Waarom ik geen foundation meer gebruik | Stoppen met make-up?

Volgens mij heb ik al vaker laten vallen dat ik geen foundation meer wil dragen. En dat terwijl ik het in de afgelopen jaren elke dag gebruikte, want mijn huid was alles behalve egaal. Ik hoorde vaak dat geen make-up beter is voor je huid, maar dat was niet eens mijn voornaamste reden. Waarom ik geen foundation meer gebruik leg ik in dit artikel uit. Ga ik nu helemaal stoppen met make-up!?

Geen foundation meer dragen

Waarom ik geen foundation meer gebruik

In een ander artikel deelde ik al wat mijn grootste onzekerheid van de laatste jaren was: mijn onzuivere huid.

Wellicht vind jij het niet eens zo storend, maar ik vond het écht heel erg. En ik had niet eens ernstige acne, dus eigenlijk mocht ik helemaal niet klagen.

Maar ik voelde me er ontzettend rot door: het gaf me veel stress. Zeker omdat ik zoveel foto’s maak voor mijn blog, vond ik het vervelend.

En omdat ik ook echt weleens opmerkingen kreeg over puistjes, zoals iedereen dat in zijn puberteit weleens gehad heeft…

Van elke dag naar ik wil geen foundation meer dragen…

In de afgelopen jaren heb ik heel veel geprobeerd om de puistjes weg te krijgen.

Van een bezoek aan de dokter tot dure skincare, maar helaas met weinig resultaat. Er was geen touw aan vast te knopen.

Eén ding wist ik zeker: skin picking behoorde tot de oorzaken. En waarom deed ik dat? Ik denk omdat ik een perfecte huid wilde, maar perfect bestaat nu eenmaal niet.

Waar anderen zeiden amper iets van mijn acne te zien (deden ze dit uit netheid!?), zag ik het zelf maar al te goed.

Maar zelf hing ik dan ook 24/7 met mijn gezicht zowat in de spiegel.

Er is niemand die tot zo diep in detail op je huid kijkt… Mee-eters hebben we allemaal en zo nu en dan een puistje is ook normaal.

Toch had ik de drang om een perfecte huid te krijgen…

En op social media krijg je ook een vertekend beeld. Maar op een gegeven moment besloot ik die strijd op te geven.

Ik wilde mijn huid accepteren zoals hij was, omdat dat zou zorgen voor minder stress.

En ik wilde om die reden dan ook stoppen met het dragen van foundation. Is ook nog eens beter voor je huid ;)

Geen foundation meer gebruiken

Geen make-up dragen beter voor je huid? | Voordelen

Maar dat was niet de enige reden. Ik ben namelijk ook dol op minimalisme en voer dat op elk mogelijk vlak door.

En toen ik naar mijn make-up stash keek, dacht ik: heb ik dit écht allemaal nodig?

Ik ging steeds vaker voor een look met enkel concealer en poeder.

Op een gegeven moment besloot ik dan ook dat ik foundation niet langer meer nodig had, ondanks mijn onzuivere huid.

Ik had tevens toch nog geen natuurlijke foundation gevonden die ik echt top vond.

Ik ergerde me steeds vaker aan dat je foundation hoe dan ook terugziet op je huid.

Ga ik nu dan helemaal stoppen met make-up?

Spring ik dan nu elke dag de deur uit zonder make-up? Nee. Ik vind make-up nog steeds super leuk om te gebruiken en kies dus voor natuurlijke producten die mijn huid niet verstoppen.

Ik gebruik wel nog concealer & poeder, maar dus geen foundation meer. Dat scheelt weer een stap in de ochtend!

Als mijn huid verbetert, zal ik denk ik alleen nog maar poeder gebruiken. Dat is mijn doel!

Zo, dat was mijn zeer persoonlijke antwoord op de vraag waarom ik geen foundation meer gebruik.

Ik ben erg benieuwd hoe het met jou zit: gebruik jij weleens foundation en dan elke dag?

