Mijn hormonale disbalans ervaring & natuurlijke hormoontherapie

Sinds ik voor het eerst ongesteld werd, heb ik nooit een ‘normale’ cyclus en menstruatie gekend. Ik heb altijd een onregelmatige cyclus gehad, veel menstruatiepijn, een lange menstruatie, acne en nog wel wat andere klachten. Omdat het maar niet normaal werd – en zowel ik als mijn moeder amper van andere opties wisten – ging ik naar de dokter voor de pil. Maar na enkele jaren wat bewuster te leven, meer te lezen over natuurlijke producten en nog steeds te balen van puistjes, besloot ik te stoppen met anticonceptie. Ik ontdekte toen dat ik last had van hormonale disbalans. En ik ben niet de enige vrouw die daar last van heeft. Daarom deel ik in dit artikel mijn ervaring met hormonale disbalans!

Hormonale disbalans ervaring

Mijn ervaring met hormonale disbalans

Praten over menstruatie is voor mij geen taboe. Ik vind het té belangrijk dat er meer bewustzijn komt over dit topic.

We geloven namelijk massaal dat het normaal is om (menstruatie)klachten te hebben en dat is het NIET.

De anticonceptiepil lijkt aantrekkelijk, maar brengt veel meer nadelen met zich mee dan veel mensen beseffen.

Overigens is de pil niet de enige mogelijke oorzaak van hormonale disbalans bij vrouwen. Daar ga ik in dit artikel niet al teveel op in.

Ik wil namelijk eerst mijn ervaring delen, omdat ik merk dat veel dames hiermee zitten maar vrijwel niemand er openlijk over praat.

Ook denk ik dat veel vrouwen zich van geen kwaad bewust zijn. Ik hoop dat dit artikel bewustzijn schept over klachten die met elkaar in verbinding staan (door hormonen die uit balans zijn).

Wil je dit verhaal liever bekijken in videovorm? Check dan onderstaande video!

Eerste menstruatie & vrouwelijke cyclus voor de pil

Als ik het me goed herinner, werd ik voor het eerst ongesteld toen ik 13 jaar oud was. De eerste keer was super licht en daarna bleef het maanden uit.

Ik maakte me er geen zorgen om, want dat schijnt ‘normaal’ te zijn in het begin.

Helaas bleef mijn cyclus super onregelmatig en werden mijn menstruaties heftiger qua kramp, bloedverlies & duur (tot 11 dagen!).

Ik moest tijdens menstruaties elke 2 uur naar het toilet om maandverband te vervangen, anders lekte ik door. Tampons werkten voor mij niet.

Toen ik ineens om de twee weken ongesteld werd en me ooit midden in een winkel vastklampte aan een vriendin van de kramp, trok ik het niet meer.

Ik besloot te beginnen met de anticonceptiepil (ik was toen 16). Note: ik had dus waarschijnlijk al hormonale problemen voor ik aan de anticonceptiepil ging.

Hormonale disbalans oplossen

Tijdens het gebruik van de anticonceptiepil

Eenmaal aan de pil werd mijn cyclus natuurlijk ‘regelmatig’ (zo ‘natuurlijk’ is dat niet, in de andere zin van het woord) en mijn menstruatie korter.

Toch had ik nog steeds menstruatiepijn en aardig wat bloedverlies.

Hoewel ik niet kan zeggen dat ik puistjes kreeg van de pil, ontwikkelde dat wel steeds meer tot acne.

Maar ik was ook in de puberteit in die periode, en puistjes zitten in de familie, dus ik kan niet zeggen dat de pil de oorzaak was.

Note: de pil los hormonale problemen niet op, maar pakt symptomen aan. Zodra je stopt, ben je weer terug bij af en de pil zelf zorgt vaak voor alleen nog maar meer voor disbalans.

Hormonale disbalans na het stoppen met de pil

Hoe ouder ik werd, hoe bewuster ik ging leven. De pil begon me tegen te staan: ik stopte er per 2017 mee.

Mijn cyclus werd weer onregelmatig: 42 dagen, 33 dagen, soms ineens weer 25 dagen…

De pijn en het bloedverlies bleef lange tijd gelijk aan hoe het was tijdens de pil. Ook qua puistjes veranderde er niets, ik zat er heel erg mee (lees: skin picking disorder).

Al jaren zocht ik naar een oplossing. Ik zocht door en had al vaker gehoord dat acne hormonaal kan zijn.

Gezien ik al ZO veel geprobeerd had, kon het niet anders meer dan dat dat inderdaad het geval zou zijn bij mij.

Meer en meer las ik over hormoonbalans en ik stuitte op termen als PMS, PCOS en endometriose.

