Mijn ervaring met een deeltijd studie | Aanrader?

Hoewel ik na het afstuderen in 2016 wel klaar was met school, ben ik toch weer gaan studeren. Het was geen voltijd HBO opleiding, maar wel één die geheel aansluit op mijn interesses. Ik volgde de deeltijd opleiding online marketing en social media bij het NCOI. En omdat velen benieuwd waren hoe een parttime studie bevalt, deel ik in dit artikel mijn ervaring met een deeltijd studie. Lees snel verder!

Ervaring met een deeltijd studie

Mijn ervaring met een deeltijd studie

Toen ik schreef dat ik weer ging studeren, had ik niet zoveel lieve en leuke reacties verwacht. Velen van jullie gaven zelfs aan benieuwd te zijn naar mijn ervaring met een deeltijd studie.

Op dat moment kon ik dat nog niet vertellen, maar inmiddels heb ik de opleiding van een jaar met succes afgerond. Ik was zelf ook benieuwd hoe zou bevallen, maar de tijd vloog voorbij. Een goed teken!

Online marketing en social media NCOI

Zoals ik hierboven al schreef, volgde ik de opleiding online marketing en social media. Officieel kun je het geen HBO opleiding noemen, want de opleiding duurde maar een jaar.

Je kunt overigens wel een HBO opleiding volgen bij het NCOI, maar daar doe je dan vier jaar over. Daarbij komen natuurlijk ook meer opdrachten kijken, want er moet toch een soort van scriptie zijn.

Een diploma kreeg ik voor deze opleiding dus niet, maar wel een certificaat. Het was voor mij ook niet van belang om die HBO diploma te halen, want ik mijn HBO diploma al in mijn bezit.

Overigens is dit artikel niet geschreven in opdracht of in samenwerking met NCOI ;)

Waarom een parttime studie volgen?

Toen ik was afgestudeerd, was ik wel klaar met school. Maar ik had een opleiding afgerond die ik eigenlijk niet leuk vond en had geen diploma op het gebied dat ik wel leuk vond.

Omdat ik graag uit huis wilde, kwam het niet uit om nog eens 4 jaar te studeren. Daarom koos ik voor een deeltijd opleiding bij het NCOI. Zo kon ik het studeren combineren met een baan en bedrijf.

Het gekke is dat ik maar 1x per maand naar school hoefde. Ik volgde 3 modules: online marketing, social media en webdesign. Elke module duurde 3 maanden en rondde ik af met een module opdracht.

Een module opdracht is eigenlijk een mini scriptie van 10 pagina’s. Ik heb dus géén tentamens waar ik voor moet leren (gelukkig!) gehad, maar de opdrachten kostten ook echt wel veel tijd.

Deeltijd studeren ervaringen

Mijn ervaring met een deeltijd studie

Ik ben blij dat ik gekozen heb voor een deeltijd studie, want nu heb ik een baan, werk ik voor mezelf en heb ik een eigen appartement! Als ik aan een HBO opleiding was begonnen, was dat me niet gelukt.

Bovendien heb ik bereikt wat ik wilde: de theorie leren op het gebied dat ik leuk vind. Ik heb namelijk wel ervaring op dit gebied, maar wilde graag een diploma (certificaat dus) om dit te kunnen ‘bewijzen’.

Het was elke lesdag gezellig en we kregen een lunch. Elke module doe je in een andere klas met volwassenen die hun best doen. Iedereen heeft ervaring en dat is leerzaam.

Omdat ik de onderwerpen leuk vind, ging ik graag naar school. Maar het uitvoeren van de module opdrachten kostte wel behoorlijk wat tijd. Daar moet je écht meteen aan beginnen en tijd voor maken.

Raad ik een deeltijd studie aan?

Vooral door de module opdracht kan het lastig te combineren zijn met een baan. Je moet ook maar net vrij krijgen voor één vrijdag per maand, anders moet je kiezen voor de avond / zaterdag studie…

En dan nog het volgende: heb ik er wat van geleerd? Dat was bij de marketing modules helaas niet het geval. Maar dat komt doordat ik al heel wat ervaring had door mijn blog en eigen bedrijf.

