Hoe te beginnen met bewust leven? [tips om direct te starten]

Wil jij graag bewuster leven maar heb je géén idee waar te beginnen? Ik ben me sinds 2015 rustig aan gaan verdiepen in bewust leven en heb daar al duizenden mensen mee mogen inspireren. Steeds meer mensen kiezen ervoor om gezonder, duurzamer en meer mindful te leven. Maar wat als je dat ook wilt doen en je weet niet hoe je daarmee kunt starten? Er valt immers zoveel te leren en er is meer dan genoeg werk aan de winkel. In dit artikel over beginnen met bewust leven help ik je graag op weg met tips om er direct mee te starten!

Beginnen met bewust leven

Beginnen met bewust leven: waarom zou je?

Hoewel ik in eerste instantie veel artikelen schreef over specifieke onderwerpen zoals dierproefvrije merken, zoek ik het nu soms wat hoger op.

Er is namelijk zoveel in ons eigen leven en in de wereld wat anders kan en mag. Ik vat dat graag samen onder de term ‘bewust leven‘.

Ik schreef eerder al over mijn visie over waarom bewust leven en hoe ik zelf steeds bewuster ben gaan leven sinds 2015.

Maar dat is wel meteen de eerste tip die ik je wil geven, wees open, stel vragen en ga je verdiepen in onderwerpen die er écht toe doen.

Als je eenmaal ziet wat er ‘mis’ is of beter kan, dan heb je de motivatie om aan de slag te gaan en weet je waar je het voor doet!

Om je daar extra bij te motiveren, deel ik ook graag mijn artikel waarin ik de invloed van bewust leven beschrijf (ofwel: de voordelen).

95% van wat we doen, doen we onbewust

We dénken dat we hele rationele wezens zijn en ja, we kunnen enorm in ons hoofd zitten. Maar 95% van wat we doen, doen we onbewust!

Hierbij kun je denken aan gewoontes die standaard zijn voor jou, maar ook bepaalde patronen en overtuigingen die we zelf nog niet inzien.

Of we het nu willen toegeven of niet: van veel dingen zijn we ons niet bewust en bewustzijn is de eerste stap voor een positieve verandering.

Je kunt namelijk niet iets veranderen waar je je niet bewust van bent. We zijn ook vaak pas bereid te veranderen als we ergens last van hebben.

Het is overigens onmogelijk om ALLES bewust te doen, want onze mind werkt graag zo effectief mogelijk en kiest daarom voor de bekende weg.

Maar we kunnen wel meer bewustzijn ontwikkelen en vanuit daar kunnen we betere keuzes maken voor onszelf, anderen (mens & dier) en de aarde.

Tips voor bewust leven

Op welke aspecten kun je bewust letten? 1 kernvraag

Vrijwel alles wat je doet heeft impact op jouw leven, dat van anderen (mens & dier) en/of op de aarde. Sta daar eens vaker bij stil!

Je kunt dit letterlijk doen door jezelf bij keuzes en producten af te vragen: welke impact heeft deze keuze of dit product op deze 3 aspecten?

Zo zul je al gauw leren dat veel dingen met elkaar in verbinding staan. Denk aan goed voor jezelf zorgen, zodat je beter voor anderen kunt zorgen.

Maar denk ook aan gezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn. Laten we als voorbeeld een dekbed nemen, ik had geen idee wat hier bij komt kijken.

Er worden vaak chemische bestrijdingsmiddelen voor het verbouwen van de grondstoffen gebruikt, die slecht zijn voor je gezondheid en de aarde.

Dat heeft natuurlijk ook impact op de dieren die leven op de aarde en helaas vindt er veel dierenleed plaats bij bijvoorbeeld het verkrijgen van dons.

Gelukkig zijn er tegenwoordig fijne alternatieven. Yumeko biedt beddengoed dat biologisch, duurzaam, fairtrade en zacht is, zodat je gerust goed slaapt.

Je manieren: bewust zijn, denken, voelen & doen

Na het stellen van de impact vraag, kun je jezelf afvragen: kan dit bewuster? Zo kun je onderzoek doen naar betere alternatieven.

Maar ik weet als geen ander dat er veel op je af kan komen en dat het echt niet lukt om die vraag altijd te stellen (leg jezelf die druk ook niet op).

Je kunt je bewust worden van je denken & voelen (jouw ‘binnen’) en je doen (wat eet & koop je, waar komt dat vandaan, wat is de voetafdruk).

Bewustzijn begint met vaker bewust-zijn. Minder rennen, meer in het hier en nu zijn en ontspannen zodat je je kúnt verdiepen. Denk aan:

Het komt dus neer op je bewuster worden van allerlei zaken, vragen durven stellen, onderzoek doen en vervolgens anders kiezen!

Tip: sla dit artikel op om er vaker bij terug te komen in je proces van steeds bewuster leven

Starten met bewust leven

Begin met kleine veranderingen in je dagelijkse leven

Belangrijke reminder: ik ben ook niet in één maand geheel vegan, duurzaam en mindful gegaan. Dit is echt een proces van jaren geweest.

Wanneer je je verdiept in bovenstaande onderwerpen, pak er dan uit wat voor jou als de makkelijkste stap voelt en pak dan weer het volgende.

Je hoeft niet alles (meteen) te doen. Doe het stap voor stap: in plaats van een moestuin, kun je ook beginnen met verse kruiden in je keuken ;)

Ook hoef je niet direct één uur per dag te mediteren, begin eens met 5 minuten. En in plaats van per se vegan kun je ook eerst vegetariër worden.

Als je een perfectionist bent, zul je dat gaan merken in dit proces. Weet dat ook ik niet 100% mindful of 100% duurzaam ben, I am only human.

Ik zal binnenkort een artikel plaatsen met valkuilen, want het is zonde om je goede moed te verliezen en alles daardoor maar te laten!

Wil je NU aan de slag en kun je wel wat hulp gebruiken? Ik begeleid je met liefde, check meer info op mijn coach pagina.

Liefs Mariëlle

 

Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.