Gezond haar: haren minder wassen, low poo & meer tips

Wil jij gezond haar krijgen? Dan ben je hier op de goede plek! In dit artikel lees je alles over je haren minder wassen, zoals waarom dat goed is (welke voordelen het heeft) en hoe je het kunt afbouwen met een simpel schema. Wanneer je haren daar eenmaal aan wennen, worden ze vanzelf minder snel vet. Ook deel ik over de juiste natuurlijke producten – en de populaire low poo en no poo methode (je haar wassen zonder shampoo). Daarnaast geef ik nog meer tips voor gezond haar, zoals de juiste voeding. Kortom: lees snel verder voor mooi haar!

Haren minder wassen afbouwen

Gezond haar: haren minder wassen, low poo & meer tips

Waar ik vroeger wel heel lang, maar ook heel dun en stijl haar had – heb ik inmiddels gezond en dik haar!

Er zijn een aantal tips die ik daarvoor ben gaan toepassen en die ik graag met je wil delen in dit artikel.

Denk aan: je haren minder wassen, natuurlijke producten (low poo methode) gebruiken en gezonde voeding.

Laat ik meteen even ingaan op waarom het beter is om je haren minder te wassen, want daar is veel vraag naar.

Het heeft meer voordelen dan je misschien denkt en het wordt gelukkig ook steeds normaler in plaats van ‘vies’.

Waarom is het beter om je haren minder te wassen? (voordelen)

Je haren minder wassen is niet alleen goed voor je haar, maar ook voor je hoofdhuid én voor het milieu.

Niet alleen verspil je minder water, het scheelt ook product en vervoer daarvan. Het is dus ook goedkoper ;)

En wat gebeurt er als je je haar minder wast? Dan worden je haren minder snel vet, wat je weer gedoe scheelt.

Het opbouwen (of afbouwen, net hoe je het bekijkt) kan wel even wennen zijn, zeker als je je haren nu elke dag wast.

Om je daarbij te helpen deel ik hieronder een héél simpel schema en tips. Zo kun jij snel op weg naar gezond haar krijgen!

Haar wassen afbouwen schema

Hoe krijg je gezond haar? (tips & producten)

Er zijn allerlei haartypen, dus zal ook wat voor een ieder werkt verschillen. Ik deel mijn ervaring met stijl haar.

Maar de meeste tips zijn naar mijn idee voor elk haartype heel belangrijk, dus lees vooral nog even door ;)

Bij deze zet ik de tips voor gezond haar al even kort op een rij – om ze hieronder verder toe te lichten:

 1. Haren minder wassen
 2. Natuurlijke producten
 3. Spoel na met koud water
 4. Gebruik geen hitte
 5. Borstel je haar elke dag
 6. Let op je haarstijl
 7. Eet de juiste voeding
 8. Geregeld bij knippen

Kijk je liever dan dat je leest, check dan deze video (die wel wat ouder is dan dit artikel)

Tip 1: haren minder wassen

Hoe kan ik mijn haar minder wassen? Dat doe je door afbouwen. Hoe lang moet je haar wennen? Dat verschilt!

Als jij het nu elke dag wast, dan zal ineens switchen naar een week een drama zijn. Hiermee kun je aan de slag:

Simpel schema voor het minder wassen van je haar

Het idee van afbouwen is dat je het stap voor stap doet. Je hoeft niet ineens 3 weken te skippen! Een simpel schema:

Was je nu je haren elke dag? Ga het dan opbouwen naar om de dag wassen en laat je haar daar een tijdje aan wennen.

Ben je daar of was je je haren al niet elke dag? Dan kun je er weer een dag bij op gaan tellen door het uit te stellen.

Gebruik de onderstaande tips om deze fase voor jezelf prettiger te maken en kijk hoever je met jouw haar kunt gaan.

Ik heb het zelf een tijdje eens per week gedaan, maar vindt twee keer per week uiteindelijk toch het fijnste.

