Leven zonder TV | Waarom ik geen televisie meer heb & wat ik nu doe

Leven zonder TV klinkt voor velen als het einde van de wereld en dat terwijl de televisie nog helemaal niet zolang bestaat. Toen ik overwoog om mijn TV de deur uit te doen en dat eind 2018 deelde op social media, kreeg ik vele berichtjes. Niet eens allemaal negatief gelukkig, juist vooral heel veel uit interesse. Daarom deel ik graag waarom ik geen televisie meer heb & wat ik dan nu in hemelsnaam doe!

Minimalisme tv weg

Leven zonder TV | Mensen die geen TV kijken, bestaan die?

Het hebben van een televisie is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Zo normaal dat geen TV hebben heel raar wordt gevonden. Veel mensen claimen dat ze écht niet zonder kunnen.

Ik ben niet zo iemand, want ik heb nooit heel veel TV gekeken. Toch kocht ik toen ik uit huis ging en al veel bezig was met minimalisme een televisie, want tsja dat is toch normaal!?

Op dat moment dacht ik er gewoon nog niet zoveel bij na en vond ik net als vele anderen dat ik er een nodig had. Ik had nóóit gedacht dat ik ruim een jaar later dan toch mijn TV zou verkopen. But I did!

Note: dit artikel deel ik niet voor degenen die hun televisie niet weg willen doen, maar voor degenen die benieuwd zijn naar mijn redenen of ook interesse hebben in leven zonder TV. Je moet dus niks ;)

Minimalisme & (g)een televisie in huis hebben

Veel mensen om mij heen denken dat ik voor leven zonder TV heb gekozen vanwege minimalisme, omdat je dan geen televisie ‘mag’ hebben ofzo. Laat ik meteen duidelijk maken: die regel is er niet!

Naar mijn idee wordt minimalisme te vaak verkeerd opgepakt. Het gaat niet om zoveel mogelijk weg doen, maar om houden wat je écht belangrijk vindt. Minimalisme is voor mij dus ook niet DE reden.

Natuurlijk heeft het meegespeeld, want minimalisme zet je aan het denken, maar ik ben eens goed gaan zitten om AL mijn redenen op een rij te zetten. Hieronder lees je waarom ik geen tv meer heb.

Geen TV meer hebben

Afscheidsfoto met mijn TV haha…

13 redenen waarom ik geen televisie meer kijk / heb

Leven zonder TV is niet iets wat ik van de ene op de andere dag heb besloten. De onderstaande redenen hebben aan deze keuze bijgedragen:

1. Ik keek al amper tv

Als je veel televisie kijkt, dan wordt het inderdaad lastig om hem de deur uit te doen. Maar ik keek al amper TV. Wat ik nog keek, kon ik gemakkelijk op mijn laptop kijken en was ook weer niet ZO boeiend.

Je voelt je bovendien niet beter door tv te kijken: het geeft stress en een schuldgevoel. (zie: Nu.nl)

2. Niet moeders mooiste

Waarschijnlijk maak ik hiermee een hoop mannen boos, maar ik vind de apparaten gewoon niet moeders mooiste. Mijn TV hoek vond ik altijd het lelijkste hoekje in huis, door dat grote zwarte scherm.

3. Meer creëren dan consumeren

Eerder schreef ik al een artikel over dat ik meer wil creëren dan consumeren. We hebben tegenwoordig te maken met ‘information overload‘ en daar draagt de televisie absoluut aan bij. Lees even dat artikel!

Minimalisme banner

4. Tv kijken = tijdverspilling

Toen ik net op mezelf woonde, dacht ik ‘even’ TV te kijken terwijl ik aan het koken was. Vervolgens stond hij dan aan tot ik ging slapen…

Je kijkt vaak langer dan je wilt en kunt in die tijd ook iets écht leuks, ontspannends of nuttigs doen. En om dan nog maar te zwijgen over die ellenlange reclames!

