Fair fashion closet tour | Capsule wardrobe to be?

Voordat ik mijn kitchen tour en make-up stash opnam, dacht ik: nu is het echt op orde dus ik kan de video maken. Maar inmiddels zijn beide indelingen alweer een beetje veranderd. Door minimalisme blijf ik altijd kritisch naar mijn spullen kijken. En omdat het dus toch wel blijft veranderen en nooit perfect wordt, is het tijd voor mijn fair fashion closet tour. Want die stond ook al een tijdje op de planning!

Fair fashion closet tour

Fair fashion & minimalisme

Hoewel fair fashion en minimalisme losse begrippen zijn, vind ik ze wel perfect bij elkaar passen. Maar als je nieuw bent met deze begrippen…

Dan zijn alle termen die ik gebruik misschien wat verwarrend voor je. Laat ik daarom aller eerst even ingaan op de eisen die ik tegenwoordig stel aan mijn kledingkast.

Minimalisme: capsule wardrobe

Al zo’n 2 jaar houd ik me bezig met spullen, maar dan op een andere manier dan vroeger. Ik was best wel een shopaholic (kocht veel make-up en deed vaak kleding miskopen).

Sinds 2 jaar wordt het echter niet  meer, meer, meer, maar minder, minder, minder. Het komt er op neer dat ik flink heb opgeruimd en dan heb ik het over tientallen vuilniszakken.

Zo ook op het gebied van kleding, ik heb nog maar weinig kledingitems over. Voor mijn doen is dit een ‘capsule wardrobe‘, maar voor een hardcore minimalist is dit wellicht zelfs nog veel.

Ik houd zelf aan dat ik alleen items in mijn kast wil hebben, die ik pas, draag en mooi vind. Bij een capsule wardrobe stel je al gauw een maximum aantal kledingitems in en daar ben ik (nog) niet van.

Fair fashion: eerlijk & duurzaam

En als ik dan kijk naar de eisen aan de items die in mijn kast mogen hangen, dan hebben die te maken met mijn stijl en met mijn waarden.

Ik heb altijd veel moeite gehad met het bepalen van mijn stijl en daardoor deed ik ook veel miskopen Inmiddels weet ik dat ik van basic kleding houd, maar ik houd wel van een vrouwelijk randje.

Toch zal ik in de winter nooit een jurkje dragen, dat is me veel te koud. Wat betreft waarden geldt dat ik zoveel mogelijk rekening houd met fair fashion.

Ofwel een eerlijke en duurzame productie, met duurzame materialen. En daarmee bedoel ik niet alleen dat ik kinderarbeid wil steunen, maar ook dat ik geen dierlijke ingrediënten wil dragen.

Al mijn kledingstukken moeten dus vegan zijn: geen wol, geen zijde en geen leer.

Fair fashion closet tour

Maar, hoe komt dat tot uiting in mijn kledingkast? Op dit moment heb ik minder kleding dan ik ooit heb gehad en daar ben ik al erg trots op.

Ik kan vrijwel alle kledingstukken combineren met elkaar en dat zorgt ervoor dat ik in de ochtend nooit lang hoef na te denken. Dat vind ik heerlijk!

Toch kan ik mijn outfit voor een avond stappen leuker maken met een mooie top, jurkje of hakken. Op dit moment heb ik helaas nog wel wat schoenen van leer, maar die draag ik af en dat is al bijna gebeurd.

Ik denk dat van al mijn kledingstukken nét iets minder dan de helft nu eerlijk en duurzaam is.

Dat is vergeleken met een jaar geleden al een hele grote verandering, dus dat gaat lekker. Benieuwd naar hoe mijn kledingkast eruit ziet? Bekijk mijn fair fashion closet tour hieronder.

Hopelijk vond je het weer een leuke video. Heb je nog video’s suggesties? Laat het me weten!

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. 9 februari 2018 / 07:50

  Leuk om te zien! Ook goed dat je je schoenen gewoon opdraagt. Zomaar wegdoen is ook niet echt duurzaam. Ik herken heel erg dat het lastiger is om tops te vinden. Zelf houd ik er niet zo van om spaghettibandjes te dragen, maar bij Friday’s Project hebben ze daar wel vaak veel van in de collectie. Misschien is dat iets voor je? Jij hebt wel echt een consequente stijl, dat is ideaal voor een kleine garderobe. Daarom werk ik daar ook aan. Ik zal altijd wel wat afwisseling willen denk ik, maar ik weet steeds beter wat ik graag draag en de echte experimenten komen sowieso alleen tweedehands mijn kast in.

  • Mariëlle
   Auteur
   9 februari 2018 / 10:49

   Thanks voor je uitgebreide comment Hermien 🙂 En je raadt nooit op welke site ik nét voor je comment al zat te kijken haha. Ik heb nu een mooie top in de winkelwagen liggen. Wacht nog even op antwoord van de shop op mijn vraag over een trui, maar dan ga ik die bestellen 🙂 Thanks voor de tip in ieder geval! En mijn stijl is wat dat betreft wel heel ‘makkelijk’. Maar met tweedehands kleding kun je inderdaad wel heel veel doen!

 2. 9 februari 2018 / 11:09

  Superleuk om in je kast te mogen gluren! Ik ben wel jaloers op zo’n mooie collectie in een duidelijke stijl en vooral die kastruimte, haha. Misschien heb ik ongeveer even veel kleding, maar ik bewaar echt noodgedwongen shirtjes die ik eigenlijk helemaal niet zo mooi vind omdat ik het ook lastig vind om mooie tops te vinden. Maar goed, veel geduld en goed blijven kijken, dan wordt het langzaam steeds mooier 🙂 Tweedehands ben ik ook steeds meer aan het ontdekken. Goed idee om dingen die je nog mooi vindt gewoon nog af te dragen. Zonde om het weg te doen, omdat het niet fair gemaakt is.

  • Mariëlle
   Auteur
   9 februari 2018 / 12:01

   Thanks voor je uitgebreide comment, Linda 🙂 Wellicht helpt het jou ook om eens een Pinterest bord aan te maken? Ik denk dat ik nog maar eens een nieuw artikel ga schrijven over het vinden van je stijl!

 3. 10 februari 2018 / 14:54

  Hi! Your post is very cool! I like minimalism and of cours, fair trade, too! Thank you for your inspiration, have a nice weenend and best wishes from immobilien gardasee ;)….yours Pia 😉 <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

16   56
26   128
162   164
38   102
13   68

Follow on Instagram