Hormonale disbalans ervaring (& natuurlijke hormoon therapie)

Al vanaf dat ik voor het eerst ongesteld werd, heb ik geen ‘normale’ cyclus gekend. Ik heb jarenlang een onregelmatige cyclus gehad, veel menstruatiepijn, een lange menstruatie, acne en nog wel wat andere vage klachten zoals haaruitval. Omdat het niet vanzelf verbeterde, ging ik naar de dokter voor de pil. Maar na enkele jaren bewuster leven besloot ik te stoppen met anticonceptie. Ik ontdekte toen dat ik last had van hormonale disbalans en leerde over PCOS, endometriose en PMS. Graag deel ik in dit artikel zowel mijn hormonale disbalans ervaring als met natuurlijke hormoon therapie om te herstellen. Want ik had dit eerder willen weten en gun het daarom elke vrouw met klachten om dit te lezen!

Hormonale disbalans ervaring

Mijn hormonale disbalans ervaring (hevige klachten)

We denken dat het normaal is om flinke (menstruatie) klachten te hebben en dat is het NIET. Daarom deel ik mijn ervaring.

Volgens mij werd ik voor het eerst ongesteld toen ik 13 jaar was. De eerste keer was super licht en daarna bleef het maanden uit.

Ik maakte me geen zorgen, want dat schijnt ‘normaal’ te zijn in het begin. Helaas bleef mijn cyclus onregelmatig, ik begreep er niks van.

Ook werden mijn menstruaties heftiger qua kramp, bloedverlies (elke 2 uur naar het toilet anders doorlekken) & duur (tot 11 dagen).

Ik werd zelfs eens om de twee weken ongesteld en kwam mijn menstruaties op een gegeven moment niet meer door zonder pijnstilling.

Toen ik naar de dokter ging was de ‘oplossing’ direct om aan de anticonceptiepil te gaan en ik dacht op die leeftijd niet verder.

Wil je dit verhaal liever bekijken in videovorm? Check dan onderstaande video!

Tijdens het gebruik van de anticonceptiepil

Ik had dus waarschijnlijk al hormonale problemen vóór ik aan de anticonceptiepil ging en de pil lost dat helaas niet op.

Maar eenmaal aan de pil werd mijn cyclus natuurlijk ‘regelmatig’ (zo ‘natuurlijk’ is dat niet, in de andere zin van het woord).

Hoewel mijn menstruatie er ook korter op werd, had ik nog steeds menstruatiepijn en aardig wat bloedverlies.

En ik kan niet zeggen dat ik puistjes kreeg ván de pil, maar het ontwikkelde zich door de jaren heen wel steeds meer tot acne.

Ik was ook in de puberteit in die periode, dus ik kan niet zeggen dat de pil de oorzaak was. Maar de oplossing was het ook niet ;)

Hormonale disbalans oplossen

Hormonale disbalans na het stoppen met de pil

Hoe ouder ik werd, hoe bewuster ik ging leven. De pil begon me tegen te staan: ik stopte er per 2017 mee.

Mijn eerste menstruatie kwam snel maar mijn cyclus werd weer onregelmatig: 42, 33, soms ineens 25 dagen…

De pijn en het bloedverlies bleef lange tijd gelijk aan hoe het was tijdens de pil. Ook qua puistjes veranderde er niets.

En dat ik zo ontzettend zat met onzekerheid over puistjes en er niet van af kunnen blijven, zette me aan tot onderzoek.

Ik stuitte op termen als PMS, PCOS en endometriose en ineens zag ik het verband tussen al mijn klachten:

 • Onregelmatige cyclus
 • Lange menstruaties
 • Hevig bloedverlies
 • Pijn bij de eisprong
 • Flinke buikkramp
 • Acne/puistjes
 • Pijnlijke borsten
 • Haaruitval
 • After lunch dips
 • Opgeblazen gevoel

In oktober 2018 smeekte ik de dokter om een inwendige echo te doen bij de gynaecoloog, maar er was niets te zien.

De conclusie in de reguliere zorg was dat er niets aan de hand is, neem maar pijnstilling en kom terug als je kids wilt.

Maar daar liet ik het niet bij zitten, want ik had last! En ik wist gewoon ergens dat het anders moest kunnen.

Hormonen in balans natuurlijk

Natuurlijke hormoon therapie voor balans

Ik had al veel gelezen over natuurlijke manieren voor hormoonbalans en had hier en daar al wat geprobeerd.

Al langer lette ik op gezond eten, beweging, slaap, cosmetica en stress (met mindfulness), maar ik zette een tandje bij.

O.a. door kruiden en supplementen zoals magnesium & Nutribites omega 3, maar ook het energetische aspect (healing).

