Skin picking disorder tips | Mijn ervaring & tips voor ‘behandeling’

In de afgelopen jaren heb ik heel wat wondjes veroorzaakt op mijn huid. Niet alleen op mijn gezicht, ook op mijn schouders en rug. Het lijkt onschuldig om puistjes uit te knijpen, maar er kán meer achter zitten. Wellicht ken jij ook het gevoel van een oneffenheid zien die er niet ‘hoort’ en die je daarom weg wilt hebben. Je weet dat het niet goed is om er aan te zitten, maar je kunt het NIET laten. Voor je het weet heb je weer een puistje uitgeknepen of zelfs een wond veroorzaakt. In dit artikel over skin picking disorder wil ik je daar meer over vertellen. Wat is het? Hoe komt het qua oorzaak? Is er een test en behandeling? Wat was mijn ervaring en welke tips zou ik je mee willen geven? Lees snel verder!

Skin picking disorder tips

Disclaimer: ik ben geen arts of therapeut, ik kan je geen test geven of vertellen wat de behandeling zou moeten zijn voor jou

Wat is het skin picking disorder & wat is de oorzaak?

Als je last hebt van het skin picking disorder kun je met geen mogelijkheid van je huid afblijven. Je voelt een sterke drang om eraan te zitten.

Nu knijpt iedereen weleens een puistje uit of krabt per ongeluk een korstje los, maar het kan een obsessie worden om aan je huid te pulken of krabben.

Als je merkt dat je het dagelijks doet (of misschien zelfs meerdere keren per dag) en je jezelf niet meer kunt bedwingen, dan is het goed om op te letten.

Je wilt tenslotte niet dat het skin picking disorder je dagelijkse leven gaat beïnvloeden. Het kan dan zijn dat er sprake is van een psychisch probleem.

Het hoeft overigens niet zo te zijn dat je per se aan je gezicht zit (bij acne bijvoorbeeld), ‘plukken’ aan de huid van armen of benen komt ook voor.

In dit artikel gaat het vanuit mijn ervaring echter vooral over puistjes, zeker ook omdat ik vind dat hier nog weinig aandacht voor is.

Hoe deze ‘gewoonte’ ontstaat, verschilt per persoon. De oorzaak kan acne zijn: je hebt last van puistjes, bent er onzeker over en wilt ze weg hebben.

Of wanneer je veel stress hebt merk je dat je sneller en vaker aan je huid zit. Daarnaast speelt trauma vaak mee, en vormt het een coping mechanisme.

Skin picking stoppen

Mijn skin picking ervaring: jarenlang jeugdpuistjes…

Ik weet inmiddels dat ik niet de enige ben die niet van haar huid af kon blijven, wat heb ik hier veel reacties op gekregen.

Als beauty lover wist ik als geen ander dat je puistjes beter niet uit kunt knijpen, maar ik kon het gewoon niet laten.

Op een gegeven moment betrapte ik mezelf er op dat ik meerdere keren per dag in de spiegel keek om mijn huid te checken.

Sinds mijn puberteit heb ik last gehad van puistjes. Mijn reactie daarop was uitknijpen, wat zorgde voor een veel grotere wond dan het puistje zelf.

Nu schreeuw ik natuurlijk niet meteen van de daken dat ik het skin picking disorder had. Ik heb nooit een test gedaan of diagnose laten stellen.

Maar sinds ik weet dat het bestaat en er over ging lezen, vond ik herkenning. Minder schaamte en eindelijk motivatie om er wat aan te doen.

Wat te doen bij skin picking: test & behandeling?

Zodra je er last van hebt in je dagelijkse leven (als het bijvoorbeeld veel tijd kost of je niet meer naar buiten durft zonder make-up), denk ik dat je er wat aan mag doen.

Naar mijn idee begint het allemaal bij bewustzijn van wat je doet en de erkenning van het probleem. Dat je dit artikel leest, is al een goed teken. Je wilt het vast aanpakken.

Ik geloof dat mindset & healing een grote rol speelt. Je kunt daar zelf veel aan doen, maar: als je psychische problemen hebt, schakel dan altijd professionele hulp in.

Er bestaat voor zover ik weet niet echt een test om na te gaan of je last hebt van het skin picking disorder. Maar je kunt altijd naar je huisarts gaan!

