Vorig jaar schreef ik het artikel: afgestudeerd en nu? Hierin schreef ik dat ik nog niet zo goed wist wat ik wilde gaan doen na het afstuderen. Eigenlijk wist ik het wel, dat zie ik nu ik het artikel terug lees. Ik noemde daarin gewoon al de punten die ik nu doe, maar ik durfde niet uit te spreken dat ik dat echt zou gaan doen. Vandaag vertel ik over mijn ervaring voor als je niet weet wat je met je toekomst moet!

Als je niet weet wat je met je toekomst moet

Als je niet weet wat je met je toekomst moet

Als je net als ik 21 bent als je bent afgestudeerd, dan ben je nog hartstikke jong. Het is ontzettend moeilijk om dan al de keuze voor de rest van je leven te maken, dat gaat gewoon niet. Op de middelbare school moet je al bepaalde vakken kiezen en als je daarmee klaar bent, kies je de volgende opleiding. Maar er is zoveel keuze, wat moet je dan in godsnaam kiezen!? Helaas is er in Nederland dan ook nog zoiets als een hoge prestatiedruk. Je zou bijna vergeten wat je zélf belangrijk vindt, als je dat al weet.

Leer jezelf kennen

Hoewel ik diep van binnen wel wist wat ik graag wilde, kwam dat er nog niet helemaal uit. Gelukkig ben ik een maand naar Sri Lanka geweest, waar ik in alle rust na kon denken. En dat heeft me goed gedaan, ik weet nu heel zeker wie ik ben, wat ik belangrijk vind en wat ik wil. Probeer dit ook voor jezelf op een rij te zetten. Al ga je er een paar dagen tussenuit naar een locatie in Nederland: kom tot jezelf! En vergeet ook niet dat je niet je hele leven hetzelfde hoeft te doen, dat is gewoon niet meer van deze tijd.

Laat je niet pushen

Tegelijkertijd is het dan nog héél belangrijk om je niet te laten pushen door ouders, vrienden of wie dan ook. Dit is jouw leven en dat zou je moeten kunnen leven zoals jij het wilt. Als je bewust kiest voor een MBO opleiding terwijl je HBO aan kunt, prima! Het gaat er om dat jij gelukkig bent en dat je doet wat je leuk vindt. Ik heb zelf een HBO opleiding gedaan, maar die opleiding vond ik niet leuk. Daarom doe ik nu nog een deeltijd opleiding, zodat ik mezelf toch nog kan ontwikkelen op het gebied dat ik leuk vind!

Laat het los

Als je niet weet wat je met je toekomst moet: laat het desnoods even los en geef jezelf de tijd. Het is niet gek als je van de ene op de andere dag nog niet weet wat je wilt. Soms heeft het even tijd nodig voor je jezelf echt leert kennen en weet wat je wilt bereiken. Misschien wil je daarom een halfjaar gaan reizen of misschien wil je gewoon een simpel baantje nemen om toch wat geld te verdienen. In de tussentijd kun je dan natuurlijk ook gewoon lekker nadenken. Persoonlijk geloof ik dat iedereen zijn weg wel vindt, vertrouw daar dus gewoon op! Ook bij mij is het goed gekomen, ik werk nu hard aan Mariëlle Media.

Ik ben heel benieuwd hoe jij hierin staat, let me know!

Liefs Mariëlle