Waarom ik geen foundation meer gebruik | Stoppen met make-up?

Als puber was ik een beauty lover, mijn blog reis begon zelfs met een beauty blog. Maar het dragen van foundation ging me tegenstaan. Ik wilde op een gegeven moment liever geen foundation meer dragen, maar mijn huid was niet egaal. Het is makkelijk om dan te zeggen: dat maakt toch niet uit, stop er lekker mee. Maar wie ervaring heeft met puistjes, weet dat dat niet zo makkelijk is. Je kunt dan zoeken naar een (natuurlijke) foundation die geen puistjes veroorzaakt, óf je besluit: ik wil geen foundation meer dragen. Dat is wat ik deed en ik deel graag mijn ervaring. Waarom ik geen foundation meer gebruik lees je dus hier, inclusief tips.

Geen foundation meer dragen

Waarom ik geen foundation meer gebruik

In een ander artikel deelde ik al wat mijn grootste onzekerheid van mijn jongere jaren was: mijn onzuivere huid.

Wellicht vind jij het bij jezelf of anderen niet storend, ik vond het wel heel erg. En ik had niet eens ernstige acne.

Maar ik voelde me er ontzettend rot door: het gaf me veel stress. Zeker omdat ik zoveel foto’s maak voor mijn blog.

En omdat ik ook echt weleens opmerkingen kreeg over puistjes, zoals velen dat in de puberteit weleens gehad hebben.

Van elke dag naar: ik wil geen foundation meer dragen

In de afgelopen jaren heb ik heel veel geprobeerd om de puistjes weg te krijgen. Van medicatie via de dokter tot dure skincare: geen resultaat.

Eén ding wist ik zeker: skin picking behoorde tot de oorzaken. Waarom deed ik dat? Ik denk omdat ik een perfecte huid wilde en vanwege stress.

Waar anderen zeiden amper iets te zien (uit netheid dacht ik), zag ik het zelf al te goed. Maar ik hing dan ook 24/7 met mijn gezicht zowat in de spiegel.

Er is niemand die tot zo diep in detail op je huid kijkt… Ik ook niet bij anderen. Mee-eters hebben we allemaal en zo nu en dan een puistje is normaal.

Op social media krijg je echter een vertekend beeld. Ik besloot mijn huid te willen accepteren zoals ie was, omdat dat zou zorgen voor minder stress.

Om die reden wilde ik dan ook stoppen met het dragen van foundation. En ik had nog wel wat redenen die ik erbij kon optellen!

Geen foundation meer gebruiken

Geen make-up dragen beter voor je huid? [voordelen]

Tijdens mijn research voor een egale huid, las ik vaak dat geen make-up dragen beter is voor je huid (zie ook deze bron).

Dat betekende voor mij niet dat ik helemaal géén make-up meer ging dragen, want ik vind het juist heel leuk en mooi.

Ik vind het wél belangrijk dat ik het niet draag om dingen te verbergen (uit onzekerheid), maar inderdaad vanuit die passie.

Mijn zoektocht naar natuurlijke foundations ging niet makkelijk, ik heb nooit een fijn natuurlijk alternatief voor foundation gevonden.

Dan maar stoppen! Want je kunt ook make-up zonder foundation dragen, bijvoorbeeld alleen poeder zonder foundation (& concealer).

Omdat ik minimalisme interessant vind, is dat voor mij een extra reden geweest om die foundation lekker te skippen.

Als je (stukje bij beetje) minder make-up draagt, kun je steeds meer accepteren hoe het werkelijk is (onzuiver of niet).

Ik ging me ook steeds meer ergeren aan hoe je (synthetische) foundation zo op de huid ziet liggen. Wellicht herken je dat?

Tips voor als je wilt stoppen met foundation

Mocht je nu ook willen stoppen met foundation of make-up overall, dan wil ik je graag nog wat tips geven om je hierin te ondersteunen.

Foundation gaat je geen acceptatie van je huid of jezelf geven, dat doe je met je mindset en met zelfliefde. Ofwel: van binnenuit.

Wat als júist die onzekerheid puistjes geeft en de stress daarover nog meer? Check mijn coachpagina als je vanuit binnen wilt werken.

Je kunt ook vanuit binnen werken qua gezondheid, dan is een gezonde huid vanzelf het gevolg. Lees mijn artikel met acne tips & over hormoonbalans.

