Skin picking disorder tips | Mijn ervaring & eigen behandeling

Ken je dat gevoel? Je ziet wat op je huid dat er niet hoort en je wilt het weg hebben. Je weet dat het niet goed is om er aan te zitten, maar je kunt het NIET laten. Voor je het weet, heb je een puistje uitgeknepen of een mee-eter verwijderd. Misschien helpt het om je eens te verdiepen in de term skin picking disorder. Ik deel mijn ervaring en belangrijker nog: mijn behandeling tips om het te stoppen!

Skin picking disorder tips

Let op: ik ben geen arts. Ik kan je geen test geven of vertellen wat de behandeling zou moeten zijn voor jou, maar ik deel hierbij wel mijn eigen skin picking ervaring, mijn oorzaak en tips die je hopelijk helpen.

Wat is het skin picking disorder & wat is de oorzaak?

Als je last hebt van het skin picking disorder kun je met geen mogelijkheid van je huid afblijven.

Je voelt een enorme drang om aan je huid te zitten en kunt dit gewoon niet tegenhouden.

Ook al weet je dat je er beter van af kunt blijven…

Nu knijpt iedereen bijvoorbeeld weleens een puistje uit of krabt per ongeluk een korstje los, maar het kan ook een obsessie worden om aan je huid te pulken of krabben.

Zelfs zo erg dat er soms sprake zou kunnen zijn van psychisch probleem.

Als je merkt dat je het op dagelijkse basis aan het doen bent (of misschien zelfs meerdere keren per dag) en je jezelf niet meer kunt bedwingen, dan is het wellicht goed om het te behandelen.

Je wilt tenslotte niet dat het skin picking disorder je dagelijkse leven gaat beïnvloeden!

Het hoeft overigens niet zo te zijn dat je per se aan je gezicht zit (bij acne bijvoorbeeld), het kan ook zo zijn dat je het niet kunt laten om te ‘plukken’ aan de huid van je armen of benen.

Hoe deze ‘slechte gewoonte’ ontstaat, verschilt per persoon. De oorzaak kan acne zijn: je hebt last van puistjes, bent er onzeker over en wilt ze graag weg hebben.

Of wanneer je veel stress hebt, kan het ook zijn dat je daardoor aan de huid van je armen gaat pulken.

Skin picking stoppen

Mijn skin picking ervaring: jarenlang jeugdpuistjes…

Hoewel ik hier nóóit wat over wilde delen (sterker nog: ik zag het zelf nooit in), heb ik besloten dat nu wel te doen.

Ik weet namelijk dat ik niet de enige ben die niet van haar huid af kan blijven.

Ik weet als geen ander dat je van je huid af moet blijven, maar voor ik het wist, was het alweer gebeurd.

Op een gegeven moment betrapte ik mezelf er op dat ik meerdere keren per dag in de spiegel stond te kijken om mijn huid te checken.

Sinds mijn puberteit heb ik last van puistjes. Gelukkig heb ik nooit ernstige acne gehad, maar toch werd ik er onzeker door.

Ik had het idee dat iedereen er naar keek en vond het zelf vies om te zien.

Mijn reactie daarop was puistjes uitknijpen, wat zorgde voor een veel grotere wond dan het puistje zelf.

Nu schreeuw ik natuurlijk niet meteen van de daken dat ik het skin picking disorder heb.

Maar sinds ik weet dat het bestaat, schaam ik me minder en ben ik vastberaden het aan te pakken.

Ik ben niet naar de dokter geweest voor een test, diagnose of behandeling, ik besloot het op eigen kracht te doen.

Hoewel… in 2018 ben ik emotioneel moe geweest, omdat ik meer stress had dan ik dacht.

Ik had bepaalde dingen nog niet verwerkt en die stress was zeker ook één van de redenen dat ik aan mijn huid zat.

Voor dat alles heb ik uiteindelijk wel professionele hulp ingeschakeld.

Wat te doen bij skin picking: test & behandeling?

Naar mijn idee begint het allemaal bij het bewustzijn van wat je doet en de erkenning van het probleem.

Dat je dit artikel nu leest, is al een goed teken en je wilt het ongetwijfeld aanpakken!

Er bestaat voor zover ik weet niet echt een test om na te gaan of je last hebt van het skin picking disorder.

Maar zodra je er last van hebt in je dagelijkse leven (als het bijvoorbeeld veel tijd kost of je niet meer naar buiten durft zonder make-up), denk ik dat je er zeker aandacht aan mag besteden.

Ik geloof heel sterk dat mindset een super grote rol speelt. Je kunt daar zelf heel veel aan doen, maar: als je écht psychische problemen hebt, dan is een behandeling als in professionele hulp geen slecht idee.

