel vet maar ik probeer het om de drie dagen te wassen

 6. 16 april 2017 / 19:53

  Fijne tips! Ik was mijn haren nu om de 2 á 3 dagen en merk dat ik na een vakantie echt weer opnieuw moet beginnen om het wassen van mijn haar uit te stellen. Ik ben nog opzoek naar een dierproefvrije droogshampoo, maar mijn shampoo en conditioner zijn nu gelukkig al wel natuurlijk. En ik merk inderdaad ook verschil!

 7. 16 april 2017 / 21:05

  Herkenbaar! Vooral dat aan je haren zitten, dat merk ik echt enorm! En wat een leuk accent heb jij hihi:) eerste filmpje dat ik van je zie!! Thanks voor de tips:) ! Liefsss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

57   110
8   92
8   76
23   183
18   64

Follow on Instagram