Hoe kun je Capsule Wardrobe samenstellen? 10 simpele stappen

In april 2018 kwam mijn Capsule Wardrobe video online en ik kreeg er super veel leuke reacties op. In een eerder artikel over mijn minimalistische kledingkast gaf ik aan dat ik nooit een capsule zou kopen, maar dat is nu toch het geval haha… Ik kreeg vaak de vraag: hoe maak je een capsule wardrobe? Daarom dit artikel over je eigen Capsule wardrobe samenstellen aan de hand van 10 simpele stappen!

Capsule wardrobe samenstellen

Wat is een Capsule Wardrobe?

Al in juli 2017 schreef ik over de term Capsule Wardrobe. In dit artikel ga ik daar niet nog eens diep op in, want ik wil je nu echt handvatten geven om zelf een capsule samen te gaan stellen.

Maar toch nog even in het kort: het is een minimalistische kledingkast met enkel de essentiële items (dat is voor iedereen persoonlijk). Officieel gezien gebruik je voor één seizoen 37 kledingitems.

De items zijn met elkaar te combineren, waardoor je alsnog ontzettend veel outfits kunt maken.

De voordelen van een Capsule Wardrobe

In mijn Capsule Wardrobe artikel deel ik ook maar liefst 20 (!) voordelen die ik zelf ervaar. Ook daar wil ik in dit artikel dus niet nog eens te diep op ingaan, maar ik wil het zeker wel even noemen.

Ik denk namelijk dat alle voordelen je een mooie motivatie bieden om aan de slag te gaan met het samenstellen van je eigen capsule. Ein-de-lijk ben ik blij met mijn outfits, het geeft me heel veel rust.

Ik bespaar niet alleen geld, maar ook het milieu. Bovendien is het ideaal voor op reis.

Capsule Wardrobe samenstellen met kleur?

Ik hoop niet dat het aspect van 37 items per seizoen je heeft af geschrokken. Ik heb zelf namelijk ook geen 37 items. Mijn Capsule Wardrobe bestaat uit 70 items, weliswaar voor het hele jaar.

Voordat ik dus inga op de stappen die je kunt maken, wil ik toelichten dat er heel veel variatie mogelijk is. Het is JOUW kast, dus stel hem samen zoals je wilt! Enkele variaties die ik weleens gezien heb:

 • De één telt schoenen wel mee en de ander niet
 • Sommigen gaan voor zwart, anderen voor kleur
 • Ook met printjes kan gewoon lekker gespeeld worden
 • De één maakt zijn kast niet trendgevoelig, de ander wel

Minder kleding voelt voor mij juist niet beperkend, maar heel bevrijdend. En dat gun ik jou ook!

How to Capsule Wardrobe

Hoe maak je een Capsule Wardrobe?

Goed, hoe kun je nu een capsule samenstellen? In de onderstaande video deel ik 10 stappen die ik heb gezet om tot mijn Capsule Wardrobe te komen. Onder de video licht ik de stappen in detail voor je toe!

Capsule Wardrobe samenstellen in 10 stappen

1. Pin er op los

Mijn redder in nood was (en is) Pinterest. Ik maakte een speciaal Capsule Wardrobe bord met outfits die ik écht heel tof vind. Door het visueel te maken, krijg je je eigen kledingstijl heel goed in beeld.

2. Analyseer de items

Kijk naar je zelf samengestelde Pinterest bord en beoordeel wat voor items je daar op ziet terug komen.

3. Noteer wat je ziet

Zijn er bepaalde stijlen, kleuren, printjes en items die je opvallen bij stap 2? Noteer dit om voor jezelf een lijstje met ‘essentials’ te maken!

4. Maar wees kritisch

Een voorbeeld: gele blazers vind ik super tof bij anderen, maar niet bij mezelf. Net als maxi jurken, want ik ben maar klein. Die items bezit ik dus niet meer. Ga dus na of je items bij jezelf wel zo mooi vind.

