Lady Comp ervaring: van anticonceptie naar cyclus computer

Na het stoppen met de anticonceptiepil wilde ik overgaan op hormoonvrije anticonceptie. Zowel een ring als een spiraal bevatten minder hormonen, de koperspiraal helemaal niet. Maar zeker een spiraal trekt mij totaal niet. Om inzicht te krijgen in mijn cyclus, besloot ik de Lady Comp te kopen. Een cycluscomputer verandert natuurlijk niks aan je cyclus en juist dat idee van niet je cyclus onderdrukken, maar er inzicht in krijgen (wanneer je vruchtbare en onvruchtbare dagen zijn) stond me wel aan. Op veler verzoek deel ik in deze Lady Comp review mijn ervaring!

Lady Comp review

Lady Comp review: wat is dit voor cycluscomputer?

De Lady Comp is een cycluscomputer met thermometer die d.m.v. je temperatuur en een algoritme je cyclus in kaart brengt.

Deze temperatuurmethode is al eeuwenoud en de moderne cycluscomputers bestaan – gelukkig – al meer dan 30 jaar.

Het wordt ook in Nederland steeds populairder en ik ben daar blij mee, dus ik deel maar al te graag mijn ervaring.

In de eerste plaats is het wel goed om duidelijk te maken dat de Lady Comp niet letterlijk werkt als anticonceptie.

Het mag daarom officieel geen natuurlijk alternatief van anticonceptie zonder hormonen genoemd worden.

Wat is het wel? Een technisch hulpmiddel dat met een nauwkeurigheid van ruim 99% aangeeft wanneer je vruchtbaar bent.

Zo kun je zien wanneer je (on)beschermde seks kunt hebben (zonder zwanger te raken, het beschermt uiteraard niet tegen soa’s).

De sensor is geïntegreerd waardoor de Lady Comp inzicht krijgt in je cyclus, en zo je eisprong en menstruatie kan voorspellen.

Rekenfouten zijn uitgesloten, het apparaat kent tevens miljoenen cycli. Uiteraard is jouw eigen oplettendheid daarbij van belang.

Lady Comp gebruiksaanwijzing, hoe werkt het?

Er waren eerst twee varianten van de cycluscomputer verkrijgbaar: Lady Comp (basic) & Lady Comp Baby.

Nu is het enkel nog één Lady Comp. Daarnaast is een welbekende de Daysy en dan heb je ook nog de Pearly.

De functies verschillen per merk en variant. Maar in de basis komt de gebruiksaanwijzing van zo’n computer neer op:

Elke ochtend je temperatuur meten, invoeren wanneer je ongesteld bent en de computer gaat patronen in je cyclus herkennen.

Zo kan het apparaat aangeven wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet, door middel van kleuren:

  • Als je vruchtbaar bent, krijg je een rood bolletje (rood knipperend rond eisprong)
  • Op het moment dat je niet vruchtbaar bent, krijg je een groen bolletje te zien
  • Mocht de Lady Comp twijfelen, dan geeft hij voor de zekerheid een geel bolletje
  • Wanneer je zwanger bent, wordt dit weergegeven met alle 3 de bolletjes verlicht

Lady Comp ervaring

Hoe betrouwbaar is de Lady Comp cycluscomputer?

Er zijn vele discussies over ‘hormoonvrije anticonceptiemethode’ en zo ook over de Lady Comp cycluscomputer.

Als je de Lady Comp niet goed gebruikt (bv. teveel metingen vergeten of veel alcohol drinken), kan ie niet goed schatten.

Artsen noemen een cycluscomputer dan niet betrouwbaar. Die cijfers zijn echter van temperaturen zonder cycluscomputer.

In de Lady Comp zijn 1.2 miljoen cycli opgeslagen. Dit helpt om je cyclus te analyseren en voorspellen.

Als je de pil niet goed gebruikt, heb je net zo goed een probleem. En er is altijd kritiek uit de farmacie die verdient aan de pil…

Uiteraard: doe goed je research en maak de keuze voor jezelf. Ik gebruik de Lady Comp met net zoveel oplettendheid als de pil.

