Lady Cup review: mijn grootste life saver qua menstruatie

Je ziet hem steeds vaker voorbij komen: de menstruatiecup. Ik gebruik dit sinds ik gestopt ben met de pil en begon met de Lady Comp, omdat ik daardoor natuurlijk weer elke maand ongesteld word. Het is een simpel, duurzaam, gezond en goedkoop alternatief voor maandverband en tampons. In deze Lady Cup review deel graag mijn ervaringen met betrekking tot de maten, het inbrengen en meer!

Lady Cup review

Lady Cup review: aller eerst, wat is een menstruatiecup?

Ik was stomverbaasd toen ik het voor het eerst zag, maar toen ik meerdere ervaringen las, werd ik nieuwsgierig. Je gebruikt een menstruatiecup in plaats van maandverband of tampons.

Deze ‘reguliere’ middelen worden volgestopt met ingrediënten die je niet in je lijf wilt. Ik schreef niet voor niets al over natuurlijke alternatieven qua maandverband en tampons, van Sanature en Yoni.

Toch gaat mijn voorkeur nóg meer uit naar menstruatiecups, in dit artikel lees je waarom. Je moet er wel voor openstaan om het te proberen en bereid zijn om te oefenen. Maar ik wil niet anders meer!

Er bestaan inmiddels verschillende merken die een menstruatiecup bieden, maar in deze Lady Cup review vind je dus mijn review van het merk ‘Lady Cup‘.

Lady Cup inbrengen

Waarom een menstruatie cup?

Op de verpakking van de Lady Cup vind je al enkele voordelen. Ik som ze graag nog even voor je op:

 • Duurzaam, want: hergebruiken (reken maar uit hoeveel tampons/maandverband je weggooit)
 • Goedkoop, want: investering waar je jaren mee kunt doen (maandverband/tampons zijn duur)
 • Gemak, want: tot 12 uur in houden, wat betekent dat je er maar 2x per dag aan hoeft te denken
 • Gezond, want: gemaakt van hypoallergene biologisch siliconen, zonder irriterende ingrediënten

De cup is fijn voor tijdens het relaxen, zwemmen, werken of zelfs sporten. Maar: je kunt géén seks (als in penetratie) hebben met de menstruatiecup en het beschermt ook niet tegen zwangerschap of SOA’s.

Vliegen heb ik er nog niet meer geprobeerd, omdat ik dat een gek idee vind. Toch zeggen ze dat het ideaal is voor tijdens het reizen. Mocht jij daar ervaring mee hebben, laat het me dan even weten!

P.S. lees ook mijn artikelen over leven naar je cyclus en mijn menstruatie ritueel

Lady Cup instructies

Lady Cup maten, welke is geschikt? (maat S & maat L)

Voor je een menstruatiecup aanschaft, is het goed om research te doen. Zo zijn er van de Lady Cup 2 maten verkrijgbaar (S & L). Je kunt eenvoudig een maattabel opzoeken, maar ik leg het altijd zo uit:

 • Maat S is voor dames onder de 25 jaar, die nog geen kind hebben gekregen of die licht bloeden
 • Maat L is voor dames boven de 25 jaar, die al een kind hebben gekregen of die heftig bloeden

Ik zal mezelf even als voorbeeld nemen: ik ben nog geen 25 jaar oud en heb nog geen kindje gekregen. Toch gebruik ik tijdens de eerste dagen van mijn menstruatie maat L, omdat ik heftig menstrueerde.

Verder in mijn menstruatie schakel ik over op maat S, omdat ik dan niet meer zoveel bloed verlies.

Lady Cup bestellen

Een menstruatie cup gebruiken doe je zo

Menstruatiecups zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, je kunt het zo gek niet bedenken! Ik koos voor de rode variant, want ja eh, bloed heeft ook die kleur haha…

Je brengt de cup vrij laag in, dus je kunt hem gemakkelijk aan. Maak je geen zorgen, de cup kan niet kwijtraken, want hij kan nergens heen. Om hem in te brengen en te verwijderen moet je wel met je vingers een klein beetje in je vagina, maar dat moet je bij een tampon ook.

Het staafje dat je op de foto’s ziet, kun je gebruiken om de cup te verwijderen. Vaak is dat staafje te lang en steekt het de eerste keer uit je vagina. Aangeraden wordt overigens om de cup eerst eens te proberen als je nog niet ongesteld bent, dan kun je even wennen!

Je kunt het staafje afknippen tot het het comfortabel voelt. In principe steekt het er dan niet meer uit en heb je er ook geen last van. Maar knip het alsjeblieft niet af als je de cup nog in hebt ;)

De gaatjes die je op de foto’s ziet zijn bedoeld voor het vacuüm zuigen van de cup als hij is ingebracht. En dat klinkt heel eng, maar het is eerder een grappig dan een vervelend gevoel.

Als ie eenmaal zit voel je er niks van en heb je ook geen kans op doorlekken, omdat ie dus vacuüm zuigt.

