Leven zonder TV: waarom ik geen televisie meer heb

Zelfs in 2024 weten mensen niet wat ze horen als ik vertel over leven zonder TV. Wanneer ik ze uitleg waarom ik geen TV meer heb, begrijpen ze het vaak wel. Ook al moeten sommigen dan nog wennen aan het idee… Maar het heeft ontzettend veel voordelen waar ik dagelijks de vruchten van pluk. Zelfs als je geen minimalist bent, zoals ik, is het interessant om het te overwegen. Lees snel verder over leven zonder televisie (en Netflix) en wat ik dan in mijn vrije tijd doe!

Minimalisme tv weg

Leven zonder TV: mensen die geen tv kijken!?

Het hebben van een televisie is de normaalste zaak van de wereld, terwijl de TV nog niet eens zo lang bestaat.

Toen ik uit huis ging (zie home tour) kocht ik dan ook een televisie. Op dat moment dacht ik er nog niet zoveel bij.

Ik was toen wel al into minimalisme, maar denk dat ik het idee van een eigen televisie en afstandsbediening leuk vond ;)

Little did I know dat ik ruim een jaar later mijn TV weer zou verkopen – en dat ik daarmee mensen zou inspireren.

Nu jaren later zijn er steeds meer mensen die geen tv kijken. Graag vertel ik je meer over die keuze en de voordelen!

Minimalisme & (g)een televisie in huis hebben

Gezien minimalisme steeds populairder wordt en ik daar om bekend sta, ziet men dat vaak direct als dé reden.

En dat kan zeker: er zijn genoeg minimalisten die ervoor kiezen om (mede) om die reden geen televisie te bezitten.

Maar het is niet zo dat het niet ‘mag’ als je minimalistisch wilt leven, dat bepaal je allemaal lekker zelf.

15 redenen waarom ik geen televisie meer heb

Leven zonder TV is iets dat ik in niet al te lange tijd besloot, ik ‘hikte’ al langer tegen deze aspecten aan:

1. Ik keek al minder tv

Hoe bewuster ik ging leven, hoe minder tv ik keek – de onderstaande redenen horen daar allemaal bij!

2. Niet moeders mooiste

Veel mannen zullen het niet met me eens zijn, maar ik vind tv’s niet mooi. Het was mijn minst favo hoek in huis.

3. Consumeren vs creëren

We consumeren de hele dag door een hoop info en de tv draagt daaraan bij. Ik creëer liever meer dan ik consumeer.

4. Tv kijken = tijdverspilling

Als je de televisie eenmaal aanzet, blijft ie vaak de hele avond aan. Je verliest jezelf in de tijd (inclusief lange reclames).

5. Geen echte ontspanning

In die tijd kun je zoveel anders doen, reken maar uit! Zoals opruimen of écht ontspannen, want het geeft je niet écht rust.

Voor mij is het niet meer bezitten van een tv onderdeel van lichter leven

6. Duur abonnement

Als je veel kijkt, heb je het er misschien voor over, maar ik vind het een belachelijk bedrag dat ik liever anders besteed.

Zoals iets dat mij wat oplevert i.p.v. levenslust kost. En vergeet het energieverbruik niet. Ik bespaar graag dat geld!

7. Ongezonde straling in je huis

We worden dagelijks veel blootgesteld aan straling (uiteraard ook van internet, maar hoe minder hoe beter).

8. Gedachteloos eten voor de TV

Ik vind mindful eten belangrijk en dat gaat vrijwel niet voor de TV, omdat je je focus hebt op het beeld in plaats van je eten.

Afleiding dus. En TV kijken is voor veel mensen ook gelinkt aan avond snacken, wat het dubbel ongezond maakt.

9. Kijken naar het leven van een ander

Veel mensen kijken door televisie meer naar het leven van een ander dan naar hun eigen leven. Ik kies liever voor focus!

10. Bezoek hebben met de TV aan

Ik was bang dat het gek zou zijn om geen TV te hebben met bezoek, maar met goed gezelschap mis je het niet en is er échte verbinding.

Leven zonder televisie

11. Van tv kijken word je moe

Ik dacht altijd dat ik tot rust kwam door een avond bankhangen met de tv aan, maar ik ontdekte pas zonder dat dat niet zo is.

Televisie kijken maakt je lui (zonder dat slecht te bedoelen) en moe. De meeste mensen zitten bovendien al veel te veel…

12. Internet staat ook vol

Zelfs zonder TV kun je je prima vermaken met wat op internet te vinden is, vaak leer je daar nog meer van ook ;)

13. Tv kijken = meer kopen

Je wordt tijdens het kijken doodgegooid met reclames en vaak onbewust in series. Zo word je beïnvloed om producten te kopen.