Hier was duidelijk wat van aanwezig in mijn geval. Ineens zag ik het verband tussen al mijn klachten:

 • Een onregelmatige cyclus
 • Lange menstruaties
 • Hevig bloedverlies
 • Flinke buikkramp
 • Milde acne
 • Pijnlijke borsten
 • Pijn bij de eisprong
 • Haaruitval
 • After lunch dips
 • Opgeblazen gevoel

In oktober 2018 liet ik met doorverwijzing van de dokter een inwendige echo doen bij de gynaecoloog, maar er was niets geks te zien.

De conclusie in de ‘reguliere zorg’ is dan dat er niets aan de hand is, er wordt niet verder gekeken…

Hormonen in balans natuurlijk

2,5 jaar later: nog steeds geen hormoonbalans

De dokter zegt dan ‘pak maar paracetamol voor de pijn’ en ‘kom maar terug als je kinderen wilt’.

Daar nam ik geen genoegen mee. Ik had namelijk al veel gelezen over natuurlijke manieren voor hormoonbalans.

Mijn doel verschoof van een egale huid krijgen, naar een gezond lijf krijgen (hormonen in balans).

Ik was eigenlijk al jaren bezig met gezond eten en stress verminderen (mindfulness), maar zette een tandje bij.

Ik merkte dat mijn lichaam steeds gezonder werd: mijn huid werd ietsje rustiger, mijn haar dikker en mijn nagels sterker.

Toch kwam ik zelf niet meer verder, dus ik besloot hulp in te schakelen (wat ik lang had uitgesteld, dus mijn advies: doe dit eerder haha).

Volgende stap: naar een hormoontherapeut

Door mijn gezoek kende ik Ralph Moorman al, die anderen traint met zijn Hormoonfactor methode. Ik wist daardoor dat ik nu kon zoeken naar een hormoontherapeut.

Hier werd naar al mijn klachten in het geheel gekeken en bleek: insulineresistentie, oestrogeendominantie, te hoog testosteron, PCOS, endometriose, symptomen van een trage schildklier.

Doordat ik al zo bewust leefde, hoefde ik gelukkig geen rigoureuze veranderingen meer aan te brengen. Doe je dat nog niet, dan kan het wel even heftig zijn.

Ik kreeg een drankjeskuur, maakte wat specifieke aanpassingen in mijn voeding en kreeg natuurlijke supplement adviezen.

Mijn cyclus werd weer van normale duur. Helaas werd de buikpijn per menstruatie erger, ik kon niet meer zonder paracetamol.

Toen ik me voor het eerst ziek moest melden vanwege de kramp, ging ik (op advies, doe dit niet zomaar!) aan de progesteroncrème.

Pcos endometriose ervaring

Juni 2020: flinke vooruitgang geboekt

Mijn cyclus heeft niet telkens stipt dezelfde lengte, maar heeft weer een normale duur.

Mijn menstruatie duurt nu maar 6 dagen en ik verlies minder bloed. Ook is mijn huid véél rustiger.

Inmiddels heb ik géén gevoelige borsten meer voor menstruatie en geen pijnlijke benen tijdens menstruatie.

Wanneer ik ongesteld moet worden, heb ik enkele dagen vooraf ‘aankondiging buikpijn krampen’, maar dat vind ik geen probleem.

Ik hoop nog meer balans te krijgen en dat te behouden zonder al teveel supplementen en progesteroncrème (die ben ik al aan het afbouwen).

Lees ook eens mijn artikel over bewust omgaan met je lichaam & medicatie

Tips voor hormonale disbalans oplossen

Het was zéker niet altijd makkelijk, ik was door de veranderende klachten soms de kluts wat kwijt, maar het is het waard.

Vanuit mijn ervaring schreef ik een artikel met tips voor hormoonbalans en als je überhaupt niet weet hoe de menstruatiecyclus werkt, lees dan zeker mijn artikel daarover!

Herken jij je in bepaalde dingen die ik schrijf? Deel zeker jouw ervaring voor andere lezers van dit artikel.

Liefs Mariëlle

8 Reacties

 1. Heleen
  30 december 2019 / 09:19

  Heel fijn dat je dit met ons deelt! Dankjewel x

 2. Mariëlle
  Auteur
  30 december 2019 / 12:11

  Dankjewel voor jouw reactie Heleen <3

 3. 2 januari 2020 / 14:18

  wauw bedankt voor dit stuk Marielle, ik herken mezelf hier enorm in. Ik kan niet tegen hormonen en ik stopte met de pil en daardoor voelde ik mezelf een stuk fijner, momenteel ben ik bij iedere menstruatie de sjaak om het zo te zeggen. Ik heb last van enorm veel bloedverlies, zelfs mijn cup houd niet alles tegen, enorm pijnlijke krampen en als ik door mijn knieën zak dan doen mijn benen ook erg raar. Ik ga mezelf hier even verder in verdiepen. Ik wens jou in ieder geval een gelukkig en gezond 2020!