Hoe kun je je haren minder wassen afbouwen (tips)

 • Zit niet constant aan je haren, daardoor wordt het alleen maar sneller vet
 • Kies een haarstijl die past bij vetter haar, zoals een knot of paardenstaart
 • Bij veel sporten, kun je tussendoor evt je haar wassen zonder shampoo
 • Mijd zoveel mogelijk de styling producten die je haren ‘vies’ maken
 • Gebruik bij nood een droogshampoo (liefst natuurlijk, zoals arrowroot)

Haar niet wassen alleen met water

Tip 2: natuurlijke producten (low poo & no poo methode)

Welke producten je gebruikt bij het wassen is van belang. Niet voor niets zijn de low poo en no poo methode populair.

Hierbij kijk je naar welke shampoo (en andere haar producten) je gebruikt. Bij no poo gaat dat ver: je gebruikt géén shampoo.

Bij de low poo gebruik je wel shampoo, maar kijk je kritisch naar de ingrediënten. Je kiest voor zoveel mogelijk natuurlijk.

Waarom dat belangrijk is, lees je in mijn artikel over schadelijke ingrediënten. Beter voor je haar én je algehele gezondheid.

Je vermijdt een aantal ‘beruchte’ ingrediënten zoals SLS (sulfaten), siliconen, en parabenen. Er zijn dan nog genoeg opties!

Dat kan wel wennen zijn, want deze shampoos schuimen vaak minder (maar betekent niet dat het minder schoonmaakt).

Ik gebruik zelf de Flow shampoo bar & conditioner rinse: kost wat, maar helpt enorm tegen haaruitval en voor volume.

Meer budget is het merk Benecos. De shampoo en conditioner van Aleppo zijn helemaal puur (maar ook hardcore omslag).

No poo betekent niet dat je niks mag gebruiken, vaak wordt baking soda als shampoo en appel azijn als conditioner toegepast.

P.S. denk ook aan de producten die je gebruikt voor het verven en bleken van je haar (dat kan ook natuurlijk)

Tip 3: spoel na met koud water

Als je dan gaat wassen, minder vaak en met natuurlijke producten, is het goed om je haren na te spoelen met koud water.

Dan sluiten de schubben zich en blijven je haren sterk. Het is voor je hele lijf gezond om soms koud te douchen ;)

Tip 4: gebruik geen hitte

Voor velen die volop stylen zal dit moeilijk zijn, maar we weten allemaal dat hitte op ons haar niet goed is.

Ik zorg dat ik mijn haren op tijd was, zodat het zeker voor het slapen droog is (slapen met nat haar is een no go).

Kun je écht niet om het föhnen heen, droog dan het grootste deel niet te heet en rond dan af met koude lucht.

Low poo shampoo conditioner

Tip 5: borstel elke dag je haar

Borstelen is als een massage voor je hoofdhuid waardoor de vettigheid verdeeld wordt: minder vet en meer glans!

Tip 6: let op je haarstijl

Hoe je je haren door de dag heen draagt, speelt ook een rol. Heb je bijvoorbeeld altijd een strakke knot op je hoofd?

Dan heb je meer kans op afgebroken haren. Je kunt je haren beter losser dragen én liefst elastiek zonder metaal.

Tip 7: juiste voeding voor gezond haar

Sinds ik plantaardig eet en voor hormonenbalans, is mijn haar dikker. Ik eet veel groente, fruit, noten, peulvruchten en granen.

Voor gezond haar zijn met name vitamine A/B/C/D/E, silica, koper, zink en eiwitten van belang. Lees hier meer over een gezond eetpatroon.

Er is veel promotie van haar supplementen, maar zorg vooral dat je voeding basis klopt. Een supplement is altijd een aanvulling.

Tip 8: geregeld bij knippen

Ook al wil je lang haar, dan is het nog steeds belangrijk om je haren geregeld bij te knippen. Lekker die dode puntjes er af!

Deze 8 ‘geheimen’ zoals haren minder wassen, low poo en gezonde voeding doen wonderen voor gezond haar.

Laat het me gerust (over een tijdje want het heeft tijd nodig) weten als ze jou ook hebben geholpen :)

Liefs Mariëlle

46 Reacties

 1. 15 april 2017 / 08:04

  Zeer interessante tips!