14. Hoe voel je je?

Uit onderzoek blijkt dat TV kijken je schuldgevoel en stress geeft. Negatief nieuws versterkt angst en perfecte plaatjes onzekerheid…

Ofwel: je voelt je er meestal niet beter door, zeker niet als je gevoelig bent. Ook is televisie kijken vaak een afleiding van gevoel.

15. Je eigen visie ontwikkelen

Ik hoorde eens: it’s called a TV program, because you’re being programmed. Je krijgt van TV kijken een bepaalde (tele)VISIE. 

Leven zonder tv abonnement

Voordelen van leven zonder tv & alternatieven om te doen

Nog een reden en ook echt één van de voordelen is dat leven zonder televisie me helpt om te doen wat ik echt wil doen.

Veel mensen zeggen: ik wil meer lezen, maar ik kijk toch vaak TV. Ja, dat is het dus: als je hem hebt, gaat ie aan en blijft ie aan.

Mijn tijd gaat naar lezen waardoor ik persoonlijk gegroeid ben, maar denk ook aan échte ontspanning zoals meditatie of yoga.

Dit zorgt ervoor dat ik echt kan opladen. Televisie kijken geeft alleen maar meer prikkels bovenop de vele prikkels die we al krijgen.

Je kunt ook iets creatiefs doen zoals schrijven of een cursus handletteren. Ga buiten wandelen of doe iets leuks met geliefden.

Als ik écht iets wil kijken dan kan dat ook gewoon via de laptop: er is zoveel gratis te zien op Youtube (ik heb ook geen Netflix).

Ik heb dus wel nog gewoon een internet abonnement (dat is los te koop), omdat ik dat nodig heb voor mijn werk thuis.

Hopelijk heb ik jou met deze voordelen van leven zonder TV geïnspireerd, probeer het eens en merk het verschil!

Je hoeft hem dus niet meteen weg te doen, je kan ook eens een maandje zonder proberen.

Liefs Mariëlle

P.S. lees in lijn met dit onderwerp ook eens mijn artikel over simpel leven

57 Reacties

 1. 11 maart 2019 / 08:23

  Jeetje, zijn er echt zoveel mensen die het zo’n big deal vinden ja? Wat apart! Toen ik op kamers ging heb ik eerst een tv van m’n ouders meegekregen, maar ik keek zo weinig dat ik ‘m na een half jaar weer terug gegeven heb. Dat is toen zo gebleven tot ik ging samenwonen, en nu staat vriendlief’s tv in de woonkamer. Van mij had het niet gehoeven, al vind ik het wel fijn om er Netflix op te kijken via de chromecast (m’n laptop is best klein haha). We hebben overigens geen abonnement, maar alleen de standaard zenders. Mocht ik ooit weer op mezelf gaan wonen dan komt er denk ik ook geen tv meer mee. :)

 2. Mariëlle
  Auteur
  11 maart 2019 / 08:43

  Hee Maudy, thanks voor je comment, super leuk om jouw ervaring te lezen! Het schijnt toch écht een grote deal te zijn ja haha :) Voor mij & jou dus niet gelukkig :D

 3. 11 maart 2019 / 16:41

  Leuk artikel! Ik heb wel een televisie, al kijk ik niet heel veel. Ik kijk sowieso vrijwel alleen al Netflix, dus of ik dat nou via de tablet of via de televisie doe; dat maakt wat mij betreft weinig verschil. Dan kijk ik liever via de televisie, krijg ik ook geen last van mijn ogen.Ik ben doorgaans veel meer aan het lezen, schrijven, bakken of werken.

 4. 11 maart 2019 / 18:28

  Groot gelijk heb je! Ik kijk ook nauwelijks tv, op af en toe Netflix na.

 5. Mariëlle
  Auteur
  11 maart 2019 / 18:53

  Super leuk om te lezen hoe dat bij jou zit Kelly!:D Een tablet heb ik niet, maar dat kan natuurlijk ook :)

 6. Mariëlle
  Auteur
  11 maart 2019 / 18:55

  Super leuk om te horen Marloes, ben dus niet de enige die amper keek :D

 7. Marlon
  11 maart 2019 / 21:19

  Top dat je niet meer kijkt,ik zelf kijk al 3 jaar geen tv meer ,heb tijd om te leze ,en kijk nog wel eens naar youtube.
  Mensen vragen wel een heb je dat gezien op tv journaal of een gebeurtenis dan zeg ik dat ik geen tv kijk dat vinden ze toch schrikken ,ze snappe niet dat dat kan en vinden het maar raar.
  Maar ze wennen er aan en ik moet je zeggen ik mis niks al die programmas zijn allemaal het zelfde zelfs naar 3 jaar,als ik op een verjaardag of visite komt is het nog steeds x factor ,en oude films die iedere keer herhaald worden ,rambo
  Sterkte met prestatie het wordt steeds makkelijker,het is als roken na een tijdje heb je geen behoefte aan deze verslaving.