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Volg:

36 Reacties

 1. Angela | ilovebudgetmakeup.nl
  15 februari 2018 / 07:36

  Ik gebruik elke dag foundation. Ik zie er gewoon frisser en fitter uit met een laagje op. 😊 Voel me er zelfs meer aangekleed door als je snapt wat ik bedoel. Ik mis het wanneer ik het niet draag.

 2. 15 februari 2018 / 09:37

  Ik gebruik zelden foundation. Wel af en toe een licht getinte bb cream. Ik vind het niet lekker zitten, mijn hele gezicht vol, heb ik nooit gevonden ook.

 3. 15 februari 2018 / 10:07

  Ik gebruik altijd foundation wanneer ik make-up draag. Mijn huid ziet er dan wat egaler en frisser uit, waardoor de rest van mijn make-up voor mijn gevoel wat beter uitkomt. Wel draag ik in de zomer soms wat minder omdat ik dan sproetjes krijg en die vind ik te leuk om helemaal weg te camoufleren haha. Knap dat jij eigenlijk geen foundation meer gebruikt!

 4. Merlin
  15 februari 2018 / 10:18

  Ik gebruik omdat het snel is ook alleen maar concealer. Heb wel wat puisten voor al op mn wangen en dit is eigenlijk wel voldoende. Voelt ook lichter

 5. 15 februari 2018 / 10:29

  Ik snap je. :-) Zelf gebruik ik enkel foundation in het weekend. Op een doordeweekse dag draag ik vrijwel geen make-up, hooguit wat mascara, highlighter en soms een beetje oogschaduw. Als ik in het weekend uitga, draag ik meestal wel een ‘full face’, al gebruik ik steeds maar één pompje foundation. Het hoeft er niet in een zichtbare laag bovenop te liggen. :-)

 6. 15 februari 2018 / 14:09

  Ik kan me voorstellen dat oorzaak – gevolg lastig te onderscheiden is bij zoiets! Stoer dat je het ‘perfecte plaatje’ hebt durven loslaten! Ik heb in mijn leven denk ik nog nooit foundation opgehad – nou, misschien zo’n onooglijke bruine laag bij een toneelvoorstelling – maar ik heb ook zelden last van een puistje. Ik draag vaak helemaa geen make-up meer en soms een mascara en heel uitzonderlijk wat oogschaduw. Heb ook wel het idee dat dat bijdraagt aan een gezonde huid, maar ik heb makkelijk praten, want make-up interesseert me ook vrij weinig. Nogmaals: stoer en je ziet er goed uit!

 7. 15 februari 2018 / 15:05

  Ik gebruik elke dag foundation. Ik heb een onzuivere huid en vind het er net wat frisser uitzien als ik het draag.

 8. 15 februari 2018 / 15:51

  Ik heb geen onzuivere huid en nooit gehad ook. Toch gebruik ik altijd foundation; omdat ik vind dat blush en bronzer niet mooi blendt op een kale huid. ;) En blush en bronzer geven juist dat frisse, wakkere effect. Zonder die 3 producten zie ik er gewoon een beetje ziek en pips uit. Zeker op je 42ste hoor, geloof me haha. In de zomer gebruik ik veel minder foundation. En Max Factor Lasting Performance vind ik een heel natuurlijk ogende foundation. Die zie je bijna niet maar versmelt juist heel mooi met de huid. :)

 9. Esther
  15 februari 2018 / 17:03

  Wauw Mariëlle dit is zo herkenbaar! Ik heb al vanaf de basisschool een hele slechte huid met ernstige acné. Dit heeft me zichtbare en onzichtbare littekens opgeleverd helaas. Ergens rond mijn 16e heb ik de stap gezet om naar de dermatoloog te gaan en daar kreeg ik super heftige medicatie voorgeschreven. Geen pretje, maar het heeft uiteindelijk wel geholpen. Mijn huid is nu (ik ben inmiddels 24) stukken beter en ik maak me tegenwoordig meer zorgen om de vele littekens die ik heb dan om onzuiverheden. Voor mij was stoppen met foundation een echt afkickproces en ik vind het soms nog moeilijk. Inmiddels beperk ik me meestal tot concealer en poeder en af en toe wat BB-cream. Een heel enkele keer verlaat ik het huis zelfs zonder camouflage, maar dat is nog net een stapje verder.

