Waarom bewust leven? (visie achter mijn blog & op de ’trend’)

De ‘bewust leven trend’ wordt door steeds meer mensen opgepakt. Ik zie dat niet alleen aan de bezoekerscijfers van mijn ‘bewust leven blog’, maar ook bij de mensen die ik online spreek én de mensen om me heen. En daar word ik blij van, want ik ben dus al jaren bezig met bewuster leven. Eerder schreef ik al over hoe ik in de afgelopen jaren steeds bewuster ben gaan leven en vandaag wil ik eindelijk eens mijn visie op waarom bewust leven zo belangrijk is (naar mijn idee) met je delen. Ik geloof dat het geen trend is, maar kei hard nodig…

Waarom bewust leven

Disclaimer: dit is mijn visie op basis van wat ik in de afgelopen jaren heb gezien/ben gaan inzien, jouw visie kan/mag anders zijn

Waarom bewust leven belangrijk is naar mijn idee

Een groot deel van de mensen is altijd druk en gestresst. Eenzaamheid, het aantal depressies, burn-outs & zelfdodingen neemt toe.

Veel mensen hebben het gevoel ‘geleefd te worden‘, we leven veelal op de automatische piloot en zitten vooral in ons hoofd.

We zijn naar buiten gericht en voornamelijk reactief ingesteld i.p.v. dat we naar ons gevoel luisteren en proactief leven.

We zijn de connectie met onszelf én met de natuur verloren. Ook al denken we dat we er boven staan: we zijn onderdeel van.

En de aarde heeft het behoorlijk zwaar te verduren met hoe wij mensen leven (o.a. qua materialisme, verspilling, voedingskeuzes etc.).

De maatschappij ‘promoot’ leven om hard te werken, om spullen te kopen die we niet nodig hebben en die ons niet gelukkig maken.

Veel mensen zitten in de slachtofferrol, alsof het leven hen overkomt. Maar er zit zóveel kracht in ons, we hebben meer invloed dan we denken.

En vooral: meer dan ons geleerd wordt. De media bepaalt wat we zien en school bepaalt wat we leren (níets over persoonlijke ontwikkeling).

We maken onszelf ziek door wat we eten, door veel te zitten, door wat we consumeren qua media en doordat mannelijke energie overheerst.

En er is nog meer dat niet ideaal is…

In de geneeskunde leert men veelal over ziekte, maar nauwelijks over holistische gezondheid. Alles staat met elkaar in verbinding…

We hebben niet alleen een fysiek lijf, maar ook een emotionele en mentale gezondheid en een energetisch lichaam om voor te zorgen.

De farmacie verdient aan zieke mensen en er wordt overall meer gedaan aan symptoomonderdrukking dan het aanpakken van de oorzaak.

Om over voorkoming nog maar te zwijgen, want daar wordt helemaal weinig over gedeeld. En zelf nadenken wordt niet gewaardeerd.

In de supermarkt ligt eten wat nauwelijks eten te noemen is, het werkt veelal verslavend en we vullen in plaats van voeden onszelf.

Tegenwoordig zijn er overal prikkels, we zijn verslaafd aan telefoons en hebben een concentratie die slechter is dan die van een goudvis.

Over vissen gesproken: nog even en de zee zit voller met plastic dan met vissen en onze producten zitten vol schadelijke ingrediënten.

Onder andere door die factoren zijn onze hormonen uit balans, maar bijvoorbeeld ook door bestrijdingsmiddelen op onze voedselingrediënten.

Diersoorten sterven uit, bomen worden massaal gekapt, de grondkwaliteit gaat achteruit en het aantal mensen in armoede neemt toe.

Het menselijke wordt steeds meer vervangen door technologie, er wordt verdeeldheid gecreëerd, privacy to the min en censuur to the max.

Bewust leven met minder vanuit je hart

Hoog tijd om bewust leven normaal te maken

Zowel voor onszelf als voor de gehele mensheid, de dieren en de aarde (milieu) is het hoognodig om bewuster te leven.

Als we de connectie met onszelf en de natuur weer versterken, zullen we beter voor onszelf, anderen en de aarde zorgen.