5. Belachelijk duur abonnement

Hier zijn de meningen wellicht over verdeeld, sommigen kijken wel veel TV, maar we blijven goedkope Hollanders. Een televisie abonnement is behoorlijk aan de prijs. Vergeet ook het energieverbruik niet ;)

6. Ongezonde straling in je huis

We worden in het dagelijks leven veelvuldig blootgesteld aan ongezonde straling. Velen zeggen dat dat beetje straling van de TV niet uitmaakt, maar als je alles bij elkaar optelt…

7. Mindful eten lukt niet voor de TV

Onlangs schreef ik over mindful eten en daarin noem ik een duidelijk punt: televisie kijken en mindful eten gaan niet samen. De TV is een vorm van afleiding, waardoor je je niet kunt focussen op goed eten.

Ook merkte ik dat ik altijd als ik op de bank TV keek, zin kreeg in een snack. Nu de televisie de deur uit is, komt die snack trek veel minder vaak opzetten, want we linken tv kijken en snacken aan elkaar!

Leven zonder televisie

8. Kijken naar het leven van een ander…

Mijn moeder kon het niet uitstaan, maar ik genóót van simpele programma’s als Geordie Shore. Maar eh, heb je weleens bedacht dat je dan naar het leven van een ander kijkt? Ik focus liever op dat van mij.

9. Bezoek hebben met de TV aan

Ik dacht altijd dat het raar zou zijn als vriendinnen langs zouden komen en ik geen TV zou hebben. Maar wat ontdekte ik? Als zij langskomen, zijn we zo druk aan het kletsen dat we niet eens kijken!

Eigenlijk is het ook helemaal niet zo gezellig als je erover nadenkt. Is het niet veel leuker om, naast lekker te kletsen, iets lekkers te koken, samen te eten of lekker naar buiten te gaan?

10. Van tv kijken word je moe

Nog zoiets dat ik helemaal verkeerd had… Ik dacht dat ik van een avond TV kijken helemaal tot rust kwam. Nu weet ik wel beter. Televisie kijken maakt je lui/moe, let er maar eens goed op!

Om van je houding maar niet te spreken: teveel zitten is dodelijk zeggen ze…

11. Internet staat vol met entertainment

Laten we eerlijk zijn: tegenwoordig heb je écht geen TV meer nodig om je te entertainen. Youtube staat vol video’s en er bestaat zoiets als Netflix of uitzending gemist. Genoeg mogelijkheden ;)

12. Tv kijken zorgt onbewust voor aankopen

We worden door TV te kijken vaak onbewust beïnvloed doordat we een bepaald product zien. Denk aan een deodorant of een zak chips in GTST. Voor je het weet, heb jij dat product ook in huis…

13. Je mood wordt er niet beter van

Ik hoorde eens: it’s called a TV program, because you’re being programmed. Je krijgt van TV kijken een bepaalde visie (teleVISIE!) en dat leidt o.a. tot het kopen van producten zoals hierboven genoemd. 

Maar het gaat veel verder dan dat, zelfs je visie over de wereld. De media licht vaak maar bepaald nieuws uit en laat veel zaken héél bewust achterwege, dus dat geeft een vertekend beeld. 

Door alle negativiteit in het nieuws voel je je bovendien misschien zelfs wel angstig. Of je voelt je vaker onzeker, doordat je jezelf veel gaat vergelijken met anderen. Niet zo best dus!

Leven zonder tv abonnement

Geen TV alleen internet abonnement?

Dat ik geen televisie meer heb, wil niet zeggen dat ik onder een steen leef. Ik heb nog altijd mijn mobiel en laptop, dus ik maak nog steeds gebruik van internet, maar dan zonder duur TV abonnement.

Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om geen tv abonnement, maar alleen een internet abonnement af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld bij TelfortTele 2 en T-mobile.

Let er wel op dat levering bij jouw huisadres mogelijk is! Mocht je niet veel op de laptop doen en alleen je mobiel gebruiken, dan kun je ook onbeperkt mobiel internet nemen (eventueel met hotspot).

De grote vraag: mis ik mijn TV?