Skin picking ervaringen

Praktische tips om te stoppen met skin picking

Als het echt een gewoonte voor je is geworden om aan je huid te zitten, dan leer je dit niet zomaar in een dag af.

Zeker wanneer er wat onder ligt (en ik geloof dat dit altijd het geval is, al is het verveling of stress), zul je dieper moeten gaan.

Toch zijn er heel wat dingen die ik heb geprobeerd en die jij ook zou kunnen proberen om skin picking te verminderen.

Ik zet een aantal praktische tips die ik zelf heb toegepast bij puistjes voor je op een rij:

 • Dek je spiegels af, zodat je niet in de verleiding komt om naar je huid te kijken
 • Geef jezelf de regel dat je enkel bij het reinigen / opmaken in de spiegel mag kijken
 • Maak een tabel waarin je per dag kunt aankruisen dat je niet aan je huid hebt gezeten
 • Zorg dat je niet meer met je hoofd op je hand leunt, want dan voel je al gauw wat en dat triggert
 • Hang post-its op je spiegels, om jezelf er aan te herinneren dat je beter van je huid af kunt blijven
 • Vraag hulp aan huisgenoten, familieleden of je partner, zodat ze je liefdevol kunnen ondersteunen

Maar vaak zit het dieper… Ga je eigen proces aan!

Waar we allemaal wel weten dat we gezond moeten eten en bewegen, vergeten velen dat het óók belangrijk is om aan onze mindset te werken.

In plaats van puistjes weg te willen krijgen met de meest agressieve middelen, ging ik op zoek naar de oorzaak van mijn puistjes.

Puistjes proberen alleen maar wat te vertellen (zoals hormoondisbalans na het stoppen met de pil of voedselintoleranties).

En belangrijk: ik bén niet mijn puistjes. Ik heb er nu meer vrede mee als ik puistjes heb en heb heel wat gedaan om mijn stress level te verlagen.

Want door stress krijg je puistjes en als je daarover stresst, of stresst over die stress die puistjes geeft, krijg je er alleen maar meer… Snappie?

Je mind heeft invloed op alles. Niet alleen op je mood, ook op je gezondheid en dus op je huid. En ga dieper dan mindset: je healing proces.

Het kan stress zijn doordat je jezelf teveel oplegt als perfectionist. Of je verminkt jezelf (klinkt heftig – gaat vaak onbewust) omdat je niet van jezelf houdt.

Hopelijk heb je met dit vrij persoonlijke skin picking disorder artikel meer inzicht gekregen en tips waar je wat mee kunt.

Wil je aan de slag met mindset, mindulness & zelfliefde? Check dan mijn coaching pagina!

Liefs Mariëlle

30 Reacties

 1. 5 juli 2017 / 07:01

  Goed artikel!
  Wat vervelend voor je.

  Sterkte Xoxo

 2. 5 juli 2017 / 07:13

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik weet bijna zeker dat ik hier ook last van heb. Niet als groot psychisch probleem, maar ik vind het wel superlastig om van mijn huid af te blijven. Elk puistje of mee-eter moet uitgeknepen worden, miniwenkbrauwhaartjes kan ik niet laten zitten etc. Zo frustrerend soms en het is weleens zo dat ik zo lang aan een minipuistje zit dat het gaat bloeden en een nog veel lelijkere plek wordt! Ik ga je tips ook eens uitproberen. Verder wil ik eens proberen om mijn tijd voor de spiegel te beperken. Wie weet helpt dat al een beetje!

 3. 5 juli 2017 / 07:53

  Dat klinkt precies zoals ik het ervaar, ik ben gelukkig wel al een heel eindje op weg! Komt goed ♡

 4. 5 juli 2017 / 07:54

  Thanks ;) Het is nu aardig rustig!

 5. 5 juli 2017 / 10:21

  Had er wel van gehoor, maar nog niet uitgebreid over gelezen. Lijkt me lastig! Truukjes verzinnen om eraf te komen dan maar… of iig te minderen. Wel lastig omdat je zoiets vaak onbewust doet.

