Als je niet weet wat je met je toekomst moet [ervaring & 15 tips]

Wat te doen als je niet weet wat je wilt met je leven? Of je nu niet weet wat je wilt studeren, juist de verkeerde studie hebt gekozen, je baan niet meer leuk vindt, misschien wel werkloos bent geworden of herstellende bent van depressie of burn-out… Dit artikel is voor jou als je niet weet wat je met je toekomst moet. Ik heb dat zelf gehad en deel graag mijn ervaring, je bent namelijk zó niet de enige. Doordat ik zelf ook in de ‘ik weet niet wat ik wil met mijn leven’ situatie zat én inmiddels mensen begeleid, kan ik ook een heleboel tips met je delen. Lees snel verder!

Als je niet weet wat je met je toekomst wilt

Als je niet weet wat je met je toekomst moet (mijn ervaring)

Waar andere kinderen al jong wisten wat ze wilde worden, heb ik nooit geweten wat ik wilde qua opleiding of werk.

Maar na de HAVO moest ik kiezen… Ik koos voor een financiële opleiding, vanwege ‘een dubbeltje op zijn kant’.

Daar bleek die studie echter weinig over te gaan. Ik twijfelde al in het eerste jaar, maar durfde het niet te zeggen.

Ik deed een studietest en de begeleider zei dat ik goed zat, want ik had hoge cijfers. Ja duh, ik was een perfectionist ;)

Omdat ik toch niet wist wat ik dan wél wilde, maakte ik het maar af. Ik zou dan immers een HBO diploma hebben.

Er werd verwacht dat ik een goede financiële baan zou nemen. Maar ik koos – vanwege mijn blog – voor een marketing baan.

Dat paste al beter, maar was niet ‘mijn bestemming’. Ik vond mijn passie voor innerlijk werk en maakte daar mijn werk van!

Over vroege keuzes & prestatiedruk in deze maatschappij

Op school worden we eerder gevormd, dan dat we onszelf ontdekken. Studiekeuzes moeten we al op jonge leeftijd maken.

We leven bovendien in een maatschappij waarbij de druk hoogt ligt, en daarmee het aantal burn-outs en depressies

Het aantal keuzes dat we hebben is groter dan ooit en dat is mooi, maar maakt kiezen eerder moeilijker dan makkelijker.

Waar je vroeger één baan had voor de rest van je leven, is dat nu niet meer ‘normaal’. Dat kan wel ook een opluchting zijn.

En gelukkig besluiten steeds meer mensen dat ze niet geleefd willen worden of willen overleven, maar werken om te leven.

Alleen, hoe geef je dan je leven vorm als je niet weet wat je wilt? Ik deel graag 12 tips met je om dat te ontdekken!

Wat als je niet weet wat je wilt met je leven

Tips voor als je niet weet wat je met je toekomst moet (1 t/m 5)

Weet je niet wat je wilt studeren? Heb je de verkeerde studie gekozen? Of weet je niet wat je wilt met je leven? Hierbij 15 tips!

1. Doe een stapje terug

Als je niet weet wat je wilt, is het verleidelijk om heel hard te gaan zoeken. Maar je wilt juist helderheid in je hoofd.

Door bewust minder druk te zijn en je wat meer terug te trekken, kun je beter nadenken en voelen wat bij jou past.

2. Ga er tussenuit 

Wat je daarbij kan helpen, is om er lekker even tussenuit te gaan. Dan kom je namelijk ‘los’ van alles en iedereen.

Wandel, mediteer en schrijf lekker veel. Check om jezelf beter te leren kennen d.m.v. schrijven mijn journal guide!

Journal ebook 2022

3. Ik weet het NOG niet

Stop met zeggen: ik weet het niet. En vervang dat door: ik weet het NOG niet. Zo blijf je open om het te ontdekken.

Anders zet je jezelf vast met je eigen woorden. Je kunt ook de intentie zetten dat je wilt ontdekken wat je leuk vindt.

4. Leer jezelf kennen

Hoe kun je weten wat je wilt als je jezelf niet kent? Hier gaat het naar mijn idee het meest mis. Wat is je passie?

Wat zijn je waarden? Keer naar binnen en ont-dek jezelf! Check hier de mogelijkheden voor mijn begeleiding daarbij.

