10 x tips voor lekker vegan eten op vakantie in het buitenland

Na inmiddels meerdere vakanties te hebben gehad als veganist, leek het me leuk om mijn ervaring te delen wat betreft vegan eten op vakantie. Het hóeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn. Al kan ik me voorstellen dat je je er een beetje druk om maakt, zeker als je pas net veganist bent. In dit artikel geef ik je daarom 10 praktische tips zodat je zonder zorgen veganistisch kunt eten op reis in het buitenland.

Vegan eten op vakantie

Vegan eten op vakantie in het buitenland

Inmiddels ben ik bijna 2 jaar veganist en heb ik geleerd dat ook vegan eten in het buitenland geen probleem hoeft te zijn. Zo genoot ik onder andere op Ibiza van heerlijk veganistisch eten.

Je kunt prima zonder enige voorbereiding vegan eten op reis, maar ik vind het altijd wel leuk om vooraf wat research te doen. Ik zoek dus niet alleen maar op bezienswaardigheden, maar ook op eten.

Zo weet ik zeker dat ik de leukste vegan hotspots niet misloop én heb ik extra voorpret, omdat ik er naar uit kan kijken. In dit artikel vind je 10 praktische tips voor als je als veganist op reis gaat!

Veganistisch eten op reis

10 praktische tips voor veganistisch eten op reis

Heb je al een vakantie geboekt of ben je van plan om wat te gaan boeken? In de onderstaande video geef ik je 10 praktische tips die je helpen met vegan eten op vakantie zonder problemen!

Onder de video som ik de tips nog eens voor je op, dus scroll (na het kijken) zeker nog even verder.

1. Verdiep je in het land waar je naar toe gaat

Zoek op internet naar blogs en vlogs over het land of de plaats waar je verblijft, wellicht zijn er vegan bloggers die hun ervaring delen.

Facebook groepen raad ik ook aan. In Nederlandse groepen delen vegans geregeld hun reis ervaring, maar wellicht zijn er ook vegan groepen van het land waar je naartoe gaat en vragen kunt stellen.

2. Ga voor vegan vakantiebestemmingen

Je kunt bij het boeken kiezen voor een appartement of airbnb met keuken of juist een all-inclusive resort. Of zelfs een vegan friendly bed & breakfast ;)

Het voordeel van een appartement of airbnb met keuken is dat je er zelf kunt koken en natuurlijk vrij naar alle hotspots kunt gaan. Indien een all-inclusive resort vegan friendly is, zit je daar ook goed.

Toch kan zo’n massaal resort soms lastig zijn. Misschien lukt het beter om een bed & breakfast te vinden waar ze welwillend zijn om je een vegan ontbijt te serveren. Bekijk de mogelijkheden dus goed!

3. Neem zelf vegan eten mee op reis

Op mijn inpaklijst vind je tegenwoordig ook wat eten. Dan weet ik zeker dat ik wat kan eten en heb ik geen zorgen over wat ze daar hebben (en dat mega duur is). Mijn favoriete vegan producten voor op reis:

 • Rijstwafels
 • Havermout
 • Kaneel
 • Pindakaas
 • Noten
 • Gezonde repen

4. Ga op ontdekkingstocht in de supermarkt

Vrij logisch, maar voor mij echt onmisbaar. Ik vind het zelfs leuk om er rond te struinen en te kijken wat ze hebben qua vegan aanbod. Wat ik graag koop in het buitenland:

 • Fruit
 • Noten
 • Groente
 • Hummus
 • Plantaardige melk
 • (Gekookte) peulvruchten 

Maar kijk zeker verder dan dat. Wellicht hebben ze zonder dat je het verwacht soja yoghurt, vegan kaas (vond ik in een hele kleine supermarkt op Kreta!), tofu of vegan vleesvervangers.

5. Kook ook eens lekker zelf

Als je niet het budget hebt of elke dag te gaan uiteten of bang bent dat er niet genoeg keuze is, kun je natuurlijk ook zelf koken afhankelijk van het verblijf dat je kiest.

Daarom noemde ik bij tip 2 al dat ik zelf het liefste voor een air bnb of appartement kies met keuken. Dat scheelt gedoe (als er weinig vegan keus is), maar ook geld en vaak is het nog gezonder ook.

Vegan eten op reis

6. Vertaal belangrijke woorden voor je vertrekt

Door vooraf woorden als vlees, vis, rund, kip, varken, melk, ei en honing te vertalen kun je in de supermarkt veel makkelijker verpakkingen checken én in restaurants aangeven wat je níet wilt eten.

BONUS TIP: ik download direct via internet een ‘vegan paspoort‘ op mijn mobiel in de taal van het land waar ik heen ga. Die kan ik er altijd bij pakken, dat scheelt gedoe in een restaurant.

7. Heb niet teveel verwachtingen van vegan eten op vakantie

… dan kan het alleen maar mee vallen. Ik vind het oké om 2 dagen een simpele salade met friet en ketchup te eten als er niets anders is. Maar in de meeste gevallen geniet ik enorm van lekker vegan eten!

8. Check Tripadvisor om hotspots te zoeken & check de reviews

Ook op vakantie kan ik niet zonder mijn Samsung Galaxy om ervaringen van anderen te checken op Tripadvisor. Zo leer ik leuke hotspots inclusief de reviews van veganisten kennen.

9. Gebruik Happy Cow om vega(n) hotspots te zoeken

Deze tip is eigenlijk nóg beter dan tip 8. Ik check ook altijd de website van Happy Cow om restaurants te vinden met een vegetarische of zelfs vegan optie.