Review Lady Cup menstruatiecup

Lady Cup inbrengen (vouwen), verwijderen & reinigen

Je wast je handen en steriliseert de cup voor het eerste gebruik. Er zijn verschillende manieren om de cup te vouwen, zoals de C vouw en de 7 vouw. Ik krijg hem alleen ingebracht door één zijde naar binnen te vouwen en hem dan dicht te drukken, dit noemen ze de push-vouw.

Als ie goed is ingebracht, klapt de cup vanzelf uit en zuigt hij vacuüm. Eventueel kun je glijmiddel gebruiken als je moeite hebt om hem in te brengen.

Hoe snel je de cup even moet ‘legen’ ligt aan hoe heftig je bloedt. Ik bloed heftig, maar heb gekozen voor maat L en doe dit daarom maar 2x per dag.

Menstruatiecup verwijderen

Ook voor het verwijderen was je eerst je handen. Ik ga met mijn vingers naar binnen en duw onderaan in de cup, zodat het vacuüm verbroken wordt.

Dan kan ik hem probleemloos verwijderen. Je zou ook aan het staafje kunnen trekken, maar bij mij werkt dat niet (dat doet wél pijn).

Je leegt de cup in het toilet, wast hem goed uit en brengt hem weer opnieuw in. Voor ik mijn cup leeg, leg ik altijd een velletje wc papier in de pot, omdat er anders nog weleens een rode vlek achter wil blijven.

Sorry voor deze informatie, maar ik wil het artikel zo informatief mogelijk maken ;)

Menstruatiecup reinigen (uitkoken)

Aan het einde van elke menstruatieperiode kook je de cup 5 minuten, om hem schoon op te kunnen bergen. Er bestaan ook speciale schoonmaakmiddeltjes, maar ik vind koken persoonlijk prima werken.

Heel soms gebruik ik een natuurlijke zeep zonder parfum voor ik de cup ga uitkoken.

Tip: doordat ik de cup in de ochtend en avond leeg, hoef ik er op het werk en dergelijke nooit mee te klungelen. Mocht je echt op reis zijn of iets, zorg dan dat je een flesje water bij je hebt. Dan hoef je het wc hokje niet uit om hem af te spoelen.

Lady Cup maat uitkoken

Lady Cup review: mijn ervaringen tot nu toe

Ik gebruik de cup nu al jaren en ik wil écht niet anders meer! Het maakt mijn menstruaties zoveel makkelijker, omdat ik er gedurende de dag maar 2x aan hoef te denken.

Ik hoef ook niet meer bang te zijn dat ik doorlek en ik hoef geen maandverband of tampons mee te zeulen.

Het kan zijn dat er enkele druppeltjes langs de cup lekken. Dan zit de cup of niet goed (door de verkeerde maat) of er is met het verwisselen wat bloed in de vagina ‘gang’ vrij gekomen.

Daarvoor kun je je vagina bijvoorbeeld zoveel mogelijk schoonspoelen onder de douche.

Ik heb hier vrijwel geen last meer van, omdat ik al zo vaak geoefend heb. Dat is sowieso van belang bij deze methode: je moet er voor open staan en je moet even oefenen. Maar daar staat tegenover dat je je lichaam beter leert kennen.

Ik voel me zoveel schoner tijdens mijn menstruaties, doordat ik niets voel lekken. Ook heb ik minder last van buikkrampen sinds ik de Lady Cup gebruik (en gezonder eet).

Het bespaart me niet alleen veel geld, maar het is ook nog eens een stuk duurzamer én gezonder. Ik ben écht zo blij met deze uitvinding. Ik vind het niet eens meer erg om ongesteld te zijn!

Toch wil ik één kleine sidenote meegeven. Houd even in de gaten of je menstruatiepijn niet erger wordt, dit kan bij sommige vrouwen het geval zijn.

Lady Cup kopen? Prijs en verkooppunten

Je vindt de menstruatiecups inmiddels gewoon bij Kruidvat en Ekoplaza. En natuurlijk ook online, o.a. bij Bol.com en Puur Mieke.

De prijzen verschillen enorm per merk. Mijn advies is om niet per se voor de goedkoopste te gaan, maar echt voor een betrouwbaar merk.

Ik hoop dat dit uitgebreide artikel al je vragen heeft beantwoord en mogelijke twijfels heeft weg genomen.

Mocht je nog vragen hebben, dan gerust een reactie achter of stuur me een mailtje!

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram

Dit artikel bevat een affiliate link

26 Reacties

 1. 6 april 2017 / 06:53

  Leuk om te lezen! Ik heb er toevallig laatst ook één besteld en moet hem nog gaan testen. Ben erg benieuwd! Dit klinkt als een zoveel fijner alternatief!