 8. Mariëlle
  Auteur
  11 maart 2019 / 21:21

  Wat super leuk dat je jouw verhaal deelt Marlon! Het was voor mij gelukkig geen verslaving, dus het gaat me héél makkelijk af! Maar het is toch bijzonder om te zien, dat anderen er zo geschokt op reageren haha :P

 9. 11 maart 2019 / 21:43

  Ik heb er naar gekeken, maar ik moet wel bekennen dat ik alleen een internet abbo ook behoorlijk prijzig vind of geen kom vinden goedkoper zonder tv. Wat mij betreft kan de tv ook wel weg, af en toe Netflix op mijn mobiel of laptop prima.. maar de wederhelft is iets meer gehecht aan het ding.

 10. Mariëlle
  Auteur
  11 maart 2019 / 22:00

  Hi Agneta, klopt inderdaad! Daarom heb ik ook het volledige abonnement opgezegd en los daarvan naar internet gekeken! Met de wederhelft lijkt me inderdaad wel lastig haha ;)

 11. 12 maart 2019 / 11:04

  Is een leven zonder tv echt zo abnormaal? In mijn vriendenkring volgens mij niet, hoor. Mijn vriend en ik hebben, sinds we eind 2014 gingen samenwonen, al geen tv. Nuja, wel het toestel an sich dat we gebruiken voor Netflix en soms ook YouTube, maar geen zenderpakket. Als we op verplaatsing een keertje tv-kijken, ergeren we ons steevast aan wat we te zien krijgen, haha.

 12. Mariëlle
  Auteur
  12 maart 2019 / 19:18

  Super leuk dat je reageert Jessica! :D Ik ontving in ieder geval veel ‘wow’ reacties, dus voor velen nog wel denk ik haha. En ik snap jullie ergernis haha.. Maar ook dat jullie nog Netflix kijken hoor, kan zeker fijn zijn :)

 13. 14 maart 2019 / 08:56

  Als het van mij zou afhangen, zou ik onze televisie ook gerust de deur uit kunnen doen. Ik kijk nog wel vrij vaak televisie maar dat komt ook puur doordat het ding er staat. Ik denk niet dat ik het zou missen moest ie weg zijn. ‘Helaas’ is mijn vriend wel een echte tv kijker en lukt het me niet om hem van voor het ding weg te halen :p

 14. Mariëlle
  Auteur
  14 maart 2019 / 13:53

  Haha oef, dat lijkt me wel echt lastig Irene! Ik keek de laatste maanden ook puur omdat ie er toch maar stond haha .. Misschien kun je voor nieuwe gewoontes gaan ipv tv kijken :D

 15. 16 maart 2019 / 09:38

  Wat knap dat je ‘m weg hebt gedaan. Toch ben ik gek op Netflix en films kijken dus ik zal zeker een tv gaan kopen wanneer we een huisje krijgen. Maar ik snap heel goed hoe meer rust je erdoor krijg om het niet te doen, maar ik blijf wel genieten van een boek lezen, rolschaatsen etc. Dat probeer ik dan ook zeker te combineren, fijn weekend meis!

 16. Mariëlle
  Auteur
  16 maart 2019 / 13:59

  Dat is helemaal prima toch? :) Fijn weekend!

 17. Toon Jobse
  3 mei 2019 / 13:59

  Hallo allemaal,

  Ik leef al jaren (meer dan 10 jaar) zonder TV en dat bevalt prima. Ik heb internet en ik bepaal wat ik wil zien. En al die series die ik nu mis en alle sport en al die andere onzin; ik mis helemaal niets! En ook zeker mis ik die reclame niet ook ook geen propaganda van een overheid.
  Wat wel jammer is dat er toch belastinggeld naar die tv-wereld gaat, dus ook van mij.

 18. Mariëlle
  Auteur
  3 mei 2019 / 14:05

  Hi Toon, wat leuk dat je reageert! En wat goed dat je zo weinig TV kijkt, zoveel andere dingen te doen zonder TV toch ;) Aan dat laatste kun je helaas niet veel doen denk ik!

