Skin picking disorder update | Dé oplossing om te stoppen [TIPS]

Het eerste artikel over stoppen met skin picking schreef ik niet omdat ik er graag voor uitkom, maar omdat ik er anderen mee wil helpen. Ik wist niet meer wat te doen en vergat op zoek te gaan naar de oorzaak. Maar inmiddels kan ik véél beter van mijn huid afblijven en daarom deel ik nu de skin picking disorder update. Er was namelijk veel vraag naar mijn persoonlijke oplossing, dus ik deel mijn tips!

Skin picking disorder update

Wat houdt het skin picking disorder in?

Nog heel even over het skin picking disorder, voor het geval je mijn eerste artikel niet gelezen hebt. Als je af en toe een puistje uitknijpt, dan is er niet zoveel aan de hand. Ik denk dat dat menselijk is 😉

Maar als je merkt dat je dit op dagelijks basis aan het doen bent, ofwel je een aardige obsessie hebt opgebouwd met je huid en je jezelf niet meer kunt bedwingen… Lees dan zeker even verder.

Let wel: ik ben geen arts of wat dan ook. Ik kan je dus geen test geven of vertellen wat de behandeling zou moeten zijn voor jou, maar ik kan wel mijn eigen ervaring (de oorzaak) en tips delen.

Skin picking disorder update: wat te doen qua behandeling?

In mijn eerste artikel over skin picking gaf ik aan dat ik zelf maatregelen had genomen (zoals een handdoek voor de spiegel). Ik ben dus niet naar de dokter geweest voor een diagnose of behandeling.

Toch viel het kwartje toen ik las over het skin picking disorder. Ik heb me er in verdiept, er bewust aan gewerkt en vind dat ik inmiddels ‘hersteld‘ ben. Aan mijn huid merk ik nu ook echt verschil.

Je moet je voorstellen dat ik ‘vroeger’ minstens 3x per dag voor de spiegel stond om mijn hele huid te scannen en élk minuscuul zwart puntje, wit kopje of rood bultje ging eraan. Dat is gelukkig verleden tijd!

Zorgt de oplossing voor 100% stoppen met uitknijpen?

Om eerlijk te zijn, zit ik héél af en toe nog steeds aan mijn huid. MAAR: de dwang om er aan te zitten is zoveel minder dat mijn huid nu een stuk rustiger is. Ik check het niet meer zoals ik dat eerst deed.

Ik kan nu veel beter relativeren en laat puistjes die opkomen vaak gewoon zitten. Zeker als ze nog niet rijp zijn, ze geen pijn doen of als ze nauwelijks opvallen (als ik er concealer op doe).

Als ze écht pijn doen en ik de druk er af wil halen of het écht een opvallende is met een witte kop (ik vind dat gewoon echt heel vies), dan wil ik er nog weleens één aanpakken.

Dit doe ik nu echter met veel meer beleid om een wond of verspreiding van de bacteriën te voorkomen. Ik ben me er tegenwoordig ook echt bewust van als ik dat doe.

Natuurlijke verzorging routine

Skin picking disorder update: wat ik eerst probeerde…

Het liefst zou ik je een kant-en-klare oplossing bieden, zodat jij ook snel kunt stoppen. Maar die is er niet. Elke dag een kruisje zetten als ik niet aan mijn huid had gezeten, deed voor mij niet zoveel.

Voor mij werkte een handdoek voor de spiegel enigszins, dat gaf rust. Maar op een gegeven moment vond ik dat dat niet nodig zou moeten zijn: ik wilde niet de rest van mijn leven de spiegel afdekken.

Ik besloot dat ik wat aan mijn mindset moest doen en deed wat meer onderzoek naar de The Law Of Attraction, waar ik eerder al over schreef. Let op: hier moet je wel in geloven, maar blijf even hangen.

Wat te doen om skin picking te stoppen, poging #120260

Uiteindelijk vond ik een video en die motiveerde me om van mijn huid af te blijven. Keer op keer bleef ik die video terugkijken om die motivatie vast te kunnen houden. Maar er moest meer gebeuren…

Ik veranderde mijn gedachten in ‘een puistje is oké‘, besloot me te focussen op een gezonde huid in plaats van een egale huid en ben op onderzoek gegaan naar de oorzaken van mijn onzuiverheden.

Er zijn in mijn geval 2 hoofdoorzaken die ik heb aanpakt: voeding en emoties. Ik heb teveel te vertellen over voeding om dat in dit artikel te delen, dus daar ga ik nog een apart artikel over schrijven.

Qua emoties heb ik ook een heleboel te vertellen, maar ik zal het kort houden: ik heb mijn situatie vooral geaccepteerd. Puistjes proberen me alleen maar wat te vertellen, ik bén niet mijn puistjes en het is oké.