5. Laat je niet pushen

Leer om je niets aan te trekken van anderen die vinden dat je iets moet en probeer jezelf niet te vergelijken met anderen.

 

Niet weten wat je wilt

Tips voor als je niet weet wat je met je toekomst moet (6 t/m 10)

6. Wees niet boos op jezelf

Met jezelf afwijzen maak je het niet leuker én ga je ook niet vinden wat je dan wel graag wilt: gun jezelf ruimte.

7. Ga op ontdekkingstocht

Bekijk opleidingen, vacatures, ondernemers en voel waar jij van aan gaat. Doe tests en ga vooral ook dingen proberen.

8. Praat met anderen

Deel je struggle met mensen die er voor je zijn en praat met mensen die je kunnen inspireren.

9. Laat het wat los

Forceren brengt je meestal niet verder, loslaten geeft je ruimte en minder druk – daar ‘presteer’ je beter van.

10. Geef jezelf de tijd

Weten wat je wilt gaat niet over een nachtje slapen. Het is echt een ontdekkingstocht, geef jezelf daar de tijd voor!

Tips voor als je niet weet wat je met je toekomst moet (11 t/m 15)

11. Ga niet stil zitten

Jezelf tijd geven betekent niet ‘niks doen’. Het is goed om in beweging te blijven (door dingen te proberen).

12. Minimaliseer je spullen

Hoe minder spullen, hoe meer ruimte: in je huis en in je hoofd. Door los te laten, ontdek je wie je bent. Lees alles over minimalisme.

13. Laat de controle los

Als je een perfectionist of controlfreak bent, kan het lastig zijn om niet te weten wat je wilt. Dit is jouw les dat ‘niet weten’ oké is.

14. Vergeet niet te genieten

Zoals ik al schreef: het is een ontdekkingstocht om uit te vinden wat je wilt, you’d better enjoy the journey!

15. Schakel een coach in

Kom je er zelf niet uit? Vind je het lastig om naar je gevoel te luisteren? Laat je je veel leiden door anderen vinden?

Schakel dan hulp in. Ik ga niet voor jou bedenken wat je moet doen, maar helpt jou ontdekken. Check mijn coach pagina!

Niet weten wat je wilt is niet het einde van de wereld

Ik weet dat het kut kan voelen om niet te weten wat je wilt met je leven, maar heb vertrouwen: het komt goed.

De mogelijkheden zijn eindeloos, dat kan lastig zijn, maar laat het in je voordeel werken. Ga lekker op ontdekking.

Leer jezelf kennen in plaats van wat anderen vinden dat moet, praat wel met mensen over je gevoel en voor inspiratie.

Gun jezelf de tijd, je bent niet de enige, leer luisteren naar je hart én vraag hulp als dat nodig is. You got this!

Liefs Mariëlle

19 Reacties

 1. 17 juli 2017 / 07:30

  Wat een mooi artikel op basis van jouw eigen ervaringen én nog mooier om te horen dat jij na een tijdje zoeken echt je weg hebt gevonden. Ik heb zelf na mijn studie ook heel erg getwijfeld welke kant ik op wilde. Uiteindelijk heb ik een ander soort baan gekozen dan waar de meeste mensen op mijn studie mij in zagen werken, maar ik ben nog steeds dolblij met mijn keuze.

 2. 17 juli 2017 / 08:50

  Wat fijn dat het je gelukt is om je weg te vinden! Zelf begin ik na de vakantie met mijn eerste grote baan en ik moet zeggen dat dat wel heel goed voelt.

 3. 17 juli 2017 / 09:31

  Oh, ik ben hier zóóó mee aan het worstelen! Uiteindelijk vind ik mijn weg wel, dat weet ik zeker, maar voor nu is het nog een probleem. Bedankt voor je tips!

 4. 17 juli 2017 / 10:58

  Heel mooi artikel! Je weet nooit wat de toekomst je brengt. Ik had nooit verwacht een tweede bachelor te gaan doen, maar tot nu toe ben ik er super blij mee. Je moet inderdaad zo jong al keuzes maken, het is dan ook prima hiervan af te wijken.