Weet dat het niet zwak is om hulp te zoeken als je dat nodig hebt, maar juist heel sterk.

Skin picking ervaringen

Praktische tips om te stoppen met skin picking

Als het echt een gewoonte voor je is geworden om aan je huid te zitten (misschien wel uit verveling), dan leer je dit niet zomaar in een dag af. Helaas, dat had ik ook wel gewild.

En ik geef eerlijk toe dat ik soms ook nog aan mijn huid zit, maar dat schijnt menselijk te zijn…

Toch zijn er heel wat dingen die ik heb geprobeerd en die jij ook zou kunnen proberen om skin picking te stoppen.

Ik zet een aantal praktische tips die ik zelf heb toegepast bij puistjes voor je op een rij:

 • Dek je spiegels af, zodat je niet in de verleiding komt om naar je huid te kijken
 • Geef jezelf de regel dat je enkel bij het reinigen / opmaken in de spiegel mag kijken
 • Maak een tabel waarin je per dag kunt aankruisen dat je niet aan je huid hebt gezeten
 • Zorg dat je niet meer met je hoofd op je hand leunt, want dan voel je al gauw wat en dat triggert
 • Hang post-its op je spiegels, om jezelf er aan te herinneren dat je beter van je huid af kunt blijven

Maar vaak zit het dieper, dus verander je mindset!

Waar we allemaal wel weten dat we gezond moeten eten en moeten bewegen, vergeten velen vaak dat het óók belangrijk is om aan onze mindset te werken. Daar ligt veelal het probleem naar mijn idee.

Ik veranderde mijn gedachten in ‘een puistje is oké‘, besloot me te focussen op een gezonde huid in plaats van een egale huid en ben op onderzoek gegaan naar de oorzaken van mijn onzuiverheden.

Ik heb de situatie geaccepteerd. Puistjes proberen me alleen maar wat te vertellen (zoals hormoondisbalans na het stoppen met de pil of voedselintoleranties).

En heel belangrijk: ik bén niet mijn puistjes. Ik heb er nu vrede mee als ik puistjes heb en vermijd stress.

Want door stress krijg je puistjes en als je daarover stresst of stresst over die stress die je puistjes geeft, krijg je er alleen maar meer… Snappie?

Neem dit van me aan: je mind heeft invloed op alles. Niet alleen op je mood, maar ook op je gezondheid en dus op je huid.

Het is ZO zonde om energie te steken in je zorgen maken over je huid, terwijl je die energie ook voor andere leuke dingen kunt gebruiken.

Nog enkele tips & motivatie die ik je wil meegeven:

 • Eet gezond, drink veel water, slaap voldoende, vermijd stress en geniet!
 • Houd een natuurlijke & simpele skincare routine aan, dit geeft je huid rust
 • Schaam je niet: als anderen er al wat over zouden zeggen, zegt dat meer over hen
 • Focus je niet op het krijgen van een egale huid, maar op een gezonde huid
 • Verlies jezelf niet in TE veel zoeken naar de oplossing, want dat geeft ook stress
 • Bedenk hoe je zou terugkijken op deze fase als je 90 jaar oud (verrimpeld en al) bent.
 • Wees dankbaar. Is het écht zo erg als je het vergelijkt met iets zoals kanker of leven in oorlog?

Hopelijk heb ik je met dit vrij persoonlijke skin picking disorder artikel inzichten gegeven en tips waar je wat mee kunt.

Ik ben erg benieuwd of jij deze term al kende? En herken jij je hierin? Als je wilt, mag je je ervaring delen in de comments <3

Mocht het bij jou ook specifiek om puistjes gaan, check dan mijn artikel over acne.

Liefs Mariëlle

P.S. op de hoogte blijven van persoonlijke updates & artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

30 Reacties

 1. 5 juli 2017 / 07:01

  Goed artikel!
  Wat vervelend voor je.

  Sterkte Xoxo

 2. 5 juli 2017 / 07:13

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik weet bijna zeker dat ik hier ook last van heb. Niet als groot psychisch probleem, maar ik vind het wel superlastig om van mijn huid af te blijven. Elk puistje of mee-eter moet uitgeknepen worden, miniwenkbrauwhaartjes kan ik niet laten zitten etc. Zo frustrerend soms en het is weleens zo dat ik zo lang aan een minipuistje zit dat het gaat bloeden en een nog veel lelijkere plek wordt! Ik ga je tips ook eens uitproberen. Verder wil ik eens proberen om mijn tijd voor de spiegel te beperken. Wie weet helpt dat al een beetje!