De module webdesign vond ik lastig, want daar wist ik nog niks van. Daar heb ik dus enigszins van geleerd. Maar qua docenten en lesstof was deze module een drama. Ik ben blij dat ik er vanaf ben…

Overall: fijne bevestiging dat ik het goed doe en toch een certificaat in the pocket op dit vakgebied! Als je eerst lange tijd niet wist wat je met je toekomst wilde, dan kan dit een fijne optie zijn.

Ik ben benieuwd of jij hier ervaring mee hebt en of je het wellicht ook zou doen?

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Volg:
Deel dit artikel:

14 Comments

 1. 10 augustus 2017 / 07:02

  Klinkt alsof je een hele goede keuze hebt gemaakt voor jezelf… enne, die cijfers. Wauw! Super goed bezig. Succes met je laatste module :-).

 2. 10 augustus 2017 / 09:16

  Hihihi thanks Femke!

 3. Joyce - LemonyLifeNL
  10 augustus 2017 / 09:30

  Goed bezig! Het lijkt me een interessant opleiding!

 4. 10 augustus 2017 / 10:35

  Wat fijn voor je dat je nu iets doet wat je wel echt leuk vindt! Ook al leer je misschien niet direct heel veel, het staat straks wel zwart op wit dat je hier verstand van hebt.
  Ik ben na mijn master direct gaan promoveren en zit nu ongeveer op de helft. En daarna ben ik eerlijk gezegd niet van plan om nog een nieuwe studie te gaan doen, dan heb ik lang genoeg in de boeken gezeten ;-)

 5. 10 augustus 2017 / 12:05

  Fijn dat het zo goed voor je heeft gewerkt!

 6. 10 augustus 2017 / 17:22

  Fijn om te horen dat je deeltijdstudie goed bevalt! Je mag echt trots zijn op je mooie cijfers. Ik vind het ook superknap dat je dit combineert met je baan én je eigen bedrijf! Wel jammer dat je niet echt veel nieuwe dingen hebt geleerd. Aan de ene kant een goed teken natuurlijk, maar ik kan me voorstellen dat het ook wel uitdagend en leuk is om iets nieuws te leren.

 7. 10 augustus 2017 / 19:13

  Zeker :)

 8. 10 augustus 2017 / 19:14

  Hihi dat kan ik me helemaal voorstellen, slimme dame!! :)

 9. 10 augustus 2017 / 19:15

  Dankjewel dankjewel <3 En haha ja, op zich wel een goed teken XD

 10. 13 augustus 2017 / 21:38

  Wat leuk om meer persoonlijke artikelen over je te lezen! Wel jammer dat je het gevoel hebt niet veel nieuwe te leren. Ik moet zeggen dat je dankzij bloggen en je eigen bedrijf ook wel heel veel leert door te doen. Voor het opstarten van mijn blog had ik de minor Internetmarketing gedaan en deze hielp bij mij wel heel erg bij bijvoorbeeld SEO, Google Analytics en het bouwen van websites.

 11. 14 augustus 2017 / 18:36

  Wat tof zeg! <3

 12. Danny
  22 juni 2018 / 16:41

  Ik doe op dit moment dezelfde opleiding en ben bezig met de tweede module, online marketing. Zeker leer ik iets, ik heb geen professionele ervaring op het gebied van sociale media en online marketing. Waar ik weinig (of liever gezegd: niets) van leer is de feedback die ik krijg van de docent. Mogelijk is er een verschil op dit vlak tussen klassikaal onderwijs en e-learning. Dat zou kunnen… Qua studietijd valt het mij tegen. Ja, er stond zo’n 10 uur aangegeven, dus dat wist ik wel. Ik heb het toch wat onderschat en met name de moduleopdracht. Ik dacht dat wel even te doen; maar er zit zeker een uur of 10 werk in.

 13. Mariëlle
  Auteur
  22 juni 2018 / 19:11

  Wat leuk dat je jouw ervaring deelt Danny! Bij mij verschilde het heel erg per docent… Doe jij een e-learning? Daar heb ik zelf geen ervaring mee. Veel succes met je module opdracht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.