25 tips om duurzamer leven eenvoudig toe te passen

Ik denk dat het altijd al in me zat, maar sinds 2016 houd ik me er veel mee bezig: duurzaamheid. Dat klinkt nog steeds best oubollig, maar het is juist hot. Denk aan alle bedrijven die aan duurzaamheid willen en eigenlijk ook moeten doen. Er moet namelijk echt wat gebeuren om de aarde niet gruwelijk te verpesten. En ik wil graag mijn steentje bijdragen door duurzamer leven makkelijk voor je te maken!

Alverde skincare vegan

Hoe kan je duurzamer leven? 21 tips voor jou:

1. Gebruik wasbare wattenschijfjes in plaats van wegwerpwattenschijfjes. Deze schaf je eenmalig aan en kun je oneindig blijven wassen. Zo bespaar je niet alleen het milieu, maar ook geld!

2. Scheer niet met plastic wegwerpmesjes. Gebruik liever een veiligheidsscheermes. Dat behoeft een kleine investering, maar je kunt er jaren mee vooruit en je hoeft alleen de mesjes soms te vervangen.

3. Gebruik geen wegwerp drinkflesjes. Neem liever altijd een eigen drinkfles mee (zoals een dopper), die onderweg ook gewoon weer bij kunt vullen. Zo weet je ook zeker dat je voldoende drinkt.

4. Gebruik geen boterhamzakjes om eten mee te nemen of in te bewaren. Gebruik liever gewoon een old skool broodtrommel of bijvoorbeeld een mason jar van glas.

5. Verspil geen plastic tassen meer bij je boodschappen of als je gaat shoppen. Neem liever zelf een canvastas mee. Die zijn er genoeg te krijgen met super leuke prints.

Waar wil ik heen met minimalisme

6. En als je dan boodschappen gaat doen: gebruik katoenen zakjes voor groente in plaats van de zakjes die je in de winkel kunt pakken. Ook dat scheelt weer plastic. De zakjes zijn zelfs bij Lidl verkrijgbaar!

7. Koop simpelweg minder rotzooi. Ik ben helemaal into minimalisme en dat laat me inzien dat ik echt niet zoveel nodig heb. En dat is pas duurzaam! Investeer liever in kwaliteit, dan in kwantiteit.

8. Deze tip klinkt misschien tegenstrijdig vergeleken met de vorige. Maar van producten die zeker op gaan, kun je het beste groot inkopen (in bulk). Dit scheelt geld en vaak extra onnodige verpakkingen.

9. Gebruik bamboe accessoires (zoals een tandenborstel) in plaats van plastic. Wist je dat plastic namelijk nooit meer vergaat? Let wel altijd op dat je duurzaam geteelde bamboe producten koopt.

10. Schrijf je uit voor folders. Dat scheelt niet alleen papier, maar ook acties waar je voor zwicht, terwijl je helemaal niets nodig had ;) Ik check de acties tegenwoordig gewoon online of via een app.

11. Gebruik in plaats van theezakjes gewoon losse thee. Wist je dat er in theezakjes vaak ook plastic verwerkt zit? Slecht voor het milieu én je gezondheid. En makkelijk op te lossen met losse thee.

12. Geef vooraf aan dat je geen rietje wilt. Helaas is het nog steeds normaal om overal een rietje bij te krijgen. Gelukkig zijn die tegenwoordig ook duurzaam te vinden of je drinkt gewoon zonder rietje…

13. Neem je eigen koffiebeker mee en vermijd zo dat ze je koffie weer in een nieuwe vervuilende wegwerpbeker doen. Als je dit vriendelijk vraagt, doen medewerkers dit vaak zelfs met liefde.

14. Gebruik een roller in plaats van een spray deodorant. Dit omdat er vaak gas wordt gebruikt om zo’n spray te laten werken, niet heel duurzaam… En ik ervaar dat rollers ook veel effectiever werken.

15. Gebruik tampons en maandverband van biologisch katoen of liefst zelfs een menstruatiecup. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Het is even wennen, maar het is ZO fijn!

Lady Cup update

16. Ik gebruik zoveel mogelijk natuurlijke producten, want de natuur heeft genoeg te bieden. Al die chemische ingrediënten die in de fabriek gemaakt moeten worden, zijn vaak alles behalve duurzaam.

17. Food waste is uit den boze voor mij, ik plan mijn maaltijden en daarom gooi ik nooit eten weg.

18. Ook kies ik sinds vorig jaar voor fair fashion (eerlijke & duurzame en tweedehands kleding). De kledingindustrie is namelijk ontzettend vervuilend én heel mensonvriendelijk.