 19. Rukiye
  15 september 2019 / 13:15

  Toen ik op kamers ging had ik al helemaal geen tv, alleen me laptop.
  Nu ik in me appertementje woon had ik in het begin ook geen tv.
  Nu een jaartje heb ik een smart tv dus eigenlijk alleen netflix en youtube. En muziek luisteren doe ik ook via youtube op me smart tv
  Ik was van de week bij iemand GTST aan het kijken en was blij dat ik van die drama af was. Ik vind de tv abbo echt duur en ook onnozel. Het laatste en belangrijkste nieuws krijg je toch door nu.nl enz.. binnen.
  Heb sinds kort een bieb abbo dus dan heb ik rustige muziek op de achtergrond en ga ik lekker lezen..

 20. Mariëlle
  Auteur
  18 september 2019 / 12:23

  Ik heb nooit een tv op mijn kamer gehad haha! Vroeger wel veel gekeken, maar ik vond er steeds meer aan. Ik zag inderdaad dat je weer aan het lezen bent, leuk :D

 21. Dave
  12 november 2019 / 20:56

  Toen ik dit huis kocht heb ik ook geen TV abonnement genomen, enkel snel internet.
  Vinden sommige mensen in mijn omgeving ook heel raar.
  Een 43 oude vrijgezelle vent hoort schijnbaar TV te kijken ’s avonds.
  Nieuws kan ik op internet volgen, films en serie’s kijk ik vrijwel niet.
  En ik heb een ontzettende hekel aan voetbal, dus dat volg ik helemaal niet.
  En op het werk kunnen ze alleen maar over voetbal zeveren en daar kan en wil ik niet over mee praten.
  Ik moet een TV abbo nemen volgens hun zodat ik naar die onzin kan kijken en er over mee kan praten.
  En dan krijg ik verwijten dat mijn hobby’s tijdverspilling is, ik bepaal zelf wel waar ik mijn avonden aan spendeer en dat is niet TV kijken.
  En ik vind kijken naar 22 mannetjes die achter een bal aan rennen pure tijdverspilling. (Zelfs het EK/WK kan me gestolen worden)

 22. Mariëlle
  Auteur
  13 november 2019 / 13:16

  Gelukkig is het helemaal aan jezelf wat je graag kijkt (of niet):D

 23. Geert
  29 november 2019 / 22:20

  Ik heb sinds begin deze week mijn tv opgeborgen als experiment. Dit is wat ik merk:

  Ik rust beter en sneller uit, heb veel meer energie en zin om dingen te ondernemen en het is net alsof er een blokkade uit m’n brein is gehaald, waardoor het nu nog beter functioneert.

  Kalmer, gelukkiger en actiever zijn de sleutelwoorden!

 24. Mariëlle
  Auteur
  1 december 2019 / 17:48

  Wat leuk dat je je ervaring deelt Geert! En dat ie zo positief is :D Goed bezig!

 25. Maria
  1 januari 2020 / 17:56

  Ja mijn tv is ook weg. Veel meer licht met dat scherm uit mijn huis en doe veel meer dingen die ontspannend zijn. Geen domme matige programma’s. En ik zat me vaak rot te ergeren. Zonde. Veel meer energie nu.

 26. Mariëlle
  Auteur
  1 januari 2020 / 18:18

  Yes, leuk om te horen Maria :D

 27. Ramona
  11 april 2020 / 21:05

  Ooit, na een week in de stilte doorgebracht te hebben op het eiland La Palma, kwam ik thuis. Ik merkte bij thuiskomst wat alle prikkels en omgevingsgeluiden met me deden en toen de krant op de deurmat lag, met een foto van een doodgeschoten Pim Fortuin, badend in een plas bloed, heb ik in één klap besloten om de krant en de tv de deur uit te doen. Dit is dus inmiddels al 18 jaar geleden en ik vind het nog steeds heerlijk. Geen drama en bangmakerij meer maar alleen het ‘nieuws’ van mijn eigen, voornamelijk positieve ervaringen. Ik kan het je aanraden. Ik vind de krant en tv grote onrustveroorzakers. Nu kijk ik heel af en toe, bewust iets dat ik leuk vind op Netflix of YouTube. Voor de rest vermaak ik me best en mis ik beiden geen minuut.

 28. Mariëlle
  Auteur
  11 april 2020 / 21:34

  Mooi om jouw ervaring te lezen Ramona! Ik heb dus inderdaad geen tv meer ;) Heerlijk!

 29. Jan
  17 juli 2020 / 22:49

  Ik betrap mezelf erop dat ik uren reality-tv en andere niveauloze programma’s bekijk, pure tijdverspilling!

  Maar helemaal kwijt wil ik de tv nog niet. Ik twijfel erover om m’n abonnement op te zeggen en een DVB-T2-ontvanger aan te schaffen. Hiermee kun je gratis de publieke omroepen ontvangen, zo kun je het journaal, persconferenties en andere belangrijke dingen nog wel meekrijgen.