 6. 5 juli 2017 / 11:04

  Goede blog, had er nog nooit van gehoord. Maar wel erg herkenbaar. Ik kan ook niet van mijn huid afblijven als ik weet dat er iets zit. Zóóó vervelend. Bij elk nieuw puistje denk ik: deze keer laat ik hem zitten. Maar even later heb ik hem toch geprobeerd weg te halen, en is het inderdaad eigenlijk veel erger geworden… Zo knap vind ik dat van mensen die het wel met rust kunnen laten! Nu kijk ik zelf helemaal niet vaak in de spiegel en ben helemaal niet beauty-obsessed, maar ook zonder dat weet ik dat er iets zit, en zit ik er dus ook zonder spiegel aan… Spiegelloze tips zijn dus ook welkom, want ik wil er wel graag vanaf!

 7. 5 juli 2017 / 11:05

  Lijkt me erg lastig, vooral omdat het volgens mij iets is dat onbewust gebeurt. Goed dat je hier aandacht aan besteedt!

 8. 5 juli 2017 / 11:22

  Wat goed dat je hierover schrijft! Ik denk dat het voor veel mensen wel in zekere mate herbaar is! Hopelijk helpt je methode om ervan af te komen!

 9. 5 juli 2017 / 11:54

  Ik heb hier werkelijk nog nooit over gehoord. Goed dat je erover schrijft! Ik denk dat ik er zelf ook last van heb.. ik kan me enorm irriteren aan een pukkeltje. Bij mezelf, maar ook bij anderen haha.

 10. Devlinderblog
  5 juli 2017 / 12:19

  Wist niet dat het een naam had…. ik krab mezelf dus helemaal open. In mn gezicht, op mn hoofd maar ook elk plekje op mn armen en benen krab ik open, keer op keer. En het is niet zo dat het jeukt. Ik verveel me, ben gestresst of heb gewoon even niks te doen. Vooral op school is het erg.

 11. 5 juli 2017 / 15:14

  Ik ken het eigenlijk alleen via jou! Heb er vooral last van als ik stress heb, dan krab ik onbewust continu aan mijn voorhoofd. Zo vervelend! M’n huid kan dus veel egaler zijn dan het nu is, maar die onbewuste handeling maakt dat ik het gewoon niet doorheb. En idd, puistjes moeten weg!

 12. 5 juli 2017 / 15:45

  Ik heb weer wat geleerd vandaag want ik kende dit helemaal niet joh. Natuurlijk herken ik het gevoel van het uitdrukken van puistjes wel maar dat is natuurlijk lang niet zo erg als dit. Lijkt me echt super vervelend. Ik heb wel eens gehoord dat mensen last hebben van het uittrekken van haren.

 13. 5 juli 2017 / 18:14

  Ik kende deze term nog niet. Ik herken mezelf er ook wel in. Alleen blijft dat niet beperkt tot in de spiegel kijken, maar ook als ik aan mn huid voel en ik voel iets onevens, dan moet t weg. Kijk denk ik ook wel duizend keer in de spiegel op een dag, maar pulk dan niet elke keer. Pas als er een gele rakker zit… en daarna komt het korstjes als ik die voel… ik weet ook dat het slecht is, maar een gele kop vind ik nog erger. BHA spul van Paula’s Choice heeft mn huid wel doen opklaren, dus nu zit ik er ook minder aan.

 14. 5 juli 2017 / 18:36

  Haha wel heel herkenbaar! Ik gebruik dit nu ook weer en mijn huid is wel rustiger!

 15. 5 juli 2017 / 18:37

  Haha ja zeker! En ik denk dat zoiets hetzelfde is!

 16. 5 juli 2017 / 18:37

  Oh vervelend zeg!! Wel herkenbaar :(

 17. 5 juli 2017 / 18:39

  Ah wat vervelend :( Misschien kun je er nu wat mee? Je mag me altijd een mailtje sturen of via social media berichten!

 18. 5 juli 2017 / 18:39

  Haha whoops dat is ook wel herkenbaar :P

 19. 5 juli 2017 / 18:39

  Ik denk het ook! En zeker :)

 20. 5 juli 2017 / 18:40

  Ja precies! Het is gebeurd voordat je het doorhebt…

 21. 5 juli 2017 / 18:40

  Ah zo lastig :( Spiegelloze heb ik helaas nog niet, ik merk dat ik zelf wel vooral voor een spiegel heb. Ik denk dat je gewoon heel streng moet opletten of je met je handen naar je gezicht laat!

