Haren minder wassen (schema voor afbouwen & tips voor gezond haar)

Wil je je haren minder wassen, maar weet je niet zo goed hoe je dit kunt opbouwen? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Al jaren geleden begon ik mijn haar minder vaak te wassen dan ‘normaal’. Inmiddels was ik het 1 à 2 keer in de week en ik deel graag een aantal tips met je. Het is een kwestie van afbouwen, de juiste producten gebruiken en even wennen. Lees hier waarom het goed is om dit te doen én hoe jij het ook kunt doen!

Haren minder wassen afbouwen

Waarom je haren minder wassen?

Hoewel het vroeger vies werd gevonden, is het nu een stuk normaler: je haren niet elke dag wassen.

En dat is maar goed ook, want vaak je haren wassen is niet goed voor je haar, hoofdhuid en het milieu.

Elke keer dat je je haren wast gebruik je producten en een heleboel water. De aarde is er dus bij gebaat als je je haren minder vaak wast.

Maar ook je hoofdhuid wordt er veel minder droog en gevoelig van. En een gezonde hoofdhuid betekent over het algemeen gezond haar!

Meerdere voordelen dus aan het minder wassen van je haar, maar het is niet iets dat je ‘even’ aanpast. Daarom deel ik mijn tips.

Haren minder wassen? Hoe je het kunt afbouwen…

Als je minder vaak je haren wilt wassen, neem dan de volgende 8 tips mee in het proces:

 1. Zit niet constant aan je haren! Elke keer dat je je handen door je haren haalt of dat ene plukje goed doet, wordt je haar weer een stukje sneller vet. Doe het één keer goed en blijf er dan van af.
 2. Borstel je haren elke dag. Je verdeelt hiermee namelijk de vetten van je hoofdhuid door je hele haren, in plaats van dat het bovenop je hoofd ophoopt. Gaat je haar ook nog van glanzen ;)
 3. Gebruik natuurlijke shampoo & conditioner. Reguliere producten bevatten namelijk ingrediënten die het proces van minder wassen niet bevorderen. Lees vooral mijn low poo artikel!
 4. Gebruik droogshampoo om het wassen nog even uit te stellen als het wel al vet is. Ga dan wel het liefst voor een natuurlijk product (of maak het zelf met maizena & arrowroot).
 5. Je kunt ook tussendoor je haren wassen met alleen water, om het wassen met shampoo nog even uit te stellen. Je haar nat maken zonder het te wassen kan na het sporten dus bijvoorbeeld prima.
 6. Wil je je haren nog niet wassen, maar is het wel vettig en is droogshampoo niet genoeg? Draag je haren dan vast, zoals in een staart of knot. Zo valt het een stuk minder op dat het greasy is!
 7. Gebruik zo min mogelijk stylingsproducten. Om het niet snel vet te maken, kun je producten als haarlak, gel en mousse beter mijden. Ook de föhn, stijltang en krultang kun je beter laten liggen.*
 8. Bouw af door het wassen telkens met één dag uit te stellen. Je hoeft niet meteen 3 weken je haren niet te wassen! Stel het gewoon telkens met een dag uit tot je haren weer wennen.

* als je al styling producten gebruikt, kies dan voor natuurlijke producten

Haar niet wassen alleen met water

Schema voor het minder vaak wassen van je haar

Veel dames hebben me gevraagd om een schema om het wassen van hun haren af te bouwen.

Dit is alleen moeilijk te geven, omdat iedereen nu al een eigen routine aanhoudt, dus het is persoonlijk.