Of ik mijn TV mis? NEE! Toen ik écht besloten had dat ie de deur uit ging en mijn abonnement nog een maand liep, was ik hem al hartstikke beu. Ik wilde dat hoekje leuk gaan aankleden en zat al vol ideeën.

Toen mijn televisie weg was, voelde dat direct héérlijk. Ik vind het hoekje ein-de-lijk mooi, heb nu meer gezond groen in huis, mijn woonkamer is nog lichter dan eerst en ik heb nog meer ruimte in huis.

Bovendien geeft het gewoon rust. Zelfs vriendinnen die langs kwamen, en al wisten dat ik hem weg ging doen, misten hem niet toen ik mijn verjaardag vierde. Het kwartje viel bij hen pas later haha! 

Leven zonder TV bevalt me tot nu toe dus uitstekend.

Leven zonder TV

Alternatieven voor TV kijken: wat ik nu heb staan & doe

Leven zonder TV, hoe overleef je dat!? Ik gaf hiervoor al aan dat ik gewoon nog steeds gebruikmaak van mijn mobiel en laptop. Al toen ik mijn TV nog had, keek ik liever Youtube video’s dan naar de televisie.

Dat doe ik nog steeds! Maar ik lees ook boeken, dans door mijn huis, bak iets lekkers, mediteer, doe aan yoga en ben ook gewoon veel bezig voor mijn blog.

Ook eet ik nu dus zonder afleiding (mindful eten) en dat komt mijn gezondheid ten goede. Je kunt ook iets creatiefs gaan doen zoals schrijven, tekenen, schilderen, haken, kleuren enzovoort.

Met de lente voor de deur zal ik ook steeds vaker weer naar buiten gaan om een rondje te wandelen, in het zonnetje te zitten, een terrasje te pakken of te gaan skeeleren. Denk groot ;)

Ik ben erg benieuwd: leven zonder TV, zou jij dat kunnen of doe je dat wellicht zelfs al?

Liefs Mariëlle

P.S. volg je me al op Instagram of Facebook?

Volg:
Deel dit artikel:

32 Comments

 1. 11 maart 2019 / 08:23

  Jeetje, zijn er echt zoveel mensen die het zo’n big deal vinden ja? Wat apart! Toen ik op kamers ging heb ik eerst een tv van m’n ouders meegekregen, maar ik keek zo weinig dat ik ‘m na een half jaar weer terug gegeven heb. Dat is toen zo gebleven tot ik ging samenwonen, en nu staat vriendlief’s tv in de woonkamer. Van mij had het niet gehoeven, al vind ik het wel fijn om er Netflix op te kijken via de chromecast (m’n laptop is best klein haha). We hebben overigens geen abonnement, maar alleen de standaard zenders. Mocht ik ooit weer op mezelf gaan wonen dan komt er denk ik ook geen tv meer mee. :)

 2. Mariëlle
  Auteur
  11 maart 2019 / 08:43

  Hee Maudy, thanks voor je comment, super leuk om jouw ervaring te lezen! Het schijnt toch écht een grote deal te zijn ja haha :) Voor mij & jou dus niet gelukkig :D

 3. 11 maart 2019 / 16:41

  Leuk artikel! Ik heb wel een televisie, al kijk ik niet heel veel. Ik kijk sowieso vrijwel alleen al Netflix, dus of ik dat nou via de tablet of via de televisie doe; dat maakt wat mij betreft weinig verschil. Dan kijk ik liever via de televisie, krijg ik ook geen last van mijn ogen.Ik ben doorgaans veel meer aan het lezen, schrijven, bakken of werken.

 4. 11 maart 2019 / 18:28

  Groot gelijk heb je! Ik kijk ook nauwelijks tv, op af en toe Netflix na.