Ik heb er nu vrede mee als ik puistjes heb en vermijd stress. Want door stress krijg je puistjes en als je daarover stresst of stresst over die stress die je puistjes geeft, krijg je er alleen maar meer… Snappie?

10 dingen die je beter niet kunt doen bij acne

Skin picking disorder update, door mij voor jou

Als je moeite hebt om het bovenstaande te geloven, bedenk je dan: waarom zou je het niet een kans geven? Ik weet dat ik zowat alles geprobeerd heb, dus ik had eigenlijk nog vrij weinig andere opties.

Ik heb nu ZO veel meer rust door op een andere manier te denken. Neem dit van me aan: je mind heeft invloed op alles. Niet alleen op je mood, maar ook op je gezondheid en dus op je huid.

Het is ZO zonde om energie te steken in je zorgen maken over je huid, terwijl je die energie ook voor andere leuke dingen kunt gebruiken. Ik heb 5 jaar tijd ‘verspild’ aan stress en dat wil ik jou besparen.

Alle tips nog eens overzichtelijk op een rij:

Daarom deel ik deze skin picking disorder update, in de hoop dat jij dit eerder inziet en kunt toepassen dan ik. Nog even mijn tips op een rij als je niet weet wat te doen om te stoppen met skin picking:

 • Eet gezond, drink veel water, slaap voldoende, vermijd stress en geniet
 • Houd een natuurlijke & simpele skincare routine aan, dit geeft je huid rust
 • Weet dat jij niet je puistjes bent. Als men er wat over zegt, zegt dat meer over hen
 • Accepteer de situatie zoals hij is: puistjes proberen je alleen maar wat te vertellen
 • Onderzoek daarom de onderliggende oorzaak van onzuiverheden in jouw geval
 • Focus je daarbij niet op het krijgen van een egale huid, maar een gezonde huid
 • Maar let op: verlies jezelf niet in TE veel zoeken naar de oplossing, dat geeft ook stress
 • Bedenk hoe je zou terugkijken op deze fase als je later 90 jaar oud bent. Is het écht zo erg?

Hopelijk heb ik je met deze persoonlijke skin picking disorder update inzichten gegeven en tips waar je wat mee kunt. Stuur me vooral een berichtje als je nog vragen hebt, ik doe mijn best om je te helpen 🙂

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Volg:

6 Reacties

 1. Anneke
  19 maart 2018 / 07:20

  Ik laat ze indd ook steeds vaker zitten, alleen mijn moeder is schoonheidspecialiste en valt alles op. Die ziet dan ook dat ik veel verstopte porieen heb dat zie ik zelf niet zo goed in de spiegel.

  Zelf probeer en merk ik dat ik echt niet meer aan mijn huid zit heb in weken al geen puistje meer uitgeknepen het zit er soms nog wel en vooral veel roodheid/bultjes onder mijn huid. Hier stress ik mij dan al minder over, maar heb wel stress van andere dingen….

  • Mariëlle
   Auteur
   19 maart 2018 / 18:38

   Zou je niet tegen je moeder kunnen zeggen dat je het vervelend vindt dat je er telkens aan herinnerd wordt en dat je het wilt laten rusten? Hopelijk kun je de andere stress factoren aanpakken, want dat heeft zeker invloed!

 2. 19 maart 2018 / 07:41

  Wat een mooi, inspirerend en motiverend artikel! Superknap dat je je mindset hebt weten te veranderen en dat het daardoor nu zo veel beter gaat met skin picking én met je huid. Ik ben er zelf de laatste tijd gelukkig ook minder mee bezig, maar heb er nog wel wat last van. Wat voor mij goed helpt, is om mijn tijd voor de spiegel te beperken, zodat ik simpelweg de tijd niet heb om uitgebreid aan mijn huid te zitten. Toch wil ik soms alsnog iets te lang aan mijn huid zitten. Je artikel motiveert me zeker om ook daar eens mee te stoppen.

  • Mariëlle
   Auteur
   19 maart 2018 / 18:36

   Wat fijn om te horen dat het je inspireert Romy <3 Jij kunt het ook! Ik probeer inderdaad om er zo min mogelijk mee bezig te zijn: gezicht reinigen en verzorgen, make-uppen, in de avond weer reinigen en verzorgen en verder door met de orde van de dag!

 3. 19 maart 2018 / 12:13

  Zo fijn dat jouw huid zo aan het opknappen is. Ik merk zelf ook dat ik meer aan mijn huid zit als in onzuiverheden heb. En dat maakt het natuurlijk alleen maar erger. Ik probeer nu lief te zijn en met extra verzorging (en een extra masker hier en daar) mijn huid veel liefde te geven in de hoop dat het snel weer rustig wordt.

  • Mariëlle
   Auteur
   19 maart 2018 / 18:35

   Lief zijn voor je huid is inderdaad heel belangrijk! Maar ook lief zijn voor jezelf 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

16   56
26   128
162   164
38   102
13   68

Follow on Instagram