Voedselintolerantietest: mijn waarom, hoe, uitslag en aanpak!

Inmiddels ben ik bijna een jaar veganist en wat heb ik daardoor veel geleerd. Ik werd bewust van wat ik in mijn mond stak en dat was niet zo gezond als ik dacht. Vegan eten hoeft ook niet per se gezond te zijn (want: friet, chips, enzovoort), maar dat is wel waar ik voor ga. Ik merkte steeds meer aan mijn lichaam, probeerde het een en ander en deed een voedselintolerantietest. In dit artikel vertel ik er meer over!

Voedselintolerantietest

Waarom een voedselintolerantietest?

Ik vind mijn gezondheid belangrijk en plantaardig eten vormt een groot deel van mijn healthy levensstijl.

Nu ik veganistisch eet voel ik me véél beter, omdat ik me niet meer schuldig hoef te voelen over de dieren die voor mij vermoord moeten worden of moeten lijden.

Dat is één, maar ik merkte op een gegeven moment dat sommige maaltijden niet heel lekker vielen.

Ik had na het eten vaak last van een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel, misselijkheid en benauwdheid (vooral na het eten van pasta/brood/wraps = allemaal met gluten) ofwel een mega dip.

Goed naar je lijf luisteren…

Achteraf gezien had ik dit al langer. Ook mijn weerstand is altijd al laag geweest en ik heb al jaren last van puistjes. Deze klachten had ik pas écht door toen ik dus bewust op gezond eten ging letten.

Ik deed veel onderzoek en eet nu al een paar weken glutenvrij, dat scheelt. Maar ik kwam ook tot de ontdekking dat iedereen intoleranties heeft en wie weet is dat bij mij wel de oorzaak van mijn puistjes.

Als je voedsel eet dat ongezond is of waar je intolerant voor bent, raken je darmen uit balans. En gezonde darmen zorgen nu juist voor een goede algehele gezondheid.

Ik besloot een test te doen uit nieuwsgierigheid én om de ongemakkelijke klachten te laten verdwijnen, voor een egale huid, om veel energie te hebben en voor een goede weerstand.

Waarom ik geen alcohol meer drink

Hoe ik een voedselintolerantietest liet doen

Eerst bracht ik een bezoek aan de dokter om via mijn bloed te testen of ik intolerant ben voor gluten. Maar, niet heel slim van mij, ik at op dat moment al weinig gluten.

En dan kan zo’n test het niet goed meer beoordelen. Bovendien hoef je niet per se intolerant te zijn, je kunt ook sensitief zijn.

De dokter gaf aan dat ik nog een andere bloedtest kon laten doen, maar ze vroeg me hoeveel zin het zou hebben.

Ze verwachtte namelijk al dat, ook al zou er geen intolerantie uit de test komen, ik toch wel zoveel mogelijk glutenvrij zou blijven eten. Daarom besloot ik de tweede test niet te doen.

Ook gewoon uit nieuwsgierigheid

Ik was namelijk toch al maanden benieuwd naar wat er uit een algemene voedselintolerantietest zou komen en besloot dat nu maar eens te doen. In Eindhoven is dat bijvoorbeeld mogelijk bij Beautec.

Daar voert Debbie van B-Vital een voedselintolerantietest uit door middel van de bioresonantie-techniek. Met behulp van een biotensor worden intoleranties en (over)gevoeligheden vast gesteld.

Je wordt niet alleen getest op voedingsmiddelen, maar ook ingrediënten en supplementen. De test is mega uitgebreid, denk aan zoetstoffen, kleurstoffen, E-nummers, graspollen en nog zoveel meer.

Voedingsintolerantie test

De uitslag van mijn voedselintolerantietest

Wat had ik enorm veel zin in de voedselintolerantietest! Dat klinkt echt heel raar, maar gezond eten en leven is inmiddels toch wel een passie geworden.

En ik was het beu om telkens weer te moeten zoeken naar de oorzaak van mijn klachten. Al was ik stiekem een beetje bang dat ik dingen zou moeten missen…

Hieronder lees je waar ik klaarblijkelijk intolerant voor ben, maar let op: dat hoeft niet voor jou zo te zijn. Als je voor jou persoonlijk wilt ontdekken wat je intoleranties zijn, laat dan altijd zelf een test doen.