Als het niet goed voelt hoef je niet direct te stoppen, doe het op jouw tempo. Ik ging over op natuurlijke producten en ben steeds minder gaan dragen.

Zo koos ik voor de Inika concealer & poeder (die heeft ook een goede dekking). En steeds vaker draag ik enkel nog de poeder, mijn huid is ook egaler dan ooit.

Ik heb gemerkt dat hoe meer ik mezelf ben gaan accepteren, hoe rustiger mijn huid werd. Uiteraard speelde ook de zorg voor mijn gezondheid daarin mee.

Voor veel vrouwen verminderen hun puistjes ook door geen foundation meer te dragen, dus dat speelt zeker mee. Give it a try ;)

Draag jij nog make-up? Laat het weten in een reactie!

Liefs Mariëlle

42 Reacties

 1. Angela | ilovebudgetmakeup.nl
  15 februari 2018 / 07:36

  Ik gebruik elke dag foundation. Ik zie er gewoon frisser en fitter uit met een laagje op. 😊 Voel me er zelfs meer aangekleed door als je snapt wat ik bedoel. Ik mis het wanneer ik het niet draag.

 2. 15 februari 2018 / 09:37

  Ik gebruik zelden foundation. Wel af en toe een licht getinte bb cream. Ik vind het niet lekker zitten, mijn hele gezicht vol, heb ik nooit gevonden ook.

 3. 15 februari 2018 / 10:07

  Ik gebruik altijd foundation wanneer ik make-up draag. Mijn huid ziet er dan wat egaler en frisser uit, waardoor de rest van mijn make-up voor mijn gevoel wat beter uitkomt. Wel draag ik in de zomer soms wat minder omdat ik dan sproetjes krijg en die vind ik te leuk om helemaal weg te camoufleren haha. Knap dat jij eigenlijk geen foundation meer gebruikt!

 4. Merlin
  15 februari 2018 / 10:18

  Ik gebruik omdat het snel is ook alleen maar concealer. Heb wel wat puisten voor al op mn wangen en dit is eigenlijk wel voldoende. Voelt ook lichter

 5. 15 februari 2018 / 10:29

  Ik snap je. :-) Zelf gebruik ik enkel foundation in het weekend. Op een doordeweekse dag draag ik vrijwel geen make-up, hooguit wat mascara, highlighter en soms een beetje oogschaduw. Als ik in het weekend uitga, draag ik meestal wel een ‘full face’, al gebruik ik steeds maar één pompje foundation. Het hoeft er niet in een zichtbare laag bovenop te liggen. :-)

 6. 15 februari 2018 / 14:09

  Ik kan me voorstellen dat oorzaak – gevolg lastig te onderscheiden is bij zoiets! Stoer dat je het ‘perfecte plaatje’ hebt durven loslaten! Ik heb in mijn leven denk ik nog nooit foundation opgehad – nou, misschien zo’n onooglijke bruine laag bij een toneelvoorstelling – maar ik heb ook zelden last van een puistje. Ik draag vaak helemaa geen make-up meer en soms een mascara en heel uitzonderlijk wat oogschaduw. Heb ook wel het idee dat dat bijdraagt aan een gezonde huid, maar ik heb makkelijk praten, want make-up interesseert me ook vrij weinig. Nogmaals: stoer en je ziet er goed uit!

 7. 15 februari 2018 / 15:05

  Ik gebruik elke dag foundation. Ik heb een onzuivere huid en vind het er net wat frisser uitzien als ik het draag.

 8. 15 februari 2018 / 15:51

  Ik heb geen onzuivere huid en nooit gehad ook. Toch gebruik ik altijd foundation; omdat ik vind dat blush en bronzer niet mooi blendt op een kale huid. ;) En blush en bronzer geven juist dat frisse, wakkere effect. Zonder die 3 producten zie ik er gewoon een beetje ziek en pips uit. Zeker op je 42ste hoor, geloof me haha. In de zomer gebruik ik veel minder foundation. En Max Factor Lasting Performance vind ik een heel natuurlijk ogende foundation. Die zie je bijna niet maar versmelt juist heel mooi met de huid. :)