 2. 15 april 2017 / 11:33

  Vooral dat niet aan je haren zitten is zo moeilijk als ’t al een paar dagen niet gewassen is!

 3. 15 april 2017 / 17:54

  Ik was mijn haar ook maar 1 à 2 keer per week, sinds zo lang ik me kan herinneren, eigenlijk. Ik heb dik haar, waardoor het niet zo snel zichtbaar vettig is. Die laatste dag draag ik het inderdaad in een staart. :-) Goede tips!

 4. 15 april 2017 / 18:21

  Oh wat goed! Ik ook hihi :)

 5. 15 april 2017 / 18:21

  Hihi klopt!

 6. 15 april 2017 / 19:46

  Fijne tips! Het blijft toch lastig haha, maar ik vind droogshampoo altijd een hele handige :)

 7. 16 april 2017 / 10:07

  Haha zeker, het blijft handig :)

 8. 16 april 2017 / 14:11

  Wat een fijne tips! Mijn haar is best wel lang dus ik was het liever niet té vaak. Desondanks vind ik het nog moeilijk om het af te bouwen. Tot nu toe zit ik op 3 dagen en dan begint het bijna te kriebelen haha.

 9. 16 april 2017 / 15:07

  Hihi snap ik hoor, zover ben ik nu ook. Maar ik heb het gevoel dat ik daar nu bijna voorbij ben en dat ik het dan nog een dagje verder op zou kunnen bouwen!

 10. Aneta
  16 april 2017 / 18:44

  Mijn haar wordt best snel vet maar ik probeer het om de drie dagen te wassen

 11. 16 april 2017 / 19:53

  Fijne tips! Ik was mijn haren nu om de 2 á 3 dagen en merk dat ik na een vakantie echt weer opnieuw moet beginnen om het wassen van mijn haar uit te stellen. Ik ben nog opzoek naar een dierproefvrije droogshampoo, maar mijn shampoo en conditioner zijn nu gelukkig al wel natuurlijk. En ik merk inderdaad ook verschil!

 12. 16 april 2017 / 21:05

  Herkenbaar! Vooral dat aan je haren zitten, dat merk ik echt enorm! En wat een leuk accent heb jij hihi:) eerste filmpje dat ik van je zie!! Thanks voor de tips:) ! Liefsss

 13. 17 april 2017 / 11:28

  Hihi thaaanks!

 14. 17 april 2017 / 11:28

  Kan ik me voorstellen! Wat goed :)

 15. 17 april 2017 / 11:29

  Goed dat je dat toch probeert :)

 16. Rebecca
  14 december 2019 / 16:13

  Hoelang duurde het voordat je haar pas vet was na een week niet gewassen te hebben?
  Ik was het nu elke maandag, maar heb het rigoreuzer gedaan haha. Gewoon in 1x niet vaker gewassen dan 1x in de week.
  Dat gaat goed, maar nu wordt mijn haar vanaf woensdagavond/d0nderdag wat vetter. Dan doe ik het vast en op vrijdag talkpoeder in mijn haar. Soms zondagochtend nog een keer als het heel vet is.

  Dus ben even benieuwd hoelang het duurde totdat het bij jou helemaal chill was het maar 1x per week te wassen.

 17. Mariëlle
  Auteur
  16 december 2019 / 18:16

  Hi Rebecca, thanks voor je comment. Dat was ongeveer na 3/4 dagen. Maar dat is niet ‘de norm’ hè, dat is bij iedereen anders. Inmiddels was ik mijn haren weer 2 keer per week, ik experimenteer nu met shampoo bars! Talkpoeder werkt helaas voor mij niet trouwens, dus houd wel je hoofdhuid in de gaten ;)

 18. Marie
  26 maart 2020 / 13:47

  Ik zou ook graag mijn haar minder willen wassen. Mijn hoofdhuid is erg gevoelig en merk dat shampoos vaak erg agressief zijn. Ik ga in ieder geval kijken of ik alternatieve opties kan vinden die beter zijn voor mijn huid. Wellicht kan ik op deze manier ook beginnen met afbouwen.

