Verslag van mijn reis naar een derdewereldland: 4 Sri Lanka tips

In november 2016 vertrok ik naar Sri Lanka om daar een maand te verblijven voor vakantie en vrijwilligerswerk. Even heerlijk er tussenuit, wat denk ik er nog vaak aan terug. Omdat ik het leuk vind om zelf terug te kijken én om mijn avontuur met je te delen, vind je in dit artikel mijn verslag van deze maand en 4 tips voor Sri Lanka, een derdewereldland met een geheel andere manier van leven!

Mijn tips voor Sri Lanka

Tips voor Sri Lanka? Mijn 4 weken lange ervaring…

Zoals ik hierboven al schreef, ben ik eind 2016 een maand in Sri Lanka geweest voor vakantie en vrijwilligerswerk. Dit omdat ik in juni was afgestudeerd en er graag tussenuit wilde.

Ik heb dit gedaan in de vorm van een groepsreis, zodat ik niet alleen in Sri Lanka zou doorbrengen. Door de organisatie werd ik netjes opgehaald op het vliegveld en naar het verblijf gebracht.

De eerste week bracht ik in Kandy door, waar we een introductieweek hadden. Daarna heb ik een week lang meditatie en yoga gedaan in combinatie met massages. In de middag bezocht ik weesmeisjes.

In de derde week heb ik schildpadden verzorgd en in de laatste week bezocht ik dagelijks een opvang voor weesjongens.

Week 1 van mijn reis naar Sri Lanka – Kandy

De tempel achter ons huis, dit is de Boeddhistische vlag. Het heeft toch wel wat, al die mooie beelden!
Tempel Sri Lanka

Kandy Lake, midden in de drukke stad Je ziet wel dat Sri Lanka van laag naar hoog gaat!
Kandy Lake

Een bezoekje aan één van de vele thee fabrieken in Sri Lanka, thee is groots in dit land!
Sri Lanka thee

En een bezoekje aan de spice garden, super interessant al die natuurlijke middeltjes (en massages) !Spice garden Sri Lanka

Op blote voeten de Temple of Tooth bezichtigen voor het ochtendritueel en om bloemen te offeren.
Temple of Tooth Sri Lanka

Gelukkig was er in de tempel voldoende te zien, zodat ik niet telkens naar mijn voeten keek ;)Temple of Tooth Sri Lanka

Op bezoek bij een Batik fabriekje, zou dit fair fashion zijn? Het leek erg kleinschalig en vooral primitief! Batik factory Sri Lanka

Jurkje aan en helemaal opgedofd naar een traditionele dansshow. Was het in een oude zaal… Totaal niet in de maat, maar erg leuk om te zien en de dansers hadden er plezier in: dat is het belangrijkste!
Sri Lanka traditionele dans

Het uitzicht vanaf het balkon in Kandy, hier heb ik ontzettend veel tijd doorgebracht. Ik kwam hier heerlijk tot rust…
Sri Lanka

In het weekend bezochten we de Pinnawela Elephant Orphanage en we kregen hier allemaal een slecht gevoel bij :( De olifanten zijn dan misschien opgevangen, maar ze dragen kettingen en de begeleiders hebben stokken om ze te corrigeren. Ze worden met een gruwelijk harde toeter naar de rivier gejaagd, waar iedereen dan naar ze kan kijken. 
Sri Lanka Pinnawela

Op zondag besloten we naar het zwembad bij een hotel in de buurt te gaan: Mahaweli Reach.
Mahaweli Reach Sri Lanka

Week 2 van mijn reis naar Sri lanka – meditatie, yoga & massages

Deze week had drie enorm vroege dagen! We moesten op maandag, woensdag en vrijdag om 6:15 uur klaar staan om naar yoga te gaan. Gelukkig was het stukje lopen in de ochtend langs deze route helemaal niet vervelend.Sri lanka Kandy

En dit was het eerste ‘grote’ straatje op onze route naar de stad. Al die kraampjes langs de weg is normaal, dat zie je door heel Sri Lanka!
Sri Lanka

Ik was de rijst nog steeds niet zat en oh wat is papadum (die crunchy ‘chips’ op mijn bord) toch lekker! Je ziet ook wat kaarten liggen, dat deden we vaak in het huis.
Sri Lanka food

Dit is de plek waar we elke dag 20 minuten mochten mediteren. Aan de rivier, midden in de natuur: heerlijk!Sri Lanka meditatie

We mediteerden elke dag 20 minuten zittend en daarna 20 minuten lopend. Daarna was het tijd voor een massage. Als de ander aan de beurt was, liep ik telkens even door de rustgevende tuin: heerlijk genieten!Sri Lanka meditation

Na het mediteren en de massages sloten we elke dag af met banaan en trickle honing (bloemenhoning)!Sri Lanka eten

Week 3 van mijn reis naar Sri Lanka – schildpadden helpen

In het weekend van week 2 op week 3 liet ik Kandy achter me en maakte ik kennis met Ambalangoda. Deze stad ligt aan het strand en dan bedoel ik ook écht aan het strand. In ons huis hoorde je de zee gewoon!

