Natuurlijk, goedkoop & duurzaam schoonmaken met azijn en soda [DIY]

Hoewel ik nooit hoefde te poetsen toen ik nog thuis woonde, wist ik wél hoe ik mijn huisje zou gaan poetsen als ik uit huis was. Ik wilde dat direct met natuurlijke, dierproefvrije, vegan en duurzame schoonmaakproducten gaan doen. Duurzaam schoonmaken is belangrijker en waarschijnlijk ook veel makkelijker dan je denkt. Je kunt namelijk gewoon duurzaam poetsen met ingrediënten als azijn & baking soda. In dit artikel vertel ik je waarom milieuvriendelijke schoonmaakartikelen van belang zijn en deel ik een heleboel producten en DIY recepten!

DIY duurzame schoonmaakproducten

Waarom natuurlijk & duurzaam schoonmaken?

De afgelopen jaren heb ik veel research gedaan, omdat ik veel last heb gehad van puistjes en een onregelmatige cyclus. Ik dacht dat ik het met skincare op zou kunnen lossen, maar het werd pas beter toen ik ook aan mijn mindset, gezonde darmen en hormoonbalans ging werken.

En voor dat laatste zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen heel belangrijk. Reguliere producten om je huis mee te poetsen zitten namelijk vol chemische stoffen die je huid irriteren en je gezondheid schaden wanneer je het via je huid of door het in te ademen binnenkrijgt.

In elk artikel en elk boek dat ik las, kwam het terug: chemische schoonmaakproducten zijn hormoonverstoorders. Dat zegt je misschien niet zoveel, maar als je hormonen niet in balans zijn kan dat zorgen voor o.a. onvruchtbaarheid, overgewicht, endometriose en zelfs kanker.

Zo, die komt hard aan! Mocht je daar meer over willen weten, lees dan ook eens het artikel van Rineke Dijkinga over hormoonverstoring. Hoe je het ook went of keert: het is beter om te kiezen voor schoonmaakproducten die géén synthetische ingrediënten bevatten.

Tevens kun je met natuurlijke schoonmaakmiddelen milieuvriendelijk schoonmaken, iets waar gelukkig steeds meer mensen zich bewust van worden. Naast je gezondheid schaden de chemische stoffen namelijk ook het milieu, Milieucentraal schreef hier al over.

Reguliere schoonmaakproducten vervuilen oppervlaktewater, want schadelijke stoffen blijven achter in waterzuiveringsinstallaties. Vaak worden er oplosmiddelen en drijfgassen gebruikt in schoonmaakproducten en die dragen bij aan luchtvervuiling. Chloor = no go!

Minimalistisch schoonmaakproducten

Duurzame schoonmaakartikelen die ook natuurlijk zijn

Genoeg redenen dus om te kiezen voor het duurzaam poetsen van je huis! Maar hoe kun je dan milieuvriendelijk schoonmaken? Als je geen zin hebt om zelf duurzame schoonmaakartikelen te maken, dan kun je daarvoor tegenwoordig gewoon bij de supermarkt terecht.

Daar vind je inmiddels meerdere merken met milieuvriendelijke allesreiniger, wasmiddel, afwasmiddel en ga zo maar door. Ik som een aantal merken met de producten die je in de supermarkt kunt kopen en/of online kunt bestellen op:

 • Dr. Bronners – vloeibare zeep, handzeep & allesreiniger.
 • Eco Egg – wasballen, droogballen, herbruikbare keukenrol & vlekkenverwijderaar.
 • Ecover – allesreiniger, schoonmaakdoekjes, vloerzeep, ruitenreiniger, kalkreiniger, badkamerreiniger, wc reiniger, schuurmiddel, waspoeder, vloeibaar wasmiddel, wasverzachter, bleekmiddel, ontvlekker, afwasmiddel, vaatwastabletten, spoelmiddel & handzeep.
 • Frosch – azijnreiniger, wc reiniger, wasmiddel, afwasmiddel, vaatwastabletten & ruitenreiniger.
 • Marcel’s Green Soap – allesreiniger, handzeep, afwasmiddel, wasmiddel, toiletreiniger, toiletblok & vaatwastabletten.
 • Method – allesreiniger, keukenreiniger, glasreiniger, badkamerreiniger, douchereiniger, vloerreiniger, reiniger voor hout / roestvrijstaal / graniet, afwasmiddel & handzeep.
 • Seepje – wasnoten & vloeibaar wasmiddel.
 • Seventh Generation – afwasmiddel, vloeibaar wasmiddel, allesreiniger, badkamerreiniger & toiletreiniger (let wel: de moederorganisatie van dit merk is Unilver).
 • Sodasan – afwasmiddel, glansspoelmiddel, vaatwasmachinepoeder, vaatwastabletten, vaatwaszout, luchtverfrisser, allesreiniger, bad- en douchereiniger, glas- en oppervlaktereiniger, kalkreiniger, schoonmaakazijn, biologisch afbreekbare spons, vloeibaar schuurmiddel, vloerzeep, vlekkenpoeder, vloeibaar wasmiddel & waspoeder.
 • Sonett – allesreiniger, sanitairreiniger, vloeronderhoud, glasreiniger, ontkalker, schuurmiddel, wc reiniger, afwasmiddel, vaatwastabletten, afwasmachinepoeder, glansspoelmiddel, wasmiddel poeder, vloeibaar wasmiddel, ontharder, wasverzachter, vlekkenspray, vlekkenverwijderaar, strijkspray, handzeep,  & eco afwasspons.

