45 x wat ik niet gebruik in mijn leven als minimalist

Sinds 2016 ben ik gek op minimalisme. Door veel mensen wordt zoveel mogelijk wegdoen gezien als één van de kenmerken. En in principe komt het daar (in eerste instantie) ook wel op neer, maar het is eigenlijk niet de essentie. Het gaat er namelijk vooral om dat je houdt wat je écht leuk vindt en écht nodig hebt. Toch heb ik door de jaren heen al heel wat weg gedaan en het leek me leuk om te delen wat ik niet gebruik in mijn leven als minimalist. Ik som 45 dingen op die ik niet meer koop en dus ook niet meer heb in mijn minimalisme huishouden.

Minimalisme ontspullen

Wat ik niet gebruik in mijn leven als minimalist

Rond 2016 kwam minimalisme op mijn pad en ik was meteen verliefd (wat het is en de voordelen lees je hier).

De meeste mensen hebben veel spullen op het moment dat ze dit ontdekken en dus begint het vaak met flink ontspullen.

Maar minimalistisch leven is meer dan één keer ontspullen. Het is ook geen wedstrijd van meer wegdoen dan je buurman.

De focus ligt naar mijn idee teveel op zoveel mogelijk weg doen. Shift dat liever naar houden wat je écht nodig hebt en leuk vindt!

Het heeft mij zo ook een stuk bewuster gemaakt van wat ik eigenlijk graag gebruik – en ik gebruik dus een heleboel dingen niet meer.

De minimalisme levensstijl helpt je om betere keuzes te maken, in mijn geval (en bij velen) hangt dat ook samen met duurzaamheid.

In dit artikel deel ik een lijst van spullen die ik niet meer gebruik, om je te inspireren. Wellicht zet het jou ook aan het denken…

Maar onthoud dat iedereen een ander leven heeft en andere dingen nodig heeft/leuk vindt. Het is dus slechts een voorbeeld!

Wat ik niet koop als minimalist

45 x wat ik niet gebruik als minimalist

Om het overzichtelijk te houden heb ik de spullen opgedeeld in categorieën, let’s go!

Beauty & kleding

In 2014 begon ik een beauty blog, jaren later gebruik ik juist een heleboel niet meer:

 • Foundation (droeg ik elke dag, inmiddels enkel concealer)
 • Primer (droeg ik elke dag, maar prima zonder – gezonder ook)
 • Fix spray (nog zo’n extra product die ik nu lekker skip)
 • Scheergel (douchegel volstaat ook gewoon)
 • Mondwater (kan juist je mondflora alleen maar verstoren)
 • Haar producten (wel de basics, geen mousse, haarlak etc = rotzooi)
 • Nagelverharder (ik heb nu natuurlijk lange nagels)
 • Zakdoekjes (vrijwel nooit nodig, if so: wc papier)
 • Scrubs (vanwege plastic deeltjes en verder vind ik het weinig doen)
 • Wasverzachter (doet me weinig, vaak ook niet gezond)
 • Horloges (ik gebruik/draag ze gewoon niet)
 • Panty’s (enorme hekel aan én alles behalve duurzaam)

Gezondheid & eten

Ook op het gebied van gezondheid maak ik als minimalist nu andere keuzes en heb ik geen:

 • Dranken (ik drink altijd water of kruidenthee, sowieso geen alcohol)
 • Snijplank (ik snijd boven de pan haha, geen snijplank nodig)
 • Weegschaal (ik eet en leef gezond dus blijf prima op gewicht)
 • Bakspullen (ik gebruik het nooit, haal gewoon wel wat lekkers)
 • Folie (aluminium/vershoud, vanwege het milieu gewoon een trommel)
 • Sportschool abo (ik houd niet van sporten, doe het hoognodige thuis)
 • Kaarsen (vond ik toch altijd zonde en ze zijn nog ongezond ook)
 • Afdruiprek (ik droog de vaat direct, zodat ik het meteen kan opruimen)

Wat ik niet gebruik als minimalist

Lifestyle

Ook op lifestyle gebied zijn er een heleboel items die ik niet koop/heb/gebruik:

 • Kranten (ben geen nieuwslezer, zal ik nooit worden)
 • DVD’s (nooit gebruik van gemaakt en ik heb geen tv meer)
 • CD’s (vroeger gebruikt, maar beetje uit de mode…)
 • Kaartjes (als ik er één nodig heb, dan koop ik er één)
 • Allerlei schoonmaak soorten (omdat duurzaam schoonmaken beter is)
 • Huishoudtrap (is het écht nodig, dan leen ik hem – stoel volstaat vaak ook)
 • Klok (heerlijk om niet continue de tijd te zien, telefoon voldoet ook)
 • Souvenirs (used to love it, maar wat heb je er echt aan)
 • Creditcard (onnodige kosten, lukt nog altijd zonder)
 • Seizoendeco (vind ik overbodig)

Apparaten etc.

