Vegan eten op vakantie | 10 praktische tips

Na inmiddels 3 vakanties te hebben gehad als veganist, vond ik het tijd worden om mijn tips te geven wat betreft vegan eten op vakantie. Het hóeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn! Al kan ik me voorstellen dat je je er een beetje druk om maakt, zeker als je pas net veganist bent. In dit artikel geef ik je daarom 10 praktische tips zodat je zonder zorgen veganistisch kunt eten op reis.

Vegan op vakantie tips

Vegan eten op vakantie

Inmiddels ben ik ruim een jaar veganist en heb ik ook tijdens mijn meest recente vakantie (Ibiza ♥) weer heerlijk veganistisch kunnen eten. En dat mét al mijn intoleranties waar ik op moet letten.

Je kunt prima zonder enige voorbereiding op reis als veganist. Maar zoals je in het artikel met mijn inpaklijst kunt zien, raad een beetje research wel aan én kan ik niet zonder mijn Samsung Galaxy.

Mij geeft dat kleine beetje voorbereiding rust en mijn mobiel bij de hand hebben rust. Daardoor heb ik NOG meer zin heb in mijn vakantie met zon, zee, strand en geen zonder zorgen (ook niet over eten).

Vegan eten op vakantie

Veganistisch eten op reis: 10 praktische tips

Heb je al een vakantie geboekt of ben je van plan om wat te gaan boeken? In de onderstaande video geef ik je 10 praktische tips die je helpen met vegan eten op vakantie, zonder problemen dus!

Onder de video som ik de tips nog eens voor je op, dus scroll na het kijken zeker nog even verder.

1. Verdiep je in het land waar je naar toe gaat. Zoek op internet naar blogs (of video’s) over het land of de plaats waar je verblijft, wellicht zijn er vegan bloggers die hun ervaring delen.

Facebook groepen raad ik ook aan. In Nederlandse groepen delen vegans geregeld hun reis ervaring, maar wellicht zijn er ook vegan groepen van het land waar je naartoe gaat en vragen kunt stellen.

2. Stel je verblijf af op je wensen. Je kunt bijvoorbeeld bewust kiezen voor een appartement of air bnb met keuken of juist een all inclusive resort. Of zelfs een vegan friendly bed & breakfast ;)

3. Neem zelf eten mee. Op mijn inpaklijst vind je tegenwoordig ook wat eten. Dan weet ik zeker dat ik wat kan eten en heb ik geen zorgen over wat ze daar hebben. Mijn favorieten om mee te nemen:

 • Rijstwafels
 • Havermout
 • Kaneel
 • Pindakaas
 • Noten
 • Gezonde repen

4. Ga naar de supermarkt. Vrij logisch, maar voor mij echt onmisbaar. Ik vind het zelfs leuk om er rond te struinen en te kijken wat ze hebben. Waar ik graag naar zoek:

 • Fruit
 • Noten
 • Groente
 • Hummus
 • Plantaardige melk

Maar kijk zeker verder dan dat! Wellicht hebben ze zonder dat je het verwacht soja yoghurt, vegan kaas (had ik op Kreta!), tofu of vegan vleesvervangers.

5. Kook zoveel mogelijk zelf. Daarom deelde ik eerder al tip 2. Ik kies zelf het liefste voor een air bnb of appartement waar ik kan koken. Dat scheelt gedoe (als er weinig vegan keus is) maar ook geld.

Veganistisch eten op reis

6. Vertaal belangrijke woorden. Door vooraf woorden als melk, ei en honing te vertalen kun je in de supermarkt veel makkelijker verpakkingen checken én in restaurants aangeven wat je níet wilt eten.

BONUS TIP: ik download direct vanaf het internet op mijn Samsung Galaxy een ‘vegan paspoort‘ in de taal van het land waar ik heen ga. Die kan ik er altijd bij pakken, dat scheelt gedoe in een restaurant.

