Leren loslaten: minder stress & meer geluk [10 tips]

Hoe ouder ik word, hoe meer inzichten ik krijg. Vroeger was ik een enorme stresskip, een perfectionist. Van loslaten had ik nog nooit gehoord, maar ik weet inmiddels hoe ontzettend belangrijk het is. Eerder schreef ik al over de Law of Attraction en daarbij is loslaten van groot belang. Maar hoe doe je dat? In dit artikel wil ik je bewust maken op dit gebied en geef ik 10 tips om leren loslaten makkelijker te maken!

Hoe leren loslaten tips

Van perfectionist naar zen

Als je net als ik een perfectionist bent, dan weet je hoeveel stress dat geeft. Of je hebt het niet eens meer door, tot het te laat is en je lichaam je in de steek laat.

Bij elke tentamenweek op het HBO was ik standaard verkouden. Bij het afstuderen zat ik zelfs tegen een longontsteking aan.

Ik wilde ZO goed mijn best doen, dat het me veel stress gaf en dus werd ik ziek. Met mijn chronische hyperventilatie moet ik al helemaal opletten.

Als ik stress, ga ik namelijk verkeerd ademen en krijg ik het benauwd. Daarvoor kreeg ik 16 jaar lang astma medicijnen…

Maar gelukkig ben ik een paar jaar geleden begonnen met mindfulness, mediteren en yoga (sinds kort ook reiki).

Dit helpt enorm om stress te verminderen en beter aan te voelen hoe het écht met me gaat.

Positief denken

Meditatie en yoga helpen ook bij positief denken. Daar ben ik de afgelopen jaren beter in geworden, al was ik al nooit héél negatief. 

Wat we massaal niet weten of snel weer vergeten, is dat de invloed van je geest op je gezondheid en welzijn enorm groot is.

Door steeds negatief over dingen te denken en te oordelen, voel je je slechter en maak je nog meer slechte dingen mee.

Als je niet goed in je vel zit, dan zal dit zich uiteindelijk uiten door bijvoorbeeld ziek te worden.

En ik weet hoe moeilijk het is om altijd maar positief te denken. Het is vooral moeilijk om dat gevoel vast te houden en dat lukt ook niet ALTIJD.

En dat hoeft ook niet, maar je kunt er wel beter in worden. Het helpt al als je elke negatieve gedachte probeert op te volgen met de gedachte: wat als het wél lukt?

Leren loslaten en vertrouwen boek

The Law of Attraction

Iets wat me helpt om positiever te zijn, is aandacht besteden aan waar ik zoal dankbaar voor ben. Elke ochtend schrijf ik een aantal dingen op en dat helpt.

Dankbaar zijn speelt ook weer een belangrijke rol bij ‘The Law of Attraction‘ waar ik in geloof en waar ik ook al eerder over heb geschreven.

Kort gezegd houdt het in wat ik hierboven al schreef: door negatief te denken, trek je alleen maar meer negativiteit aan. En dat werkt dus ook andersom!

Maar The Law of Attraction werkt niet als je het niet kunt loslaten. En dat heb ik de laatste tijd héél erg gemerkt.

Een voorbeeld? Mijn onzuivere huid… Ik wilde ZO graag een egale huid, dat ik er teveel nadruk op legde. Maar forceren is echt mannelijke energie.

Ik was er teveel mee bezig en dat benadrukte dat ik geen egale huid had. Dat zorgde weer voor stress en dat komt je huid echt niet ten goede. De key? Loslaten.

Je mag iets best willen, maar laat het dan los en dan komt het vanzelf naar je toe.

Leren loslaten: hoe dan? 10 tips!

Allemaal leuk en aardig, maar hoe doe je dat dan, dat loslaten? Ik heb hier veel Youtube video’s, blog artikelen en boeken over gelezen.

Zo las ik laatst het boek ‘Loslaten’ van Jan Wolter Bijleveld, een aanrader! Doordat ik zoveel informatie heb opgedaan, heb ik heel wat tips geleerd om beter los te kunnen laten.

