Skin picking disorder tips: wat te doen om te stoppen?

Ken je dat gevoel? Je ziet wat op je huid dat er niet hoort en je wilt het weg hebben. Je weet dat het niet goed is om er aan te zitten, maar je kunt het NIET laten. Voor je het weet, heb je een puist uitgeknepen of een mee-eter verwijderd. Misschien moet je je dan eens verdiepen in de term skin picking disorder. Ik deel mijn ervaring en belangrijker nog: mijn tips over wat te doen om het te stoppen!

Skin picking

Skin picking disorder – Wat is het en wat is de oorzaak?

Hierboven heb ik het belangrijkste eigenlijk al uitgelegd. Bij het skin picking disorder kun je met geen mogelijkheid van je huid afblijven.

Je voelt een enorme drang om aan je huid te zitten en kunt dit gewoon niet tegenhouden. Ook al weet je dat je eigenlijk geen puistjes uit mag knijpen…

Nu doet iedereen dat natuurlijk weleens, maar het kan ook een obsessie worden. Zelfs zo erg dat er soms sprake zou kunnen zijn van psychisch probleem.

Het hoeft overigens niet zo te zijn dat je per se aan je gezicht zit, het kan bijvoorbeeld ook specifiek gaan om je armen of benen.

Skin picking, test & behandeling!?

De oorzaak van skin picking kan acne zijn: je hebt last van puistjes en wilt ze graag weg hebben. Maar eigenlijk weet je dat je er dan juist niet aan moet zitten.

Toch kun je het niet laten en dat is mijn ervaring. Ik weet als geen ander dat je van je huid af moet blijven, maar voor ik weet, is het alweer gebeurd.

Vaak betrap ik mezelf er op dat ik wéér in de spiegel sta te kijken om mijn huid te checken. Nu schreeuw ik natuurlijk niet meteen van de daken dat ik het skin picking disorder heb.

Maar sinds ik leerde dat het bestaat, schaam ik me minder en ben ik vastberaden het aan te pakken.

Wat te doen tegen skin picking?

Als je echt psychische problemen hebt, dan zal de aanpak van hoger niveau moeten zijn. Bij mij komt het denk ik vooral doordat ik last heb van acne en omdat ik gewoon zo graag een egale huid wil hebben.

Ook stress heeft bij mij zeker invloed op de mate van skin picking. Hoewel het een dwangmatig iets is, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen tegen het skin picking disorder.

Het begint naar mijn mening bij bewustzijn en erkenning van het probleem. Maar hoe heb ik het aangepakt toen ik het eenmaal erkend had?

Tips om te stoppen met skin picking

Ik nam mezelf voor dat ik niet meer de hele dag in de spiegel mag kijken. Het kan helpen om spiegels op te ruimen, zodat je niet in de verleiding komt.

Nu mag ik nog maximaal 3 keer per dag in de spiegel kijken van mezelf: bij het reinigen in de ochtend en in de avond en bij het aanbrengen van make-up.

Om hier streng op te letten heb ik een overzicht gemaakt met hokjes. Zo houd ik bij of het me ook echt lukt en dat is een steuntje in de rug.

Heel kinderachtig, maar als het helpt… Het zoeken van afleiding is ook een goed idee, omdat je dan simpelweg niet denkt aan je huid.

Als je veel stress ervaart, kun je eens kijken hoe dat komt en wat je er aan kunt doen. Denk je dat het komt door de acne die je hebt?

Kijk dan ook eens goed naar je verzorgingsproducten en je voeding. Wellicht kun je het huidprobleem aanpakken, waardoor je er ook minder aan zult zitten.

En gebruik je de anticonceptiepil? Wellicht is het de moeite waard om te stoppen met de pil. Geef je huid wel tijd om tot rust te komen, dit kan een halfjaar tot een jaar duren!

Ik ben erg benieuwd of jij deze term al kende? En herken jij je hierin? Als je wilt, mag je je ervaring delen in de comments <3

Liefs Mariëlle

P.S. op de hoogte blijven van persoonlijke updates & artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Volg:
Share:

30 Reacties

 1. 5 juli 2017 / 07:13

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik weet bijna zeker dat ik hier ook last van heb. Niet als groot psychisch probleem, maar ik vind het wel superlastig om van mijn huid af te blijven. Elk puistje of mee-eter moet uitgeknepen worden, miniwenkbrauwhaartjes kan ik niet laten zitten etc. Zo frustrerend soms en het is weleens zo dat ik zo lang aan een minipuistje zit dat het gaat bloeden en een nog veel lelijkere plek wordt! Ik ga je tips ook eens uitproberen. Verder wil ik eens proberen om mijn tijd voor de spiegel te beperken. Wie weet helpt dat al een beetje!

