Een paar weken geleden kwam mijn Capsule Wardrobe online en wat kreeg ik daar leuke reacties op. In een eerder artikel over mijn kledingkast gaf ik aan dat ik het nooit zou doen (en ik tel nog steeds geen items), maar de hoeveelheid is écht minimaal vergeleken met vroeger. En toen ik vroeg of jullie tips op het gebied van een Capsule wardrobe samenstellen wilden, was het antwoord ja, dus let’s go!

Capsule wardrobe samenstellen

Wat is een capsule wardrobe?

Al in juli 2017 schreef ik over het fenomeen capsule wardrobe, maar ik zal het ook in dit artikel nog even uitleggen. Een capsule wardrobe is een minimalistische kledingkast bestaande uit de items die je écht nodig hebt en écht heel leuk vindt. Een belangrijk kenmerk hiervan is dat de meesten hun items tellen.

Heel ‘officieel’ gezien maak je een capsule wardrobe op voor één seizoen met 37 items. Wat je hierbij mee moet rekenen zijn alle kledingstukken, maar ook schoenen en jassen. Maar items als sportkleding, ondergoed, pyjama’s en overige accessoires hoef je niet mee te tellen.

De items zijn allemaal met elkaar te combineren, waardoor je alsnog ontzettend veel outfits kunt maken. Het doel van zo’n minimalistische kledingkast is dat het rust geeft, je altijd iets hebt om aan te trekken (wat je dan dus ook echt leuk vindt) en het heeft voor velen ook een duurzaamheidsaspect.

Variatie bij een capsule wardrobe samenstellen

De bovenstaande ‘eisen’ horen bij de ‘officiële’ capsule wardrobe, maar je komt er online ontzettend veel variaties van tegen. Zelf heb ik bijvoorbeeld het dubbele aantal items, maar dat is wel meteen voor alle vier de seizoenen. En de één telt schoenen wel mee en de ander weer niet.

Maar ook inhoudelijk zie je veel variatie, omdat iedereen natuurlijk een eigen stijl heeft. De een maakt zijn capsule wardrobe niet trendgevoelig. De ander houdt zoveel van fashion dat er per seizoen wel nieuwe items worden gekocht om met de trends mee te gaan. En zo kan ik nog wel even doorgaan!

Eigenlijk zou ik met mijn 70 items niet eens ‘mogen’ zeggen dat ik een capsule wardrobe heb, maar voor mij voelt het wel zo. En het voelt juist niet beperkend, maar heel bevrijdend. Dat gun ik jou ook, dus vandaar dat ik vandaag tips geef op het gebied van je eigen capsule wardrobe samenstellen.

How to Capsule Wardrobe

De voordelen van een capsule wardrobe

Het voelt voor mij bevrijdend omdat ik écht alleen items heb die ik heel mooi vind en dat ik daardoor altijd een outfit draag waar ik blij van word. In de ochtend en voor een feestje hoef ik niet urenlang na te denken over een outfit én ik heb geen shopdrang meer!

Ik bespaar hiermee dus niet alleen geld, maar ook het milieu. Als er een item aan vervanging toe is, kan ik investeren in een mooi en kwalitatief goed item. Daarbij kan ik dan weer letten op dat het eerlijk en duurzaam geproduceerd wordt (of ik koop tweedehands). Bovendien helpt het je op reis.

Capsule wardrobe samenstellen

Maar hoe stel je een capsule wardrobe samen? Ik heb hier natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar ik wil je graag vertellen hoe ik het heb gedaan. Dat doe ik de onderstaande video! Heb je geen zin of tijd om de video te bekijken? Onder de video zet ik alles even in het kort op een rij.

Nog even voor je op een rij:

  • Maak een Pinterest bord aan en pin outfits die je tof vindt
  • Kijk vervolgens naar wat voor dingen je steeds terug ziet komen
  • Schrijf dit op om je stijl in beeld te brengen (denk aan kleuren/items)
  • Maar let op: beoordeel wel of je alles ook bij jezelf mooi vindt staan
  • Trek ALLES uit je kledingkast en gooi het op één hoop (bijvoorbeeld op bed)
  • Pak nu elk item één voor één, check of je er blij van wordt én of het past bij je stijl
  • Hang alleen de items terug in je kast die echt helemaal voldoen aan het plaatje
  • Kijk nu naar wat er op dit moment in je kast hangt en schrijf op wat je nu nog mist
  • Ga op zoek naar die items (bv. via United Wardrobe of fair fashion shops) en vul je kast aan
  • Verkoop, doneer of geef de rest van je kleding weg en geniet van je capsule wardrobe!

Boeken over de Capsule Wardrobe: boek aanraders

Vind je het fijn om boeken te lezen? Dan zijn dit handige boeken over dit onderwerp:

Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust in een reactie 🙂

Liefs Mariëlle

Bron: foto