  Ook Netflix vind ik nog wel leuk. Dit is ook niet de nuttigste tijdsbesteding, maar omdat hier doorgaans wel een goede verhaallijn en karakterontwikkeling inzit, is dit goed voor je metale zelfontwikkeling. Een beetje ontspanning af en toe is trouwens ook belangrijk.

  Dit kan natuurlijk ook op een laptop, maar van dat kleine schermje ben ik op een gegeven moment wel flauw. Ik heb graag de luxe van een groot scherm en een goede audiosetup.

 30. Mariëlle
  Auteur
  18 juli 2020 / 15:48

  Als je blij wordt van bepaalde series/docu’s/programma’s etc dan is het prima toch ;) Ontspanning is zeker belangrijk, maar dat kun je óók halen uit andere zaken, dat is voor iedereen anders. Ik word meer moe van iets kijken dan van bijvoorbeeld de natuur in of lezen.

 31. Brenda
  6 augustus 2020 / 21:35

  Wat een mooie reacties om te lezen! Ik heb deze maand mijn tv abonnement opgezegd en denk eraan om mijn tv helemaal weg te doen. Op reis vind ik het heerlijk zonder WiFi en tv.

  Zelf merk ik ook dat ik het fijn vind om minder prikkels te krijgen. Zeker nu tijdens de Corona tijd, ik kan geen nieuws meer zien of horen haha. Helaas kijk ik wel tv of Netflix, maar ik weet ook dat ik er niet gelukkiger van wordt want ik kan er soms niet meer mee stoppen en dat is zo zonde van de dag en alle andere fijne dingen die ik beter had kunnen doen.

  Vanuit mijn omgeving krijg ik inderdaad ook onbegrip, maar wat een inspiratie, bedankt allemaal! Ik ga komende week mijn helaas huis opruimen en mijn tv de deur uit doen! :D

 32. Mariëlle
  Auteur
  7 augustus 2020 / 08:33

  Leuk om te lezen dat de reacties je geïnspireerd / extra gemotiveerd hebben Brenda :) Het is heerlijk rustig zonder TV!

 33. Zon
  15 oktober 2020 / 12:23

  Mooi verhaal en herken het.
  Ik keek ook nooit tv. Nooit! Dus ik besloot al heel wat jaren terug om gewoon niet meer te betalen voor een abonnement.
  En wifi heb ik ook al heel wat jaren niet meer.
  Het geeft zoveel rust.
  Als ik iets op de laptop moet doen, zet ik mijn mobiele internet van de tel erop via een usb kabel. Werkt net zo goed.
  De telefoon gebruik ik nu wel meer voor het googlen enz. Maar ik heb de telefoon ook niet de hele dag vast zoals zoveel anderen.. Ook de tel is niet mijn ding of social media of weet ik veel meer. Hahaha ik leef onder een steen en vind het heerlijk!

 34. Mariëlle
  Auteur
  16 oktober 2020 / 09:24

  Dat klinkt héérlijk hoor haha!! Goed bezig :)

 35. Darryn Wayne
  19 april 2021 / 12:08

  Hoi Mariëlle,

  Ik heb mijn flattie (toevallig ook in 2018) in de kliko gedumpt. Wat een verademing was dat. Voornamelijk door al die bagger wat uitgezonden wordt.
  Maar een van de redenen was ook inderdaad ook terwijl ik b.v. Aan het koken was het nieuws of wat ook volgde. Met als gevolg dat na de uitzending de flatscreen aan bleef staan.

  Ik woonde bovendien op één kamer. En als ik de televisie aan had staan was mijn hele kamer verlicht. Probeer dan maar eens in slaap te komen.

  Ik kijk dus ook veel YouTube en je kunt echt van alles terugkijken. En mijn vele hobby’s krijgen meer aandacht.

  Hartelijke groet,

  Darryn

 36. Mariëlle
  Auteur
  19 april 2021 / 19:20

  Fijn om te horen dat het jou ook goed bevalt Darryn ;)

 37. Kees
  29 april 2021 / 11:00

  23 jaar geleden ging mijn televisie stuk.
  Ik dacht ook eigenlijk ,waar kijk je nu naar?
  99% leeghoofdigheid en bedenkelijk plat vertier
  door dubieuze gasten en idem dito presentatoren .
  Het was even wennen de eerste weken maar na
  drie maanden taalde ik nergens meer naar.
  Het effect is :

  Je wordt rustiger.
  Niet kritisch meer, maar meer beschouwend.
  Je gaat heel veel lezen,ín mijn geval over kunst, antiek
  psychologie,architectuur, etc.
  De betere zaken uit het leven.
  Alles bij elkaar……je slaapt beter.