  • 5 juli 2017 / 07:53

   Dat klinkt precies zoals ik het ervaar, ik ben gelukkig wel al een heel eindje op weg! Komt goed ♡

 2. 5 juli 2017 / 10:21

  Had er wel van gehoor, maar nog niet uitgebreid over gelezen. Lijkt me lastig! Truukjes verzinnen om eraf te komen dan maar… of iig te minderen. Wel lastig omdat je zoiets vaak onbewust doet.

  • 5 juli 2017 / 18:41

   Ja klopt! Maar de trucjes die ik noem, werken nu goed bij mij!

 3. 5 juli 2017 / 11:04

  Goede blog, had er nog nooit van gehoord. Maar wel erg herkenbaar. Ik kan ook niet van mijn huid afblijven als ik weet dat er iets zit. Zóóó vervelend. Bij elk nieuw puistje denk ik: deze keer laat ik hem zitten. Maar even later heb ik hem toch geprobeerd weg te halen, en is het inderdaad eigenlijk veel erger geworden… Zo knap vind ik dat van mensen die het wel met rust kunnen laten! Nu kijk ik zelf helemaal niet vaak in de spiegel en ben helemaal niet beauty-obsessed, maar ook zonder dat weet ik dat er iets zit, en zit ik er dus ook zonder spiegel aan… Spiegelloze tips zijn dus ook welkom, want ik wil er wel graag vanaf!

  • 5 juli 2017 / 18:40

   Ah zo lastig 🙁 Spiegelloze heb ik helaas nog niet, ik merk dat ik zelf wel vooral voor een spiegel heb. Ik denk dat je gewoon heel streng moet opletten of je met je handen naar je gezicht laat!

 4. 5 juli 2017 / 11:05

  Lijkt me erg lastig, vooral omdat het volgens mij iets is dat onbewust gebeurt. Goed dat je hier aandacht aan besteedt!

 5. 5 juli 2017 / 11:22

  Wat goed dat je hierover schrijft! Ik denk dat het voor veel mensen wel in zekere mate herbaar is! Hopelijk helpt je methode om ervan af te komen!

 6. 5 juli 2017 / 11:54

  Ik heb hier werkelijk nog nooit over gehoord. Goed dat je erover schrijft! Ik denk dat ik er zelf ook last van heb.. ik kan me enorm irriteren aan een pukkeltje. Bij mezelf, maar ook bij anderen haha.

 7. Devlinderblog
  5 juli 2017 / 12:19

  Wist niet dat het een naam had…. ik krab mezelf dus helemaal open. In mn gezicht, op mn hoofd maar ook elk plekje op mn armen en benen krab ik open, keer op keer. En het is niet zo dat het jeukt. Ik verveel me, ben gestresst of heb gewoon even niks te doen. Vooral op school is het erg.

  • 5 juli 2017 / 18:39

   Ah wat vervelend 🙁 Misschien kun je er nu wat mee? Je mag me altijd een mailtje sturen of via social media berichten!

 8. 5 juli 2017 / 15:14

  Ik ken het eigenlijk alleen via jou! Heb er vooral last van als ik stress heb, dan krab ik onbewust continu aan mijn voorhoofd. Zo vervelend! M’n huid kan dus veel egaler zijn dan het nu is, maar die onbewuste handeling maakt dat ik het gewoon niet doorheb. En idd, puistjes moeten weg!

 9. 5 juli 2017 / 15:45

  Ik heb weer wat geleerd vandaag want ik kende dit helemaal niet joh. Natuurlijk herken ik het gevoel van het uitdrukken van puistjes wel maar dat is natuurlijk lang niet zo erg als dit. Lijkt me echt super vervelend. Ik heb wel eens gehoord dat mensen last hebben van het uittrekken van haren.

 10. 5 juli 2017 / 18:14

  Ik kende deze term nog niet. Ik herken mezelf er ook wel in. Alleen blijft dat niet beperkt tot in de spiegel kijken, maar ook als ik aan mn huid voel en ik voel iets onevens, dan moet t weg. Kijk denk ik ook wel duizend keer in de spiegel op een dag, maar pulk dan niet elke keer. Pas als er een gele rakker zit… en daarna komt het korstjes als ik die voel… ik weet ook dat het slecht is, maar een gele kop vind ik nog erger. BHA spul van Paula’s Choice heeft mn huid wel doen opklaren, dus nu zit ik er ook minder aan.