Nog even verder ingaand op lifestyle zijn er specifiek ook apparaten die ik niet heb:

 • Föhn (slecht en mijn haar droogt snel aan de lucht)
 • TV (leven zonder tv is heerlijk)
 • Radio (inmiddels ook de deur uit, ik heb een mp-3)
 • DVD speler (makes sense)
 • Broodrooster (een pan of oven volstaat ook)
 • Printer (ik doe alles digitaal en kan elders printen)
 • Droger (vind ik onzin, zonde van het geld én van het milieu)
 • Koffiezetapparaat (ik lust geen koffie, voor bezoek volstaat oploskoffie)
 • Strijkplank & -ijzer (hier ben ik te lui voor…)
 • Stijl- & krultang (doesn’t spark joy for me)
 • Wafelijzer (je kunt hetzelfde deeg vaak ook als pannenkoek bakken)
 • Wekker (not the best, maar mijn telefoon werkt ook)
 • Gadgets (naast het nodige geen coole dingen)
 • Spelletjes (ben geen gamer, hekel aan spelletjes)
 • Apps (enkel het hoognodige, maar houd het verder clean)

Minimalistisch leven opruimen

Hoe minimalistisch leven (extreem minimalisme?)

Ik weet dat veel mensen zich afvragen: hoe moet je minimalistisch leven? Maar er zijn geen vaste regels.

Wellicht vind jij het extreem wat ik niet meer gebruik, voor mij is dit een fijne manier van leven als minimalist.

Er zijn altijd mensen die meer of minder hebben dan ik, ik ben geen wedstrijd aan het spelen met anderen.

Ben je een koffielover, dan wil je misschien wel een koffiezetapparaat. Houd je van spelletjes, dan houd je die wel over.

Iedereen vindt andere dingen belangrijk, dus dat verschilt per persoon. En ik heb ook gemerkt dat het een proces is.

Zo kocht ik wel een TV toen ik uit huis ging – en al bezig was met minimalisme – maar deed ik hem later toch de deur uit.

Stel ik ga samenwonen en hij gebruikt wel een snijplank, dan mag ie die houden. Behoeftes veranderen door de jaren heen!

Interesse in de minimalist levensstijl? Check dit:

Lijkt jou dat wel wat, zo’n minimalisme levensstijl? Lees dan verder om aan de slag te gaan:

Liefs Mariëlle

Dit artikel bevat een gesponsorde link

14 Reacties

 1. 2 september 2019 / 07:15

  Ik ben nu wel nieuwsgierig hoe je iets als een ui snippert zonder snijplank? Toffe blog verder, veel dingen zijn heel herkenbaar!

 2. 2 september 2019 / 08:54

  Wat een leuk en handig artikel dit! Ik ben zelf geen minimalist, maar herkende me toch wel in aardig wat producten in je lijstje. Ik ben zelf ook een beetje anti-printen, zelfs op mijn werk, en heb om die reden geen printer. Dingen als een föhn en papieren kranten (die lees ik liever online) vind ik ook zonde van de ruimte en het geld. Notitieboekjes en knutselspullen kan ik dan weer niet zonder ;)

 3. 2 september 2019 / 09:00

  Tof en tegelijkertijd ook confronterend lijstje. Ik heb namelijk nog steeds dingen in huis die ik niet meer aangeraakt heb sinds m’n vriend en ik vijf jaar geleden gingen samenwonen! Ik ben langzaam maar zeker aan het ontspullen en heb de laatste tijd weer een mooie hoeveelheid kleding die ik niet meer draag ingeleverd. Dankzij een weggeefgroep op Facebook geraak ik dan weer snel en gemakkelijk andere spullen kwijt. Alleen mijn cd-collectie vind ik een moeilijke. Daaraan heb ik destijds behoorlijk wat geld gespendeerd en bovendien heb ik een hele hoop zeldzame items. Nog even nadenken …
  En Anouk, de ui was ook het eerste dat in me opkwam toen ik dat puntje las. 🙂

 4. Mariëlle
  Auteur
  2 september 2019 / 18:56

  Haha! Gewoon in mijn hand boven de pan ;) Ik maak de stukjes niet zo innie minnie!