Ik merkte dat mijn lichaam steeds gezonder werd: mijn huid werd ietsje rustiger, mijn haren dikker en mijn nagels sterker.

Toch kwam ik zelf niet verder, dus ik schakelde hulp in van een door Ralph Moorman opgeleide hormoontherapeut.

Hier werd naar al mijn klachten in het geheel gekeken en werden inderdaad meerdere labels genoemd die ik zelf al had gelezen.

Denk aan: insulineresistentie, oestrogeendominantie, te hoog testosteron, PCOS, endometriose en symptomen van een trage schildklier.

Omdat ik al zo bewust leefde, hoefde ik gelukkig geen rigoureuze veranderingen meer aan te brengen. Maar nog genoeg te doen!

Ik kreeg een ‘detox’ kuur, maakte aanpassingen in mijn voeding (stabiele bloedsuikerspiegel) en kreeg progesteroncrème.

Pcos endometriose ervaring

Anno 2023: zovéél beter (maar het blijft opletten)

Na de consulten bij de hormoontherapeut ben ik alleen verder gegaan, het blijft namelijk echt een kwestie van opletten.

In principe heb ik nu een regelmatige cyclus, een normale menstruatie duur, vrijwel geen buikpijn meer en normaal bloedverlies.

Dat geldt ook voor de last in mijn benen en zelfs de PMS klachten (gevoelige borsten, buikpijn) komen meestal niet meer voor.

Ook is mijn huid veel rustiger geworden en heb ik veel minder haaruitval (beiden komt wel ook door mijn verzorging routine).

Ik schrijf wel bewust dat het opletten is, balans is een werkwoord. Een periode van stress merk ik enkele maanden later terug.

De klachten nemen dan weer toe, maar ik weet inmiddels hoe ik mijn lijf tijdens en na zo’n periode weer meer tot rust kan brengen.

Tips voor hormonale disbalans herstellen

Het was zéker niet altijd makkelijk om dit te doen en dus nog steeds niet altijd. Het blijft een gevoelige plek.

Maar ik ben ZO blij dat ik geen ‘neppe’ hormonen meer gebruik en normaliter zo goed als klachtenvrij ben. Héérlijk!

Dat het opletten blijft, maakt dat mijn selfcare hoog in het vaandel staat. Zorg ik niet voor mezelf, dan ga ik het merken.

Herkenbaar? Check mijn artikel over hoe de menstruatiecyclus werkt met tips gedurende je gehele cyclus en menstruatie.

Kijk ook eens bij Iris de Goede op Instagram. En als je er zelf niet uitkomt, vraag dan hulp bij een hormoontherapeut.

Liefs Mariëlle

12 Reacties

 1. Heleen
  30 december 2019 / 09:19

  Heel fijn dat je dit met ons deelt! Dankjewel x

 2. Mariëlle
  Auteur
  30 december 2019 / 12:11

  Dankjewel voor jouw reactie Heleen <3

 3. 2 januari 2020 / 14:18

  wauw bedankt voor dit stuk Marielle, ik herken mezelf hier enorm in. Ik kan niet tegen hormonen en ik stopte met de pil en daardoor voelde ik mezelf een stuk fijner, momenteel ben ik bij iedere menstruatie de sjaak om het zo te zeggen. Ik heb last van enorm veel bloedverlies, zelfs mijn cup houd niet alles tegen, enorm pijnlijke krampen en als ik door mijn knieën zak dan doen mijn benen ook erg raar. Ik ga mezelf hier even verder in verdiepen. Ik wens jou in ieder geval een gelukkig en gezond 2020!

 4. Mariëlle
  Auteur
  2 januari 2020 / 18:19

  Wat fijn om te horen dat je hier wat mee kunt, Rachel! Het is super vervelend, maar weet dat er echt wat mogelijk is. Mijn artikel met tips volgt dus nog, maar schroom niet om vast eens te zoeken naar een hormoonspecialist; hoe eerder, hoe beter… & dankjewel voor het delen van jouw ervaring <3

 5. Eli
  3 januari 2020 / 19:32

  Wat ontzettend fijn dat je dit deelt. Ik herken zeker een groot deel van jouw weg. Ik had voor de pil altijd ontzettend last van restless legs en kon alleen maar in bad overleven in die periode. Gestart met de pil, weer overgestapt naar een zware pil, door naar de prikpil en weer terug naar een zware pil in 10 jaar. Afgelopen oktober was ik het zat en benieuwd hoe ik zou zijn zonder hormonen. Mijn cyclus is regelmatig maar afgelopen maand voelde als een hell met zulke extreme pijn. Ik zoek nu uit of essential oils met therapeutische werking iets voor mij zal doen en wil heel graag in dit jaar naar een orthomoleculaire therapeut om te onderzoeken waar vele klachten vandaan komen. Super interessant dit artikel!