En een gezonde aarde is ontzettend belangrijk voor gezonde mensen. De aarde is ons huis, dus dat is geen overbodige luxe.

De aarde heeft ons niet nodig, wij de aarde wel. Door meer bewustzijn kunnen we betere keuzes maken voor alles en iedereen.

Je kent vast de quotes: aandacht maakt alles mooier en: if you know better, you can do better! Het begint écht bij onszelf.

Er wordt vaak gezegd dat in ons eentje iets veranderen geen invloed heeft, maar ons geld is onze stem en ons gedrag inspireert.

Ik heb dit zelf gezien toen ik vegetarisch en uiteindelijk veganistisch ging eten: er is nu meer aanbod en meer awareness.

En we kunnen bijvoorbeeld China de schuld geven van de vervuilende industrie, maar velen bestellen op AliExpress.

Waar vraag is, zal aanbod zijn dus als jij je koopgedrag verandert zal uiteindelijk het aanbod ook veranderen.

En we kunnen China de schuld geven van een virus, maar hoe wij dieren houden, is bijna een garantie voor meer virussen.

Het is hoog tijd om kritisch te kijken naar hoe we met onszelf omgaan, met andere wezens (mens/dier) en met de aarde. 

Bewust leven trend

Nog een stapje dieper: wat is er gaande in de wereld?

Het begint echt bij onszelf‘ is een mooie om dieper op in te gaan. En dan bedoel ik de meer spirituele benadering.

Misschien is dit nog moeilijk voor je te bevatten als je het bovenstaande al heftig vond en je misschien zelfs wel triggerde.

Maar dat is oké ;) Wat ons triggert, leert ons wat we mogen aankijken. En wat we helen in onszelf, helen we op collectief niveau.

Alles is energie, dus alles is met elkaar verbonden. Wat we in de wereld zien is een weerspiegeling van wat (diep) in ons leeft.

Het is tijd dat we naar binnen keren, licht schijnen op onze schaduw en in onze kracht gaan staan, om zo de wereld te transformeren.

Nog een stapje dieper wat betreft transformatie: er is een verschuiving gaande van een 3D naar een 5D dimensie (bewustzijn).

Kort gezegd houdt dit in dat we in een energetische shift zitten waarbij de de frequentie van de aarde steeds hoger wordt.

We zijn van het Vissen- naar het Watermantijdperk gegaan. Het donker komt aan het licht, vandaar dat er zoveel speelt momenteel.

Bewust leven blog

Wat ik geloof dat we mogen doen qua bewust leven

Uit al het bovenstaande concludeer ik graag nog even wat ik dan bedoel met bewuster leven.

Ik – en velen met mij – voelen dat het tijd is om meer naar binnen te keren: minder doen, meer zijn.

Minder in ons hoofd, meer in ons lijf. Minder denken, meer voelen. Van angst naar liefde & van ego naar eco.

Leven met aandacht, en met meer zelfliefde én compassie voor andere wezens: ofwel bewust leven vanuit je hart.

Bewust leven in het hier en nu, van binnen (wat denk/voel/ervaar je) en van buiten (wat speelt er in de wereld).

Leven in verbinding met onszelf, met anderen en met de natuur. En werken om te leven, in plaats van geleefd worden.

Kritisch kijken naar onze overtuigingen en ons gedrag, en wat de invloed ervan is op ons leven, dat van anderen en de aarde.

Daarbij past o.a. mindfulness, bewust eten, bewuster consumeren (minimalisme) en milieubewuster leven.

Vandaar dat ik al deze – en meer – topics aanhaal op mijn blog, omdat ik ze zie als onderdeel van bewust leven.

Hopelijk heeft dit artikel je stof tot nadenken gegeven, doe vooral zelf onderzoek naar waar je meer over wilt weten.

Ik leg mijn visie bij deze niet op, maar deel hem graag voor meer bewustzijn ♡

Lees ook: hoe te beginnen met bewust leven & de valkuilen van bewust leven om aan de slag te gaan!

Liefs Mariëlle

P.S. volg je me al op Instagram? Daar deel ik dagelijks inspiratie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.