19. Gebruik de herbruikbare food huggers in plaats van aluminiumfolie of vershoudfolie.

20. In 2018 stapte ik over van bank: van ABN Amro naar Triodos bank. Zij gebruiken het geld voor projecten die niet milieuvervuilend of mensonvriendelijk zijn.

21. En doordat ik veganist ben, bespaar ik veel dierenleed en bijvoorbeeld ook veel water en transport. Het houden, fokken, slachten en verwerken van dieren vraagt namelijk veel van het milieu.

Duurzamer leven

Hoe leef je duurzaam? Mijn duurzaam leven blog

Uiteraard hoef je niet alles in één keer te doen en misschien zie je sommige opties gewoon helemaal niet zitten. Dat is voor iedereen persoonlijk natuurlijk, maar deze dingen pas ik zelf wel allemaal toe.

Het zijn kleine aanpassingen die vaak niet eens extra geld kosten. Het is al goed als je werkt aan enkele van deze punten. Samen maken we de wereld een beetje beter…

Wat doe jij graag om duurzamer te leven? Laat het zeker even wet bij de reacties!

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Volg:
Share:

13 Reacties

 1. 13 mei 2017 / 11:05

  Fijne tips. Zo te horen doe ik sommige dingen toch wel duurzaam. Zoals een katoenen boodschappen tas en boterhammen gaan altijd mee in een trommel. Watjes en scheermesje is waar ik nu nog niet duurzaam in ben maar wel wil gaan doen.

 2. Joyce - LemonyLifeNL
  13 mei 2017 / 11:13

  Fijne tips en een aantal zijn ook gemakkelijk toe te passen! Ik moet ook wat meer letten op tasjes meenemen enzo.

 3. 13 mei 2017 / 11:13

  Dan ben je goed bezig Lonneke <3

 4. 13 mei 2017 / 14:24

  Wat een fijne tips, dank je wel! Als ik het zo lees, pas ik (onbewust!) al een aantal zaken toe. Zo neem ik mijn lunch mee in bakjes in plaats van zakjes. Ook neem ik altijd mijn eigen tas mee naar de supermarkt. Een paar weken geleden heb ik een dopper gekocht. Vanaf heden maak ik geen gebruik meer van plastic flesjes. Ik zie in dat dat enorm veel afval scheelt.

  Ik ben nieuwsgierig geworden naar de wattenschijfjes (en heb je review er ook over gelezen). Inmiddels gebruik je ze alweer een aantal maanden. Is de kwaliteit nog steeds goed? Op hoeveel graden zijn ze uit te wassen? En, gebruik je deze in combinatie met reinigingsmelk en/of een lotion? Ik ben benieuwd naar je antwoord. Ik zit erover na te denken om deze aan te schaffen.

 5. 13 mei 2017 / 15:12

  Dat zijn goeie tips! Er bestaat ook een alternatief voor wattenstaafjes, bij de apotheek kan je zo’n herbruikbaar dingetje kopen dat je dan gewoon even afspoelt onder de kraan.

 6. 13 mei 2017 / 16:31

  Oh hee, wat goed!!

 7. 13 mei 2017 / 16:32

  Goed bezig :) De kwaliteit is nog steeds goed! Voor mijn gevoelige huid zijn de badstof watjes overigens het beste, die zijn lekker zacht. Ik heb geen idee hoe heet mijn moeder ze wast haha :$ Maar dat kun je vinden op de site denk ik. Ik gebruik ze voor mijn tonic, maar ik weet zeker dat het ook goed gaat met milk! Mocht je meer vragen hebben, stel ze gerust :)

 8. 13 mei 2017 / 23:42

  Bedankt voor je antwoord! En…Ik heb er net een aantal besteld :-)

 9. 14 mei 2017 / 09:30

  Wat een fijne tips! Ik gebruik sowieso al wasbare wattenschijfjes, heb standaard een extra tasje mee, gebruik een broodtrommel en kies vaker voor duurzame materialen. Elke stap is al super goed <3

 10. 14 mei 2017 / 09:36

  Hele fijne tips!!
  Ik wil ook heel graag die wattenschijfjes & menstrual cup gaan gebruiken :)

  Liefs, Elcke

 11. 14 mei 2017 / 10:10

  Dankjewel :) Zeker proberen hoor!

 12. 14 mei 2017 / 10:11

  Wat goed <3 En helemaal waar!

 13. 14 mei 2017 / 10:11

  Aah, zo leuk hihi!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

30   142
11   125
19   116
26   163
28   150

Follow on Instagram