Hormonale disbalans ervaring (& natuurlijke hormoon therapie)

Al vanaf dat ik voor het eerst ongesteld werd, heb ik geen ‘normale’ cyclus gekend. Ik heb jarenlang een onregelmatige cyclus gehad, veel menstruatiepijn, een lange menstruatie, acne en nog wel wat andere vage klachten zoals haaruitval. Omdat het niet vanzelf verbeterde, ging ik naar de dokter voor de pil. Maar na enkele jaren bewuster leven besloot ik te stoppen met anticonceptie. Ik ontdekte toen dat ik last had van hormonale disbalans en leerde over PCOS, endometriose en PMS. Graag deel ik in dit artikel zowel mijn hormonale disbalans ervaring als met natuurlijke hormoon therapie om te herstellen. Want ik had dit eerder willen weten en gun het daarom elke vrouw met klachten om dit te lezen!

Hormonale disbalans ervaring

Mijn hormonale disbalans ervaring (hevige klachten)

We geloven massaal dat het normaal is om (menstruatie) klachten te hebben en dat is het NIET. Daarom deel ik mijn ervaring.

Volgens mij werd ik voor het eerst ongesteld toen ik 13 jaar was. De eerste keer was super licht en daarna bleef het maanden uit.

Ik maakte me geen zorgen, want dat schijnt ‘normaal’ te zijn in het begin. Helaas bleef mijn cyclus onregelmatig, ik begreep er niks van.

Ook werden mijn menstruaties heftiger qua kramp, bloedverlies (elke 2 uur naar het toilet anders doorlekken) & duur (tot 11 dagen).

Ik werd zelfs eens om de twee weken ongesteld en kwam mijn menstruaties op een gegeven moment niet meer door zonder pijnstilling.

Toen (ik was 16) besloot ik te beginnen met de anticonceptiepil. Ik gaf de symptomen aan bij de dokter, maar die vroeg niet verder.

Wil je dit verhaal liever bekijken in videovorm? Check dan onderstaande video!

Tijdens het gebruik van de anticonceptiepil

Ik had dus waarschijnlijk al hormonale problemen vóór ik aan de anticonceptiepil ging en de pil lost dat helaas niet op.

Maar eenmaal aan de pil werd mijn cyclus natuurlijk ‘regelmatig’ (zo ‘natuurlijk’ is dat niet, in de andere zin van het woord).

Hoewel mijn menstruatie er ook korter op werd, had ik nog steeds menstruatiepijn en aardig wat bloedverlies.

En ik kan niet zeggen dat ik puistjes kreeg ván de pil, maar het ontwikkelde zich door de jaren heen wel steeds meer tot acne.

Ik was ook in de puberteit in die periode, dus ik kan niet zeggen dat de pil de oorzaak was. Maar de oplossing was het ook niet ;)

Hormonale disbalans oplossen

Hormonale disbalans na het stoppen met de pil

Hoe ouder ik werd, hoe bewuster ik ging leven. De pil begon me tegen te staan: ik stopte er per 2017 mee.

Mijn eerste menstruatie kwam snel maar mijn cyclus werd weer onregelmatig: 42, 33, soms ineens 25 dagen…

De pijn en het bloedverlies bleef lange tijd gelijk aan hoe het was tijdens de pil. Ook qua puistjes veranderde er niets.

En dat ik zo ontzettend zat met onzekerheid over puistjes en er niet van af kunnen blijven, zette me aan tot onderzoek.

Ik stuitte op termen als PMS, PCOS en endometriose en ineens zag ik het verband tussen al mijn klachten:

 • Onregelmatige cyclus
 • Lange menstruaties
 • Hevig bloedverlies
 • Pijn bij de eisprong
 • Flinke buikkramp
 • Acne/puistjes
 • Pijnlijke borsten
 • Haaruitval
 • After lunch dips
 • Opgeblazen gevoel

In oktober 2018 liet ik met doorverwijzing van de dokter een inwendige echo doen bij de gynaecoloog, maar er was niets te zien.

De conclusie in de ‘reguliere zorg’ is dan dat er niets aan de hand is. Maar daar liet ik het niet bij zitten, want ik had last!

Hormonen in balans natuurlijk

Natuurlijke hormoon therapie voor balans

Ik had al veel gelezen over natuurlijke manieren voor hormoonbalans en had hier en daar al wat geprobeerd.

Zo was ik al jaren bezig met gezonder eten en stress verminderen (met mindfulness), maar ik zette een tandje bij.