 38. Mariëlle
  Auteur
  29 april 2021 / 13:13

  Geweldig om te lezen Kees! Ik vind het ook nog steeds een verrijking in plaats van een gemis :)

 39. Vilseledd
  14 augustus 2021 / 01:42

  Nu 4 dagen niet gekeken behalve helaas een stukje van de ‘persconferentie’ bij mijn moeder. Dit ik het niet wilde zien kwam er overtuigender uit dan ik bedoeld en verwacht had; ze zette hem uit. De eerste 14 dagen zijn het lastigst, omdat je dan ‘afkickt’. Na 10 dagen wil ik het evalueren en op 1 september het dure abonnement opzeggen. Het is vreemd, dat we in deze hectische tijd, waarin we tijd te kort schijnen te komen ons toch afvragen: “Wat moet ik met die tijd?” De tijd vult zich met meer lezen, beter geconcentreerd met zaken bezig zijn, Youtube en andere videodiensten, waar je bewust dingen kijkt, niet lukraak kijken, maar een studie van een onderwerp maken. Ook is het een verademing, dat de TV de dagindeling niet bepaalt; deed die in mijn geval al minder, omdat ik een harde schijf bij wijze van recorder aan de decoder gekoppeld heb.

  Aanleiding is het boek ‘Nieuwsdieet’, dat ik in januari 2020 gelezen heb. De auteur gaf aan het vreemd te vinden dat – in zijn geval – het Zwitserse avondnieuws altijd 30 minuten duurt, of er nu veel of weinig gebeurd was. Het nieuws brengt de valse illusie, dat het belangrijkste van die dag gebracht wordt. Er worden keuzes gemaakt over wat het volk wel en niet mag weten. TV hypnotiseert (de lopende nieuwspresentator) en doet aan neurolinguïstisch programmeren.

 40. Mariëlle
  Auteur
  16 augustus 2021 / 12:32

  Klopt, daarom kijk ik het al jaren niet meer en in deze tijd moet ik er al helemaal niet meer aan denken ;)

 41. Carlijn
  9 september 2021 / 17:10

  Wat fijn om te lezen dat er zoveel mensen zijn die bewust of onbewust hebben ontdekt dat ze geen tv in huis (zouden) willen. Helemaal in het begin van het op mezelf wonen vond ik het heel stoer een eigen tv op mijn kamer te hebben, en ik vond dat het zo hoorde dat ik ’s morgens en ’s avonds het nieuws keek. Op een gegeven moment kwam ik in een fase van thuiskomen, tv aan, veel te laat me los kunnen maken van tv kijken en daardoor te laat naar bed. Helemaal ge-NLP’d. Dat heb ik toen bewust stopgezet. Wat een tijd hield ik over!! Toen weer in fases meer en minder tv gekeken. Begin dit jaar ontdekte ik dat ik zelf wil kiezen hoe iets gepresenteerd wordt van nieuws, dus dat verklaarde waarom ik al 1,5 jaar geen televisie meer keek, alleen voor Netflix. Ik heb in februari dit jaar mijn abonnement opgezegd bij overstappen naar andere provider. Momenteel staat het ding nog op een heel leuk dressoir, maar omringd en overgroeid bijna door allemaal planten :-)
  Nu ga ik binnenkort verhuizen naar een grotere woning, en ik heb nu bedacht dat ik de tv uit de woonkamer haal en op een kamer boven een kamer inricht waar ik relaxed film kan kijken op een groot scherm, als ik wil. Nieuws e.d. haal ik van alternatieve bronnen via mijn smartphone, dus ik ga het niet missen.
  Het gekke is dat als je dan huizen gaat kijken, je steeds ziet dat er op slaapkamers een tv staat. Voor de ouders en de kinderen. Ongelofelijk, wat een verslavende boel….
  Dank voor dit artikel, dit sterkt me in mijn beslissing de tv te verbannen uit de woonkamer :-)

 42. Mariëlle
  Auteur
  10 september 2021 / 08:50

  Wat leuk om je reactie te lezen Carlijn en graag gedaan dan ;) Mooi dat je je er bewust van bent!

 43. Anny Peters
  18 juli 2022 / 21:46

  Wat een leuk artikel. Bij ons vroeger, kwam de hele straat tv kijken, omdat wij een van de eerste waren die hem hadden. Ik ben 69. Maar nu kijk ik zelden tv en denk er inderdaad ook over na om hem weg te doen. Zoveel negativiteit erop.