Ik vertrouw er op met daarnaast ook de fertility awareness methode (in bewust contact met je lichaam).

Van hormoonvrije anticonceptie naar computer: mijn ervaring

Ik gebruik mijn cycluscomputer sinds maart 2017, dus ik kan een uitgebreide Lady Comp review geven.

Ondanks mijn onregelmatige cyclus heb ik in de beginfase gelukkig maar weinig gele bolletjes (twijfel) gehad.

Zelfs met deze onregelmatigheid geeft de Lady Comp aan wanneer mijn eisprong en menstruatie ongeveer zijn.

Het klopt – ik vermoed door mijn onregelmatige cyclus – niet altijd tot op de dag, ik word meestal pas later ongesteld.

Maar dat maakt deze methode niet minder betrouwbaar, want hij geeft geen groen bolletje als dat niet veilig is.

Door mijn onregelmatige cyclus heb ik zelfs op wat meer dagen een rood bolletje: het zekere voor het onzekere.

Hoe meer ik mijn hormonale disbalans heb hersteld, hoe accurater de cycluscomputer ook kan zijn.

Lady Comp gebruik

Je lichaam leren kennen, seks zonder condoom & zwanger?

Ik vind het erg fijn om op deze manier mijn cyclus bij te houden, want ik heb veel geleerd over mijn lichaam.

Als je de pil slikt, denk je namelijk veel minder na. Dit maakt je oplettender en kritischer, ook over je bedpartners.

Mocht ik in de toekomst kindjes willen, dan weet ik al hoe mijn lichaam werkt en kan ik het direct gaan ‘proberen’.

Omdat de Lady Comp nu laat zien wanneer ik op moet letten, kan ik dan een gezond condoom gebruiken.

Natuurlijk kun je zonder hormonen niet je cyclus gaan uitstellen, zoals sommigen wel de pil doorslikken.

Qua planning is dat handig, maar ik geloof niet dat dat gezond is, dus ik wil dat ook helemaal niet meer.

Ik zorg juist voor een gezonde hormooncyclus en heb daardoor maar weinig last van mijn menstruaties.

Lady Comp natuurlijke anticonceptie

Lady Comp review: prijs, vergoeding & waar kopen?

Ofwel: ik vind het dus een aanrader. Goed research doen is goed en de prijs laat je er ook wel over nadenken.

Een cycluscomputer is een investering. En er is helaas geen vergoeding mogelijk vanuit de zorgverzekering…

Onderzoek vooral zelf welk merk/model je het fijnst vindt en welke prijs dan voor jou het beste uitkomt.

De Daysy is het goedkoopst met €299, dan de Pearly met €345 en dan de Lady Comp met €495.

Toen ik ermee bezig was, was de Lady Comp het meest populair en ontving ik korting als blogger.

Maar er zijn dus ook goedkopere alternatieven en gelukkig kun je jaren doen met de cycluscomputer.

Om jouw eigen research en het eventuele bestellen makkelijker te maken, vindt je hier de modellen op een rij.

Helaas zijn alle drie de merken/producten niet te kopen in een fysieke winkel. Je kunt wel online om advies vragen.

Wellicht vind je de boekenAnticonceptie zonder hormonen‘ en ‘Taking charge of your fertility‘ ook interessant!

Liefs Mariëlle

P.S. lees ook eens mijn artikelen over menstruatieondergoed en de Lady Cup

25 Reacties

  1. 15 juni 2017 / 06:57

    Goed artikel en zeer interessant.

  2. 15 juni 2017 / 10:41

    Interessant dingetje, maar inderdaad wel behoorlijk duur!

  3. 16 juni 2017 / 10:50

    Haha ja dat zeker, maar ik vind het hem nu al waard!

  4. 16 juni 2017 / 10:50

    Dankjewel :)

  5. 16 juni 2017 / 14:11

    Ik ben hier ook zo nieuwsgierig naar! Lijkt me echt heel fijn! Zeker nu ik ook gestopt ben!