5. Haal alles uit de kast

Letterlijk en figuurlijk, want nu kan het opruimen beginnen! Gooi al je kleding op één hoop en besef je hoe ontzettend veel kleding je hebt, waarvan je de helft waarschijnlijk niet eens draagt.

Kledingkast opruimen

6. Item voor item

Pak nu elk item één voor één vast, ga bij jezelf na of je er echt blij van wordt én of het past bij je stijl. In een ander artikel geef ik je tips voor het opruimen van je kledingkast, zoals meerdere stapels maken.

7. Hang je favorieten terug

Als het goed is, heb je nu enkel favorieten op je ‘houden’ stapel liggen. Hang deze items terug in je kast, maar check bij het terughangen nog eens of ze wel echt voldoen aan jouw ideale Capsule Wardrobe.

8. Analyseer wat je mist

Hoogstwaarschijnlijk is je kast kijkende naar je lijstje van tip 3 nu nog niet compleet. Wellicht mis je bijvoorbeeld fijne basic tops of broeken? Noteer de items die je nog mist op een wishlist.

9. Vul je kast aan door capsule wardrobe items te kopen

Dit voelt misschien tegenstrijdig, maar je mag jezelf nu belonen door de items op je lijstje van tip 8 te shoppen. Ik deed dit op United Wardrobe of bij fair fashion shops, zodat het zo duurzaam mogelijk was.

10. Verkoop, doneer of geef weg

Nu is het tijd om van je Capsule Wardrobe te genieten! En om alle items waar je niet blij van word lekker weg te doen. Verkoop wat nog kan, doneer wat je kunt missen of geef het weg aan mensen om je heen.

De ideale Capsule Wardrobe samenstellen zonder stress

Kom je tijdens dit proces tot de conclusie dat je 40 items wilt houden in plaats van 37 items? Prima! Je capsule moet je juist ‘joy‘ brengen en geen stress. Wees daarom niet te streng voor jezelf.

Er is geen modepolitie die jouw kast komt controleren. Life’s too short for boring clothes, dus draag wat jij wilt en geef je capsule vorm aan de hand van wat goed voelt voor jou.

Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust in een reactie :)

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Volg:
Share:

3 Reacties

 1. Eline
  18 mei 2018 / 12:38

  Hee Mariëlle,
  Leuk om hier ook een artikel te lezen over het samenstellen van een capsule garderobe.
  Ik ben al een tijdje aan het minderen en had eigenlijk nooit mijn kleding geteld (ben ik niet zo van).
  Maar besloot het toch maar eens te doen. En ik kwam uit op 80 items, zonder jassen, schoenen, sportkleding, ondergoed en sokken. En dat viel me eigenlijk best wel mee!

  Wel had ik nog een vraagje, klopt het dat ik altijd op donderdag al het youtube filmpje van het vrijdagartikel al kan bekijken?

 2. 18 mei 2018 / 15:28

  Fijne tips! Ik zou nog wel willen aanvullen dat je best de tijd kunt nemen om steeds verder uit te mesten en aan te vullen met kledingstukken die beter bij je passen. Juist als je alles in één keer wil doen, heb je toch iets meer kans op miskopen of dat je nog niet precies weet wat je allemaal wil. Die tijd nemen voorkomt dan hopelijk ook dat je elk seizoen weer een hele of halve nieuwe capsule wardrobe moet aanschaffen. Wat dat betreft vind ik die van jou dan ook veel beter! Rustiger voor jezelf en beter voor het milieu :)

 3. Mariëlle
  Auteur
  18 mei 2018 / 20:19

  Ik geef inderdaad ook aan dat het bij mij tijd heeft gekost om tot deze kast te komen, maar juist deze methode heeft me geholpen om het ‘drastisch’ en goed te doen. Nu ben ik er écht helemaal happy mee :) Maar bedankt voor je toevoeging! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

37   178
24   156
27   142
34   187
26   227

Follow on Instagram