 19. Mariëlle
  Auteur
  26 maart 2020 / 15:32

  Hi Marie, het afbouwen zal even wennen zijn, maar ik denk dat het wel rust geeft! Kijk vooral eens mijn ‘Flow Cosmetics’ review, daarin deel ik een hele fijne shampoo bar (ook nog eens lekker duurzaam).

 20. 20 april 2020 / 12:31

  Goede tips! Ik gebruik inderdaad al een tijdje natuurlijke producten (shampoo en conditioner) voor mijn haren, en dit helpt wel vind ik!

 21. 20 april 2020 / 14:40

  Ideaal en handig artikel, zelf was ik het om de dag.. veelte vaak dus.
  Wanneer ik mijn haar in een vlecht heb of krullen heb gemaakt dan blijft het langer schoon!

 22. Mariëlle
  Auteur
  20 april 2020 / 18:39

  Jaaa ik ben ook zo blij met mijn natuurlijke producten! Dankjewel Wies :)

 23. Mariëlle
  Auteur
  20 april 2020 / 18:40

  Haha nou ja, wat is ’te vaak’? Denk dat dat voor iedereen anders is, maar over het algemeen kan het wel wat minder :)

 24. Lotte
  26 april 2020 / 18:48

  Goede tips! Ik heb trouwens wel dat als ik mijn haar alleen nat maak – dus zonder shampoo – het de dag erna véél vetter is en ik het eigenlijk meteen moet wassen. Ben ik de enige of is dat wel iets wat vaker voorkomt? :’)

 25. Mariëlle
  Auteur
  26 april 2020 / 19:42

  Dankje! En dat kan hoor, want er is geen shampoo die vettigheid verwijderd dan!

 26. 25 mei 2020 / 10:40

  Ik was al tijden mijn haar niet meer met shampoo. Ik behandel mijn haar wekelijks met ghassoul, een kleiproduct uit Marokko. Het is nogal bewerkelijk omdat je een papje moet maken en het laten inwerken. Je haar gaat er echter van glanzen en het ruikt lekker.

 27. Mariëlle
  Auteur
  26 mei 2020 / 18:35

  Ik ken het inderdaad, geregeld gebruikt als gezichtsmasker ook :) Fijn dat dat werkt voor jou!

 28. Saskia
  26 juni 2020 / 21:05

  Ik was mijn haren al jaren 1x in de week. Het gaat in de loop van de week steeds beter zitten. Soms stel ik het wassen dan nog 1 of 2 dagen uit. Ik gebruik de hele week geen haarverzorgingsproducten omdat mij kapster mijn haar ook in de juiste coupe knipt.
  Omdat veel mensen het ongelofelijk vinden dat mijn haar maar 1x gewassen word, is het leuk om te lezen dat meerdere dames het zo doen.

 29. Mariëlle
  Auteur
  27 juni 2020 / 11:17

  Het wordt steeds normaler Saskia :) Fijn dat het ook voor jou werkt!

 30. Manon
  6 oktober 2020 / 21:45

  Wat een handige tips zeg! Zelf ben ik veel minder gaan wassen na de cleansing powder van Maria Nila, nog nooit iets gebuikt wat zo chill werkt. Beetje poeder en weg is de vettigheid. Nu duurt het ook veel langer voordat het überhaupt vet wordt!

 31. Mariëlle
  Auteur
  7 oktober 2020 / 08:08

  Fijn dat dat voor jou werkt zeg! Ik gebruik nu een shampoo bar en dat heeft ook veel geholpen :)

 32. Hanneke
  8 april 2021 / 22:43

  Iedere dag je hoofdhuid masseren, 10 minuten, daarna even borstelen, verder weinig borstelen, eens per week wassen met neutrale shampoo, afsluiten met koud water, mijn dunne haar groeit nu sneller en wordt dikker, gaat wel half kaar overheen voordat je haar/hoifdhuid gewend is, maar zó de wachttijd waard

 33. Mariëlle
  Auteur
  9 april 2021 / 09:42

  Mooi dat het voor je werkt Hanneke! Het is eigenlijk ook zo simpel i.p.v. allerlei producten :)

 34. Danielle
  30 november 2021 / 11:28

  Ik was mijn haar nu ook 1x in de week met de shampoo van Nature Box. 1x in de maand maak ik een masker van Castor olie en kokosolie, die ik een uurtje voordat ik mijn haar ga wassen in laat trekken.
  Daarnaast slik ik haarvitamjne pillen van Hairlust. Mijn haar is echt aan het opknappen.