 4. Mariëlle
  Auteur
  2 januari 2020 / 18:19

  Wat fijn om te horen dat je hier wat mee kunt, Rachel! Het is super vervelend, maar weet dat er echt wat mogelijk is. Mijn artikel met tips volgt dus nog, maar schroom niet om vast eens te zoeken naar een hormoonspecialist; hoe eerder, hoe beter… & dankjewel voor het delen van jouw ervaring <3

 5. Eli
  3 januari 2020 / 19:32

  Wat ontzettend fijn dat je dit deelt. Ik herken zeker een groot deel van jouw weg. Ik had voor de pil altijd ontzettend last van restless legs en kon alleen maar in bad overleven in die periode. Gestart met de pil, weer overgestapt naar een zware pil, door naar de prikpil en weer terug naar een zware pil in 10 jaar. Afgelopen oktober was ik het zat en benieuwd hoe ik zou zijn zonder hormonen. Mijn cyclus is regelmatig maar afgelopen maand voelde als een hell met zulke extreme pijn. Ik zoek nu uit of essential oils met therapeutische werking iets voor mij zal doen en wil heel graag in dit jaar naar een orthomoleculaire therapeut om te onderzoeken waar vele klachten vandaan komen. Super interessant dit artikel!

 6. Mariëlle
  Auteur
  5 januari 2020 / 12:43

  Graag gedaan Elise! Ik weet dat essentiële olie kan helpen, maar zoek inderdaad zeker hulp van een hormoonspecialist of iets dergelijks. Dat zal je een hoop gezoek en tijd schelen :)

 7. Sabine
  25 april 2021 / 01:37

  Hi Mariëlle.

  Wat fijn dat je dit met ons deelt en zo bijzonder dat ik eindelijk iemand heb gevonden die hetzelfde heeft ervaren als ik… Ik ben blij om te lezen dat het zo goed met jou gaat en jouw hormonen steeds meer in balans komen/zijn.

  Binnenkort ga ik zelf voor het eerst naar de gynaecoloog (dit had ik al veel eerder moeten doen) om te kijken waar die onregelmatige ongesteldheid en mijn shitload aan (PMS-) klachten toch eens vandaan komen en vanuit daar verder kijken welke stappen ik wil ondernemen. Ik wil dit voor eens en voor altijd écht aan gaan pakken nu – lees: ik ben al veel te lang “zelf” mijn hormonen natuurlijk proberen te balanceren maar dit lukt mij niet alleen… In het geval er verder niks uitkomt behalve alleen het hebben van een hormonale disbalans, verwacht ik dat de gyn mij de pil weer zal aanraden maar wil daar het liefst niet weer aan (na 7 jaar eraan te hebben gezeten en er ondertussen alweer 3 jaar af te zijn) want mét of zonder pil is het voor mij ellende door mijn onwijze hormonale disbalans (zonder de pil) én totaal niet mezelf voelen door die niet-lichaamseigen hormonen van de pil (met de pil)… Als ik er verder niet uitkom bij de gynaecoloog ga ik zeker de stap zetten om naar een hormoontherapeut te gaan.

  Van mijn moeder heb ik ook al meerdere keren de progesteron creme aangeraden gekregen (zij gebruikt die voor overgangs klachten). Ik vroeg me af wat de reden is waarom jij deze nu aan het afbouwen bent/niet voor altijd wilt gebruiken (ik heb online gelezen dat dit wel zou mogen)? Ik neem aan dat het wel een positief effect had op het balanceren van jouw hormonenZ Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar het gebruik hiervan en naar jouw verdere ervaring met de creme want voor mij klinkt het perfect en al helemaal als ik daardoor nooit meer aan een pil oid hoef te zitten…

  Veel liefs Sabine

 8. Mariëlle
  Auteur
  26 april 2021 / 08:45

  Hi Sabine, fijn om te lezen dat je herkenning vond met dit artikel! Mooi dat je er zelf ook bewust mee omgaat! De crème is naar mijn idee geen simpel hulpmiddel waarmee alles is opgelost, ik geloof meer in het balans brengen met voeding/leefstijl en de crème (met andere supplementen eventueel) als tijdelijke aanvulling. Doel is daarom dat mijn lichaam het dadelijk zelf weer kan, vandaar het afbouwen (heb ik ook zo vanuit mijn hormoontherapeut meegekregen, maar de meningen daarover verschillen dus ik volg daarin mijn gevoel) ;) Als jonge vrouw (zoals ik) is het bizar om een overgangscrème te gebruiken al op deze leeftijd en die dan ook te blijven gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.