  6. 16 juni 2017 / 21:29

    Ik zou het toch wel heel erg spannend vinden om het op deze manier te doen. Voor mij toch echt met condooms, ook al is de kans laag, zoals mijn app waarmee ik mijn cyclus bijhoudt dat noemt. Dit apparaatje zal het dan wel accuraat weten, wanneer dat echt zo is, maar denk dat er dan nog steeds een (kleine) kans is eigenlijk…

  7. 18 juni 2017 / 14:46

    Als hij rood geeft, moet dat inderdaad ook! Maar in een vaste relatie en met een groen bolletje, kun je er net zo op vertrouwen als wanneer je de pil gebruikt!

  8. 18 juni 2017 / 14:51

    Leuk om te horen :)

  9. 1 juli 2017 / 20:24

    Interessant! Maar ik schrok wel heel erg van de prijs.

  10. 2 juli 2017 / 11:32

    Kan ik me voorstellen! Helaas wordt het ook niet vergoed door verzekeraars, maar het is een investering waar je lang mee kunt doen!

  11. 21 januari 2019 / 20:01

    Ik heb me hier onlangs ook in verdiept ja, maar hoor toch ook wisselende verhalen over de betrouwbaarheid wat mij nog een beetje terughoudt. Mijn huisarts raadde het helaas ook af, maar ik heb ook weer gehoord/gelezen dat huisartsen vaak heel lang tegen nieuwe methodes zijn..
    Ik heb namelijk wel een vriend en we willen nu (nog) geen kindje. Ik heb onlangs mijn spiraaltje laten verwijderen ivm stemmingswisselingen/weinig zin in sex/veel last en pijn zowel tijdens als buiten mijn menstruatie en gebruik nu dus een maand of 3 niks. Momenteel dus altijd veilig met condoom, en het zou me ideaal lijken om met de Lady Comp een groot aantal dagen daarvan “beschermd” zonder condoom seks te kunnen hebben.
    Hmm.. ik ga me er toch nog eens verder in verdiepen.

  12. Mariëlle
    Auteur
    22 januari 2019 / 19:44

    Wat vervelend van je klachten :( Ik kan met dit artikel geen medisch advies geven, want ik ben geen arts :) Maar ik denk dat je wel gelijk hebt qua wat je schrijft over de dokter. Nog een voorbeeld dat ik vaak noem: als je acne hebt dan krijg je de pil voorgeschreven of een medicijn van het lijstje dat wordt afgegaan. Naar de oorzaak (bijvoorbeeld een lactose intolerantie, stress etc.) wordt dan niet eens gekeken… Daarom deel ik bewust dit artikel en mijn ervaring, zodat je je er inderdaad in kunt verdiepen! Mocht je privé vragen hebben, stuur dan gerust een mail :)

  13. Kathy
    22 juli 2019 / 11:53

    Een tijdje geleden ook aangeschaft! Maar wat ik me afvroeg, ik ben nu zo’n tien dagen aan het meten, maar krijg elke dag een rood bolletje, is dat normaal?

  14. Mariëlle
    Auteur
    22 juli 2019 / 18:47

    Hi Kathy, wat leuk dat je reageert! Ik ben geen gebruiker van Lady Comp, maar geen expert, dus ik denk dat je je vraag het beste bij het merk zelf neer kunt leggen :) Maar van wat ik volgens mij toen in de gebruiksaanwijzing heb gelezen (en zelf volgens mij ook heb ervaren), is dat niet gek. De Lady Comp kent je cyclus namelijk nog niet en het kan dus zijn dat ie dat even moet ‘leren’ :)

  15. Linda
    9 september 2019 / 10:35

    Ik gebruik de lady comp sinds 2010 maar volle tevredenheid. Wel moet je je strikt aan de regels houden maar dat Is het helemaal waard. Wel hem ik elke maand 12 dagen rood.