 3. 5 juli 2017 / 07:53

  Dat klinkt precies zoals ik het ervaar, ik ben gelukkig wel al een heel eindje op weg! Komt goed ♡

 4. 5 juli 2017 / 07:54

  Thanks ;) Het is nu aardig rustig!

 5. 5 juli 2017 / 10:21

  Had er wel van gehoor, maar nog niet uitgebreid over gelezen. Lijkt me lastig! Truukjes verzinnen om eraf te komen dan maar… of iig te minderen. Wel lastig omdat je zoiets vaak onbewust doet.

 6. 5 juli 2017 / 11:04

  Goede blog, had er nog nooit van gehoord. Maar wel erg herkenbaar. Ik kan ook niet van mijn huid afblijven als ik weet dat er iets zit. Zóóó vervelend. Bij elk nieuw puistje denk ik: deze keer laat ik hem zitten. Maar even later heb ik hem toch geprobeerd weg te halen, en is het inderdaad eigenlijk veel erger geworden… Zo knap vind ik dat van mensen die het wel met rust kunnen laten! Nu kijk ik zelf helemaal niet vaak in de spiegel en ben helemaal niet beauty-obsessed, maar ook zonder dat weet ik dat er iets zit, en zit ik er dus ook zonder spiegel aan… Spiegelloze tips zijn dus ook welkom, want ik wil er wel graag vanaf!

 7. 5 juli 2017 / 11:05

  Lijkt me erg lastig, vooral omdat het volgens mij iets is dat onbewust gebeurt. Goed dat je hier aandacht aan besteedt!

 8. 5 juli 2017 / 11:22

  Wat goed dat je hierover schrijft! Ik denk dat het voor veel mensen wel in zekere mate herbaar is! Hopelijk helpt je methode om ervan af te komen!

 9. 5 juli 2017 / 11:54

  Ik heb hier werkelijk nog nooit over gehoord. Goed dat je erover schrijft! Ik denk dat ik er zelf ook last van heb.. ik kan me enorm irriteren aan een pukkeltje. Bij mezelf, maar ook bij anderen haha.

 10. Devlinderblog
  5 juli 2017 / 12:19

  Wist niet dat het een naam had…. ik krab mezelf dus helemaal open. In mn gezicht, op mn hoofd maar ook elk plekje op mn armen en benen krab ik open, keer op keer. En het is niet zo dat het jeukt. Ik verveel me, ben gestresst of heb gewoon even niks te doen. Vooral op school is het erg.

 11. 5 juli 2017 / 15:14

  Ik ken het eigenlijk alleen via jou! Heb er vooral last van als ik stress heb, dan krab ik onbewust continu aan mijn voorhoofd. Zo vervelend! M’n huid kan dus veel egaler zijn dan het nu is, maar die onbewuste handeling maakt dat ik het gewoon niet doorheb. En idd, puistjes moeten weg!

 12. 5 juli 2017 / 15:45

  Ik heb weer wat geleerd vandaag want ik kende dit helemaal niet joh. Natuurlijk herken ik het gevoel van het uitdrukken van puistjes wel maar dat is natuurlijk lang niet zo erg als dit. Lijkt me echt super vervelend. Ik heb wel eens gehoord dat mensen last hebben van het uittrekken van haren.

 13. 5 juli 2017 / 18:14

  Ik kende deze term nog niet. Ik herken mezelf er ook wel in. Alleen blijft dat niet beperkt tot in de spiegel kijken, maar ook als ik aan mn huid voel en ik voel iets onevens, dan moet t weg. Kijk denk ik ook wel duizend keer in de spiegel op een dag, maar pulk dan niet elke keer. Pas als er een gele rakker zit… en daarna komt het korstjes als ik die voel… ik weet ook dat het slecht is, maar een gele kop vind ik nog erger. BHA spul van Paula’s Choice heeft mn huid wel doen opklaren, dus nu zit ik er ook minder aan.

 14. 5 juli 2017 / 18:36

  Haha wel heel herkenbaar! Ik gebruik dit nu ook weer en mijn huid is wel rustiger!

 15. 5 juli 2017 / 18:37

  Haha ja zeker! En ik denk dat zoiets hetzelfde is!

 16. 5 juli 2017 / 18:37

  Oh vervelend zeg!! Wel herkenbaar :(

 17. 5 juli 2017 / 18:39

  Ah wat vervelend :( Misschien kun je er nu wat mee? Je mag me altijd een mailtje sturen of via social media berichten!

