Waarom ik geen alcohol meer drink en hoe ik dat aanpak

De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel dingen veranderd aan mijn manier van leven. Zeker toen ik uit huis ging, zijn er veel dingen veranderd. Zo ben ik bijvoorbeeld veganist geworden en dat is op mijn blog ook duidelijk te zien. En dat ik graag gezond eet, is de meeste mensen ook wel bekend. Maar in dit artikel wil ik het graag in detail hebben over waarom ik geen alcohol meer drink en hoe ik dat doe.

Waarom ik geen alcohol meer drink

Waarom ik geen alcohol meer drink

Als 23-jarige heb ik best wat glazen alcohol op. Van rode wodka met redbull tot flügel en zoete witte wijn tot licor 43 met cola.

Vooral dat laatste heb ik tot begin dit jaar nog gedronken, omdat ik dat dan nog het lekkerste vind. Bier heb ik al nooit gedronken, want daar krijg ik geen slok van weg.

Ondanks dat ik soms best veel heb gedronken, kende ik altijd wel mijn grens. Ik heb er nooit door hoeven overgeven (sorry voor de informatie) en ik wist eigenlijk altijd nog wat ik deed.

Ik ben namelijk ‘too much of a control freak’ om de controle helemaal uit handen te geven. (No drugs for me as well) Maar op een gegeven moment veranderde mijn kijk op alcohol.

Ik besloot te minderen en bijvoorbeeld nog maar eens per 2 weken alcohol te drinken. Uiteindelijk werd dit eens per maand en dat voelde eigenlijk wel goed.

Begin 2018 heb ik dan ook de keuze gemaakt om geen alcohol meer te drinken. Hieronder leg ik je graag uit waarom ik geen alcohol meer drink. Ik heb maar liefst 6 redenen:

1. Alcohol is niet altijd vegan friendly

Hoewel de meeste (Nederlandse) bieren gewoon vegan zijn en je ook echt wel vegan wijnen hebt, is het niet altijd vegan friendly. Dit heeft te maken met het klaringsproces.

Er zit dus niet letterlijk iets dierlijks in. Als je wilt weten of jouw favo drankje vegan is, dan kun je dit checken op Barnivore.

2. Ik vind veel dranken niet lekker

Maar er is zoveel keus aan vegan dranken, dat dat geen reden hoeft te zijn. Wél een reden voor mij is dat ik het vaak gewoon niet lekker vind.

Mij maak je niet blij met bier, wijn of een gin tonic. Zoete witte wijn dronk ik vroeger alleen omdat het makkelijk en goedkoop was en omdat iedereen dat dronk.

3. Alcohol & je gezondheid

Hoewel er héél veel onderzoeken zijn en ze allemaal iets anders beweren, weten we eigenlijk allemaal wel dat het niet gezond is om (veel) alcohol te drinken.

En ik ben nu ZO goed bezig met gezond eten en genoeg bewegen, dat ik het zonde vind om dat allemaal te verpesten met drank.

Keer op keer merkte ik dat als ik vaak uitging en veel alcohol dronk, mijn weerstand helemaal weg was.

En ik weet dat als dat bij mij het geval is, ik gegarandeerd verkouden word. Als je dan weer carnaval hebt, dan weer een kermis en dan weer een vakantie, dan gebeurt dat te vaak.

Ook speelt alcohol een grote rol in je hormoonbalans en dat was nu net waar ik werk te doen had.

4. Acne & alcohol drinken

En dat was ik beu! Maar ik drink ook geen alcohol meer omwille van mijn huid. Zoals je misschien weet, baalde ik jarenlang van mijn onzuivere huid.

Gek genoeg verdwijnen puistjes bij mij als ik dagen achter elkaar alcohol drink, maar ze komen daarna natuurlijk twee keer net zo hard terug

5. Ik haal graag het maximale uit mijn dag

Het gevoel dat je de dag na een stapavond hebt, vond ik net als iedereen alles behalve chill.

Nu zijn mijn katers nooit heel erg geweest, maar energie en productiviteit zijn dan ver te zoeken.

Laat ik daar nét van houden: ik haal graag alles uit mijn dag. Nog een reden om niet te drinken!

6. Ook zonder alcohol wil ik mezelf kunnen zijn

Tot slot: ik wil ook gewoon mezelf kunnen zijn zonder alcohol op. Je kunt prima een leuke avond hebben, lekker dansen en kletsen met nieuwe mensen zonder alcohol te drinken.

En dat heb ik de laatste tijd ontdekt door het gewoon te doen. Het is even wennen, maar je wordt er wel zelfverzekerder van!