 5. Mariëlle
  Auteur
  2 september 2019 / 18:57

  Wat leuk dat je jouw ervaring deelt Romy :D Ik kan ook nog niet zonder notitieboekjes hoor haha!

 6. Mariëlle
  Auteur
  2 september 2019 / 18:59

  Leuk om te horen Jessica :) Uit ervaring weet ik dat het mij persoonlijk meer stoort om iets te houden wat ooit veel geld heeft gekost, dan het te verkopen / weg te geven. Je kijkt er nu de hele tijd naar terwijl je het niet gebruikt, dat doet misschien nog wel veel meer pijn. Maar het is natuurlijk jouw collectie :) En zoals ik zojuist heb geantwoord op Anouk: gewoon in mijn hand boven de pan ;) Ik maak de stukjes niet zo innie minnie!

 7. 3 september 2019 / 15:22

  Wij hebben laatst ook veel weg gedaan, heerlijk! Er kan nog veel meer weg (maar dat vind ik moeilijk, dus ik doe het in stapjes). Heel inspirerend deze blog!

 8. Mariëlle
  Auteur
  3 september 2019 / 18:26

  Goed bezig Lianne :D Stapje voor stapje is prima toch!? En dankjewel voor je compliment :)

 9. michelle
  5 september 2019 / 17:00

  leuk artikel , ik minimaliseer vooral op kleding en spullen cosmetica en make-up . Ook op andere dingen ,ik heb streven net als jouw huis mooi rustig opgeruimd zo wil ik het ook hebben ^^ maar ik ben er mee bezig en ik maak al grote sprongen. Nu ik ouder ben besef ik make-up en kleding en andere dingen hebben niet belangrijk is en dat je er niet gelukkig van word ,

 10. Mariëlle
  Auteur
  5 september 2019 / 17:59

  Super goed bezig zeg :D Volg je eigen proces vooral! Leuk dat je reageert hihi :)

 11. Marielle
  6 september 2019 / 10:52

  Leuk om zo per categorie al die dingen te zien. Qua make-up gebruikte ik al vrijwel niks, voor de rest komt het aardig overeen. Wat ik ook niet meer koop – en soms met pijn in het hart – zijn snijbloemen. Ik houd ervan en ben blij als ik soms een boeket cadeau krijg. Maar zelf koop ik ze niet meer want het is gewoon geen duurzame business. Ik heb wel wat meer plantjes gekocht, maar die gaan helaas toch nog vaak dood bij mij omdat ik niet veel lichte plekjes heb. Alleen de sanseveria groeit als kool. Printer (met name scanner) heb ik nog wel, nodig voor mijn zzp-administratie. Ik heb ook mijn Nespresso weggedaan en gebruik nu een cafetiere en een handkoffiemolen die ik nog had. Dat scheelt zo veel afval met die cupjes! Folies heb ik ook vervangen door siliconen mat (voor als ik ooit pizza in de oven bak) of siliconen universele ‘deksels’ om serviesgoed mee af te dekken. En het beetje Tupperware dat ik had vervang ik gaandeweg door de glazen potjes van de tahini :-D Leuke blog, Mariëlle!

 12. Mariëlle
  Auteur
  6 september 2019 / 11:26

  Dankjewel naamgenoot :D En wat super leuk om te lezen dat jij ook zo duurzaam bezig bent, echt top! Je hebt helemaal gelijk wat betreft de bloemen, dat is wel echt een ding waar vrijwel niemand bij stil staat :( Ik lust zelf geen koffie, dat scheelt al een hoop haha :P En zelf heb ik inderdaad ook zo’n siliconen mat: ideaal! Geniet van je weekend :)

 13. 24 september 2019 / 08:44

  Wat goed dat je minder producten gebruikt! Fijn dat je dit deelt. Scheelt een hoop geld lijkt me.

 14. Mariëlle
  Auteur
  24 september 2019 / 20:36

  Ik doe het niet voor het geld haha ;) Het geeft vooral heel veel rust én ruimte!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content kopiëren is niet toegestaan (copyright)