Natuurlijk dierproefvrij duurzaam vegan wasmiddel

Schoonmaken met soda en azijn: goedkoop & minimalistisch

Wellicht vind je de producten van de bovenstaande merken te duur. Het kan gelukkig goedkoper: ouderwetse schoonmaakmiddelen zelf maken! Je kunt gewoon met baking soda schoonmaken en zelf allesreiniger maken.

Het grote voordeel hiervan is niet alleen dat het goedkoper is, maar ook: minimaliseren op schoonmaakmiddelen. Ik word al gek van het idee van een keukenreiniger, glasreiniger, badkamerreiniger, douchereiniger, wc reiniger enzovoort.

Nergens voor nodig al die verschillende schoonmaakproducten, dat is gewoon marketing!

Schoonmaken met baking soda en azijn is al eeuwenoud, makkelijk, goedkoop, duurzaam én super effectief. Wat het extra leuk maakt is dat je je DIY recepten kunt verrijken met je favoriete essentiële olie. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een azijn geur ;)

De ingrediënten die ik vaak tegenkwam toen ik zocht op duurzaam schoonmaken met natuurlijke producten:

 • Baking soda (Ook wel zuiveringszout en natriumbicarbonaat genoemd. Let op: dit is wat anders dan bakpoeder! Zoek in de supermarkt naar het oranje doosje)
 • Witte natuurazijn
 • Citroen
 • Zout
 • Optioneel: essentiële olie

Natuurlijk duurzaam schoonmaken diy

Duurzaam schoonmaken met DIY natuurlijke recepten

Wil je je badkamer, oven en wc schoonmaken met soda en andere DIY natuurlijke recepten? Dit is wat ik altijd aanhoud:

 • Afzuigkap: héél klein beetje olijfolie met een stuk keukenrol of herbruikbaar doekje inwrijven, daarna nadoen met een droog doekje
 • Allesreiniger: 1 deel water mengen met 1 deel witte wijnazijn, goed schudden en sprayen maar (zie hieronder waarvoor)
 • Douchekop/kraan ontkalken: witte wijnazijn op een stukje keukenrol of herbruikbaar doekje, even laten intrekken en afspoelen
 • Douchewand: meteen na douchen nadoen met trekker & handdoek + af en toe met de allesreiniger insprayen & nadrogen
 • Keukenblad/gasfornuis/oven: na gebruik meteen met vaatdoek nadoen, 2 x per week met de allesreiniger insprayen & nadrogen
 • Nare geurtjes (bijvoorbeeld in de koelkast): zet een bakje met baking soda en eventueel essentiële olie neer (neemt de geur op)
 • Ramen: ik gebruik de allesreiniger mix ook gewoon voor mijn ramen (met trekker & doek nadrogen om strepen te voorkomen)
 • Vlekken: 1 deel witte natuurazijn + 1 deel water sprayen op de vlek, 5 minuten in laten trekken en daarna wegwrijven
 • Vloer (laminaat/tegels): gooi wat natuurazijn of afwasmiddel bij het warme water en dweil de vloer met een herbruikbare dweildoek
 • Wasbak/gootsteen: eerst baking soda strooien, dan witte wijnazijn er op gieten, gevolgd door heet water –> let op: gaat schuimen
 • Wasmiddel: heb ik zelf nog geen ervaring mee (ik gebruik wasnoten), maar gelukkig staan Pinterest & Youtube vol met recepten!
 • Wasmachine: elke 3 maanden 1 kopje baking soda in de trommel of schoonmaakazijn in afwasmiddel bakje & wassen op 90 graden
 • WC: baking soda + witte wijnazijn in de pot, borstelen & doorspoelen. Voor buiten de pot om gebruik ik de allesreiniger mix.