Maar zoals bij tip 8 al staat omschreven, raad ik je aan om je haren telkens aan één dag extra te laten wennen en het dan weer met een dag te verlengen. Ik neem mezelf even als voorbeeld:

 • Vroeger waste ik mijn haren 3 x per week, namelijk op dinsdag, donderdag en zondag
 • In plaats van het standaard op die dagen te wassen, stelde ik het voortaan met 1 dag uit
 • Ook al was mijn haar dus vettig op dinsdag, ik besloot het dan pas te wassen op woensdag enz.
 • Dit verhoogde ik uiteraard niet elke wasbeurt. Ik heb die ene dag extra een tijd lang aangehouden
 • Uiteindelijk lukte het om mijn haren maar 2 x per week te wassen, namelijk woensdag en zondag
 • Toen werd het echt uitdagend, want ik bouwde het af naar slechts 1 x per week wassen (zondag)
 • Ook dat deed ik niet ineens. Hiervoor hield ik ook telkens een tijdje één dag extra vol en zo verder

Gezien ik weet dat veel dames hun haren elke dag wassen, haal ik ook dat voorbeeld nog even aan:

 • Van elke dag je haren met shampoo wassen, ga je naar om de dag je haar wassen
 • Als je haren daar aan gewend zijn, tel je er nog een extra dag bij op, dit houd je even vol
 • Zodra je haren daar weer aan gewend zijn, stel je het wassen met nog één dag uit enzovoort!

Haren minder wassen = kwestie van afbouwen & volhouden

Waarschijnlijk is je hoofdhuid het gewend dat de balans regelmatig ‘verstoord‘ wordt door je haren vaak te wassen.

Als je dan ook nog eens niet-natuurlijke producten gebruikt (met SLS etc), dan zul je helemaal even moeten wennen.

Het zal voor je hoofdhuid en haren een soort van afkicken zijn. Maar dat helpt je wel om het wassen van je haren af te bouwen.

Door het telkens met één dag extra te verlengen, houd je het voor jezelf nog een beetje leuk. Zeker met droogshampoo en het vast dragen.

Haar wassen afbouwen schema

6 tips voor gezond haar van binnenuit (vitamines etc.)

Mijn haren groeiden altijd al als kool en nu ik extra ben gaan letten op de dingen die ik kan doen voor gezond haar al helemaal.

Daarom sluit ik dit artikel af met een aantal tips daarvoor: eerst in videovorm, daaronder vind je enkele tips uitschreven!

1. Niet te vaak wassen

Je haren niet élke dag wassen draagt echt bij aan gezonder haar, omdat je je hoofdhuid in zijn waarde laat.

2. Gebruik natuurlijke producten

Je haren verzorgen met natuurlijke producten is dus niet alleen handig om ze minder vaak te wassen, maar ook voor de gezondheid van je haren. Mijn huidige favoriet is de Flow shampoo bar!

3. Naspoelen met koud water

Na het wassen van je haren (dus als je je shampoo en conditioner al hebt gebruikt), kun je je haren naspoelen met koud water. Trek je dit niet op je hoofd, doe dan in ieder geval de puntjes.

Dan sluiten de schubben zich weer en blijven je haren sterk. Het is overigens wel heel gezond om even koud te douchen voor je hele lijf ;)

3. Gebruik geen hitte

Cliché, maar waar. Ik laat mijn haren altijd drogen aan de lucht en gebruik geen styling tools. Is het écht nodig om het te föhnen? Föhn dan net voor je stopt nog even met koude lucht.

4. Geregeld bij knippen

Ook al wil je graag lange haren en denk je dat het beter is om het niet meer te knippen: doe dat toch. Als je dode puntjes hebt, is je haar niet geheel gezond meer en gaat het groeien minder snel.

5. Eet de juiste voeding voor gezond haar

Sinds ik plantaardig eet en mijn hormonen in balans zijn, voel ik me beter en is mijn haar dikker. Voor gezond haar zijn met name vitamine A/B/C/D/E, silica, koper, zink en eiwitten van belang.

Ik bereik dit door op dagelijkse basis zo min mogelijk bewerkt te eten en juist zoveel mogelijk groente, fruit, noten, peulvruchten en granen. Lees hier meer over een gezond eetpatroon.