Stoppen met alcohol

Waarom ik geen alcohol meer drink: hoe ik dat aanpak

Ik heb er totaal geen moeite mee om alcohol te laten staan, omdat ik het vaak al niet lekker vond. Mijn moeder geeft hierin wat dat betreft ook het goede voorbeeld.

Maar wél lastig is het constant uitleggen aan anderen. Niks moet natuurlijk, maar als je nee zegt tegen alcohol, krijg je meteen vragen.

Wat ik heb gemerkt, is dat je het beter goed uit kunt leggen en je er dan ook aan houden.

Als je namelijk nee zegt, maar vervolgens een drankje pakt omdat je je ‘saai’ voelt, dan gaat het nooit lukken.

Iedereen om mij heen weet inmiddels dat nee bij mij nee is en dat scheelt veel!

Bereid je ook vast voor op opmerkingen als: maar één glas kan toch geen kwaad of jezus, wat ben jij saai.

Het is ongelofelijk hoeveel mensen direct ‘in de verdediging‘ schieten en je zelfs saai vinden.

Het drinken van (veel) alcohol wordt gezien als normaal… Maar ik ga ook los zonder alcohol, PUNT.

Weet waar je het voor doet, zet even door en dan wordt het alleen maar makkelijker.

Echte vrienden zullen het accepteren en er zijn genoeg alcoholvrije cocktails verkrijgbaar als je fancy wilt doen!

Ik krijg ook weleens groene ijsthee in een wijnglas, heeft ook wel wat haha.

Ohja en hoewel het voor mij geen reden was, scheelt het natuurlijk ook in je portemonnee

Zo, dat waren ruim 900 woorden over waarom ik geen alcohol meer drink. Hoe sta jij hierin?

Liefs Mariëlle

P.S. lees ook dit artikel met maar liefst 80 dagelijkse gezonde gewoontes!

8 Reacties

 1. 16 mei 2018 / 07:44

  Wat goed dat je helemaal bent gestopt met alcohol drinken! Ik heb zelf eigenlijk nooit alcohol gedronken om meerdere redenen, onder andere omdat ik liever de controle houd en niet weet wat alcohol met me zou doen. Ik heb er wel heel vaak vragende opmerkingen over gekregen en dat is soms best vervelend. Gelukkig laat ik me ook niet overhalen om toch een slokje te nemen en soms gooi ik het er gewoon op dat ik de BOB ben ;) Ik sluit niet uit dat ik ooit toch nog eens alcohol wil proberen, maar in dat geval zou ik het wel bij max 1-2 glaasjes houden. Ik hoef niet per se te ervaren wat er gebeurt als ik iets te diep in het glaasje kijk en ben die stap liever voor door niet te veel te drinken. Of dat nu saai klinkt of niet :P

 2. Mariëlle
  Auteur
  16 mei 2018 / 08:24

  Haha ik heb het zeker wel geprobeerd (ben ook héél vaak op stap geweest / naar festivals / op stapvakanties) en dat vind ik wel een ‘fijn’ idee. Ik weet hoe het is, maar kies nu bewust anders!

 3. 16 mei 2018 / 09:19

  Goed bezig! Ik drink niet vaak en niet veel. Alleen als ik er zin in heb. Ik heb wel collega’s die het cool vinden om keihard te tanken en die kijken dan moeilijk als je na een paar drankjes afhaakt. Dat vind ik soms lastig, maar als ik dan denk aan de kater die ik oversla dan heb ik daar schijt aan :P

 4. Mariëlle
  Auteur
  16 mei 2018 / 09:28

  Haha ja ik ben ook altijd achteraf extra blij :D

 5. 16 mei 2018 / 12:27

  Ik zou hier nog best wel graag aan willen werken voor mezelf. Alcohol drinken was op een bepaald moment bijna automatisme geworden, en sta er nu al veel bewuster in. Zou nog graag helemaal willen stoppen maar ik ben ook niet goed in het extreem doorvoeren van regels, dus het is zoeken naar een goede tussenvorm :)

 6. Mariëlle
  Auteur
  16 mei 2018 / 12:58

  Als je het niet per se wilt, hoef je er natuurlijk ook niet volledig mee te stoppen. Je kunt het ook minderen :) En wellicht dat je dan op een gegeven moment ook amper nog behoefte hebt!

 7. 16 mei 2018 / 15:07

  Goed bezig! Ik drink echt nagenoeg nooit, héél af en toe een paar glaasjes champagne, al is dat ook niet noemenswaardig. Twee flessen op jaarbasis misschien.

 8. Mariëlle
  Auteur
  16 mei 2018 / 15:41

  Hihi nou netjes toch :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.