Hieronder zet ik 10 tips voor je op een rij, zodat jij er hopelijk ook wat aan hebt:

 1. Bedenk je hoe belangrijk je situatie zou zijn als je er over 5 jaar op terug kijkt
 2. Wees je bewust van dat er veel ergere dingen zijn, zoals oorlog of overlijden
 3. Bedenk je dat je niet altijd invloed hebt op de dingen die gebeuren in je leven
 4. En dat je ook geen invloed hebt op hoe andere mensen zijn of wat ze doen
 5. Weet dat niemand perfect is en dat ook het leven nooit perfect zal worden
 6. Bedenk je ook dat je het nooit voor iedereen goed zult kunnen doen
 7. Wees dankbaar voor wat je wél hebt en leef zoveel mogelijk in het nu
 8. Eén van mijn favoriete quotes: you can do anything, but not everything
 9. Als je echt even teveel aan het nadenken bent, ga dan even mediteren
 10. Ook je zorgen van je af schrijven of wellicht zelfs kleuren of verven helpt

Leren gedachten controle loslaten

Tot slot: leren loslaten kan echt

En dat was het voor dit artikel over loslaten! Ik hoop dat ik jou er ook weer even van bewust heb kunnen maken dat het leven niet perfect is en dat het dat ook nooit zal worden.

Of je nu een perfectionist bent of niet en of je gelooft in The Law of Attraction of niet: loslaten is voor iedereen belangrijk.

Je zult minder stress ervaren en het maakt je gelukkiger. Er zijn overigens ook edelstenen die je kunnen helpen bij loslaten.

Heb je moeite met loslaten en wil je dat leren, zodat je meer kunt genieten? Check mijn coach pagina voor de mogelijkheden!

Boeken over loslaten – mijn boek aanraders

Zoals ik hierboven dus al schreef, lees ik graag boeken over dit soort onderwerpen. Hierbij een aantal van mijn aanraders en boeken die nog op mijn lees lijstje staan:

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram

 

Dit artikel bevat affiliate links

8 Reacties

 1. 9 juli 2018 / 07:29

  Wat een mooi artikel! Dat boek lijkt me ook zeker interessant. Ik denk inderdaad dat positief denken en relativeren een goede manier is om los te laten. Ik vind het zelf vaak moeilijk om “uit mijn gedachten” te komen en ben dan ook een echte denker. Relativeren is iets wat bij mij goed werkt, maar ook een andere bezigheid zoeken als afleiding, zoals creatief bezig zijn of schrijven.

 2. Mariëlle
  Auteur
  9 juli 2018 / 22:17

  Ik ben ook altijd écht een denker geweest en doe dat nog steeds wel veel. Maar mijn gedachten zijn nu een stuk bewuster en positiever, plus vaak veel rustiger in plaats van stresserig :) Oefening baart kunst zullen we maar zeggen! Het boek is echt een aanrader ;) Dank voor je reactie Romy!

 3. 11 juli 2018 / 21:45

  Oeh dat boek wil ik zeker eens lezen. Ik ben momenteel ook steeds meer bezig met bewustwording, de belangrijke dingen in het lezen, en creëren van je eigen positieve energie. Net als jij heb ik last van chronische hyperventilatie en ik herken de signalen gelukkig nu wel sneller, maar het is zo lastig om niet steeds weer in je eigen valkuilen te trappen.
  Ik ben nu bezig met mijn huis letterlijk en figuurlijk op zn kop te zetten en alle spullen die me energie kosten de deur uit te doen! Ik voel me letterlijk met de vuilniszak lichter worden. Ook ga ik veel spullen verkopen via de rommelmarkt, waarvan ik het geld weer wil gebruiken voor een reis die ik aan het plannen ben, dit motiveert goed!
  En ja, gezien ik deze fase ook aan het doormaken ben vind ik het fijn als je hier meer artikelen over schrijft!

 4. Mariëlle
  Auteur
  12 juli 2018 / 01:01

  Wat leuk dat je dit deelt Ivon! Klinkt alsof je inderdaad heel bewust én goed bezig bent. Mocht ik je tussentijds al kunnen helpen, stuur me gerust een berichtje :) Je mag me bijvoorbeeld ook suggesties voor artikelen sturen, aan de hand van vragen/moeilijkheden waar je mee zit. Ik help je graag, succes! :)

 5. 12 juli 2018 / 08:55

  Thanks voor jouw artikel Marielle, ik herken er heel veel in, vooral het perfectionisme en dat loslaten daarbij heel belangrijk is. Niets is belangrijker dan jijzelf en dat je je goed voelt! Het is een heel leerproces heb ik zelf ervaren, maar als je wilt, dan kun je alles!

 6. Mariëlle
  Auteur
  12 juli 2018 / 09:31

  Bedankt voor je reactie Gulsen, wat ‘leuk’ om te horen dat je er veel in herkent! Gelukkig leer je het steeds beter :)

 7. 12 juli 2018 / 13:58

  Mooi geschreven, fijne tips! Dat boek wil ik graag lezen.

 8. Mariëlle
  Auteur
  12 juli 2018 / 15:20

  Ik raad het écht aan :) Er komt nog een boek review, maar ik kan niet beloven of deze snel komt haha!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.