 10. 15 februari 2018 / 19:15

  Ik kan me niet voorstellen om geen foundation te gebruiken in een look. Als ik make-up draag wil ik het ook goed doen; ik vind het er vreemd uitzien als ik geen foundation draag maar wel andere make-upproducten. Ik ben dan ook spierwit van mijzelf, dus een beetje een kleurtje is zeker welkom haha! Jij kan het goed hebben hoor :)

 11. 15 februari 2018 / 20:19

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook steeds vaker alleen poeder draag en geen vloeibare foundation meer. Vloeibare foundation vind ik al snel erg zichtbaar en een poeder geeft toch de indruk van een iets meer egale huid (team rode wangen hier, haha!). Ik ga ook regelmatig helemaal zonder make up de deur uit, maar voel me met toch vaak iets zelfverzekerder, omdat ik dan net even wat nadruk kan leggen op dingen die ik mooi vind aan mezelf (mijn ogen en lippen bijvoorbeeld).

  Ik snap heel goed waarom je geen foundation meer draagt!

 12. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:44

  En dat is nu precies de reden dat ik het niet meer draag haha ;) Maar thanks voor je reactie Angela :)

 13. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:44

  Hihi dat maakt de keuze eenvoudig, hè Jenn? :)

 14. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:44

  Hihi thanks Kirsty <3 Ik weet nog wel dat we het 'vroeger' in de trein hadden over onze huid! Hoe is dat bij jou nu?

 15. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:45

  Heerlijk hè, dat lichtere gevoel? En het is inderdaad lekker snel :D

 16. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:45

  Hihi precies, een zichtbare laag is het laatste dat ik wil!

 17. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:46

  Hihi dankjewel lieve Hermien! Ik denk dat make-up bij mij niet zo’n grote rol speelt. Als ik het dagen niet draag, merk ik eigenlijk nog maar weinig verschil! Maar het is natuurlijk altijd een fijn idee als het kan luchten :)

 18. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:46

  Echt waar? :O Is me helemaal niet opgevallen joh, je bent een beauty :)

 19. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:47

  Haha Max Factor gebruik ik al niet ;) Ik denk dat blush & bronzer op een gezonde huid ook prima blijven zitten! Ik poeder het geheel sowieso altijd goed af!

 20. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:49

  Hee Esther, wat leuk om je hier te zien :) Thanks voor het delen van jouw ervaring! Heb je antibiotica ofzo gehad? Ik heb ook wat doktersmiddeltjes gehad, maar daar werd ik niet vrolijk van. Het hielp helaas niet :( Gelukkig is jouw huid nu rustiger! Hopelijk trekken de littekens snel weg (al weet ik dat dit heel lang kan duren).

 21. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:49

  Hihi dankjewel Kelly <3

 22. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:49

  Super goed Eline :) Dat laagje zat me inderdaad ook dwars, ik vond het op een gegeven moment gewoon niet meer mooi staan!

 23. 15 februari 2018 / 21:01

  Je bent hartstikke mooi zo hoor! Super dat je jezelf nu echt (letterlijk!) meer durft te laten zien. Met een beetje mazzel word je huid er misschien nog wel rustiger van ook.
  Ik hou ook echt niet van iets op mijn gezicht, mijn huid kan niet goed tegen reinigen en dan ben ik ook best wel lui, haha, dus ik gebruik helemaal geen make-up. Grote voordeel is dat nooit iemand denkt dat ik ziek ben als ik geen mascara op heb ;)