Verslag van mijn reis naar Sri Lanka deel 3

Sri Lanka Ambalangoda

Ik hoopte te kunnen zwemmen en snorkelen maar dat ging niet aan het strand vlakbij ons huis. De golven waren ontzettend hoog en ruig.

Sri Lanka beach

Schildpadden in de zee heb ik dus niet gezien, maar wel bij het project! Hierbij worden ‘disabled’ schildpadden opgevangen, zodat ze verzorgd kunnen worden. Hier heb ik een week meegeholpen door te voeren en poetsen.

Turtles

Dat poetsen gebeurde met water, zand en een stukje kokosnootschil. Lekker primitief, zoals zoveel in Sri Lanka! De schildpadden waren hier gelukkig aan gewend.

Best gek om ineens zo’n groot beest van dichtbij te zien. Ze zijn niet bepaald knuffelig natuurlijk, maar als je me kent dan weet je dat ik van bijna elk dier wel gelukkig word.Xtreme gap turtles

In de middagen waren we vrij en bezochten we eens het Nederlandse fort. Wat was ik als Nederlandertje trots dat er midden in Sri Lanka iets van Nederland is :)  Het was er ook nog eens ontzettend mooi: kijk dat heldere water <3Sri Lanka Nederlands fort

Aan het einde van de week vond ik het prima dat het project afgelopen was. De schildpadden voeren, de schildpadden poetsen en de tanks poetsen heb je na een week wel gezien.

Helaas heb ik geen eitjes zien uitkomen en heb ik er ook geen terug gezet in de zee.

Week 4 van mijn reis in Sri Lanka – weeshuis voor jongens

De laatste week alweer… Ik besefte het me al te goed! Ik had zin om naar huis te gaan voor het schone en ‘normale’ eten, maar tegelijkertijd had ik geen zin in het ‘normale’ leven.

Op de foto hieronder zie je trouwens het geld van Sri Lanka: de Sri Lankan Rupee.

Sri Lanka geld

Tijdens elke wandeling genoot ik nog even extra van de omgeving, want wat zou ik die wildernis en rust weer gaan missen in Nederland. Ik keek wel weer uit naar de schone lucht in Nederland, want hoe gezond kan zoveel vervuilde lucht zijn!?

Verslag van mijn reis naar Sri Lanka deel 4

Hieronder zie je één van de veroorzakers van de luchtvervuiling: hele grote, oude en lawaaierige bussen. Het was vermoeiend om te reizen in dit verkeer: iedereen toetert.

De mensen zijn overigens wel heel lief voor elkaar. Als er iemand moet staan, dan pakt de persoon die ernaast zit de tas van de ander aan om hem vast te houden. En dat kun je prima vertrouwen!Sri Lanka vervoer

Hier zie je één van de hoofdstraten vlak bij ons huis, er is echt ontzettend veel verkeer in sommige delen van Sri Lanka. Je ziet veel bussen, auto’s en tuc tuc’s. Fietsers zie je er weinig, want dat is daar eigenlijk veel te gevaarlijk.

Het lijkt wel alsof er nauwelijks regels zijn, rijbanen zijn er meestal niet eens te bekennen. Toch heb ik in die hele maand geen enkel ongeluk gezien: de mensen daar zijn het gewend en weten dus wel hoe ze moeten rijden!Sri Lanka weg

Ik bezocht de jongensopvang met de naam die je hieronder ziet, het was een christelijke opvang. De leeftijd van de jongens varieert. Sommigen kunnen helemaal geen Engels, maar sommigen juist wel. Naast de opvang lag een veld waar elke dag cricket werd gespeeld.

Sri Lanka boys orphanage

Waar ik bij de girls orphanage in week 1 geen foto’s mocht maken, mocht dat bij de jongens wel. Deze jongens waren het ook gewend en zodra ze ook maar een camera zagen, boden ze het zelf aan.

Ze poseerden zelfs en leken het dus echt niet vervelend te vinden.  Ik heb een aantal foto’s gemaakt met de jongens die dit zelf wilden.

De rest van de middag lieten ze mijn camera niet meer los: ze hebben al mijn foto’s meerdere keren bekeken!

Boys orphanage Sri Lanka

Op mijn laatste dag was er een busstaking, waardoor we niet meer naar de jongens konden. Jammer dat ik geen afscheid kon nemen, maar ik kon nog even de omgeving verkennen.

