Lady Comp ervaring | Betrouwbaar hormoonvrij alternatief [review]

Nadat ik stopte met de anticonceptiepil, ging ik over op een ‘nieuwe manier’ van anticonceptie, namelijk een hormoonvrije methode. Ik heb het over de Lady Comp, een cycluscomputer die bijna net zo betrouwbaar is als de anticonceptiepil. Na het lezen van ervaringen van anderen en mijn wens om een natuurlijk alternatief te gebruiken kocht ik de basic variant. Tijd voor een Lady Comp review!

Lady Comp review

Lady Comp review: wat is natuurlijke anticonceptie?

De Lady-Comp is een cycluscomputer. Je kunt het zien als een natuurlijke manier van anticonceptie zonder hormonen. In plaats van de anticonceptiepil of een spiraal, meet je elke ochtend je temperatuur.

Het is voor velen nieuw, maar de temperatuurmethode is een eeuwenoude methode om in kaart te brengen of je vruchtbaar bent of niet. Het apparaatje krijgt door dit elke dag rond dezelfde tijd te doen inzicht in je cyclus en kan zo je eisprong en dag van menstruatie voorspellen.

Op deze manier kun je beoordelen of je veilig of onveilige seks kunt hebben en wanneer je seks zou moeten hebben als je graag een baby wilt. SOA’s overigens daargelaten, want daar beschermt de Lady-Comp niet tegen (maar de pil ook niet)!

Wat betreft de veiligheid van het meten: rekenfouten zijn uitgesloten. Doordat het apparaat 1,2 miljoen cycli kent, kan de cycluscomputer nauwkeurig aangeven wat de ‘status’ is. En de Lady-Comp piept als de meting niet goed is verlopen, dus dan weet je dat je het even opnieuw moet doen.

Lady Comp gebruiksaanwijzing

Lady Comp gebruiksaanwijzing: hoe werkt het?

Als je de Lady-Comp nog nooit gezien hebt, dan vraag je je misschien af wat dit in hemelsnaam is. Dat zal ik uitleggen. Er zijn meerdere varianten van deze cycluscomputer verkrijgbaar, zoals de Lady Comp basic en Lady Comp baby. De functies verschillen per variant.

Bij alle varianten is het de bedoeling dat je elke ochtend je temperatuur meet. Je kunt er een wekker op instellen, maar dat hoeft niet per se. Je kunt invoeren wanneer je ongesteld bent en op een gegeven moment gaat het computertje dan patronen in je cyclus herkennen.

Zo kan het apparaat aangeven wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet, door middel van kleuren:

 • Als je vruchtbaar bent, krijg je een rood bolletje (oppassen als je seks hebt dus)
 • Op het moment dat je niet vruchtbaar bent, krijg je een groen bolletje te zien
 • Mocht de Lady Comp twijfelen, dan geeft hij voor de zekerheid een geel bolletje

Lady Comp betrouwbaar

Hoe betrouwbaar is dit hormoonvrije alternatief?

Er is veel discussie over deze ‘hormoonvrije anticonceptiemethode’ en dat wil ik in deze Lady Comp review wel even noemen. Zo verscheen er een uitgebreid artikel op NOS en op Vrouw. Ik kijk er niet van op, want iets ‘anders’ dan ‘normaal’ krijgt altijd ophef.

Als je de Lady Comp niet goed gebruikt (bv. onregelmatig meten of vaak alcohol drinken), zou hij niet betrouwbaar zijn. Maar dat geldt ook voor de pil als je overgeeft, want dan heb je ook een probleem.

In de Lady-Comp zijn 1.2 miljoen cycli opgeslagen om je cyclus te analyseren en voorspellen. Deze methode heeft dan ook een betrouwbaarheid van 99,3% (met een Pearl Index van 0,7).

Ik ben geen expert dus maak de beslissing altijd voor jezelf, maar ik zorg dat ik de Lady Comp goed gebruik (net zoals dat ik serieus omging met het gebruik van de pil) en ik vertrouw op deze methode, met indien nodig een condoom (wat ik ook deed toen ik aan de pil was).

Natuurlijke anticonceptie Lady Comp

Hormoonvrije anticonceptie cycluscomputer: mijn ervaring

Ik gebruik de Lady-Comp sinds 26 maart 2017, dus ik kan een uitgebreide Lady Comp review geven. Mijn eerste bevinding was dat ik de wekker van de Lady Comp basic heel irritant vind. Gelukkig kun je bij andere varianten zoals de Lady Comp baby het wekgeluid en volume zelf instellen.

Door mijn onregelmatige cyclus dacht ik dat het lang zou duren voordat de Lady-Comp mijn lichaam zou begrijpen. Gelukkig heb ik maar weinig gele bolletjes (een twijfel geval) gehad. Zelfs ondanks de onregelmatigheid geeft de Lady-Comp aan wanneer mijn eisprong en menstruatie zijn.

Dat gebeurt vrij nauwkeurig, maar soms komt het voor dat het een paar dagen eerder of later is dan voorspeld. Ik kan dat wel begrijpen gezien mijn onregelmatige cyclus en volgens mij is het daardoor niet minder betrouwbaar, want ik heb altijd een rood bolletje gedurende die dagen. Als ik seks zou hebben, zou het dan sowieso veilig moeten.

Door mijn onregelmatige cyclus heb ik wel op véél dagen een rood bolletje, want de Lady Comp neemt natuurlijk het zekere voor het onzekere. Zoveel rode dagen is balen als ik een vriend zou hebben, maar dat kan ik de computer niet kwalijk nemen.

Ik werk momenteel zelf aan een regelmatige cyclus met voeding en lifestyle.