10. Leg jezelf vooral niet teveel druk op

Thuis eet ik veganistisch, nagenoeg glutenvrij en gezond (zo min mogelijk bewerkte voeding). Maar op vakantie sta ik mezelf toe om dat wat meer los te laten.

Ik zal altijd vegan eten kiezen, maar maak me op vakantie wat minder druk om bewerkte voeding.

Vegan eten op vakantie

En hoe zit het qua vegan op all-inclusive vakantie?

Zolang je een verblijfsplek met eigen keuken hebt of een beetje research doet naar vegan hotspots, zul je heerlijk kunnen genieten van vegan eten op vakantie.

Mocht je kiezen voor een all-inclusive resort in het buitenland, dan kan dat lastiger zijn. Toch komt ook dat altijd wel goed.

Tips voor een vegan all-inclusive vakantie in het buitenland:

 • Google het resort met het woordje vegan erachter om te kijken of anderen er al iets over hebben geschreven. Je kunt hiervoor ook de reviews over het verblijf checken.
 • Bel of mail al voor je gaat boeken om na te gaan of de organisatie vegan friendly is.
 • Eenmaal geboekt? Neem (ruim) voor je aankomt contact op met het resort waar je verblijft en geef nog eens aan dat je veganistisch eet. Kunnen ze hier niets mee? Dan kun je je voorbereiden.
 • Soms helpt het om juist niet te zeggen dat je vegan bent, maar aan te geven dat je intoleranties hebt (niet specificeren, laat ze maar een volledige lijst maken zodat je zelf kunt beoordelen wat je als veganist kunt eten). Dat nemen ze toch eerder serieus, heb ik gemerkt…
 • Denk in mogelijkheden in plaats van in problemen. Je bent op vakantie, geniet daar lekker van. Dan maar 3 dagen achter elkaar friet of kikkererwten eten: je verhongert in ieder geval niet ;)
 • Vul het buffet naar wens aan met iets uit de supermarkt. Ik bezoek altijd een winkel in de buurt, uit pure interesse maar ook om bijvoorbeeld hummus te kopen voor op brood of bij mijn salade.
 • Zoek ook eens buiten het resort als je het buffet beu bent. Ja, je hebt al voor het resort betaald, maar je wilt ook weleens genieten van het lekkere eten bij een lokaal tentje toch? Ik was helemaal gelukkig met het ‘simple & natural cafe’ in Playa Blanca. Zie de vlogs hieronder :)

Onthoud: vegan eten op vakantie wordt steeds makkelijker

Ik hoop dat deze 10 tips (en bonus tips voor een all-inclusive vakantie) je helpen bij vegan eten op vakantie. Ook op reis kun je dus prima veganistisch eten en geloof me: het wordt steeds makkelijker om in het buitenland te eten als veganist.

Niet alleen omdat je er zelf steeds beter in wordt, maar ook omdat veganistisch eten steeds normaler wordt. In Ibiza at ik met non-vegan collega’s bij een restaurant met zelfs 50% vegan opties.

Vergeet niet dat je op vakantie gaat om te ontspannen. Groente, fruit en noten zijn eigenlijk overal wel verkrijgbaar en met wat kleine voorbereidingen kun je er een heerlijke tijd van maken.

Heb jij nog tips? Deel ze met mij en de andere lezers van dit artikel! En als je überhaupt nog ‘vegan beginner tips‘ kunt gebruiken, check dan ook het artikel dat ik daarover schreef!

Liefs Mariëlle

P.S. je kunt natuurlijk ook lekker duurzaam op vakantie in Nederland, lekker handig ;)

Dit artikel bevat een samenwerking.

Volg:
Deel dit artikel:

4 Comments

 1. 6 september 2018 / 07:19

  Wat een goede tips! Dat vegan paspoort is echt handig, zeg! Ik vind zelf op vakantie gaan eigenlijk het enige moment waarop vegetariër zijn voor mij soms een uitdaging is, afhankelijk van het land waar ik naartoe ga. Gelukkig is vegetarisch eten in veel Europese landen inmiddels meer bekend en daardoor niet meer zo’n probleem, maar een paar jaar geleden heb ik weleens in een supermarkt in Italië gestaan waar ze me wezen op de groenteafdeling toen ik aangaf geen vlees te eten. Er bestonden daar simpelweg geen vleesvervangers of zelfs ook maar tofu. Tegenwoordig is het gelukkig een stuk makkelijker voor mij. Ik neem vaak zelf producten als noten mee van huis, we gaan bijna altijd naar een appartement met keuken en in grote supermarkten zijn vaak wel opties te vinden. Als ik uit eten zou gaan, zou ik inderdaad ook even Trip Advisor checken om van tevoren te weten of ik ergens vegetarische producten kan krijgen. Ideaal! :)

 2. Mariëlle
  Auteur
  6 september 2018 / 07:39

  Wat leuk dat je uitgebreid reageert Romy <3 Als vegetariër is het tegenwoordig inderdaad veel makkelijker! En ik stel me er op in dat ik waarschijnlijk geen vleesvervangers kan vinden, die eet ik hier thuis overigens ook nauwelijks haha ;) Met noten, kikkererwten en bonen kom je ook een heel eind! Ik denk dat de Happy Cow app voor jou ook wel handig zou zijn :)

 3. 10 september 2018 / 10:58

  Goede tips! En wat ziet de layout van je blog er mooi uit! :)

 4. Mariëlle
  Auteur
  10 september 2018 / 20:38

  Thank you Sophie <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.