 22. 5 juli 2017 / 18:41

  Ja klopt! Maar de trucjes die ik noem, werken nu goed bij mij!

 23. 5 juli 2017 / 20:49

  Wat een goed artikel. Ik denk dat ik hier in geringe mate ook wel “last” van heb. Nu ik er over nadenk ben ik de laatste tijd weer meer met mijn huid bezig dan een poosje geleden. Geen idee waarom eigenlijk. Want een poosje geleden ging het echt heel erg goed met mijn huid. Nu mag ik op dit moment niet klagen hoor, maar ik weet gewoon dat mijn huid er een heel stuk beter uit kan zien wanneer ik het gewoon met rust laat. Dapper van je trouwens, dat je hier een artikel over schrijft. Ik kan me voorstellen dat ik bij veel lezers ook een gevoel van schaamte kan wegnemen.

 24. 5 juli 2017 / 21:36

  Nog nooit van gehoord, weer iets van je geleerd dus 😉. Ik herken mezelf er niet in, maar ben wel iemand die dwangmatig met haar nagels bezig is (plukken, bijten: de hand die je dus niet op de foto’s ziet he!). Ik bijt niet per se op mijn nagels maar ‘pluk’ er wel graag aan of aan de velletjes.. daar ben ik helemaal fan van hihi. Ps. mooie foto van jou trouwens! Niks te zien van acné oid, ik zie alleen een flawless huid!

 25. 5 juli 2017 / 22:46

  Hihi oooh stiekemerd!! ;) Aah dankjewel <3 Soms is het ook wel rustig...

 26. 5 juli 2017 / 22:50

  Ah dankjewel <3 Het kan door van alles komen dat je er nu meer mee bezig bent, hopelijk wordt het weer zo rustig <3

 27. Soraya
  7 juli 2017 / 19:08

  Leuk dat je hier over schrijft en natuurlijk wel vervelend dat je hier last van hebt. Gelukkig verminder je het een beetje door niet zo vaak in de spiegel te kijken. Zelf heb ik deze aandoening ook heel erg. Al vanaf mijn 12e en ik ben nu 25. Het is niet dat ik in de spiegel kijk maar ik moet gewoon elk plekje, bultje, litteken, wondje etc openkrabben. Ik heb hier ook allemaal littekens en onstekingen door. Ik weet dat ik moet stoppen maar het lukt niet. Toevallig heb ik deze week de stap gezet om het aan mijn psycholoog te vertellen. We gaan samen kijken hoe we het gaan aanpakken.

 28. 14 juli 2017 / 19:30

  Wat goed dat je je ervaring deelt, dankjewel <3 Ik wens je heel veel succes, go for it <3

 29. 23 november 2017 / 10:27

  O zo herkenbaar dit! De spiegel is niet zo’n ding voor mij. Ik krab mijn hele leven al. In eerste instantie vanwege jeuk door eczeem, maar ondanks dat ik weet dat ik het door het krabben erger maak, doe ik het toch. Toen het op zijn ergst was, heb ik ’s nachts zelfs wel eens met handschoenen of verbandjes om geslapen, maar dan werd ik alsnog krabbend wakker.
  Mijn eczeem is nu ook beter onder controle, maar ik blijf continu aan mijn huid zitten omdat het glad moet zijn of zo. Alle velletjes en bultjes moeten eraan geloven. Sinds de acne op mijn schouders weg is, kan ik daar wel gewoon vanaf blijven, dus ik denk dat het weghalen van het huidprobleem voor mij wel werkt. Vooral op mijn hoofd zitten nog wat plekjes. Die probeer ik te behandelen met een ontstekingsremmend zalfje en ik probeer wat bewuster te letten op wat ik doe. Ik zit nog steeds elke drie seconden aan mijn huid, maar als ik het doorheb, kan ik het krabben soms wel omzetten in aaien, haha. Oh en mijn vrienden mogen me slaan als ik zit te krabben, dus dat helpt ook :P

 30. Mariëlle
  Auteur
  23 november 2017 / 11:23

  Thanks voor je uitgebreide comment <3 Gelukkig ben ik dus echt niet de enige. Eczeem heb ik gelukkig niet, bij mij is het een lichte vorm van acne. En dat is waarschijnlijk dus ook deels mijn eigen schuld. We will keep trying haha :P

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.