  Het had een zware klap gehad na een zeer stressvolle periode en daarnaast kwam ik vitamine D tekort. Het was echt een stuk dunner geworden, maar merk nu dat het langzaamaan weer voller wordt. Heb zelfs slag in me haar gekregen…. Gebruik ook arganolie in mijn punten, w waardoor ze minder snel splijten en ben ik een keer niet in de gelegenheid om het aan de lucht te laten drogen of wil ik met een krultang in dr weer, dan is het gelijk beschermd.

  Nu ik deze routine aanhoud lijk ik minder “haarpijn ” te hebben en ook mijn hoofdhuid voelt rustiger…

 35. Mariëlle
  Auteur
  30 november 2021 / 12:00

  Fijn dat je een voor jou werkende routine hebt Danielle!

 36. Emma
  30 december 2021 / 09:45

  Bedankt, wat een handig artikel om te leren hoe je je haar minder kan wassen. Ik heb vaak last van een geïrriteerde hoofdhuid en ben op zoek naar methodes om hier vanaf te komen. Ik ga zeker je tweede tip opvolgen, het gebruik van plantaardige haarproducten. Hopelijk maakt dat bij mij ook verschil!

 37. Mariëlle
  Auteur
  30 december 2021 / 16:35

  Hi Emma, fijn om te horen dat je wat aan dit artikel hebt. Hoop dat je snel fijne producten vindt die helpen!

 38. Marie de Jonge
  12 augustus 2022 / 15:47

  Nu mijn haar steeds langer wordt en ik ook extensions heb gezet om het dikker te maken, vind ik het lastig om de juiste verzorgingsproducten te vinden. Het afbouwen van het aantal wasbeurten in de week is mijn eerste stap. Hopelijk blijft mijn haar op den duur langer fris.

 39. Mariëlle
  Auteur
  15 augustus 2022 / 09:34

  Geef het de tijd! :)

 40. Greta
  17 augustus 2022 / 10:35

  Ik weet niet anders dan 1x in de week haren wassen. Als kind al. Ben wel overgestapt op een natuurlijkere shampoo die de haargroei bevorderd. Bevalt goed. Tussendoor spoel ik mijn haar 2x in de week met alleen lauw water. Door de hardheid van het water hier wordt het haar daar wat stugger van, maar daardoor blijft het wel beter in model zitten. Je haar went eraan heb daardoor geen vette look zeg maar. Ook geen last van jeuk o.i.d. Ben niet anders gewend. Heb een korte coupe en dat is denk ik wel ff anders dan lang haar.

 41. Mariëlle
  Auteur
  17 augustus 2022 / 13:22

  Fijn Greta, goed bezig!

 42. Lilian Visser
  6 oktober 2022 / 11:13

  Dank je voor je tips. Ik ben ook aan het afbouwen gegaan, nadat ik hoorde dat iemand die supermooi haar heeft het ook maar een keer per week wast. Vanwege het milieu en ook korter douchen. Bovendien vind ik nat haar in de winter ook niet altijd prettig. Ik waste eerst om de dag en ben ook gegaan naar elke derde dag en nu net begonnen aan elke vierede dag. Valt mij heel erg mee tot nu toe.

 43. Mariëlle
  Auteur
  6 oktober 2022 / 11:33

  Graag gedaan Lilian en goed bezig :D

 44. Esther Holten
  26 april 2023 / 17:12

  Ik heb ook gemerkt dat mijn hoofdhuid veel gezonder is geworden toen ik mijn haar minder ging wassen. Daarnaast probeer ik ook minder stylingtools te gebruiken. Ik ga de andere tips in ieder geval bewaren, bedankt!

 45. Mariëlle
  Auteur
  26 april 2023 / 18:19

  Leuk Esther!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content kopiëren is niet toegestaan (copyright)