 44. Mariëlle
  Auteur
  19 juli 2022 / 09:02

  Groot gelijk Anny! :)

 45. Maurice
  20 augustus 2022 / 23:59

  Hallo Mariëlle,

  Ik kijk nu ook een jaar geen TV. In augustus 2021 besloten; september opgezegd en 1 oktober werd de opzegging geëffectueerd. In die twee maanden heb ik al niet meer gekeken. Zeker vanaf 1995 tot zo ongeveer 2010 was ik een fervent TV-kijker en kende ik behalve de TV-gezichten ook de namen van de producenten zoals Foeke de Koe en Arie Ambachtsheer. Na het lezen van “Het nieuwsdieet” van Rolf Dobelli (jan. 2020), maar zeker door de gebrekkige en verkeerde informatie, die de bevolking krijgt tijdens de Coronacrisis (eigenlijk een waarheidscrisis), was ik er klaar mee en ging hij vorig jaar de deur uit.

  Mijn tijd wordt nu gevuld met (online) lezen en overdag af en toe een Youtubefilmpje kijken (’s avonds bij voorkeur niet meer. Wat me opvalt, als je bewust kijkt, dat je dan ook moet opletten. Ik maak er ook aantekeningen bij. Ik maak sindsdien een onderscheid tussen entertainment (daarvoor zou televisie) kunnen zijn en studie, waarvoor een journaal of een talkshow niet het juiste medium is. Om Oekraïne, Corona of het ‘stikstofprobleem’ te begrijpen heb je goede informatiebronnen nodig en reflectie. Het gehakketak van een talkshow of de ‘geloof-ons-nu-maar’-houding van een NPO is daar ongeschikt voor. Ook leidt het tot zwart-wit-denken.

 46. Mariëlle
  Auteur
  22 augustus 2022 / 10:27

  Hi Maurice, wat goed! En mooi dat je dat onderscheid maakt, er is zéker meer dan de tv en goed om je daar ook in te verdiepen :)

 47. Eric
  4 december 2022 / 17:58

  Ik zit nu ongeveer een maand zonder tv. “Vroeger” moest er meteen een andere komen als hij stuk ging. Dezelfde dag zeg maar.
  Deze keer heb ik besloten om hem niet te vervangen en ik ben er nog niet aan gewend. Vooral niet nu met de lange donkere winteravonden.
  Heb ook geen Facebook meer, iets dat ik als een nog veel grotere, schadelijke kwaal beschouwde als een tv.
  Maar nu? Je verliest echt contact met heel veel mensen zodra je van Facebook afgaat. Nu ken ik alle verhalen uit mijn hoofd over echte vrienden versus Facebookvrienden en bla bla bla. Maar als vrijgezel heb ik toch het gevoel dat ik nu in een enorm gat ben gevallen. Ja, ik heb vanmorgen gelezen. Maar je gaat ook geen 14 uur lezen op een dag.
  Ik wil meer zingeving in mijn leven dus wil nog niet opgeven maar vanavond zat ik toch weer even op marktplaats te kijken naar een tv. Een kleintje vind je al voor 20 euro.
  De drempel is dus verschrikkelijk laag om er weer snel eentje te halen. Toch marktplaats maar weer gesloten en gaan Googlen op “leven zonder tv” en zo kwam ik hier :-)

 48. Mariëlle
  Auteur
  5 december 2022 / 09:57

  Leuk dat je hier uit kwam Eric! Wellicht is het interessant voor je om dat gat aan te gaan, zodat je de pijn aanpakt in plaats van verdoezelt met een tv. En ga inderdaad lekker bezig met zingeving / nieuwe mensen leren kennen etc.

 49. Marc
  11 december 2022 / 06:17

  Ik vindt tv kijken helemaal niet interesant stomme programs allemaal

 50. jeffrey
  4 januari 2023 / 16:45

  Ik kijk zelf nauwelijks tv.
  enige zenders wat ik interessant vind is discovery channel en national geographic en af en toe het nieuws

  op veel zenders is het vaak quizen en muziek programma’s en andere dingen waarvan ik zelf vind dat het dom vermaak is
  of ik niet wil zien omdat ik er niks mee te maken heb (muziek programma’s quizzen klus programma’s liefdes programma’s)

  ik vraag me zelf dan haf waarom moet heel Nederland zien hoe mensen hun huis verbouwen of waarom moet ik kijken naar hoe 2 mensen met elkaar daten? is voor die mensen misschien luk dat ze verbouwen verhuizen, daten of wat dan ook maar ik zelf heb er niks mee te maken en hoef dat niet te zien. of een soap serie waar iedere keer het zelfde liedje / verhaaltje word verteld maar steeds in een ander jasje…

 51. Mariëlle
  Auteur
  4 januari 2023 / 16:49

  Tof dat je ook nauwelijks TV kijkt Jeffrey, steeds meer mensen!

