Je niks van anderen aantrekken: hoe doe je dat? (10 tips)

Veel vrouwen die ik spreek zijn bang voor wat anderen van ze vinden. Dan kan iemand wel zeggen: je moet het loslaten, maar je niks van anderen aantrekken blijkt in de praktijk niet zo makkelijk. En dat maakt het lastig om je eigen keuzes te maken, want stel je voor dat iemand daar opmerkingen over maakt of er kritiek op heeft… Ik herken het als geen ander, want ik heb ook lang rekening gehouden met de meningen van anderen. In dit artikel deel ik mijn ervaring, waarom jij je zoveel van anderen aantrekt én tips voor hoe je dit kunt verminderen!

Je niks van anderen aantrekken

Je niks van anderen aantrekken vs alles persoonlijk opvatten

Als jong meisje wilde ik het graag goed doen (lees: bang om te falen en perfectionisme). Ik vroeg onbewust om bevestiging.

Logischerwijs hield ik daarom ook rekening met wat andere mensen van mijn uiterlijk, keuzes en mij in het geheel vonden.

Opmerkingen over vet haar, puistjes of mijn outfit maakten mij onzeker. Ik voelde angst voor de reacties van andere mensen.

Later leerde ik steeds meer dat ik er best mocht zijn zoals ik was, en maakte ik steeds meer bewuste keuzes vanuit mijn hart.

Die bewuste levensstijl zorgde wel voor opmerkingen, maar in plaats van me tegen te laten houden, leerde ik er mee omgaan.

Nu help ik daar andere jonge vrouwen mee, want het is zó zonde om naar buiten gericht te leven en je zo sterk aan te passen.

Hoe meer jij bezig bent met je druk maken over wat anderen van je denken, hoe meer je jezelf verliest en een ander leven leidt.

Waaróm trek jij je zoveel van anderen aan? 

Laat ik meteen even terugkomen op wat ik zojuist schreef: opmerkingen van anderen maakten mij onzeker. Dat is eigenlijk niet juist.

Het zijn niet de opmerkingen die je onzeker maken, maar de opmerkingen die je laten zien dat je onzeker bent, want het raakt je.

Daarom kun je je afvragen: waarom ben je bang voor wat anderen van je vinden en ben je zoveel bezig met anderen in plaats van jezelf?

Je kijkt dan teveel naar buiten, je hecht meer waarde aan anderen dan aan jezelf. Daardoor ga je pleasen en jezelf aanpassen.

Dit heeft ook alles te maken met je eigenwaarde. Want als jij weet wat je waard bent, dan boeit het veel minder wat anderen vinden.

Als jij in je kracht staat, zullen opmerkingen je veel minder raken. Want jij leeft van binnen naar buiten, vanuit een stevige basis.

Je kent jezelf, je bent zeker van jezelf en je houdt van jezelf zoals je bent. Dan doen opmerkingen jou een stuk minder. Wat een rust!

Wellicht raken sommige opmerkingen van mensen dichtbij je nog steeds wat, maar je zult je er dan zeker minder door laten leiden.

Teveel bezig met anderen

Hoe kun je minder rekening houden met meningen van anderen

Er zijn een aantal dingen die ik je graag wil meegeven, voor ik overga op concrete tips. Laat deze woorden goed bezinken!

 • Wat je denkt dat anderen van je denken, denk je zelf. Read that again. Je kúnt niet voor anderen invullen wat ze denken.
 • Je kunt niet iedereen te vriend houden en dat hoeft ook niet, daarvoor ben je niet op aarde. Jij vindt ook niet iedereen leuk.
 • Je ziet vooral vaak zelf heel erg waar je onzeker over bent, een ander ziet dat veel minder (tenzij je het zelf gaat benoemen).
 • Mensen zijn over het algemeen veel meer met zichzelf bezig dan met jou elke seconde of elke beweging in de gaten te houden.
 • Bij ‘bewustere keuzes’ zijn het vaak mensen die ‘minder’ doen dan jij die daar commentaar op leveren, dus laat dat lekker gaan!

10 tips voor je niks van anderen aantrekken

Denk jij vaak ‘ik trek me alles teveel aan’ en wil je leren loslaten wat anderen van je vinden? Dan hier 10 concrete tips:

 1. Wat iemand zegt, zegt vaak veel meer over die persoon dan over jou (leer projectie bij de ander te laten)
 2. Je kunt bij onderbouwde kritiek communiceren: bedankt voor je feedback, ik zal kijken wat ik er mee doe
 3. Onderscheid mensen die goede feedback geven, geïnteresseerd zijn of puur vitten (dat laatste lekker laten gaan)
 4. Pak het niet zo persoonlijk op (hallo ego) en kijk rustig verder: misschien had diegene gewoon een slechte dag
 5. Leer je gedachten observeren en besef je dat je vaak vooral jezelf afwijst in plaats van dat de ander dat doet
 6. Heb je veel negatieve mensen om je heen die je niet supporten, kijk dan kritisch naar met wie je wilt omgaan
 7. Stel grenzen: je mag gerust zeggen dat een opmerking je raakt en waar je niet van gediend bent als het zover komt
 8. Ontdek wat het spiegelt: vaak laat een ander zien wat er in jou speelt, bekijk met de trigger wat je mag helen
 9. Probeer een ander niet te veranderen, dan krijg je namelijk geheid kritiek en dat kost je onnodige energie
 10. Versterk je eigenwaarde, zodat je niet ‘afhankelijk’ bent van anderen buiten jou over hoe je je voelt over jezelf

Scroll zeker nog even naar beneden voor wat betreft de laatste tip…

Bang wat anderen van je vinden

Je niks van anderen aantrekken: van onzeker naar zelfliefde

De belangrijkste conclusie is dus om meer naar binnen te keren. Kijken wat er in jou leeft, in plaats van bij de ander.