 5. Mariëlle
  Auteur
  11 maart 2019 / 18:53

  Super leuk om te lezen hoe dat bij jou zit Kelly!:D Een tablet heb ik niet, maar dat kan natuurlijk ook :)

 6. Mariëlle
  Auteur
  11 maart 2019 / 18:55

  Super leuk om te horen Marloes, ben dus niet de enige die amper keek :D

 7. Marlon
  11 maart 2019 / 21:19

  Top dat je niet meer kijkt,ik zelf kijk al 3 jaar geen tv meer ,heb tijd om te leze ,en kijk nog wel eens naar youtube.
  Mensen vragen wel een heb je dat gezien op tv journaal of een gebeurtenis dan zeg ik dat ik geen tv kijk dat vinden ze toch schrikken ,ze snappe niet dat dat kan en vinden het maar raar.
  Maar ze wennen er aan en ik moet je zeggen ik mis niks al die programmas zijn allemaal het zelfde zelfs naar 3 jaar,als ik op een verjaardag of visite komt is het nog steeds x factor ,en oude films die iedere keer herhaald worden ,rambo
  Sterkte met prestatie het wordt steeds makkelijker,het is als roken na een tijdje heb je geen behoefte aan deze verslaving.

 8. Mariëlle
  Auteur
  11 maart 2019 / 21:21

  Wat super leuk dat je jouw verhaal deelt Marlon! Het was voor mij gelukkig geen verslaving, dus het gaat me héél makkelijk af! Maar het is toch bijzonder om te zien, dat anderen er zo geschokt op reageren haha :P

 9. 11 maart 2019 / 21:43

  Ik heb er naar gekeken, maar ik moet wel bekennen dat ik alleen een internet abbo ook behoorlijk prijzig vind of geen kom vinden goedkoper zonder tv. Wat mij betreft kan de tv ook wel weg, af en toe Netflix op mijn mobiel of laptop prima.. maar de wederhelft is iets meer gehecht aan het ding.

 10. Mariëlle
  Auteur
  11 maart 2019 / 22:00

  Hi Agneta, klopt inderdaad! Daarom heb ik ook het volledige abonnement opgezegd en los daarvan naar internet gekeken! Met de wederhelft lijkt me inderdaad wel lastig haha ;)

 11. 12 maart 2019 / 11:04

  Is een leven zonder tv echt zo abnormaal? In mijn vriendenkring volgens mij niet, hoor. Mijn vriend en ik hebben, sinds we eind 2014 gingen samenwonen, al geen tv. Nuja, wel het toestel an sich dat we gebruiken voor Netflix en soms ook YouTube, maar geen zenderpakket. Als we op verplaatsing een keertje tv-kijken, ergeren we ons steevast aan wat we te zien krijgen, haha.

 12. Mariëlle
  Auteur
  12 maart 2019 / 19:18

  Super leuk dat je reageert Jessica! :D Ik ontving in ieder geval veel ‘wow’ reacties, dus voor velen nog wel denk ik haha. En ik snap jullie ergernis haha.. Maar ook dat jullie nog Netflix kijken hoor, kan zeker fijn zijn :)

 13. 14 maart 2019 / 08:56

  Als het van mij zou afhangen, zou ik onze televisie ook gerust de deur uit kunnen doen. Ik kijk nog wel vrij vaak televisie maar dat komt ook puur doordat het ding er staat. Ik denk niet dat ik het zou missen moest ie weg zijn. ‘Helaas’ is mijn vriend wel een echte tv kijker en lukt het me niet om hem van voor het ding weg te halen :p

 14. Mariëlle
  Auteur
  14 maart 2019 / 13:53

  Haha oef, dat lijkt me wel echt lastig Irene! Ik keek de laatste maanden ook puur omdat ie er toch maar stond haha .. Misschien kun je voor nieuwe gewoontes gaan ipv tv kijken :D

 15. 16 maart 2019 / 09:38

  Wat knap dat je ‘m weg hebt gedaan. Toch ben ik gek op Netflix en films kijken dus ik zal zeker een tv gaan kopen wanneer we een huisje krijgen. Maar ik snap heel goed hoe meer rust je erdoor krijg om het niet te doen, maar ik blijf wel genieten van een boek lezen, rolschaatsen etc. Dat probeer ik dan ook zeker te combineren, fijn weekend meis!