 2. 6 april 2017 / 07:47

  Wat een goed, duidelijk en uitgebreid artikel! Ik zit hier ook over na te denken en zo te lezen zitten er echt veel voordelen aan. Ik ga het ook maar eens goed overwegen :)

 3. 6 april 2017 / 07:56

  Dat vind ik nou super leuk om te horen :) Als je vragen hebt, stuur me gewoon een berichtje!

 4. 6 april 2017 / 07:56

  Aaah leuk, ben benieuwd :)

 5. 6 april 2017 / 09:57

  Wat een duidelijk artikel! Ik zou er zeker voor open staan om dit te proberen!

 6. 6 april 2017 / 10:16

  Duidelijk artikel! Ik zou het wel eens willen proberen, maar blijf twijfelen. ‘Zakt’ hij niet wanneer je naar de wc gaat, zoals tampons dat ook doen? Want dan zou je hem voelen zitten en wel moeten legen op een openbaar toilet. En ik vind het ook een beetje raar dat dat stokje naar buiten steekt. Zelfs als je het kort knipt, lijkt het me pijnlijk.
  Maar goed, ik heb eigenlijk nog niets dan positieve verhalen gehoord en gelezen, dus misschien moet ik het maar gewoon doen!

 7. 6 april 2017 / 10:39

  Ik heb zelf de Mooncup besteld maar ben er eigenlijk niet enhousiast over. Ik wil zeker nog een andere variant bestellen om te vergelijken! Bij jou klinkt het echt geweldig.

 8. carola
  6 april 2017 / 10:55

  wauw dit klinkt geweldig! ik ga hem bestellen, thanks voor je uitgebreide verslag!
  Je kunt er dus ook gewoon mee slapen? dat lijkt me al super :)

 9. 6 april 2017 / 11:56

  Wauw wat een leuke en positieve review! Ik heb veel over de cup gehoord en het klinkt heel fijn! Ik ben momenteel een spons aan het testen maar who knows! Fijne review ook. Je hebt alles heel helder en goed uitgelegd.

 10. 6 april 2017 / 12:00

  Hoor zoveel positieve dingen hierover! Zit ook te twijfelen eentje aan te schaffen! Vond ook zo gek uitzien toen ik paar jaar geleden hier een advertentie voorbij van zag komen op Favebook.

 11. 6 april 2017 / 13:40

  Wat een fijne blog! Leuk juist dat je over dit soort dingen schrijft. Ik heb er zelf ook wel eens over zitten denken maar ik vind het toch nog wel een dingetje hoor….

 12. 6 april 2017 / 14:12

  Hier was hij met een verzakte baardmoeder/blaas helaas niet te gebruiken

 13. 6 april 2017 / 18:57

  Ah wat jammer, maar goed dat je het noemt!

 14. 6 april 2017 / 18:57

  Hihi dankjewel, wie weet komt de overtuiging bij jou nog :)

 15. 6 april 2017 / 18:58

  Ik ken het nog niet zo lang hihi, maar ben benieuwd of je overstag gaat!

 16. 6 april 2017 / 19:00

  Ik zag het ja! Dankjewel <3 ben ook heel benieuwd naar jouw review!

 17. 6 april 2017 / 19:00

  Ja hoor, echt geen probleem :) Leuk om te horen zeg, als je nog vragen hebt: stel ze gerust ;)

 18. 6 april 2017 / 19:00

  Ah wat jammer, wat beviel er niet bij jou?

 19. 6 april 2017 / 19:01

  Als ie buiten je vagina komt, kun je het beter afknippen tot dat ie net in je vagina zit. Anders doet het inderdaad pijn, dus vandaar! En hij zakt zeker niet, want hij zuigt zich dus vacuüm!

 20. 6 april 2017 / 19:02

  Wat leuk om te horen en dankjewel :)

 21. 7 april 2017 / 12:15

  Goed dat je hier zo blij mee bent, ik ben zelf prima tevreden en heb dat probleem zelf gelukkig nooit dat ik doorlek dus voor mij ook zeker geen must

 22. 7 april 2017 / 16:34

  Snap ik! Maar voor je portemonnee en voor het milieu is het dan nog steeds top :)

 23. Kim
  13 april 2017 / 22:56

  Mooie en duidelijke review! Even een vraagje, ik weet niet of je het al eens geprobeerd hebt maar kan je er ook mee zwemmen? Lijkt me erg handig voor op vakantie! X

 24. 14 april 2017 / 12:02

  Ik heb het nog niet geprobeerd, maar het kan zeker :D

 25. Herma
  23 september 2017 / 17:11

  Wauw wat een fijne review! Ik had er wel van gehoord, maar het leek me altijd vies en ik snapte de voordelen niet zo. Tot ik dit las!! Het lijkt me eigenlijk superfijn, vooral dat je niet zo vaak hoeft te verwisselen en ook dat ie ’s nachts in kan! En dan ook nog eens goed voor het milieu. Ben nu zeker van plan om ‘em te gaan proberen!

 26. 23 september 2017 / 19:58

  Wat leuk om te horen Herma!! Ik zou het écht een kans geven :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.