 24. Chereley
  15 februari 2018 / 22:45

  Knap van je! Voor mijn werk in een drogist zou het een beetje gek zijn als ik zonder make-up zou verschijnen (zeker omdat ik een onzuivere huid heb met vlekjes en littekentjes) maar ik vind het heerlijk om op mijn vrije dagen helemaal niets te dragen! Nou ja, wel een mascaraatje en soms een bb. 😅 ik draag overigens ook alleen natuurlijke make-up en dát heeft wél heel veel verschil gemaakt wat betreft mijn onzuivere huid. Sinds die tijd geen onderhuidse ontstekingen meer…🎉

 25. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 22:55

  Oh dat is ook heerlijk zeg hihi! Voor mijn huid maakt het helaas niet uit, heb al eens dagen zonder make-up geprobeerd. Maar dankjewel lieve Linda :)

 26. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 22:55

  Ik ben ZO benieuwd naar welke merken/producten je gebruikt dan hihi :) Hopelijk leer ik wat nieuws kennen!!

 27. 16 februari 2018 / 18:45

  Je bent prachtig, met en zonder foundation! Zelf ben ik ook al een hele tijd geleden gestopt met het dragen van een foundation, ik wilde ook meer richting een natuurlijk effect. En kwam al snel bij een fijne BB Cream uit. Hier voel ik mij fijn bij, voorzie mijn huid van een klein tintje en daar voel ik mij het lekkerst bij. Maar dat hele egale effect van een foundation mis ik helemaal niet :)

 28. Mariëlle
  Auteur
  16 februari 2018 / 20:22

  Hihi dankjewel lieve Linda <3 En goed bezig :)

 29. Chereley
  16 februari 2018 / 20:38

  Ik gebruik Mineralissima poederfoundation, pacifica BB of Annemarie Borlind anti age foundation (antiage niet echt nodig, maar kon er toevallig aan komen). Ik weet alleen niet of ze vegan zijn, want dat vind jij belangrijk, he? Ik kijk alleen naar het natuurlijke aspect. 😊 maar je hebt gelijk; de zoektocht naar de perfecte natuurlijke foundation is er 1 met hindernissen..er zijn er maar weinig écht goed..

 30. Mariëlle
  Auteur
  16 februari 2018 / 22:08

  Hihi thanks voor je reactie :) Ik gebruik inderdaad vegan producten, maar Mineralissima & Pacifica zijn sowieso hele fijne merken!

 31. Michelle
  15 maart 2019 / 23:10

  Ik heb ook een onzuivere huid met veel littekens en puistjes ik draag natuurlijke make-up over het algemeen maar mijn foundation is als enige niet natuurlijk van merk essence vind de kleur heel goed en hij dekt mooi en dat maar voor 3.70 maar liefst wil ik een natuurlijke foundation omdat die huid niet verstikken volgens mij en van de Essence krijg juist meer puistjes in me gezicht en tegen het parfum kan niet zo goed tegen , helaas had ik onlangs van het merk benecos foundation getest maar smeert niet fijn uit en droogt zo snel weer op dat ik lastig vind om aan te brengen dus ben nog wel op zoek naar goede foundation die dekt en goed uit smeert maar wel 100% natuurlijk en dierproefvrij is

 32. Mariëlle
  Auteur
  16 maart 2019 / 13:58

  Hi Michelle, wat vervelend! Ken je Inika al? Als je zoekt op mijn blog, kom je een aantal reviews van het merk tegen. Wel wat prijziger, maar ik vind de producten erg fijn. Boho zou je ook kunnen proberen :)

 33. kayla
  3 november 2020 / 15:13

  Bedankt voor de info, leuk geschreven! :)

 34. Mariëlle
  Auteur
  3 november 2020 / 15:20

  Dankjewel Kayla :)

 35. Rina
  2 december 2020 / 19:00

  Bedankt voor de info! Leuk geschreven :)

 36. Mariëlle
  Auteur
  2 december 2020 / 20:19

  Dankjewel Rina! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.