Als dit nog niet genoeg is, zou je een ‘haar supplement’ kunnen overwegen, maar begin hier alsjeblieft niet zomaar aan. Doe je eigen research en overleg desnoods met een professional.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips. Mocht jij nog goede tips hebben, laat dan zeker een reactie achter!

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram 

42 Reacties

 1. 15 april 2017 / 08:04

  Zeer interessante tips!

 2. 15 april 2017 / 11:33

  Vooral dat niet aan je haren zitten is zo moeilijk als ’t al een paar dagen niet gewassen is!

 3. 15 april 2017 / 17:54

  Ik was mijn haar ook maar 1 à 2 keer per week, sinds zo lang ik me kan herinneren, eigenlijk. Ik heb dik haar, waardoor het niet zo snel zichtbaar vettig is. Die laatste dag draag ik het inderdaad in een staart. :-) Goede tips!

 4. 15 april 2017 / 18:21

  Oh wat goed! Ik ook hihi :)

 5. 15 april 2017 / 18:21

  Hihi klopt!

 6. 15 april 2017 / 19:46

  Fijne tips! Het blijft toch lastig haha, maar ik vind droogshampoo altijd een hele handige :)

 7. 16 april 2017 / 10:07

  Haha zeker, het blijft handig :)

 8. 16 april 2017 / 14:11

  Wat een fijne tips! Mijn haar is best wel lang dus ik was het liever niet té vaak. Desondanks vind ik het nog moeilijk om het af te bouwen. Tot nu toe zit ik op 3 dagen en dan begint het bijna te kriebelen haha.

 9. 16 april 2017 / 15:07

  Hihi snap ik hoor, zover ben ik nu ook. Maar ik heb het gevoel dat ik daar nu bijna voorbij ben en dat ik het dan nog een dagje verder op zou kunnen bouwen!

 10. Aneta
  16 april 2017 / 18:44

  Mijn haar wordt best snel vet maar ik probeer het om de drie dagen te wassen

 11. 16 april 2017 / 19:53

  Fijne tips! Ik was mijn haren nu om de 2 á 3 dagen en merk dat ik na een vakantie echt weer opnieuw moet beginnen om het wassen van mijn haar uit te stellen. Ik ben nog opzoek naar een dierproefvrije droogshampoo, maar mijn shampoo en conditioner zijn nu gelukkig al wel natuurlijk. En ik merk inderdaad ook verschil!

 12. 16 april 2017 / 21:05

  Herkenbaar! Vooral dat aan je haren zitten, dat merk ik echt enorm! En wat een leuk accent heb jij hihi:) eerste filmpje dat ik van je zie!! Thanks voor de tips:) ! Liefsss

 13. 17 april 2017 / 11:28

  Hihi thaaanks!

 14. 17 april 2017 / 11:28

  Kan ik me voorstellen! Wat goed :)

 15. 17 april 2017 / 11:29

  Goed dat je dat toch probeert :)

 16. Rebecca
  14 december 2019 / 16:13

  Hoelang duurde het voordat je haar pas vet was na een week niet gewassen te hebben?
  Ik was het nu elke maandag, maar heb het rigoreuzer gedaan haha. Gewoon in 1x niet vaker gewassen dan 1x in de week.
  Dat gaat goed, maar nu wordt mijn haar vanaf woensdagavond/d0nderdag wat vetter. Dan doe ik het vast en op vrijdag talkpoeder in mijn haar. Soms zondagochtend nog een keer als het heel vet is.

  Dus ben even benieuwd hoelang het duurde totdat het bij jou helemaal chill was het maar 1x per week te wassen.