 52. Petrus
  25 januari 2023 / 03:30

  Ik kijk alleen gratis dvb-t op een gratis tv die ontvangen is via vattenfall actie, meestal ook alleen teletekst voor informatie of doelbewust een gratis film via youtube, mijn partner heeft er geen probleem mee die heeft als hobby oude vhs banden, al met al houden we lekker veel tijd over om andere dingen te doen zoals tuinieren of verre reizen maken

 53. Mariëlle
  Auteur
  25 januari 2023 / 07:32

  Wat goed!

 54. Michiel Peters
  18 mei 2023 / 11:31

  Ik heb inmidels al ruim 2 maanden geen televisie meer in mijn huis staan en het bevalt mij prima.
  Deze is niet op de een of andere dag verdwenen, maar ik ben eigenlijk sinds ik het huis uit ben nooit echt een grote TV-kijker geweest.

  Sinds 2017 ben ik mijzelf ook bewust geworden van de wereld waarin wij leven en hoe wij al jaren worden bedrogen.
  De TV is een goed middel om de mensen in een perceptie te laten leven en worden we al jaren doodgegooid met eenzijdig en politiek gekleurd nieuws.
  Natuurlijk kun je ook leuke en interessante dingen kijken op TV, zoals ik ook wel eens keek naar Eigen huis en Tuin omdat ik van klussen hou.
  Maar ik zou mijn kinderen (als ik die had) niet willen laten blootstellen aan het geweld en de manipulatie op TV. Men leert op deze manier geweldadig te worden en ik vind dat je een kind gewoon moet laten spelen en opgroeien met leeftijdsgenoten ipv te laten wennen aan de TV of een playstation.
  Dat is niet goed voor de ontwikkeling van onze kinderen en de toekomst van onze maatschappij.
  In dat opzicht geloof ik 100% dat de TV een kastje VOOR het kwaad is. (maar zo streng gelovig ben ik zeker niet)

  Als je elke dag op TV vliegtuigrampen ziet, lijkt het net of vliegen levensgevaarlijk is.
  Waarom laat men ook niet de goede dingen in het leven wat vaker op TV zien?
  waarom horen we altijd maar 1 kant van het verhaal en worden andere geluiden geweerd?
  De meeste mensen weten dat veel films niet op waarheid zijn berust, maar op het moment dat we bijvoorbeeld RTLNieuws bekijken dan moet het ineens wel allemaal kloppen?

  De afgelopen 5 jaar was ik dan ook al gestopt met het kijken naar de NPO en begon ik gebruik te maken van alternatieve media en streamingsdiensten als NLZiet e.d.
  Want ook die reclames zijn heel irritant en het zet je ook aan tot minder aankopen.
  Zo kon ik kijken wat ik wilde en wanneer ik dit wilde zonder al die reclame en en die onzin die propaganda die ze ons voorschotelen.

  Aangezien ik zelf veel meer achter de laptop zit en we bijna allemaal ook een smartphone/tablet hebben, merkte ik dat ik het afgelopen jaar helemaal geen TV meer keek.
  Daarom had ik besloten om de TV maar gewoon helemaal de deur uit te doen.

  En ik moet je zeggen dat ik hier totaal geen moeite mee heb.
  Sterker nog….
  Het heeft mijn leven verrijkt omdat ik nu veel bewuster ben van de dingen die ik doe.
  Ik lees meer, heb een actiever leven, doe andere dingen en je kan je tijd beter benutten.
  Daarnaast wordt je er een stuk positiever en geniet ik meer van de dingen om mij heen.

  Voor iedereen die deze stap ook wil wagen….wees creatief en neem desnoods eerst een abonnement op een of meerdere streamingsdiensten.
  Iets afleren is niet altijd even gemakkelijk, maar het kan je wel heel veel opleveren!

 55. Mariëlle
  Auteur
  7 juni 2023 / 16:37

  Dank voor je uitgebreide reactie Michiel! Ik mis hem ook totaal niet ;)

 56. S. Groot
  2 april 2024 / 20:47

  Ik sluit me volledig aan bij de lange tekst hier boven.
  Het is veel te eenzijdig, ik mis onderwerpen waar je noooooit wat over hoort.
  Ik kon vroeger niet begrijpen dat mensen geen tv hadden, en nu mis ik het totaal onverwachts, helemaal niet, maar ook
  mijn thuiswonende kinderen hoor ik er ook niet over.

 57. Mariëlle
  Auteur
  2 april 2024 / 21:15

  Mooi Monique! Het verandert ook zeker :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content kopiëren is niet toegestaan (copyright)