 5. 17 juli 2017 / 15:02

  We worden zó vroeg al gedwongen om keuzes te maken! Dat is een verantwoordelijkheid die niet bij een kind hoort te liggen. Gelukkig kunnen we op termijn van dat pad afwijken en onze éígen keuzes maken. Goed dat je je weg gevonden hebt! :-)

 6. 17 juli 2017 / 18:40

  Mooi! Geef nooit op. Ik met mijn 42 heb nu sinds kort ook echt mijn draai gevonden en weet nu echt wat ik wil.
  Mijn webshop naar een hoge ranking brengen. Met veel tevreden klanten natuurlijk. Knoerthard werken vooral omdat ik het helemaal alleen doe, maar ik heb er zoveel plezier van/in. Dus inderdaad: ook als je niet weet wat je wil….het komt vanzelf op jouw pad☺️

 7. 17 juli 2017 / 20:10

  Wat een fijn bemoedigend artikel! Ik heb bijna mijn bachelor aan de universiteit afgerond (met veel pijn en moeite, want ik koos een lastige studie en wist vooraf niet dat mijn thuissituatie ook nog eens zo veel energie zou vragen), en daar ben ik heel blij mee en trots op. Maar wat ik nu precies wil, geen idee! Tijdens mijn stage kwam ik er achter dat ik creatief bezig zijn enorm mis, en daarom probeer ik nu ook steeds meer met fotografie bezig te zijn. Of ik daar mijn werk van wil maken weet ik nog niet, maar zoals je al zegt, 21 is nog harstikke jong!

  Liefs,
  Eline

 8. 17 juli 2017 / 20:11

  Hee, wat leuk om je hier te zien :) Heel tof wat je doet, als je straks iemand nodig hebt… ;)

 9. 17 juli 2017 / 20:11

  Helemaal waar :) Je komt er altijd wel, maar soms is dat gevoel een beetje eng!

 10. 17 juli 2017 / 20:12

  Wat ontzettend goed van je! Als dat jouw weg is, go for it :) Succes <3

 11. 17 juli 2017 / 20:12

  Graag gedaan <3 En als je iemand wilt om mee te sparren, hit me! :)

 12. 17 juli 2017 / 20:12

  Oh dat heb ik gemist geloof ik :O Tell me!! Succes :)

 13. 17 juli 2017 / 20:13

  Kijk, dat klinkt alsof je gedaan hebt waar je blij van wordt, top <3 Veel succes Romy!

 14. Deb
  18 juli 2017 / 11:01

  Goed dat je dit met ons deelt en hopelijk halen de mensen die net zijn afgestudeerd er inspiratie uit. Had ik dit artikel maar gelezen toen ik net afgestudeerd was! Ik zou er zeker wat van opgestoken hebben. Ik was te gefocust op direct aan de slag te gaan (met als doel om uit huis te gaan) zonder even een pauze in te lassen en tot mezelf te komen. Op zich ben ik blij waar ik nu sta, maar ik denk wel dat het beter was geweest om even een time out in te lassen na m’n studie.

 15. 18 juli 2017 / 20:20

  Gelukkig ben je wel blij waar je nu staat <3 Maar ik snap je en wat een compliment van je, dankjewel :)

 16. Esmée
  3 november 2019 / 11:54

  Wauw, dit is precies waar ik nu midden in zit en gek van wordt. Ik heb nu ook een half jaar ‘vakantie’ en ik geniet er inderdaad ook niet genoeg van zie ik nu in. Ik word er alleen maar gekker van heb ik het idee. Ik dacht dat ik rust nodig had maar misschien moet ik er inderdaad juist even op uit, iets gaan doen!

  bedankt voor je tips!
  liefs

 17. Mariëlle
  Auteur
  3 november 2019 / 15:35

  Hee Esmée, dankjewel voor je reactie, ben blij dat je mijn artikel gevonden hebt <3 Er op uitgaan is juist óók een manier van rust :) Als in: los van alles. Veel succes!

 18. Buder
  1 februari 2022 / 18:04

  Ik wist eerst zelf ook niet goed wat ik moest doen en toen ging ik dingen uitproberen en toen kwam ik er achter dat ik brandweerman wilde worden en ik ben blij dat ik het hat gekozen en nu ben ik super blij met het beroep dus ik vind het nu dikke toppie vriendelijke groeten van Buder Achterhoek

 19. Mariëlle
  Auteur
  2 februari 2022 / 08:43

  Fijn Buder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.