Ik merkte dat mijn lichaam steeds gezonder werd: mijn huid werd ietsje rustiger, mijn haren dikker en mijn nagels sterker.

Toch kwam ik zelf niet verder, dus ik besloot hulp in te schakelen (wat ik lang had uitgesteld, dus mijn advies: doe dit eerder).

Door mijn gezoek kende ik Ralph Moorman (van Hormoonfactor al). Ik wist daardoor dat er zoiets als een hormoontherapeut bestaat.

Hier werd naar al mijn klachten in het geheel gekeken en werden inderdaad meerdere labels genoemd die ik zelf al had gelezen.

Denk aan: insulineresistentie, oestrogeendominantie, te hoog testosteron, PCOS, endometriose en symptomen van een trage schildklier.

Doordat ik al zo bewust leefde, hoefde ik gelukkig geen rigoureuze veranderingen meer aan te brengen. Maar nog genoeg te doen!

Ik kreeg een detox kuur, maakte wat specifieke aanpassingen in mijn voeding en kreeg natuurlijke supplement adviezen.

Mijn cyclus werd weer van normale duur. Helaas werd de buikpijn per menstruatie erger, ik kon niet meer zonder paracetamol.

Toen ik me voor het eerst ziek moest melden vanwege de kramp, ging ik (op advies, doe dit niet zomaar!) aan de progesteroncrème.

Gezien de vragen die ik krijg: mijn hormoontherapeut van toen is niet meer werkzaam, dus zelf even internetten ;)

Pcos endometriose ervaring

Anno 2022: zovéél beter (maar het blijft opletten)

Na de consulten bij de hormoontherapeut ben ik zelf nog verder gegaan, het blijft namelijk een kwestie van opletten.

In principe heb ik nu een regelmatige cyclus, een normale menstruatie duur, vrijwel geen buikpijn meer en normaal bloedverlies.

Dat geldt ook voor de last in mijn benen en zelfs de PMS klachten (gevoelige borsten, buikpijn) zijn een tijdje verdwenen geweest.

Ook is mijn huid veel rustiger geworden en heb ik veel minder haaruitval (beiden komt wel ook door mijn verzorging routine).

Ik schrijf wel bewust dat het opletten, balans is een werkwoord. Een periode van stress merk ik enkele maanden later terug.

De klachten nemen dan weer toe, maar ik weet inmiddels hoe ik mijn lijf tijdens en na zo’n periode weer meer tot rust kan brengen.

Tips voor hormonale disbalans herstellen

Het was zéker niet altijd makkelijk om dit te doen en dus nog steeds niet altijd. Het blijft een ‘gevoelige’ plek.

Maar ik ben ZO blij dat ik geen ‘neppe’ hormonen meer gebruik en normaliter zo goed als klachtenvrij ben. Héérlijk!

Dat het opletten blijft, maakt dat mijn selfcare hoog in het vaandel staat. Zorg ik niet voor mezelf, dan ga ik het merken.

Herkenbaar? Check mijn artikel over hoe de menstruatiecyclus werkt met natuurlijke tips voor hormoonbalans.

Kom je er daarmee zelf niet uit, schakel dan dus een hormoontherapeut in die met je mee kan kijken.

Voor de duidelijkheid: ik ben dat niet. Ik kan je wél helpen op het gebied van stress en mindfulness.

Check als je daar behoefte aan hebt mijn coach pagina voor de mogelijkheden.

Deel zeker jouw ervaring voor andere lezers in een reactie onder dit artikel!

Liefs Mariëlle

8 Reacties

 1. Heleen
  30 december 2019 / 09:19

  Heel fijn dat je dit met ons deelt! Dankjewel x

 2. Mariëlle
  Auteur
  30 december 2019 / 12:11

  Dankjewel voor jouw reactie Heleen <3

 3. 2 januari 2020 / 14:18

  wauw bedankt voor dit stuk Marielle, ik herken mezelf hier enorm in. Ik kan niet tegen hormonen en ik stopte met de pil en daardoor voelde ik mezelf een stuk fijner, momenteel ben ik bij iedere menstruatie de sjaak om het zo te zeggen. Ik heb last van enorm veel bloedverlies, zelfs mijn cup houd niet alles tegen, enorm pijnlijke krampen en als ik door mijn knieën zak dan doen mijn benen ook erg raar. Ik ga mezelf hier even verder in verdiepen. Ik wens jou in ieder geval een gelukkig en gezond 2020!