 17. Mariëlle
  Auteur
  16 december 2019 / 18:16

  Hi Rebecca, thanks voor je comment. Dat was ongeveer na 3/4 dagen. Maar dat is niet ‘de norm’ hè, dat is bij iedereen anders. Inmiddels was ik mijn haren weer 2 keer per week, ik experimenteer nu met shampoo bars! Talkpoeder werkt helaas voor mij niet trouwens, dus houd wel je hoofdhuid in de gaten ;)

 18. Marie
  26 maart 2020 / 13:47

  Ik zou ook graag mijn haar minder willen wassen. Mijn hoofdhuid is erg gevoelig en merk dat shampoos vaak erg agressief zijn. Ik ga in ieder geval kijken of ik alternatieve opties kan vinden die beter zijn voor mijn huid. Wellicht kan ik op deze manier ook beginnen met afbouwen.

 19. Mariëlle
  Auteur
  26 maart 2020 / 15:32

  Hi Marie, het afbouwen zal even wennen zijn, maar ik denk dat het wel rust geeft! Kijk vooral eens mijn ‘Flow Cosmetics’ review, daarin deel ik een hele fijne shampoo bar (ook nog eens lekker duurzaam).

 20. 20 april 2020 / 12:31

  Goede tips! Ik gebruik inderdaad al een tijdje natuurlijke producten (shampoo en conditioner) voor mijn haren, en dit helpt wel vind ik!

 21. 20 april 2020 / 14:40

  Ideaal en handig artikel, zelf was ik het om de dag.. veelte vaak dus.
  Wanneer ik mijn haar in een vlecht heb of krullen heb gemaakt dan blijft het langer schoon!

 22. Mariëlle
  Auteur
  20 april 2020 / 18:39

  Jaaa ik ben ook zo blij met mijn natuurlijke producten! Dankjewel Wies :)

 23. Mariëlle
  Auteur
  20 april 2020 / 18:40

  Haha nou ja, wat is ’te vaak’? Denk dat dat voor iedereen anders is, maar over het algemeen kan het wel wat minder :)

 24. Lotte
  26 april 2020 / 18:48

  Goede tips! Ik heb trouwens wel dat als ik mijn haar alleen nat maak – dus zonder shampoo – het de dag erna véél vetter is en ik het eigenlijk meteen moet wassen. Ben ik de enige of is dat wel iets wat vaker voorkomt? :’)

 25. Mariëlle
  Auteur
  26 april 2020 / 19:42

  Dankje! En dat kan hoor, want er is geen shampoo die vettigheid verwijderd dan!

 26. 25 mei 2020 / 10:40

  Ik was al tijden mijn haar niet meer met shampoo. Ik behandel mijn haar wekelijks met ghassoul, een kleiproduct uit Marokko. Het is nogal bewerkelijk omdat je een papje moet maken en het laten inwerken. Je haar gaat er echter van glanzen en het ruikt lekker.

 27. Mariëlle
  Auteur
  26 mei 2020 / 18:35

  Ik ken het inderdaad, geregeld gebruikt als gezichtsmasker ook :) Fijn dat dat werkt voor jou!

 28. Saskia
  26 juni 2020 / 21:05

  Ik was mijn haren al jaren 1x in de week. Het gaat in de loop van de week steeds beter zitten. Soms stel ik het wassen dan nog 1 of 2 dagen uit. Ik gebruik de hele week geen haarverzorgingsproducten omdat mij kapster mijn haar ook in de juiste coupe knipt.
  Omdat veel mensen het ongelofelijk vinden dat mijn haar maar 1x gewassen word, is het leuk om te lezen dat meerdere dames het zo doen.

 29. Mariëlle
  Auteur
  27 juni 2020 / 11:17

  Het wordt steeds normaler Saskia :) Fijn dat het ook voor jou werkt!

 30. Manon
  6 oktober 2020 / 21:45

  Wat een handige tips zeg! Zelf ben ik veel minder gaan wassen na de cleansing powder van Maria Nila, nog nooit iets gebuikt wat zo chill werkt. Beetje poeder en weg is de vettigheid. Nu duurt het ook veel langer voordat het überhaupt vet wordt!