 16. Mariëlle
  Auteur
  16 maart 2019 / 13:59

  Dat is helemaal prima toch? :) Fijn weekend!

 17. Toon Jobse
  3 mei 2019 / 13:59

  Hallo allemaal,

  Ik leef al jaren (meer dan 10 jaar) zonder TV en dat bevalt prima. Ik heb internet en ik bepaal wat ik wil zien. En al die series die ik nu mis en alle sport en al die andere onzin; ik mis helemaal niets! En ook zeker mis ik die reclame niet ook ook geen propaganda van een overheid.
  Wat wel jammer is dat er toch belastinggeld naar die tv-wereld gaat, dus ook van mij.

 18. Mariëlle
  Auteur
  3 mei 2019 / 14:05

  Hi Toon, wat leuk dat je reageert! En wat goed dat je zo weinig TV kijkt, zoveel andere dingen te doen zonder TV toch ;) Aan dat laatste kun je helaas niet veel doen denk ik!

 19. Rukiye
  15 september 2019 / 13:15

  Toen ik op kamers ging had ik al helemaal geen tv, alleen me laptop.
  Nu ik in me appertementje woon had ik in het begin ook geen tv.
  Nu een jaartje heb ik een smart tv dus eigenlijk alleen netflix en youtube. En muziek luisteren doe ik ook via youtube op me smart tv
  Ik was van de week bij iemand GTST aan het kijken en was blij dat ik van die drama af was. Ik vind de tv abbo echt duur en ook onnozel. Het laatste en belangrijkste nieuws krijg je toch door nu.nl enz.. binnen.
  Heb sinds kort een bieb abbo dus dan heb ik rustige muziek op de achtergrond en ga ik lekker lezen..

 20. Mariëlle
  Auteur
  18 september 2019 / 12:23

  Ik heb nooit een tv op mijn kamer gehad haha! Vroeger wel veel gekeken, maar ik vond er steeds meer aan. Ik zag inderdaad dat je weer aan het lezen bent, leuk :D

 21. Dave
  12 november 2019 / 20:56

  Toen ik dit huis kocht heb ik ook geen TV abonnement genomen, enkel snel internet.
  Vinden sommige mensen in mijn omgeving ook heel raar.
  Een 43 oude vrijgezelle vent hoort schijnbaar TV te kijken ‘s avonds.
  Nieuws kan ik op internet volgen, films en serie’s kijk ik vrijwel niet.
  En ik heb een ontzettende hekel aan voetbal, dus dat volg ik helemaal niet.
  En op het werk kunnen ze alleen maar over voetbal zeveren en daar kan en wil ik niet over mee praten.
  Ik moet een TV abbo nemen volgens hun zodat ik naar die onzin kan kijken en er over mee kan praten.
  En dan krijg ik verwijten dat mijn hobby’s tijdverspilling is, ik bepaal zelf wel waar ik mijn avonden aan spendeer en dat is niet TV kijken.
  En ik vind kijken naar 22 mannetjes die achter een bal aan rennen pure tijdverspilling. (Zelfs het EK/WK kan me gestolen worden)

 22. Mariëlle
  Auteur
  13 november 2019 / 13:16

  Gelukkig is het helemaal aan jezelf wat je graag kijkt (of niet):D

 23. Geert
  29 november 2019 / 22:20

  Ik heb sinds begin deze week mijn tv opgeborgen als experiment. Dit is wat ik merk:

  Ik rust beter en sneller uit, heb veel meer energie en zin om dingen te ondernemen en het is net alsof er een blokkade uit m’n brein is gehaald, waardoor het nu nog beter functioneert.

  Kalmer, gelukkiger en actiever zijn de sleutelwoorden!

 24. Mariëlle
  Auteur
  1 december 2019 / 17:48

  Wat leuk dat je je ervaring deelt Geert! En dat ie zo positief is :D Goed bezig!