  16. Mariëlle
    Auteur
    9 september 2019 / 18:08

    Wow wat een tijd! Leuk dat je reageert :) Met de pil moet je je natuurlijk ook aan de regels houden haha. Ik heb ook nog redelijk veel rode dagen, maar ik vermoed dat dit nog wat beter wordt als mijn cyclus in balans is!

  17. Sofia
    10 september 2019 / 12:15

    Leuk artikel!
    Ik gebruik de ladycomp nu 8 maanden. Elke maand is mijn cyclus weer ietsje meer in balans. Erg mooi om mijn eigen lichaam zo te leren kennen zonder hormonen. Ik zou willen dat ik het 10 jaar eerder had geweten!

  18. Mariëlle
    Auteur
    10 september 2019 / 18:34

    Wat leuk dat je reageert :D En zó fijn om te zien dat je cyclus weer in balans komt! Ik had dit ook graag eerder willen weten haha…

  19. Mariëlle
    Auteur
    10 september 2019 / 18:35

    Wat leuk dat je reageert :) Fijn om te horen dat je cyclus steeds meer in balans komt! Ik had dit ook allemaal graag eerder willen weten haha…

  20. Sofie
    25 oktober 2019 / 16:18

    Ik gebruik de ladycomp al 5 jaar en zwanger geworden zonder dat ik dat had gepland. Maar ik moet er direct bij zeggen dat ik 1 keer in het heetst van de strijd het rode lampje had genegeerd. Ik dacht dat m’n eisprong nog lang niet kwam, maar die maand was m’n ovulatie even anders. Oepsie. Met als resultaat een schat van een kindje van 1 jaar;)

  21. Mariëlle
    Auteur
    26 oktober 2019 / 11:38

    Goed dat je dat wel eerlijk toegeeft ;) Net als bij de pil is het ook bij de Lady Comp belangrijk om hem goed te gebruiken! Veel geluk met je kindje :)

  22. Lorena
    24 november 2021 / 11:08

    Hey Mariëlle, nog steeds tevreden gebruiker van de lady comb? Is dit vanaf de 1e maand gebruiken al betrouwbaar? Het lijkt mij dat het eerst een maand je temperatuur moet meten om een beeld te krijgen van je cyclus. Ik vraag me ook af hoe kan de computer dit meten/berekenen aangezien je temperatuur pas omhoog gaat na de ovulatie.. en aangezien je cyclus elke maand kan verschillen hoe kan de computer dit dat voorspellen? Is het dan indd niet eerder een voorspelling dan dat het een vaststelling is? Ik houd zelf mn menstruaties bij is het dan niet hetzelfde als ik zelf bereken dat ik tussen 11e en 15e dag na menstruatie dus mn eisprong heb en dan eventueel nog 5 dagen ervoor niet of veilig moet vrijen? Kortom, veel vragen haha (:

  23. Mariëlle
    Auteur
    24 november 2021 / 17:32

    Hi Lorena, ik ben niet de eigenaar van het merk dus voor de praktische product vragen kun je beter bij Lady Comp zelf terecht, zij kunnen dat tot in detail uitleggen :) Ik gebruik hem nog steeds, je moet hem inderdaad even gebruiken zodat ie kan tracken. Het is niet geheel hetzelfde als je menstruatie bijhouden en die dagen tellen, je temperatuur erbij pakken is een extra manier om te checken of je vruchtbaar bent per dag. Maar er zijn ook zeker vrouwen die dat wel zo doen zonder Lady Comp.

  24. Marina
    6 juli 2022 / 09:20

    Hoi Hoi,

    Ik twijfel tussen de Lady Comp en de Daysy.
    Wat was voor jou de overweging waarom je Lady Comp hebt gekozen?

    Alvast bedankt voor je reactie.

    Lieve groetjes

  25. Mariëlle
    Auteur
    6 juli 2022 / 11:16

    Hi Marina, dat weet ik eerlijk gezegd niet precies meer haha, ik heb hem al jaren. Denk dat de Lady Comp net wat uitgebreider is, maar weet niet hoe de Daysy inmiddels ontwikkeld is. Volg vooral je eigen overweging ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.