Je lichaam leren kennen, seks zonder condoom & zwanger?

Ik vind het erg leuk om het op deze manier bij te houden, want ik heb veel geleerd over mijn lichaam en dat vind ik heel belangrijk. Als je de pil slikt, denk je eigenlijk nergens over na. Mocht ik in de toekomst kindjes willen, dan weet ik hoe mijn lichaam werkt en kan ik het meteen gaan ‘proberen’.

Omdat ik geen vaste partner heb, zou ik nooit seks hebben zonder condoom. Als ik wél een vaste partner zou hebben, zou ik het op de dagen met een groen bolletje onbeschermd kunnen doen. Over het algemeen zijn vrouwen maar 6 dagen per cyclus vruchtbaar, dus dat valt reuze mee.

Natuurlijk is het niet altijd handig dat ik mijn menstruatie niet kan plannen zoals met de pil, maar deze natuurlijke en hormoonvrije methode past bij mij. En doordat ik een Lady Cup gebruik en heel gezond eet, heb ik eigenlijk nog maar nauwelijks last van mijn menstruatie.

Korte conclusie van deze Lady Comp review: ik gebruik de Lady Comp (en indien nodig condooms) al jaren bewust en ben nog steeds niet zwanger!

Hormoonvrije anticonceptie

Lady Comp review: prijs, vergoeding & waar kopen?

Wat ik persoonlijk een nadeel vind aan deze methode, is de prijs. Er zijn in totaal 5 Lady Comp varianten verkrijgbaar, de goedkoopste vanaf €290. De basic variant die ik heb kost €415. En je krijgt er helaas geen vergoeding voor via je zorgverzekering…

Maar voor mij vormt dit geen drempel, want ik vind het het waard. Het belangrijkste voor mij is dat deze methode dierproefvrij, hormoonvrij en vegan is en dat ik heel veel over mijn cyclus heb geleerd!

Benieuwd geworden? Check dan de website van Lady Comp. Voor meer informatie over de cycluscomputer zou je ook deze video kunnen bekijken. En ik ontdekte laatst ook het boek ‘Anticonceptie zonder hormonen‘, wellicht heb je daar ook wat aan :)

Kende jij het al en durf jij het aan?

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Ik heb dit product met korting mogen kopen ter review.

Volg:

12 Reacties

 1. 15 juni 2017 / 06:57

  Goed artikel en zeer interessant.

 2. 15 juni 2017 / 10:41

  Interessant dingetje, maar inderdaad wel behoorlijk duur!

 3. 16 juni 2017 / 10:50

  Haha ja dat zeker, maar ik vind het hem nu al waard!

 4. 16 juni 2017 / 10:50

  Dankjewel :)

 5. 16 juni 2017 / 14:11

  Ik ben hier ook zo nieuwsgierig naar! Lijkt me echt heel fijn! Zeker nu ik ook gestopt ben!

 6. 16 juni 2017 / 21:29

  Ik zou het toch wel heel erg spannend vinden om het op deze manier te doen. Voor mij toch echt met condooms, ook al is de kans laag, zoals mijn app waarmee ik mijn cyclus bijhoudt dat noemt. Dit apparaatje zal het dan wel accuraat weten, wanneer dat echt zo is, maar denk dat er dan nog steeds een (kleine) kans is eigenlijk…

 7. 18 juni 2017 / 14:46

  Als hij rood geeft, moet dat inderdaad ook! Maar in een vaste relatie en met een groen bolletje, kun je er net zo op vertrouwen als wanneer je de pil gebruikt!

 8. 18 juni 2017 / 14:51

  Leuk om te horen :)

 9. 1 juli 2017 / 20:24

  Interessant! Maar ik schrok wel heel erg van de prijs.

 10. 2 juli 2017 / 11:32

  Kan ik me voorstellen! Helaas wordt het ook niet vergoed door verzekeraars, maar het is een investering waar je lang mee kunt doen!

 11. 21 januari 2019 / 20:01

  Ik heb me hier onlangs ook in verdiept ja, maar hoor toch ook wisselende verhalen over de betrouwbaarheid wat mij nog een beetje terughoudt. Mijn huisarts raadde het helaas ook af, maar ik heb ook weer gehoord/gelezen dat huisartsen vaak heel lang tegen nieuwe methodes zijn..
  Ik heb namelijk wel een vriend en we willen nu (nog) geen kindje. Ik heb onlangs mijn spiraaltje laten verwijderen ivm stemmingswisselingen/weinig zin in sex/veel last en pijn zowel tijdens als buiten mijn menstruatie en gebruik nu dus een maand of 3 niks. Momenteel dus altijd veilig met condoom, en het zou me ideaal lijken om met de Lady Comp een groot aantal dagen daarvan “beschermd” zonder condoom seks te kunnen hebben.
  Hmm.. ik ga me er toch nog eens verder in verdiepen.

 12. Mariëlle
  Auteur
  22 januari 2019 / 19:44

  Wat vervelend van je klachten :( Ik kan met dit artikel geen medisch advies geven, want ik ben geen arts :) Maar ik denk dat je wel gelijk hebt qua wat je schrijft over de dokter. Nog een voorbeeld dat ik vaak noem: als je acne hebt dan krijg je de pil voorgeschreven of een medicijn van het lijstje dat wordt afgegaan. Naar de oorzaak (bijvoorbeeld een lactose intolerantie, stress etc.) wordt dan niet eens gekeken… Daarom deel ik bewust dit artikel en mijn ervaring, zodat je je er inderdaad in kunt verdiepen! Mocht je privé vragen hebben, stuur dan gerust een mail :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

15   128
38   174
14   145
19   161
24   258

Follow on Instagram