We kwamen erachter dat op 5 minuten lopen een dam lag, lekker Hollands!
Sri Lanka dam

Verder had ik nu natuurlijk extra veel tijd om rustig mijn tas in te pakken. Hier zie je hoe ik een maand geleefd heb: uit mijn backpack die op de grond lag…

Gelukkig ging ik naar huis met maar 8 kilo: de rest liet ik allemaal daar om te doneren!
Sri Lanka backpacken

Mijn tips voor Sri Lanka

Ook al heb ik niet het hele land gezien, er zijn zeker een aantal tips die ik wil meegeven!

1. Neem spullen mee voor daar

Sri Lanka is een derdewereldland en dat zie je. De natuur is er prachtig, maar de mens heeft het over het algemeen niet zo breed.

Je ziet meestal niet dat ze hier echt last van hebben, maar ze kunnen natuurlijk wel wat extra’s gebruiken. Vooral in bijvoorbeeld ‘disabled homes’ of opvangcentra voor weeskinderen.

Wat je mee kunt nemen, variëert van kleding en schoenen tot knuffels en bijvoorbeeld papier en pennen! Ze kunnen alles goed gebruiken.

2. Kom dichtbij de bevolking

Wat ik meteen merkte, zeker in de stad Kandy, is dat je als tourist bijzonder bent. Het lijkt wel alsof ze nooit toeristen zien in Kandy. Iedereen keek me aan, weliswaar met een hele lieve blik.

Iedereen lachte vriendelijk naar me en kindjes konden hun ogen niet van me af houden. In Ambalangoda zijn ze gewend aan toeristen en dat merk je vooral aan de mannen die je maar al te graag aanspreken.

Ga hier gewoon niet op in, maar zoek wel contact met andere mensen van de bevolking. Ik ging vaak in gesprek met één van de guides en heb hierdoor heel veel geleerd over Sri Lanka en over de cultuur.

3. Bezoek de juiste (!) bezienswaardigheden

Heel logisch is natuurlijk dat je, wanneer je in Sri Lanka bent, de bezienswaardigheden ‘moet’ bezoeken. Let wel op dat sommige attracties beter te bezoeken zijn in de ochtend. Ga je de bergen op, dan is het bijvoorbeeld alleen in de ochtend helder.

Verdiep je verder alsjeblieft goed in wat je bezoekt, vooral bij bezienswaardigheden gerelateerd aan dieren. Ik bezocht de Elephant Sanctuary in Pinnawala en voel me daar nog steeds slecht over. We dachten dat de olifanten het daar goed hebben, maar dat is NIET zo.

4. Houd rekening met het regenseizoen

In Sri Lanka is het eigenlijk het hele jaar door warm weer. Het weer kan wel heel erg verschillen, afhankelijk van waar op het eiland je bent.

Het regenseizoen is in november en dat heb ik ook wel gemerkt. Ik heb verschillende regenbuien gezien, een paraplu of poncho had ik dan ook altijd bij me. Soms duurt de regen een uur, maar soms ook de hele middag of nacht.

De temperatuur in het regenseizoen is net wat lager dan normaal. Dus mocht je niet zo goed tegen de hitte kunnen, dan is dit wellicht juist het seizoen voor jou. Het kan in bepaalde delen ook behoorlijk benauwd zijn, houd ook daarmee rekening!

Sri Lanka Vlog

Raad ik Sri Lanka aan?

Doordat ik veel vrijwilligerswerk deed en een week ‘body & mind’ deed voor mezelf, heb ik niet super veel van Sri Lanka gezien.

Achteraf gezien is dat misschien zonde, want ik zou niet heel snel weer teruggaan naar Sri Lanka, maar op dat moment was het juist voor mij.

Ik ging er heen om even weg te zijn van het ‘normale’ leven en om echt even tot mezelf te komen. Mijn favoriete week was natuurlijk de week vol meditatie, yoga en massages.

Verder heb ik gelukkig wel tempels, een thee plantage, een kruidentuin en het strand bezocht.

Maar ik heb niet rondgetrokken en alles van het land gezien. En Sri Lanka is echt wel een prachtig land, maar laat ook de realiteit zien van een derdewereldland.

Het was een leerzame en bijzondere reis, ik kan iedereen aanraden om er ook eens (alleen) heen te gaan!

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram.

Volg:
Deel dit artikel:

4 Comments

  1. 11 mei 2017 / 20:41

    Heel bijzonder steeds je verhalen te lezen, wat een ervaring moet dat geweest zijn!

  2. 19 mei 2017 / 22:54

    Goede tips! Lijkt me zeker een interessant land om eens te bezoeken. Zo zou ik ook nog eens terug willen naar Zuid-Amerika, maar ik wil even wachten met dit soort bestemmingen totdat mijn dochtertje wat ouder is. Voor nu vind ik haar er nog te jong voor, maar ik weet zeker dat ze deze landen heel interessant zal vinden. Lijkt me leuk om straks samen te ontdekken.

  3. 20 mei 2017 / 10:23

    Dat vind ik een mooi idee Deb :) Ik zou willen dat mijn ouders wat meer reislustig waren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.