Waarom vind jij het belangrijk wat men vindt? Om anderen te vriend te houden? Waarom zoek je bevestiging?

Ga wat jij vindt belangrijker vinden dan wat de ander vindt. En nee daar verlies je niet al je vrienden mee.

We kunnen onszelf in ons hoofd vaak onnodig gek maken en gaan ons daar ook gek door gedragen, zo jammer!

En zijn het wel echte vrienden als jij niet kunt zijn wie je bent? Zorg je echt goed voor jezelf als je je steeds aanpast?

Volgens Bonnie Ware heeft men op het sterfbed het meest spijt van niet hun leven te hebben geleid op hun manier.

Jij hebt nu een keuze. Ben je hier al een tijdje mee bezig, maar lukt het niet? Of weet je niet waar te beginnen?

Wil je een stok achter de deur? Als coach help ik je graag naar meer innerlijke rust en zelfliefde.

Check mijn coachpagina voor meer informatie en vraag een gratis kennismaking aan als je een JA voelt!

Liefs Mariëlle

10 Reacties

 1. Natascha
  15 april 2021 / 13:13

  Wauw wat een ijzersterk artikel,
  Ik moet deze echt even delen met anderen.

  Liefs

 2. Mariëlle
  Auteur
  15 april 2021 / 13:26

  Hee lieverd, super fijn om te horen! En altijd goed om hem door te sturen <3

 3. Ben
  10 februari 2023 / 16:52

  Een steengoed artikel! Al tientallen jaren kom ik goed voor mezelf op, ben verbaal best wel sterk, maar, ik ben in het verleden veel gekwetst
  door collega`s – een zus waar ik niet meer mee omga, ze was jaloers op mij, ik was moeders lievelingetje. Ook door vrienden die ik gehad heb, die me het licht niet in de ogen gunden omdat ik een vrouwengek was. Maar waar het om gaat, de kern van het verhaal; ik zit nog met open wonden. Het is twee strijdig, ik weet wie ik ben, ik ken mijn kwaliteiten en toch als ik bijvoorbeeld wat hoor van langslopende wandelaars vertaal ik het nog wel eens in het negatieve, en ook hele gemene dingen die tegen mij in het verleden zijn gezegd. Maar ik ga hier na dit artikel gelezen te hebben zeker wat aan doen en sta altijd open voor tips van jouw kant. Dus bij deze ik geef me op voor ideeën , mogelijkheden!
  Graag zelfs!

 4. Mariëlle
  Auteur
  10 februari 2023 / 17:32

  Hi Ben, mooi om te horen dat je wat aan het artikel hebt! De blog staat al vol gratis tips – meer begeleiding kun je krijgen via coaching ;)

 5. Willie
  9 maart 2023 / 08:31

  Ik ben 62 en wat heb ik met aandacht dit allemaal gelezen maar nu er nog iets mee doen. Al jaren laat ik me leiden door het commentaar van m’n jongere zus, zij was het lievelingetje van m’n ouders samen met haar man, ik ben rebels en geniet van alles in het leven. Althans dat probeer ik, na mijn scheiding heb ik geleerd voor mezelf te kiezen, heel veel ruzies met mijn zus gehad en toch blijf ik nog steeds contact met haar zoeken.
  Ik voel mij niets minder dan haar misschien is zij wel jaloers op mijn rebelse leven. Zij is al 47 jaar samen met haar man, en is al zeker 20 jaar depressief. Hoe is dit mogelijk als je alles hebt?

 6. Mariëlle
  Auteur
  9 maart 2023 / 08:35

  Hi Willie, vervelend om te lezen dat er van alles lijkt te spelen. Alles hebben betekent nog niet per se geluk ;) Net zoals jij met dingen zit, kan zij ook met dingen zitten. Mocht het niet lukken om de tips in de praktijk te brengen (er echt iets mee te doen), bekijk dan eens mijn coach pagina voor begeleiding!

 7. Chris
  27 maart 2023 / 06:38

  Hey,

  Door mijn ass is het moeilijk om dingen niet aan te trekken en bij de kleinste opmerking van wie dan ook probeer ik daar aan te werken en pleas ik dus nogal veel. Dit artikel is wel een hulp. Ik heb ooit ruzie gekregen met iemand in de fitness. Ik probeer het bij te leggen, maar hij niet. Ik zie hem nog af en toe in de fitness waar hij mij negeert. Dat doet wel pijn.

 8. Mariëlle
  Auteur
  27 maart 2023 / 10:10

  Mooi dat je je er bewust van bent én eraan werkt Chris!

 9. Jolie
  13 juni 2024 / 13:17

  Het probleem is juist, als ik zelfliefde uitstraal, dit het omgekeerde effect heeft dan wat zou zijn bedoeld. Mensen zien dat ik vrolijk ben en me prettig voel. Ze worden jaloers en gaan juist dan me treiteren, pesten en tegen zitten.

 10. Mariëlle
  Auteur
  13 juni 2024 / 19:35

  Dan ga je misschien niet met de juiste mensen om of er zit een overtuiging in de weg (self fulfilling prophecy) ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content kopiëren is niet toegestaan (copyright)