Handbagage inpakken als minimalist – 1 week met kleine koffer

Op vakantie gaan is heerlijk, maar als je net zo’n stresskip bent als ik vroeger was, dan komt daar ook één probleem bij kijken. Hoe pak je je koffer in, zonder dat je wat vergeet én zonder dat ie te zwaar wordt? Of ik nu op stedentrip of op zonvakantie ga: ik pak een tas of koffer in die mee kan als handbagage. Ik ben inmiddels een pro in je handbagage inpakken als minimalist, dus ik help je in dit artikel!

Handbagage inpakken als minimalist

Handbagage inpakken als minimalist

Wellicht heb je mijn home tour video gezien en weet je hoe weinig spullen ik heb. Dat is niet alleen fijn in het dagelijkse leven, maar ook op reis. Zeker je koffer inpakken als minimalist voor een stedentrip is een eitje.

Maar voor een week of 10 dagen heb je nu eenmaal meer nodig, omdat je langer gaat en wat dacht je van een badhanddoek? Met zo’n grote handdoek zit je koffer vaak al meteen half vol.

De vloeistoffen waren echter altijd mijn grootste uitdaging, maar minimalisme veranderde dat (ofwel: simpele skincare routine)!

Van zoveel mogelijk spullen naar zo min mogelijk

Zeulen met koffers, daar zit niemand op te wachten… Ik reis daarom graag licht: met zo min mogelijk spullen. We gebruiken immers toch niet zoveel op vakantie.

En weet je wat het is: hoe meer je meeneemt, hoe meer je kwijt kunt raken of vergeten. Vroeger was dat echter wel anders…

Ik begon toen al drie weken van tevoren met het inpakken van mijn koffer (wat ik ook echt wel leuk vond om te doen) en nam niet alleen een koffer maar ook een flinke handtas mee.

Stel je voor dat ik wat zou vergeten, HELP!

Minimalisme banner

Mijn standaard vakantie inpaklijst

Hoewel ik nog altijd dezelfde basis inpaklijst gebruik als vroeger, is die nu véél korter geworden. Hieronder deel ik hem met je. Dit zijn dus de spullen die ik zelf altijd graag meeneem.

Natuurlijk varieert het een beetje afhankelijk van of het om een stedentrip of vakantie gaat.

Kleding
– Shirts / Hemdjes
– Vest / Trui / Jas
– Rokjes / Jurkjes
– Shorts /  Lange broek
– Bh’s / Ondergoed / Sokken
– Bikini / Pyjama
– Slippers / Sandaaltjes / Sneakers
– Sieraden / Riem / Zonnebril
– Klein tasje / Strandtas

Make-up 
– Concealer / Poeder / Kwasten
– Wenkbrauwpotlood / Oogschaduw / Mascara
– Blush / Highlighter / Bronzer / Fixing spray
– Lipstick / Lip balsem / Parfum
– Pleisters / Paracetamol

Verzorging
– Cleanser / Toner / Crème
– Zonnebrand / Scheermes
– Deodorant / Douchegel / Bodylotion
– Shampoo / Conditioner / Droogshampoo
– Lady Cup / Maandverband / Watjes / Washandjes
– Nagellak remover / Vijl / Schaartje / Pincet
– Tandpasta / Tandenborstel
– Elastiekje / Klem

Overige spullen
– Handdoek / Gezichtshanddoek / Badhanddoek
– Oordopjes + Mp–3 / Camera / Laders / Telefoon
– Tijdschriften / Boek / Pen / Notitieboekje
– Portemonnee met ID kaart, contant geld, pinpas & zorgpas

Koffer inpakken als minimalist

Koffer inpakken als minimalist: 6 tips

 • Zorg voor multifunctionele skincare en make-up producten
 • Spaar wat mini’s op of doe grote verpakkingen in kleine navulflesjes
 • Pak precies de hoeveelheid kleding in die genoeg is voor de tijd dat je gaat
 • Gebruik geen grote badhanddoek, maar een hammam doek. Dun maar ideaal.
 • Neem je eigen handdoeken mee? Dan kun je eventueel ook reishanddoeken nemen.
 • Bedenk welke outfit (en sieraden!) je aan kunt doen tijdens de reis zelf, dat scheelt weer.

Video 1: 1 week zonvakantie met alleen handbagage

Omdat er veel vraag was naar een inpakvideo, heb ik er een opgenomen toen ik een week naar Ibiza ging met enkel handbagage. Het ging dus om een relax vakantie van een week. Hieronder kun je zien wat ik heb ingepakt voor deze vakantie.