 25. Maria
  1 januari 2020 / 17:56

  Ja mijn tv is ook weg. Veel meer licht met dat scherm uit mijn huis en doe veel meer dingen die ontspannend zijn. Geen domme matige programma’s. En ik zat me vaak rot te ergeren. Zonde. Veel meer energie nu.

 26. Mariëlle
  Auteur
  1 januari 2020 / 18:18

  Yes, leuk om te horen Maria :D

 27. Ramona
  11 april 2020 / 21:05

  Ooit, na een week in de stilte doorgebracht te hebben op het eiland La Palma, kwam ik thuis. Ik merkte bij thuiskomst wat alle prikkels en omgevingsgeluiden met me deden en toen de krant op de deurmat lag, met een foto van een doodgeschoten Pim Fortuin, badend in een plas bloed, heb ik in één klap besloten om de krant en de tv de deur uit te doen. Dit is dus inmiddels al 18 jaar geleden en ik vind het nog steeds heerlijk. Geen drama en bangmakerij meer maar alleen het ‘nieuws’ van mijn eigen, voornamelijk positieve ervaringen. Ik kan het je aanraden. Ik vind de krant en tv grote onrustveroorzakers. Nu kijk ik heel af en toe, bewust iets dat ik leuk vind op Netflix of YouTube. Voor de rest vermaak ik me best en mis ik beiden geen minuut.

 28. Mariëlle
  Auteur
  11 april 2020 / 21:34

  Mooi om jouw ervaring te lezen Ramona! Ik heb dus inderdaad geen tv meer ;) Heerlijk!

 29. Jan
  17 juli 2020 / 22:49

  Ik betrap mezelf erop dat ik uren reality-tv en andere niveauloze programma’s bekijk, pure tijdverspilling!

  Maar helemaal kwijt wil ik de tv nog niet. Ik twijfel erover om m’n abonnement op te zeggen en een DVB-T2-ontvanger aan te schaffen. Hiermee kun je gratis de publieke omroepen ontvangen, zo kun je het journaal, persconferenties en andere belangrijke dingen nog wel meekrijgen.

  Ook Netflix vind ik nog wel leuk. Dit is ook niet de nuttigste tijdsbesteding, maar omdat hier doorgaans wel een goede verhaallijn en karakterontwikkeling inzit, is dit goed voor je metale zelfontwikkeling. Een beetje ontspanning af en toe is trouwens ook belangrijk.

  Dit kan natuurlijk ook op een laptop, maar van dat kleine schermje ben ik op een gegeven moment wel flauw. Ik heb graag de luxe van een groot scherm en een goede audiosetup.

 30. Mariëlle
  Auteur
  18 juli 2020 / 15:48

  Als je blij wordt van bepaalde series/docu’s/programma’s etc dan is het prima toch ;) Ontspanning is zeker belangrijk, maar dat kun je óók halen uit andere zaken, dat is voor iedereen anders. Ik word meer moe van iets kijken dan van bijvoorbeeld de natuur in of lezen.

 31. Brenda
  6 augustus 2020 / 21:35

  Wat een mooie reacties om te lezen! Ik heb deze maand mijn tv abonnement opgezegd en denk eraan om mijn tv helemaal weg te doen. Op reis vind ik het heerlijk zonder WiFi en tv.

  Zelf merk ik ook dat ik het fijn vind om minder prikkels te krijgen. Zeker nu tijdens de Corona tijd, ik kan geen nieuws meer zien of horen haha. Helaas kijk ik wel tv of Netflix, maar ik weet ook dat ik er niet gelukkiger van wordt want ik kan er soms niet meer mee stoppen en dat is zo zonde van de dag en alle andere fijne dingen die ik beter had kunnen doen.

  Vanuit mijn omgeving krijg ik inderdaad ook onbegrip, maar wat een inspiratie, bedankt allemaal! Ik ga komende week mijn helaas huis opruimen en mijn tv de deur uit doen! :D

 32. Mariëlle
  Auteur
  7 augustus 2020 / 08:33

  Leuk om te lezen dat de reacties je geïnspireerd / extra gemotiveerd hebben Brenda :) Het is heerlijk rustig zonder TV!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.