 6. Mariëlle
  Auteur
  5 januari 2020 / 12:43

  Graag gedaan Elise! Ik weet dat essentiële olie kan helpen, maar zoek inderdaad zeker hulp van een hormoonspecialist of iets dergelijks. Dat zal je een hoop gezoek en tijd schelen :)

 7. Sabine
  25 april 2021 / 01:37

  Hi Mariëlle.

  Wat fijn dat je dit met ons deelt en zo bijzonder dat ik eindelijk iemand heb gevonden die hetzelfde heeft ervaren als ik… Ik ben blij om te lezen dat het zo goed met jou gaat en jouw hormonen steeds meer in balans komen/zijn.

  Binnenkort ga ik zelf voor het eerst naar de gynaecoloog (dit had ik al veel eerder moeten doen) om te kijken waar die onregelmatige ongesteldheid en mijn shitload aan (PMS-) klachten toch eens vandaan komen en vanuit daar verder kijken welke stappen ik wil ondernemen. Ik wil dit voor eens en voor altijd écht aan gaan pakken nu – lees: ik ben al veel te lang “zelf” mijn hormonen natuurlijk proberen te balanceren maar dit lukt mij niet alleen… In het geval er verder niks uitkomt behalve alleen het hebben van een hormonale disbalans, verwacht ik dat de gyn mij de pil weer zal aanraden maar wil daar het liefst niet weer aan (na 7 jaar eraan te hebben gezeten en er ondertussen alweer 3 jaar af te zijn) want mét of zonder pil is het voor mij ellende door mijn onwijze hormonale disbalans (zonder de pil) én totaal niet mezelf voelen door die niet-lichaamseigen hormonen van de pil (met de pil)… Als ik er verder niet uitkom bij de gynaecoloog ga ik zeker de stap zetten om naar een hormoontherapeut te gaan.

  Van mijn moeder heb ik ook al meerdere keren de progesteron creme aangeraden gekregen (zij gebruikt die voor overgangs klachten). Ik vroeg me af wat de reden is waarom jij deze nu aan het afbouwen bent/niet voor altijd wilt gebruiken (ik heb online gelezen dat dit wel zou mogen)? Ik neem aan dat het wel een positief effect had op het balanceren van jouw hormonenZ Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar het gebruik hiervan en naar jouw verdere ervaring met de creme want voor mij klinkt het perfect en al helemaal als ik daardoor nooit meer aan een pil oid hoef te zitten…

  Veel liefs Sabine

 8. Mariëlle
  Auteur
  26 april 2021 / 08:45

  Hi Sabine, fijn om te lezen dat je herkenning vond met dit artikel! Mooi dat je er zelf ook bewust mee omgaat! De crème is naar mijn idee geen simpel hulpmiddel waarmee alles is opgelost, ik geloof meer in het balans brengen met voeding/leefstijl en de crème (met andere supplementen eventueel) als tijdelijke aanvulling. Doel is daarom dat mijn lichaam het dadelijk zelf weer kan, vandaar het afbouwen (heb ik ook zo vanuit mijn hormoontherapeut meegekregen, maar de meningen daarover verschillen dus ik volg daarin mijn gevoel) ;) Als jonge vrouw (zoals ik) is het bizar om een overgangscrème te gebruiken al op deze leeftijd en die dan ook te blijven gebruiken.