7. Heb niet teveel verwachtingen. Dan kan het alleen maar mee vallen. Ik vind het oké om 2 dagen achter elkaar een simpele salade met frietjes en ketchup te eten als er écht niets anders is.

8. Check Tripadvisor. Pak je mobiel (love mijn Samsung Galaxy) en check ervaringen van anderen bij het zoeken naar een restaurant. Dan weet je of het een aanrader is of niet, al voor je er binnen stapt.

9. Gebruik Happy Cow. Deze tip is eigenlijk nóg beter dan tip 8. Ik check ook altijd de website van Happy Cow om restaurants te vinden met een vegetarische of zelfs vegan optie.

Op Happy Cow vind je ook restaurants die zelfs een geheel vegetarisch of vegan menu aanbieden. Ik vind het echt een fijne website, maar ze hebben ook een app, mocht je dat fijner vinden!

10. Leg jezelf niet teveel druk op. Thuis eet ik veganistisch, nagenoeg glutenvrij en gezond (zo min mogelijk bewerkte voeding). Maar op vakantie sta ik mezelf toe om dat wat meer los te laten.

Onthoud: vegan eten op vakantie wordt steeds makkelijker

Ik hoop dat deze 10 tips je helpen bij vegan eten op vakantie. Ook op reis kun je prima veganistisch eten en geloof me: het wordt steeds makkelijker om in het buitenland te eten als veganist.

Niet alleen omdat je er zelf steeds beter in wordt, maar ook omdat veganistisch eten steeds normaler wordt. In Ibiza at ik met non-vegan collega’s bij een restaurant met zelfs 50% vegan opties!

Vergeet niet dat je op vakantie gaat om te ontspannen. Groente, fruit en noten zijn eigenlijk overal wel verkrijgbaar en met wat kleine voorbereidingen kun je er een heerlijke tijd van maken.

Fijne vakantie :)

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Dit artikel bevat een samenwerking.

Volg:

4 Reacties

 1. 6 september 2018 / 07:19

  Wat een goede tips! Dat vegan paspoort is echt handig, zeg! Ik vind zelf op vakantie gaan eigenlijk het enige moment waarop vegetariër zijn voor mij soms een uitdaging is, afhankelijk van het land waar ik naartoe ga. Gelukkig is vegetarisch eten in veel Europese landen inmiddels meer bekend en daardoor niet meer zo’n probleem, maar een paar jaar geleden heb ik weleens in een supermarkt in Italië gestaan waar ze me wezen op de groenteafdeling toen ik aangaf geen vlees te eten. Er bestonden daar simpelweg geen vleesvervangers of zelfs ook maar tofu. Tegenwoordig is het gelukkig een stuk makkelijker voor mij. Ik neem vaak zelf producten als noten mee van huis, we gaan bijna altijd naar een appartement met keuken en in grote supermarkten zijn vaak wel opties te vinden. Als ik uit eten zou gaan, zou ik inderdaad ook even Trip Advisor checken om van tevoren te weten of ik ergens vegetarische producten kan krijgen. Ideaal! :)

 2. Mariëlle
  Auteur
  6 september 2018 / 07:39

  Wat leuk dat je uitgebreid reageert Romy <3 Als vegetariër is het tegenwoordig inderdaad veel makkelijker! En ik stel me er op in dat ik waarschijnlijk geen vleesvervangers kan vinden, die eet ik hier thuis overigens ook nauwelijks haha ;) Met noten, kikkererwten en bonen kom je ook een heel eind! Ik denk dat de Happy Cow app voor jou ook wel handig zou zijn :)

 3. 10 september 2018 / 10:58

  Goede tips! En wat ziet de layout van je blog er mooi uit! :)

 4. Mariëlle
  Auteur
  10 september 2018 / 20:38

  Thank you Sophie <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

41   153
25   183
30   152
21   196
16   155

Follow on Instagram