Video 2: koffer inpakken voor een stedentrip

Ook filmde ik eens wat ik zoal inpakte als minimalist voor een stedentrip naar Praag. Ook hierbij nam ik uiteraard enkel handbagage mee. Maar waar mijn collega’s kozen voor een handbagage koffertje én tas, had ik slechts een wat grotere tas mee.

Reizen als minimalist: work in progress

Waar ik de spullen in bovenstaande video’s al best weinig vond voor mijn doen, merk ik dat ik nu nóg minder meeneem als ik op pad ga. Net zoals ik met minder spullen leef thuis, gaat er ook steeds minder mee op stedentrip of vakantie.

Wat dat betreft versimpel ik continue. En dat was het alweer wat betreft je handbagage inpakken als minimalist. Ik hoop dat je er wat aan hebt, deel zeker ook jouw inpaktips! Fijne vakantie :)

Liefs Mariëlle

Volg:
Deel dit artikel:

10 Comments

 1. 13 juli 2018 / 08:03

  Leuk! Zelf doe ik het ook al jaren zo. Ik ga gerust drie weken op vakantie (naar Polen, waar het mooi prachtweer is in de zomer) met alleen handbagage en een week met alleen een rugzakje. Dan kochten we shampoo en dergelijke vaak daar. Nu gebruik ik een shampoobar en zeep, dus dat neemt helemaal weinig ruimte in. Make-up gebruik ik sowieso weinig, alleen een flinke voorraad zonnebrand is onmisbaar. Op mijn volgende vakantie ga ik de 10×10-challenge doen waarschijnlijk. Dat dwingt ook tot slimme keuzes.

 2. 13 juli 2018 / 08:25

  Goede tips, ik wil binnenkort op vakantie. Ik ga alvast mini’s kopen.

 3. Mariëlle
  Auteur
  13 juli 2018 / 08:28

  Super leuk om te horen! :) Ik koop op bestemming liever niets, omdat mijn huid gevoelig is, ik alleen natuurlijke, dierproefvrije en vegan producten wil gebruiken en omdat ik niet nog meer afval wil maken haha! Maar zo’n shampoo bar is ideaal hè!? Heb je je volgende vakantie al gepland staan? :)

 4. Mariëlle
  Auteur
  13 juli 2018 / 08:32

  Dankjewel Sherry :) Wellicht heb je nog wel wat flesjes liggen? Scheelt weer geld en verspilling!

 5. Melanie
  13 juli 2018 / 09:25

  Goeie tips. Ik ben nog in de begin fase van het minimaliseren. Huis opruimen. Veel weg doen. Enz. Toen ik nog veel reisde ging ik altijd op pad met mijn rugzak. Voor mij was het toen al een sport om zo min mogelijk mee te nemen. Aangezien je het mee moet slepen op je rug. Dit zijn zeker handige tips. Ik reisde veel door Azië en nam altijd een sarong mee. Multifunctioneel. Een hammam doek kende ik toen nog niet.

 6. Mariëlle
  Auteur
  13 juli 2018 / 10:10

  Hee Melanie, wat super leuk om te horen :) Goed bezig en lees vooral eens mijn andere artikelen over minimalisme. Op mijn Youtube kanaal vind je nog meer minimalism video’s! En mocht je met vragen zitten, ik help je graag!

 7. 13 juli 2018 / 10:48

  Die hammamdoek is echt een goede tip! Ik heb er zelf geen, maar ga voor mijn volgende vakantie een mooie kopen :-) Ook als mama is zo’n doek ideaal. Voor je baby om op te liggen, of om te beschermen tegen de zon, of om ongestoord te kunnen borstvoeden. Leuke video weer!

 8. Mariëlle
  Auteur
  13 juli 2018 / 12:00

  Absoluut, hele goede extra ideeën Marianne :) Dankjewel voor je compliment en fijne vakantie alvast!

 9. 18 juli 2018 / 10:09

  Jaaa, ik ben pas ook weer met alleen een rugzak naar Engeland geweest. Omdat we alles zouden meenemen tijdens een wandeltocht, wilde ik sowieso niet teveel meenemen. Daardoor had ik vanzelf ook een soort mini capsule wardrobe, haha. De hamamdoek en shampoo bar (die je ook als zeep en wasmiddel kan gebruiken) zijn mijn lievelings gadgets :)

 10. Mariëlle
  Auteur
  18 juli 2018 / 11:33

  Oeh, wat tof! En helemaal waar, heerlijk functioneel :) Welke shampoobar is jouw favoriet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.