P.S. het ‘Oma Weet Raad‘ boek bevat vele DIY recepten voor het natuurlijk schoonmaken van je huis. Ook het boek 6 natuurlijke wondermiddelen is hiervoor ideaal, maar als veganist gebruik ik zelf geen honing.

Zelf allesreiniger maken

Ofwel: duurzaam schoonmaken = goedkoop én makkelijk

Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen laten zien dat natuurlijk, dierproefvrij, vegan én duurzaam schoonmaken helemaal niet duur of moeilijk hoeft te zijn. Je kunt natuurlijk gaan voor bewuste merken als je geen zin hebt om zelf wat te maken.

Maar DIY schoonmaak recepten zijn wél heel goedkoop en eigenlijk ook heel erg simpel. Plus het is lekker minimalistisch, want je hoeft niet meer je hele keukenkastje of berging vol te zetten met allerlei verschillende soorten reinigers voor élk deel in je huis.

Ik, velen met mij én het milieu worden erg blij van deze manier van duurzaam schoonmaken. Hopelijk ga jij er ook mee aan de slag! Heb je nog een recept gemist in dit artikel? Pinterest & Youtube zijn dé places to go :)

Liefs Mariëlle

Dit artikel bevat affiliate links

Volg:
Deel dit artikel:

10 Comments

 1. michelle
  13 mei 2019 / 10:37

  die schoonmaak producten gebruikten wij hier al ;) handige diy

 2. Mariëlle
  Auteur
  13 mei 2019 / 20:55

  Goed bezig! :D

 3. 14 mei 2019 / 10:55

  In zelf maken, heb ik niet bijzonder veel zin, oeps. Wel gooi ik soms sodakristallen en kokend water door de afvoer, maar verder koop ik mijn schoonmaakproducten gewoon in de supermarkt. Merken zoals Frosch, Ecover, Ecozone, Method en Marcel’s Green Soap, dat dan weer wel. 😉

 4. Mariëlle
  Auteur
  14 mei 2019 / 19:50

  Kijk, dat is al goed toch? :D Je wilt niet weten hoeveel mensen onwetend Chloor door de wc spoelen!

 5. Hanne
  15 mei 2019 / 11:22

  Misschien is het een ietwat domme vraag, maar hoe gebruik je die wasnoten precies? En ben je er tevreden van? Hoe laat je dan je was fris ruiken? Ik had er op de blog van WhenSaraSmiles al over gelezen, maar ik ben -tot eigen scha en schande- nog niet overgeschakeld.

 6. Mariëlle
  Auteur
  15 mei 2019 / 17:23

  Hee Hanne, leuk dat je reageert! Geen schande, sommige dingen kosten tijd ;) Het staat precies op de verpakking vermeld, dus dat kan niet fout gaan! Je doet 4 wasnoten in het zakje dat erbij zit en kunt daar 3x mee wassen. Ik ben er zéker tevreden over! Wanneer je de wasnoten gebruikt, is je was geurloos. Er zijn ook 2 geurvarianten verkrijgbaar, daar heb ik dan weer geen ervaring mee. Maar je kunt ook altijd zelf essentiële olie gebruiken in combinatie met de wasnoten :) Hopelijk is je vraag zo beantwoord, geef het een kans zou ik zeggen! ;)

 7. 20 mei 2019 / 09:00

  Ik gebruik nu de natuurlijkere lijn van de Action maar ik vind het nog behoorlijk chemisch. Als het op is ga ik voor alles reiniger zeker overstappen op azijn!

 8. Mariëlle
  Auteur
  20 mei 2019 / 19:25

  Ai wat balen :( Maar zodra ie op is, kun je inderdaad over hihi!

 9. Marloes Peper
  10 augustus 2019 / 20:04

  Ik ga opmaken wat ik heb en dan ga ik het proberen met de azijn en baking soda 👍🏻. Wasnoten staan al in de kast en ga ik proberen zodra t huidige wasmiddel op is 😀

 10. Mariëlle
  Auteur
  11 augustus 2019 / 16:20

  Wat ben je goed bezig Marloes! Leuk om te horen :D Fijne zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.