 31. Mariëlle
  Auteur
  7 oktober 2020 / 08:08

  Fijn dat dat voor jou werkt zeg! Ik gebruik nu een shampoo bar en dat heeft ook veel geholpen :)

 32. Hanneke
  8 april 2021 / 22:43

  Iedere dag je hoofdhuid masseren, 10 minuten, daarna even borstelen, verder weinig borstelen, eens per week wassen met neutrale shampoo, afsluiten met koud water, mijn dunne haar groeit nu sneller en wordt dikker, gaat wel half kaar overheen voordat je haar/hoifdhuid gewend is, maar zó de wachttijd waard

 33. Mariëlle
  Auteur
  9 april 2021 / 09:42

  Mooi dat het voor je werkt Hanneke! Het is eigenlijk ook zo simpel i.p.v. allerlei producten :)

 34. Danielle
  30 november 2021 / 11:28

  Ik was mijn haar nu ook 1x in de week met de shampoo van Nature Box. 1x in de maand maak ik een masker van Castor olie en kokosolie, die ik een uurtje voordat ik mijn haar ga wassen in laat trekken.
  Daarnaast slik ik haarvitamjne pillen van Hairlust. Mijn haar is echt aan het opknappen.

  Het had een zware klap gehad na een zeer stressvolle periode en daarnaast kwam ik vitamine D tekort. Het was echt een stuk dunner geworden, maar merk nu dat het langzaamaan weer voller wordt. Heb zelfs slag in me haar gekregen…. Gebruik ook arganolie in mijn punten, w waardoor ze minder snel splijten en ben ik een keer niet in de gelegenheid om het aan de lucht te laten drogen of wil ik met een krultang in dr weer, dan is het gelijk beschermd.

  Nu ik deze routine aanhoud lijk ik minder “haarpijn ” te hebben en ook mijn hoofdhuid voelt rustiger…

 35. Mariëlle
  Auteur
  30 november 2021 / 12:00

  Fijn dat je een voor jou werkende routine hebt Danielle!

 36. Emma
  30 december 2021 / 09:45

  Bedankt, wat een handig artikel om te leren hoe je je haar minder kan wassen. Ik heb vaak last van een geïrriteerde hoofdhuid en ben op zoek naar methodes om hier vanaf te komen. Ik ga zeker je tweede tip opvolgen, het gebruik van plantaardige haarproducten. Hopelijk maakt dat bij mij ook verschil!

 37. Mariëlle
  Auteur
  30 december 2021 / 16:35

  Hi Emma, fijn om te horen dat je wat aan dit artikel hebt. Hoop dat je snel fijne producten vindt die helpen!

 38. Marie de Jonge
  12 augustus 2022 / 15:47

  Nu mijn haar steeds langer wordt en ik ook extensions heb gezet om het dikker te maken, vind ik het lastig om de juiste verzorgingsproducten te vinden. Het afbouwen van het aantal wasbeurten in de week is mijn eerste stap. Hopelijk blijft mijn haar op den duur langer fris.

 39. Mariëlle
  Auteur
  15 augustus 2022 / 09:34

  Geef het de tijd! :)

 40. Greta
  17 augustus 2022 / 10:35

  Ik weet niet anders dan 1x in de week haren wassen. Als kind al. Ben wel overgestapt op een natuurlijkere shampoo die de haargroei bevorderd. Bevalt goed. Tussendoor spoel ik mijn haar 2x in de week met alleen lauw water. Door de hardheid van het water hier wordt het haar daar wat stugger van, maar daardoor blijft het wel beter in model zitten. Je haar went eraan heb daardoor geen vette look zeg maar. Ook geen last van jeuk o.i.d. Ben niet anders gewend. Heb een korte coupe en dat is denk ik wel ff anders dan lang haar.

 41. Mariëlle
  Auteur
  17 augustus 2022 / 13:22

  Fijn Greta, goed bezig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.