4 tips voor Sri Lanka | Derdewereldland waar je veel van zult leren!

Ik ben al bijna een halfjaar thuis van Sri Lanka. Mocht je het vergeten zijn: ik ben in november 2016 een maand in Sri Lanka geweest voor vakantie en vrijwilligerswerk. Even heerlijk er tussenuit, wat denk ik er nog vaak aan terug! In eerdere artikelen ben ik al uitgebreid ingegaan op mijn reis naar Sri Lanka. Maar ik geef ook altijd nog graag travel tips over een locatie dus vandaag geef ik 4 tips voor Sri Lanka!

Mijn tips voor Sri Lanka

Mijn tips voor Sri Lanka

Ik wist niet zo goed waar ik het artikel met mijn tips voor Sri Lanka mee moest beginnen, ik heb namelijk niet super veel van Sri Lanka gezien.

Ik heb 3 weken doorgebracht in Kandy en 1 week in Ambalangoda. In de weekenden konden we er op uit trekken, maar dat heb ik niet altijd gedaan. Daardoor heb ik niet veel bezienswaardigheden gezien.

Toch zijn er zeker wel een aantal tips die ik je wil meegeven als je naar Sri lanka gaat of dit overweegt!

Neem spullen mee voor daar

Sri Lanka is een derdewereldland en dat zie je. De natuur is er prachtig, maar de mens heeft het over het algemeen niet zo breed.

Je ziet meestal niet dat ze hier echt last van hebben, maar ze kunnen natuurlijk wel wat extra’s gebruiken. Vooral in bijvoorbeeld ‘disabled homes’ of opvangcentra voor weeskinderen.

Toen ik vertrok zat mijn backpack vol met spullen die ik daar zou dragen en daarna achter zou laten.

Wat je mee kunt nemen, kan variëren van kleding en schoenen tot knuffels en bijvoorbeeld papier en pennen! Ze kunnen alles goed gebruiken.

Sri Lanka backpacken

Kom dichtbij de bevolking

Wat ik meteen merkte, zeker in de stad Kandy, is dat je als tourist bijzonder bent. Het lijkt wel alsof ze nooit toeristen zien in Kandy. Iedereen keek me aan, weliswaar met een hele lieve blik.

Iedereen lachte vriendelijk naar me en kindjes konden hun ogen niet van me af houden. In Ambalangoda zijn ze gewend aan toeristen en dat merk je vooral aan de mannen die je maar al te graag aanspreken.

Ga hier gewoon niet op in, maar zoek wel contact met andere mensen van de bevolking. Ik ging vaak in gesprek met één van de guides en heb hierdoor heel veel geleerd over Sri Lanka en over de cultuur.

Dit kan ik je ook echt aanraden, ik denk hier nog vaak aan terug!

Bezoek de juiste (!) bezienswaardigheden

Heel logisch is natuurlijk dat je, wanneer je in Sri Lanka bent, de bezienswaardigheden ‘moet’ bezoeken. Ik heb dit niet door het hele land gedaan, maar vooral in Kandy.

Zo ben ik bijvoorbeeld bij de Temple of Tooth geweest en de witte Boeddha die boven de stad uitsteekt. Maar door heel het land zijn er genoeg bezienswaardigheden, je hebt even nodig om die allemaal te zien.

Denk aan de stad Ella, die je het beste kunt bezoeken met de trein. De treinreis zelf is namelijk al een soort van bezienswaardigheid!

Sri Lanka Pinnawela

Let wel op dat sommige attracties beter te bezoeken zijn in de ochtend. Ga je de bergen op, dan is het bijvoorbeeld alleen in de ochtend helder.

De rest van de dag is het uitzicht nauwelijks te zien en dat zou natuurlijk jammer zijn van je bezoek! Verdiep je alsjeblieft goed in wat je bezoekt, vooral bij bezienswaardigheden gerelateerd aan dieren.

Ik bezocht de Elephant Sanctuary in Pinnawala en voel me daar nog steeds slecht over. We dachten dat de olifanten het daar goed hebben, maar dat is NIET zo. Support dit dus alsjeblieft NIET met je geld.

Regenseizoen

In Sri Lanka is het eigenlijk het hele jaar door heerlijk weer. Het weer kan wel heel erg verschillen, afhankelijk van waar op het eiland je bent.

Het regenseizoen is in november en dat heb ik ook wel gemerkt. Ik heb verschillende regenbuien gezien, een paraplu of poncho had ik dan ook altijd bij me.

Soms duurt de regen een uur, maar soms ook de hele middag of nacht. Je hebt hier niets over te zeggen, dus zorg dat je hier rekening mee houdt.

De temperatuur in het regenseizoen is net wat lager dan normaal. Dus mocht je niet zo goed tegen de hitte kunnen, dan is dit wellicht juist het seizoen voor jou.

Het kan in bepaalde delen ook behoorlijk benauwd zijn, houd ook daarmee rekening!

Raad ik Sri Lanka aan?

Doordat ik veel vrijwilligerswerk deed en een week ‘body & mind’ deed voor mezelf, heb ik niet super veel van Sri Lanka gezien.

Natuurlijk heb ik wel tempels, een thee plantage, een kruidentuin en het strand bezocht. Maar ik heb niet rondgetrokken en alles van het land gezien.

Hopelijk heb ik je met mijn tips voor Sri Lanka toch kunnen helpen. Sri Lanka is een prachtig land, maar laat ook de realiteit zien van een derdewereldland.

Het was een leerzame en bijzondere reis, ik kan iedereen aanraden om er ook eens heen te gaan!

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram.

Volg:

4 Reacties

  1. 11 mei 2017 / 20:41

    Heel bijzonder steeds je verhalen te lezen, wat een ervaring moet dat geweest zijn!

  2. 19 mei 2017 / 22:54

    Goede tips! Lijkt me zeker een interessant land om eens te bezoeken. Zo zou ik ook nog eens terug willen naar Zuid-Amerika, maar ik wil even wachten met dit soort bestemmingen totdat mijn dochtertje wat ouder is. Voor nu vind ik haar er nog te jong voor, maar ik weet zeker dat ze deze landen heel interessant zal vinden. Lijkt me leuk om straks samen te ontdekken.

  3. 20 mei 2017 / 10:23

    Dat vind ik een mooi idee Deb :) Ik zou willen dat mijn ouders wat meer reislustig waren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

41   153
25   183
30   152
21   196
16   155

Follow on Instagram