 9. Piene
  20 maart 2023 / 15:29

  Hallo Marielle, je laatste verslag is al weer een tijd geleden. Ik ben benieuwd hoe het no met je gaat? In het bezonder met je hormoon disbalans .Ik had vergelijkbare ervaringen.
  P.m.s, Acne,helse krampen, ongelooflijk veel bloed verlies met grote stolsels. 10 jaar geleden ongeveer ,verloor ik zo ontzettend véél bloed,dat ik bij het opstaan om naar de w.c tegaan flauw voel.En (even) buiten westen was.Toen ik bij kwam lag er een grote plas bloed . Ik kon mij niet bewegen en niet roepen om hulp.Mijn hart ging als een razende tekeer. Ik was even bang om een hartaanval te krijgen. Na een lange tijd kon ik gelukkig mijn moeder roepen.
  Ik woonde en woon al weer lang thuis ,door deze slopende ziekte. Ik zei haar een ambulance te bellen.Zij belde mijn huisarts, die er geen wilde sturen. Zij zeidat ik eerst langs moest komen om.te zien,meten hoeveel bloed ik had verloren. Wij met veel moeite in de taxi er naar toe. Eenmaal net binnen gelopen begon ik te kotsen in de hal. Later hoorde ik dat het het lichaam dat automatisch doet om het beetje resterende bloed dat er nog is voor je hersenen te kunnen beschermen! Dus maag legen zodat er geen bloed verspilt word om voedsel te verteren. De huisarts belde wel een ambulance. En eenmaal op de zaal,na dat ik eerst op de 1e hulp had gelegen, kreeg ik de zo nodige bloedtransfusies. Ik wil niet dramaties doen maar ik had wel dood kunnen bloeden. De transfusies gaat heel langzaam en ik had er veel nodig.
  Dus meer dan een week daar ,ook om aan te sterken.Het bleek dus een bepaalde vorm van endometriose te zijn ,endometrium of.zo? In mijn baarmoederwand slijmvlies. Dat werd dicht geschroeid. Dus ik kon geen kinderen krijgen. Wou ik toch al niet met mijn slechte gezondheid. Na een paar weken greep ik ën ontsteking in mij baarmoeder. Hoge koorts met rillingen van mij lijf. Weer terug naar.ziekenhuis. Nieuwe operatie, baarmoeder verwijderd!! En om een lang verhaal niet nog langer te maken,rond ik het af. P.m.s ging door, Acne ook..Door Multivitamine van Davitamon, speciaal voor vrouwen met .pm.s ben ik daar toen eindelijk van verlost. En ik slik die nog steeds als ondersteuning. Nu ben ik 53 en in de overgang..Daardoor is eindelijk die verschrikkelijke acne weg.. Zover geen lastige verschijnselen. Nog even afwachten. Liefs Piene.

 10. Mariëlle
  Auteur
  20 maart 2023 / 16:25

  Hi Piene, wat vervelend dat je er zo enorm last van hebt gehad! Ik heb me niet verdiept in het overgang stukje want dat is nog niet relevant voor mezelf, dus daar kan ik je niet meer over vertellen. Ondanks dat er geen nieuwe verslagen meer zijn, houd ik dit artikel wel bij, dus wat je nu gelezen hebt is hoe het nu is :) Ik pas meteen even 2022 naar 2023 aan haha!

 11. Julie
  2 oktober 2023 / 13:11

  Hi Mariëlle, goed dat je dit deelt :) Goed voorbeeld doet volgen, dus bij deze mijn verhaal wat mogelijk weer andere dames helpt.

  Ik heb sinds ik ongesteld werd op mijn 11e, heftige pms. Toen dacht ik, ach dat zijn de donkere puberjaren. Ging ook nog -ondanks de weerzin van mijn moeder tegen de hormonen – aan de pil als anticonceptie. Op mijn 19e belandde ik bij de psych wegens heftige depressie die maar niet op leek te houden. Wat bleek (na véél te lang, psychologen en dokters hebben echt een blind spot) de donkerste periodes kwamen elke maand terug, welk psychisch werk ik ook verrichtte. Per direct gestopt met de pil: véééél blijer.

  Echter, de pms bleef aanhouden. Hoe meer stress, hoe heviger de pms, Als in, niet alleen buikpijn en gevoelige borsten, maar echt hevige depressieve gevoelens, onverklaarbare huilbuien en niks waard zijn. Sporten, gezond eten en zoals je schrijft: balans houden, was niet genoeg. Ik ging aan periodieke antidepressiva (2 weken per maand slikken), dat hielp. Toen ik zwanger bleek, ben ik daarmee gestopt. (halleluljah 9+ maanden pms-vrij haha). Na de zwangerschap weer begonnen, maar het voelde echt niet goed dat ik naar zulke onnatuurlijke middelen (waarvan niemand weet hoe het precies werkt, maar wel dat je er afhankelijk van wordt) moest grijpen. Voor de rest van mijn vruchtbare leven. Dat wilde ik niet.

  Lang verhaal kort. Mijn oplossing lijkt te zitten in zo weinig mogelijk hormonen binnen krijgen. Ik merk een duidelijke verbetering sinds wij ons kraanwater filteren en ik overgestapt ben naar natuurlijke / geen verzorgingsproducten. Ik drink niet meer uit mijn plastic flesje en vermijdt zoveel mogelijk e-nummers. Ik geloof echt dat hormoonverstoorders hier de bad guy zijn. Buiten dat, helpt sporten mij heel erg én leven vanuit mijn hart. Je tegen laten houden door je hoofd, verergert alles. Ook je pms.

 12. Mariëlle
  Auteur
  4 oktober 2023 / 14:04

  Dank voor het delen van je ervaring Julie! Fijn dat jij ook hebt uitgevonden dat en hoe het voor jou anders kan :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content kopiëren is niet toegestaan (copyright)