Hoewel ik na het afstuderen vorig jaar wel klaar was met school, ben ik toch weer gaan studeren. Het is geen voltijd HBO opleiding, maar wel een die geheel aansluit op mijn interesses. Ik volg op dit moment de deeltijd opleiding ‘online marketing en social media’ bij het NCOI. Omdat velen benieuwd waren wat ik er van zou gaan vinden, deel ik vandaag mijn ervaring met een deeltijd studie. Lees je mee?

Mijn ervaring met een deeltijd studie

Mijn ervaring met een deeltijd studie

Toen ik schreef dat ik weer ging studeren, had ik niet zoveel lieve en leuke reacties verwacht. Velen van jullie gaven zelfs aan benieuwd te zijn naar mijn ervaring met een deeltijd studie. Op dat moment kon ik dat natuurlijk nog niet vertellen, maar inmiddels ben ik al over de helft van de opleiding. Ik was zelf ook erg benieuwd hoe het me zou bevallen, maar de tijd vliegt enorm. En dat is een goed teken, toch?

Online marketing en social media

Zoals ik hierboven al schreef, doe ik de opleiding ‘online marketing en social media’. Officieel kun je het geen HBO opleiding noemen, want de opleiding duurt maar een jaar. Je kunt overigens wel een HBO opleiding volgen bij het NCOI, maar daar doe je dan vier jaar over. Daarbij komen natuurlijk ook meer opdrachten kijken. Een HBO diploma krijg ik voor deze opleiding dus niet, maar wel een certificaat. Het was voor mij ook niet van belang om die HBO diploma te halen, want ik heb al een HBO diploma in mijn bezit. Maar waarom ben ik dan toch deze opleiding gaan doen? Dat leg ik je hieronder uit!

Deeltijd studeren

Toen ik vorig jaar was afgestudeerd, was ik wel klaar met school. Er waren altijd zoveel ongemotiveerde studenten en daar had ik geen zin meer in. Maar ik had een opleiding afgerond die ik eigenlijk niet leuk vond en had geen diploma op het gebied dat ik wel leuk vind. Omdat ik graag uit huis wilde, kwam het niet uit om nog eens 4 jaar te gaan studeren. Daarom koos ik voor een deeltijd opleiding bij het NCOI. Zo kon ik het studeren combineren met een baan en mijn eigen bedrijfje.

Het gekke is dat ik maar eens per maand naar school ga. De opleiding is opgedeeld in 3 modules: online marketing, social media en webdesign. Elke module duurt 3 maanden en rond je af met een module opdracht. Ik heb dus geen tentamens waar ik voor moet leren, maar wel opdrachten waar je goed voor moet gaan zitten. Een module opdracht is eigenlijk een mini scriptie van zo’n 10 pagina’s. De kunst is om de belangrijke informatie daar in te krijgen. Je mag zelf een bedrijf kiezen waar je de opdracht voor doet en dus ook zelf het onderwerp bepalen. De social media module heb ik afgerond met een 8,5 en die van online marketing met een 9. Nu de module webdesign nog en ik ben alweer klaar met deze opleiding!

Mijn ervaring?

Ik ben blij dat ik gekozen heb voor een deeltijd studie, want nu heb ik een baan, werk ik voor mezelf en heb ik een eigen appartement! Als ik aan een nieuwe HBO opleiding was begonnen, was dat me niet gelukt. Bovendien heb ik dadelijk bereikt wat ik wil: de theorie leren op het gebied dat ik leuk vind. Ik heb namelijk wel ervaring op dit gebied, maar wilde graag een diploma (certificaat dus) om dit te ‘bewijzen’. Mijn ervaring met een deeltijd studie is dus goed, het is elke lesdag weer gezellig. Je zit elke module in een andere klas met (jong) volwassen die allemaal serieus zijn en dus hun best doen. Iedereen heeft al ervaring in een bepaalde sector en dat is erg leerzaam.

Omdat ik de onderwerpen zo leuk vind, vind ik het ook leuk om naar school te gaan. Tussen de middag hebben we dan nog een heerlijke lunch, ook niet onbelangrijk! 😉 Het uitvoeren van de module opdrachten kost wel behoorlijk wat tijd. Dat is toch lastig te combineren met een baan en een eigen bedrijf. En dan nog het volgende: heb ik het idee dat ik echt wat leer? Tot nu toe is dat helaas niet het geval. Maar dat komt denk ik doordat ik al heel wat ervaring heb door mijn blog en mijn eigen bedrijfje. Ook heb ik al een minor marketingcommunicatie gedaan, dus de basis zat al in mijn hoofd. Toch is het wel een fijne bevestiging dat ik het ‘goed’ doe en heb ik dadelijk toch een certificaat op dit vakgebied!

Ik ben benieuwd of jij hier ervaring mee hebt of het wellicht ook zou doen?

Liefs Mariëlle

Photo by Jeff Sheldon