Hoe fruit & groente bewaren en zo lang mogelijk vers houden

Ik eet al jaren vegan en daarbij zoveel mogelijk gezond onbewerkt plantaardig, dus de producten die ik het meest eet zijn fruit en groente. En daar geniet ik enorm van, maar het is soms lastig om alles vers te houden, op tijd te gebruiken en dus niet te verspillen. Dat is niet alleen in het kader van duurzaamheid, maar ook in het kader van steeds duurder wordende boodschappen een belangrijk punt. Toen ik een tijd terug op zoek ging naar hoe je fruit & groente het beste kunt bewaren, ontdekte ik dat het een ware ‘kunst’ is met allerlei hacks. Tijd om tips op een rij te delen!

Fruit groente zo lang mogelijk vers houden

Fruit & groente bewaren en zo lang mogelijk vers houden

Gezien voeding anno 2023 zo makkelijk overal te verkrijgen is, zijn we er ook wat nonchalant mee geworden.

Vroeger lette men veel meer op alles gebruiken en zo min mogelijk verspillen. Dat wordt nu weer belangrijker!

Niet alleen omdat er mensen honger lijden en het dus vrij ondankbaar is, maar ook qua duurzaamheid en kosten.

Ik geef toe dat het soms even zoeken en extra moeite doen is, maar het scheelt je ook weer extra boodschappen tijd.

Daarnaast wil je natuurlijk dat je voeding zoveel mogelijk goede voedingsstoffen behoudt totdat je het gaat eten.

Wanneer je net als ik biologisch eet, heb je wellicht al uitgevonden dat het dan extra opletten is met houdbaarheid.

Omdat er daarbij niet zoveel gif is gebruikt om het ‘perfect’ en lang goed te houden, vergaan die producten sneller.

En that’s a good thing, want dat een Macdonalds burger er 20 jaar later nog hetzelfde uit ziet kan niet gezond zijn…

Daarom is het mooi om je weer te gaan verdiepen in de kunst van fruit & groente bewaren om de juiste manier.

 

Omdat ik niet letterlijk elke fruit en groente soort kan uitwerken in dit artikel, noem ik hieronder voorbeelden.

In principe werkt het voor producten die op elkaar lijken (qua soort) hetzelfde en je kunt altijd googlen op product.

Daarbij is het goed om zelf te experimenteren, zo werkt misschien niet alles bij jouw spullen, gewoontes of koelkast.

Er zijn net als dieetadviezen ook tegenstrijdige tips voor fruit en groente bewaren te vinden, dus lekker zelf proberen!

 

Hoe fruit groente bewaren

Hoe kun je fruit lang bewaren & vers houden?

Citrus vruchten zoals citroen, limoen en sinaasappel kunnen een tijdje buiten de koelkast en het langst in de koelkast.

Kiwi, appel en peer moet soms buiten de koelkast rijpen en zodra rijp kan het het beste in de koelkast bewaard worden.

Maar let op: je kunt dit soort fruit soorten het beste scheiden i.v.m. rotten. Leg het vooral wél samen als iets sneller moet rijpen!

Was aardbeien als je ze koopt met water en azijn en leg ze op een handdoekje in de koelkast, was frambozen pas als je ze gebruikt.

Tropisch fruit zoals ananas, mango en banaan mag buiten de koelkast. Bananen bewaar je het beste aan de tros (evt ingepakt topje).

Extra tip: gebruik food huggers als je bijvoorbeeld een appel niet in één keer helemaal opmaakt

Hoe kun je groente lang bewaren & vers houden?

Hoewel dit vaak wordt gedaan, horen komkommer en tomaat niet in de koelkast, wordt het slap van ;)

Wanneer je een bos wortel koopt kun je dit in een afgesloten bak met keukenrol bewaren in de koelkast.

Koop je gesneden wortel of heb je dat zo over, dan kun je dit het beste in water in de koelkast bewaren.

Ook een open gesneden avocado kan in een afgesloten potje met water in de koelkast bewaard worden.

En wist je dat zelfs gember gewoon in de koelkast kan? Dat geldt dan weer níet voor ui en knoflook.

Beiden, en (zoete) aardappelen bewaar je buiten de koelkast op een droge en koele plek in de kast.

Je kunt uien, knoflook en (zoete) aardappel het beste scheiden om te zorgen dat het niet snel vergaat.

Koop je sla? Ga dan voor een krop i.p.v. losse blaadjes (en verpak het in een doek), blijft langer goed!

Als je wel voor losse blaadjes groente gaat, doe het in een bakje met een vochtig doekje erbovenop.

Dit geldt ook voor spinazie en boerenkool. Champignon kan in een papieren zak in de koelkast.

Tot slot: zet verse kruiden (zoals peterselie) en asperges op water in de koelkast om ze lang te bewaren.

Fruit groente koelkast of niet

Koop slim, organiseer & houd het in de gaten

Natuurlijk kun je nog altijd het beste goed opletten met niet teveel kopen: zorg dat het opgaat.

En denk planning wise: eet het kwetsbare fruit eerst en daarna pas de ‘hardere’ soorten fruit.

Gebruik de bovenstaande hacks en kijk alsnog geregeld hoe alles erbij ligt, zodat het niet vergaat.

Haal bijvoorbeeld een bes die begint te schimmelen weg of vries bananen in als te snel te veel te rijp is.

Gebruik ook het supermarkt systeem ‘first in, first out’ met opbergen om verspilling te voorkomen.

En maak vooral gebruik van je zintuigen (ruik en kijk), want de THT datum is een krappe richtlijn.

Vaak is voeding wel wat langer goed dan op de verpakking staat, vertrouw daarbij op je gevoel.

Toch aan de datum? Gebruik het creatief

Zelfs met deze hacks vergaat je eten een keer en je moet het niet anders willen: vers eten vergaat!

Als je voedingsmiddelen richting niet meer goed gaan, gebruik het dan op een creatieve manier.

Bak een bananenbrood als snack of stop een halve courgette in je smoothie – dat proef je niet eens.

Zoek smaakvolle vegetarische recepten of vegan gerechten waar je een ingrediënt in kunt gebruiken.

Op die manier ontdek je vaak ook nog lekkere combinaties waar je anders nooit op zou komen.

Zelf had ik jaren geleden bijvoorbeeld nog nooit gedacht aan granaatappelpitjes in een salade.

Of een broodje met mango, avocado en vegan mayonaise. Ook nog eens handig voor de variatie!

Hopelijk kun je met deze tips weer een nieuwe groene ‘hobby’ ontdekken die je geld bespaart.

Liefs Mariëlle

Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.