  • 5 juli 2017 / 18:36

   Haha wel heel herkenbaar! Ik gebruik dit nu ook weer en mijn huid is wel rustiger!

 11. 5 juli 2017 / 20:49

  Wat een goed artikel. Ik denk dat ik hier in geringe mate ook wel “last” van heb. Nu ik er over nadenk ben ik de laatste tijd weer meer met mijn huid bezig dan een poosje geleden. Geen idee waarom eigenlijk. Want een poosje geleden ging het echt heel erg goed met mijn huid. Nu mag ik op dit moment niet klagen hoor, maar ik weet gewoon dat mijn huid er een heel stuk beter uit kan zien wanneer ik het gewoon met rust laat. Dapper van je trouwens, dat je hier een artikel over schrijft. Ik kan me voorstellen dat ik bij veel lezers ook een gevoel van schaamte kan wegnemen.

  • 5 juli 2017 / 22:50

   Ah dankjewel <3 Het kan door van alles komen dat je er nu meer mee bezig bent, hopelijk wordt het weer zo rustig <3

 12. 5 juli 2017 / 21:36

  Nog nooit van gehoord, weer iets van je geleerd dus 😉. Ik herken mezelf er niet in, maar ben wel iemand die dwangmatig met haar nagels bezig is (plukken, bijten: de hand die je dus niet op de foto’s ziet he!). Ik bijt niet per se op mijn nagels maar ‘pluk’ er wel graag aan of aan de velletjes.. daar ben ik helemaal fan van hihi. Ps. mooie foto van jou trouwens! Niks te zien van acné oid, ik zie alleen een flawless huid!

  • 5 juli 2017 / 22:46

   Hihi oooh stiekemerd!! 😉 Aah dankjewel <3 Soms is het ook wel rustig...

 13. Soraya
  7 juli 2017 / 19:08

  Leuk dat je hier over schrijft en natuurlijk wel vervelend dat je hier last van hebt. Gelukkig verminder je het een beetje door niet zo vaak in de spiegel te kijken. Zelf heb ik deze aandoening ook heel erg. Al vanaf mijn 12e en ik ben nu 25. Het is niet dat ik in de spiegel kijk maar ik moet gewoon elk plekje, bultje, litteken, wondje etc openkrabben. Ik heb hier ook allemaal littekens en onstekingen door. Ik weet dat ik moet stoppen maar het lukt niet. Toevallig heb ik deze week de stap gezet om het aan mijn psycholoog te vertellen. We gaan samen kijken hoe we het gaan aanpakken.

  • 14 juli 2017 / 19:30

   Wat goed dat je je ervaring deelt, dankjewel <3 Ik wens je heel veel succes, go for it <3

 14. 23 november 2017 / 10:27

  O zo herkenbaar dit! De spiegel is niet zo’n ding voor mij. Ik krab mijn hele leven al. In eerste instantie vanwege jeuk door eczeem, maar ondanks dat ik weet dat ik het door het krabben erger maak, doe ik het toch. Toen het op zijn ergst was, heb ik ‘s nachts zelfs wel eens met handschoenen of verbandjes om geslapen, maar dan werd ik alsnog krabbend wakker.
  Mijn eczeem is nu ook beter onder controle, maar ik blijf continu aan mijn huid zitten omdat het glad moet zijn of zo. Alle velletjes en bultjes moeten eraan geloven. Sinds de acne op mijn schouders weg is, kan ik daar wel gewoon vanaf blijven, dus ik denk dat het weghalen van het huidprobleem voor mij wel werkt. Vooral op mijn hoofd zitten nog wat plekjes. Die probeer ik te behandelen met een ontstekingsremmend zalfje en ik probeer wat bewuster te letten op wat ik doe. Ik zit nog steeds elke drie seconden aan mijn huid, maar als ik het doorheb, kan ik het krabben soms wel omzetten in aaien, haha. Oh en mijn vrienden mogen me slaan als ik zit te krabben, dus dat helpt ook 😛

  • Mariëlle
   Auteur
   23 november 2017 / 11:23

   Thanks voor je uitgebreide comment <3 Gelukkig ben ik dus echt niet de enige. Eczeem heb ik gelukkig niet, bij mij is het een lichte vorm van acne. En dat is waarschijnlijk dus ook deels mijn eigen schuld. We will keep trying haha 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

57   110
8   92
8   76
23   183
18   64

Follow on Instagram