 • Peulen
 • Spinazie
 • Ananas
 • Varkensvet
 • Yoghurt
 • Ahornsiroop
 • E320 en E321
 • Etherische olie (basilicum, kajeput, marjolein, pepermunt)

Varkensvet eet ik als veganist al niet. Maar spinazie, ananas en ahornsiroop eet ik dagelijks, oeps!

Wat betreft de E-nummers geldt dat ik die al amper eet, omdat ik whole foods eet. Bij yoghurt dacht ik aan zuivel, maar het gaat schijnbaar om de linksdraaiende yoghurtculturen: SHIT.

De aanpak naar aanleiding van de uitslag

En waarom ik hierboven SHIT zeg, is omdat ik 2 maanden lang deze voedingsmiddelen beter niet eet.

Dat betekent dat ik dus 2 maanden één fan mijn favo fruitsoorten én één van mijn favo ontbijtrecepten moet missen. Maar zo kan mijn lijf zich wel even helemaal herstellen

Daarna kan ik één voor één de voedingsmiddelen weer introduceren en beoordelen of ik klachten krijg.

Aan de hand daarvan kan ik dan mijn ‘dieet’ aanpassen op mijn lichaam, zodat ik zo gezond mogelijk kan eten zonder weer dezelfde klachten te krijgen. Uiteraard schrijf ik dan weer een update!

Ik ben heel benieuwd of jij ook weleens zo’n test hebt laten doen? Zo ja, wat was jouw uitslag?

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van updates? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Volg:

6 Reacties

 1. 4 juni 2018 / 10:30

  Interessant dat je dit hebt laten doen! Ik kan zelf niet tegen varkensvlees en als ik iets van het vet binnen krijg, krijg ik ook al last van mijn buik. Van aspartaam krijg ik migraine en op zoetstoffen in het algemeen reageer ik niet zo goed. Denk trouwens dat e-nummers voor niemand goed zijn, dus vind het slecht dat het nog wel in producten zit.
  Balen dat je nu twee maanden je favoriete ontbijt niet kunt eten, maar misschien ontdek je nu wel iets dat nog veel lekkerder is en waar je lichaam wel goed op reageert!

 2. Mariëlle
  Auteur
  4 juni 2018 / 12:10

  Ik kan me wel herinneren dat je daar ooit eens iets over verteld hebt volgens mij! Heel goed om dat te weten voor jezelf hè? En ik heb inmiddels al een ‘vervanger’ gevonden: poridge, daarmee red ik het wel :)

 3. Fatima
  18 juni 2018 / 23:05

  Wat een interessant artikel. Gezond eten is voor mij ook een passie!
  Ik heb zelf onder begeleiding van een diëtiste een Fodmap dieet gevolgd waar ik heel erg reageerde op tarwe en lactose. Ik eet nu lactosevrij en tarwevrij. Voorgaand aan het dieet ben ik geprikt door de huisarts om glutenintolerantie te testen, maar die was negatief. Sinds ik tarwevrij eet gaat het beter, maar nog niet helemaal klachtenvrij. Ik ben nu sinds 5 dagen glutenvrij gaan eten om te kijken of ik verbetering merk.
  Mag ik vragen welke andere bloedtest de huisarts bedoelt?

  Ik ga even googelen op de bioresonantie-techniek, vind het heel interessant.

 4. Mariëlle
  Auteur
  19 juni 2018 / 20:12

  Hee Fatima :) Wat leuk om jouw ervaring te lezen, fijn dat het wel beter gaat nu! Ik weet helaas niet welke test de huisarts bedoelt. Daar heb ik niet meer op door gevraagd omdat ik toch al de bioresonantietest had gepland. Maar hoogstwaarschijnlijk was daar bij mij ook niets uit gekomen. Gluten sensitiviteit kan volgens mij alleen aangetoond worden als je het, met ‘toezicht’een diëtiste een aantal weken weglaat en dan weer introduceert en je dan dus klachten krijgt.

 5. Iris
  4 februari 2019 / 20:26

  Thanks voor de tip! Wist niet dat je zo’n uitgebreide test kon doen! En in de stad waar ik woon.. ga binnenkort even langs om ook zo’n test te doen

 6. Mariëlle
  Auteur
  5 februari 2019 / 20:52

  You’re welcome :) Ik hoop dat het je wat oplevert/verder helpt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

15   128
38   174
14   145
19   161
24   258

Follow on Instagram