 4. Mariëlle
  Auteur
  2 januari 2020 / 18:19

  Wat fijn om te horen dat je hier wat mee kunt, Rachel! Het is super vervelend, maar weet dat er echt wat mogelijk is. Mijn artikel met tips volgt dus nog, maar schroom niet om vast eens te zoeken naar een hormoonspecialist; hoe eerder, hoe beter… & dankjewel voor het delen van jouw ervaring <3

 5. Eli
  3 januari 2020 / 19:32

  Wat ontzettend fijn dat je dit deelt. Ik herken zeker een groot deel van jouw weg. Ik had voor de pil altijd ontzettend last van restless legs en kon alleen maar in bad overleven in die periode. Gestart met de pil, weer overgestapt naar een zware pil, door naar de prikpil en weer terug naar een zware pil in 10 jaar. Afgelopen oktober was ik het zat en benieuwd hoe ik zou zijn zonder hormonen. Mijn cyclus is regelmatig maar afgelopen maand voelde als een hell met zulke extreme pijn. Ik zoek nu uit of essential oils met therapeutische werking iets voor mij zal doen en wil heel graag in dit jaar naar een orthomoleculaire therapeut om te onderzoeken waar vele klachten vandaan komen. Super interessant dit artikel!

 6. Mariëlle
  Auteur
  5 januari 2020 / 12:43

  Graag gedaan Elise! Ik weet dat essentiële olie kan helpen, maar zoek inderdaad zeker hulp van een hormoonspecialist of iets dergelijks. Dat zal je een hoop gezoek en tijd schelen :)

 7. Sabine
  25 april 2021 / 01:37

  Hi Mariëlle.

  Wat fijn dat je dit met ons deelt en zo bijzonder dat ik eindelijk iemand heb gevonden die hetzelfde heeft ervaren als ik… Ik ben blij om te lezen dat het zo goed met jou gaat en jouw hormonen steeds meer in balans komen/zijn.

  Binnenkort ga ik zelf voor het eerst naar de gynaecoloog (dit had ik al veel eerder moeten doen) om te kijken waar die onregelmatige ongesteldheid en mijn shitload aan (PMS-) klachten toch eens vandaan komen en vanuit daar verder kijken welke stappen ik wil ondernemen. Ik wil dit voor eens en voor altijd écht aan gaan pakken nu – lees: ik ben al veel te lang “zelf” mijn hormonen natuurlijk proberen te balanceren maar dit lukt mij niet alleen… In het geval er verder niks uitkomt behalve alleen het hebben van een hormonale disbalans, verwacht ik dat de gyn mij de pil weer zal aanraden maar wil daar het liefst niet weer aan (na 7 jaar eraan te hebben gezeten en er ondertussen alweer 3 jaar af te zijn) want mét of zonder pil is het voor mij ellende door mijn onwijze hormonale disbalans (zonder de pil) én totaal niet mezelf voelen door die niet-lichaamseigen hormonen van de pil (met de pil)… Als ik er verder niet uitkom bij de gynaecoloog ga ik zeker de stap zetten om naar een hormoontherapeut te gaan.

  Van mijn moeder heb ik ook al meerdere keren de progesteron creme aangeraden gekregen (zij gebruikt die voor overgangs klachten). Ik vroeg me af wat de reden is waarom jij deze nu aan het afbouwen bent/niet voor altijd wilt gebruiken (ik heb online gelezen dat dit wel zou mogen)? Ik neem aan dat het wel een positief effect had op het balanceren van jouw hormonenZ Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar het gebruik hiervan en naar jouw verdere ervaring met de creme want voor mij klinkt het perfect en al helemaal als ik daardoor nooit meer aan een pil oid hoef te zitten…

  Veel liefs Sabine

 8. Mariëlle
  Auteur
  26 april 2021 / 08:45

  Hi Sabine, fijn om te lezen dat je herkenning vond met dit artikel! Mooi dat je er zelf ook bewust mee omgaat! De crème is naar mijn idee geen simpel hulpmiddel waarmee alles is opgelost, ik geloof meer in het balans brengen met voeding/leefstijl en de crème (met andere supplementen eventueel) als tijdelijke aanvulling. Doel is daarom dat mijn lichaam het dadelijk zelf weer kan, vandaar het afbouwen (heb ik ook zo vanuit mijn hormoontherapeut meegekregen, maar de meningen daarover verschillen dus ik volg daarin mijn gevoel) ;) Als jonge vrouw (zoals ik) is het bizar om een overgangscrème te gebruiken al op deze leeftijd en die dan ook te blijven gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.