Vegan fashion shoppen | Welke materialen zijn niet veganistisch?

Zoals je misschien weet, houd ik me sinds een tijd bezig met fair fashion. Dit houdt over het algemeen in dat de kleding die ik koop eerlijk & duurzaam moet zijn. En naar mijn idee kan dat alleen zijn als er geen dier voor geleden heeft. Nu is dat helaas bij veel merken nog steeds niet het geval, er zijn allerlei dingen waar je wellicht nog nooit aan hebt gedacht. Dus, hoe kun je vegan fashion shoppen? Ik help je!

Vegan kleding

Vegan fashion shoppen

Zoals ik hierboven schreef, richten fair fashion merken zich vaak op 2 punten: eerlijke productie en duurzame materialen.

Zo heb ik prachtig duurzaam ondergoed dat eerlijk gemaakt is. Er zijn helaas veel merken die dierlijke ingrediënten gebruiken en dat maakt veel kleding en accessoires niet vegan.

En ik vind dat ook niet echt duurzaam. Omdat ik veganist ben, kies ik zelf enkel nog voor kleding en accessoires zonder leer, wol en zijde.

Maar wist je dat er vaak ook lijm met dierlijke ingrediënten wordt gebruikt voor bijvoorbeeld schoenen? Denk je goed te zitten met nepleer…

Vegan schoenen & tassen

Je kunt ‘vegan fashion’ natuurlijk op twee manieren oppakken: kleding die gemaakt is zonder dierlijke ingrediënten en kleding met een vegan print.

Als je besluit om vegan te worden, heb je wellicht nog een een riem van leer of suède schoenen liggen.

Ook ik heb nog een paar Adidas van leer. Maar weggooien is zonde, dus ik draag deze af. Maar, als ik iets nieuws koop, dan kies ik uiteraard niet meer voor een leren tas of schoenen van suède.

Ik kocht in 2017 vegan schoenen en laatst ook mijn eerste vegan tas! Er zijn tegenwoordig zoveel mooie materialen, dat je écht geen leer meer nodig hebt voor fashion items.

Vegan kledingmerken

Vegan kleding kopen

Goed, schoenen van leer, dat snapte ik meteen. De lijm van dierlijke ingrediënten vond ik wel een stuk meer shocking.

Maar oké, ik ken inmiddels wat schoenen en tassen merken die vegan lijm gebruiken. Maar hoe zit dat met kleding? Het is logisch dat een wollen trui niet vegan is, hoe duurzaam de wol ook verkregen is.

En wist je dat zijde afkomstig is van een rups en het daarmee ook niet vegan is? Aan een spijkerbroek zit vaak een label en die zijn helaas vaak gemaakt van leer.

Dit soort dingen kwam ik als veganist snel te weten. Maar ik wist niet dat er bij het drukproces van kleding vaak gelatine gebruikt wordt…

Doe je zo je best om vegan kleding te dragen en word je NOG voor de gek gehouden!

Vegan kleding…

Ik ben benieuwd: wist jij dit al, van de vegan inkt & lijm? Wil je meer tips over vegan fashion shoppen, zoals merken & webshops? Let me know.

Dit was slechts een inleidend artikel en ik wilde het niet te lang maken. Ik kan er nog veel meer over vertellen, dus als je het leuk vindt, maak ik graag een opvolg artikel.

Stay tuned: er komt nog een mega fair fashion shoplog aan met o.a. deze top & mijn nieuwe vegan tas!

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Ik heb de top ontvangen voor dit artikel.

Volg:
Deel:

4 Reacties

 1. 9 januari 2018 / 13:30

  Ja hoor! Ik wil zeker meer lezen over vegan fashion 🙂 Jassen vind ik zelf heel moeilijk om te vinden. Gelukkig heb ik nog een jas van mijn pre-vegan tijdperk 😉

 2. Anna
  9 januari 2018 / 15:25

  Dan kun je wel door blijven gaan. Kranten en boeken zijn vaak ook niet gemaakt met vegan inkt/lijm. Zelfs veganistische kookboeken niet. Etiketten op make-up/eetwaren niet. Etiketten op bier/wijn. Zefde geldt voor groene stroom waar dode dieren voor gebruikt worden. Of kledingverf…. als je dat allemaal wilt napluizen heb je er een dagtaak aan. Je wilt niet weten waar overal lijm/inkt in verwerkt zit, dan kun je bij wijze van spreken niet eens meer een zonnebril dragen haha.

 3. Mariëlle
  Auteur
  9 januari 2018 / 20:44

  Klopt Anna ;) Maar waarom niet wél wat doen aan de dingen waar je wél wat aan kunt doen! Hoe meer vraag, hoe meer het aanbod zal veranderen!

 4. Mariëlle
  Auteur
  9 januari 2018 / 20:44

  Ik heb gelukkig nog 2 jassen waar geen dons ofzo in zit, maar ja, wat betreft lijm, dat weet ik natuurlijk niet! Maar leuk dat je er meer over wilt lezen, ik ga er aan werken :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

18   122
27   173
41   165
20   168
18   156

Follow on Instagram