10 minimalistische vragen die je jezelf kunt stellen

Vorige week kwam mijn minimalist declutter video online, waar ik onwijs leuke reacties op kreeg. Ik vertelde in die video dat ik mezelf altijd een aantal vragen stel wanneer ik aan het opruimen ben. En ik beloofde dat ik die vragen snel met je zou delen. Voila: vandaag deel ik 10 minimalistische vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je de hoeveelheid spullen in je huis wilt verminderen. Kijk mee!

10 minimalistische vragen opruimen

Iets met de voorjaarsschoonmaak

Hoewel ik zelf echt niet meer zoveel spullen heb als een aantal jaren geleden, voelde ik ze ook weer: de voorjaarsschoonmaak kriebels.

Het is echt een gevoelsmatig iets denk ik, dat opkomt zodra de temperatuur weer stijgt en je vaker denkt aan de lente en zomer.

Nu valt er bij mij niet zoveel meer op te ruimen, ook al presteerde ik het dus bij de laatste video wéér om aardig wat weg te doen. Maar zoveel mogelijk wegdoen moet niet je doel zijn.

Je doel moet juist zijn om enkel en alleen dat te houden waar je blij van wordt. Maar hoe kom je daar achter? Daarvoor heb ik 10 minimalistische vragen die je keer op keer kunt toepassen.

Minimalisme banner

10 minimalistische vragen die je jezelf kunt stellen

En die vragen som ik hieronder voor je op! Je kunt ze toepassen op alles dat je in huis hebt, al sluiten niet alle vragen bij alles aan. Het is namelijk vreemd om je af te vragen of een vork nog past haha.

Maar daarom zijn het dus meerdere vragen, zodat je géén smoesjes meer overhoudt om iets te houden dat je niet gebruikt of niet leuk vindt. Het zijn een aantal ‘hoofdvragen‘ en een aantal vervolgvragen:

 1. Gebruik ik het?
 2. Is het nog heel?
 3. Zo niet, is het te maken?
 4. Heb ik het nodig?
 5. Vind ik het nog leuk?
 6. Is het nog mijn stijl?
 7. Past het nog wel?
 8. Vind ik het mooi bij mezelf?
 9. Zou ik het opnieuw kopen?
 10. Zal ik het weggeven of weggooien?

Minimalisme video

In de video hieronder licht ik de vragen verder toe. Check overigens ook even mijn artikel met voordelen van minimalisme!

Artikelen & boeken over minimalisme

Heb je nu zin om op te ruimen? Lees dan ook mijn andere artikelen over minimalisme en ga aan de slag! Of lees je liever boeken? Dan som ik hieronder mijn boek aanraders over minimalisme voor je op:

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Volg:
Deel dit artikel:

8 Comments

 1. 16 maart 2018 / 09:38

  Goede video én vragen! Wanneer ik jouw artikels lees over minimalisme krijg ik altijd de kriebels om op te ruimen ;-) Ik was van het weekend al bezig en mijn kledingkast ingedoken en zo is er toch een aardig stapeltje ontstaan dat ik zometeen gelijk zal wegbrengen naar een kledingcontainer.

 2. Mariëlle
  Auteur
  16 maart 2018 / 09:43

  Hihi dat vind ik fijn om te horen, want dan kan ik écht helpen :) En wat heerlijk zeg, goed bezig!

 3. 16 maart 2018 / 10:18

  Fijn lijstje, alleen merk ik dat ik soms nog moeite heb met het loslaten, but I’m getting there… :-)

 4. Mariëlle
  Auteur
  16 maart 2018 / 10:20

  Hopelijk helpen deze vragen je daar in ieder geval bij!

 5. 16 maart 2018 / 13:23

  Ik stel mezelf altijd dezelfde vragen, helpt zo goed!

 6. Mariëlle
  Auteur
  16 maart 2018 / 13:48

  Wat leuk om te horen :D

 7. 16 maart 2018 / 13:56

  Dit zijn inderdaad hele goede vragen. En daarnaast maken ze je zoveel bewuster van wat goed bij je past én wat je in huis hebt. Wel heb ik twee koffers die gevuld zijn met herinneringen, zo heb ik alles overzichtelijk opgeborgen. Zeker omdat het dingen zijn die ik niet gebruik, maar wel emotioneel veel waarde hebben. En daarnaast kan ik niet wachten om mijn kledingkast nog eens goed uit te gaan zoeken.

 8. Mariëlle
  Auteur
  16 maart 2018 / 16:45

  Absoluut Linda :) En ik heb ook nog herinneringen hoor, maar alleen écht die dingen die ik graag wil bewaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.