 18. 5 juli 2017 / 18:39

  Haha whoops dat is ook wel herkenbaar :P

 19. 5 juli 2017 / 18:39

  Ik denk het ook! En zeker :)

 20. 5 juli 2017 / 18:40

  Ja precies! Het is gebeurd voordat je het doorhebt…

 21. 5 juli 2017 / 18:40

  Ah zo lastig :( Spiegelloze heb ik helaas nog niet, ik merk dat ik zelf wel vooral voor een spiegel heb. Ik denk dat je gewoon heel streng moet opletten of je met je handen naar je gezicht laat!

 22. 5 juli 2017 / 18:41

  Ja klopt! Maar de trucjes die ik noem, werken nu goed bij mij!

 23. 5 juli 2017 / 20:49

  Wat een goed artikel. Ik denk dat ik hier in geringe mate ook wel “last” van heb. Nu ik er over nadenk ben ik de laatste tijd weer meer met mijn huid bezig dan een poosje geleden. Geen idee waarom eigenlijk. Want een poosje geleden ging het echt heel erg goed met mijn huid. Nu mag ik op dit moment niet klagen hoor, maar ik weet gewoon dat mijn huid er een heel stuk beter uit kan zien wanneer ik het gewoon met rust laat. Dapper van je trouwens, dat je hier een artikel over schrijft. Ik kan me voorstellen dat ik bij veel lezers ook een gevoel van schaamte kan wegnemen.

 24. 5 juli 2017 / 21:36

  Nog nooit van gehoord, weer iets van je geleerd dus 😉. Ik herken mezelf er niet in, maar ben wel iemand die dwangmatig met haar nagels bezig is (plukken, bijten: de hand die je dus niet op de foto’s ziet he!). Ik bijt niet per se op mijn nagels maar ‘pluk’ er wel graag aan of aan de velletjes.. daar ben ik helemaal fan van hihi. Ps. mooie foto van jou trouwens! Niks te zien van acné oid, ik zie alleen een flawless huid!

 25. 5 juli 2017 / 22:46

  Hihi oooh stiekemerd!! ;) Aah dankjewel <3 Soms is het ook wel rustig...

 26. 5 juli 2017 / 22:50

  Ah dankjewel <3 Het kan door van alles komen dat je er nu meer mee bezig bent, hopelijk wordt het weer zo rustig <3

 27. Soraya
  7 juli 2017 / 19:08

  Leuk dat je hier over schrijft en natuurlijk wel vervelend dat je hier last van hebt. Gelukkig verminder je het een beetje door niet zo vaak in de spiegel te kijken. Zelf heb ik deze aandoening ook heel erg. Al vanaf mijn 12e en ik ben nu 25. Het is niet dat ik in de spiegel kijk maar ik moet gewoon elk plekje, bultje, litteken, wondje etc openkrabben. Ik heb hier ook allemaal littekens en onstekingen door. Ik weet dat ik moet stoppen maar het lukt niet. Toevallig heb ik deze week de stap gezet om het aan mijn psycholoog te vertellen. We gaan samen kijken hoe we het gaan aanpakken.

 28. 14 juli 2017 / 19:30

  Wat goed dat je je ervaring deelt, dankjewel <3 Ik wens je heel veel succes, go for it <3

 29. 23 november 2017 / 10:27

  O zo herkenbaar dit! De spiegel is niet zo’n ding voor mij. Ik krab mijn hele leven al. In eerste instantie vanwege jeuk door eczeem, maar ondanks dat ik weet dat ik het door het krabben erger maak, doe ik het toch. Toen het op zijn ergst was, heb ik ‘s nachts zelfs wel eens met handschoenen of verbandjes om geslapen, maar dan werd ik alsnog krabbend wakker.
  Mijn eczeem is nu ook beter onder controle, maar ik blijf continu aan mijn huid zitten omdat het glad moet zijn of zo. Alle velletjes en bultjes moeten eraan geloven. Sinds de acne op mijn schouders weg is, kan ik daar wel gewoon vanaf blijven, dus ik denk dat het weghalen van het huidprobleem voor mij wel werkt. Vooral op mijn hoofd zitten nog wat plekjes. Die probeer ik te behandelen met een ontstekingsremmend zalfje en ik probeer wat bewuster te letten op wat ik doe. Ik zit nog steeds elke drie seconden aan mijn huid, maar als ik het doorheb, kan ik het krabben soms wel omzetten in aaien, haha. Oh en mijn vrienden mogen me slaan als ik zit te krabben, dus dat helpt ook :P

 30. Mariëlle
  Auteur
  23 november 2017 / 11:23

  Thanks voor je uitgebreide comment <3 Gelukkig ben ik dus echt niet de enige. Eczeem heb ik gelukkig niet, bij mij is het een lichte vorm van acne. En dat is waarschijnlijk dus ook deels mijn eigen schuld. We will keep trying haha :P

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.