 9. Esther
  15 februari 2018 / 17:03

  Wauw Mariëlle dit is zo herkenbaar! Ik heb al vanaf de basisschool een hele slechte huid met ernstige acné. Dit heeft me zichtbare en onzichtbare littekens opgeleverd helaas. Ergens rond mijn 16e heb ik de stap gezet om naar de dermatoloog te gaan en daar kreeg ik super heftige medicatie voorgeschreven. Geen pretje, maar het heeft uiteindelijk wel geholpen. Mijn huid is nu (ik ben inmiddels 24) stukken beter en ik maak me tegenwoordig meer zorgen om de vele littekens die ik heb dan om onzuiverheden. Voor mij was stoppen met foundation een echt afkickproces en ik vind het soms nog moeilijk. Inmiddels beperk ik me meestal tot concealer en poeder en af en toe wat BB-cream. Een heel enkele keer verlaat ik het huis zelfs zonder camouflage, maar dat is nog net een stapje verder.

 10. 15 februari 2018 / 19:15

  Ik kan me niet voorstellen om geen foundation te gebruiken in een look. Als ik make-up draag wil ik het ook goed doen; ik vind het er vreemd uitzien als ik geen foundation draag maar wel andere make-upproducten. Ik ben dan ook spierwit van mijzelf, dus een beetje een kleurtje is zeker welkom haha! Jij kan het goed hebben hoor :)

 11. 15 februari 2018 / 20:19

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook steeds vaker alleen poeder draag en geen vloeibare foundation meer. Vloeibare foundation vind ik al snel erg zichtbaar en een poeder geeft toch de indruk van een iets meer egale huid (team rode wangen hier, haha!). Ik ga ook regelmatig helemaal zonder make up de deur uit, maar voel me met toch vaak iets zelfverzekerder, omdat ik dan net even wat nadruk kan leggen op dingen die ik mooi vind aan mezelf (mijn ogen en lippen bijvoorbeeld).

  Ik snap heel goed waarom je geen foundation meer draagt!

 12. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:44

  En dat is nu precies de reden dat ik het niet meer draag haha ;) Maar thanks voor je reactie Angela :)

 13. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:44

  Hihi dat maakt de keuze eenvoudig, hè Jenn? :)

 14. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:44

  Hihi thanks Kirsty <3 Ik weet nog wel dat we het 'vroeger' in de trein hadden over onze huid! Hoe is dat bij jou nu?

 15. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:45

  Heerlijk hè, dat lichtere gevoel? En het is inderdaad lekker snel :D

 16. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:45

  Hihi precies, een zichtbare laag is het laatste dat ik wil!

 17. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:46

  Hihi dankjewel lieve Hermien! Ik denk dat make-up bij mij niet zo’n grote rol speelt. Als ik het dagen niet draag, merk ik eigenlijk nog maar weinig verschil! Maar het is natuurlijk altijd een fijn idee als het kan luchten :)

 18. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:46

  Echt waar? :O Is me helemaal niet opgevallen joh, je bent een beauty :)

 19. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:47

  Haha Max Factor gebruik ik al niet ;) Ik denk dat blush & bronzer op een gezonde huid ook prima blijven zitten! Ik poeder het geheel sowieso altijd goed af!

 20. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:49

  Hee Esther, wat leuk om je hier te zien :) Thanks voor het delen van jouw ervaring! Heb je antibiotica ofzo gehad? Ik heb ook wat doktersmiddeltjes gehad, maar daar werd ik niet vrolijk van. Het hielp helaas niet :( Gelukkig is jouw huid nu rustiger! Hopelijk trekken de littekens snel weg (al weet ik dat dit heel lang kan duren).

 21. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:49

  Hihi dankjewel Kelly <3

 22. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 20:49

  Super goed Eline :) Dat laagje zat me inderdaad ook dwars, ik vond het op een gegeven moment gewoon niet meer mooi staan!

 23. 15 februari 2018 / 21:01

  Je bent hartstikke mooi zo hoor! Super dat je jezelf nu echt (letterlijk!) meer durft te laten zien. Met een beetje mazzel word je huid er misschien nog wel rustiger van ook.
  Ik hou ook echt niet van iets op mijn gezicht, mijn huid kan niet goed tegen reinigen en dan ben ik ook best wel lui, haha, dus ik gebruik helemaal geen make-up. Grote voordeel is dat nooit iemand denkt dat ik ziek ben als ik geen mascara op heb ;)

 24. Chereley
  15 februari 2018 / 22:45

  Knap van je! Voor mijn werk in een drogist zou het een beetje gek zijn als ik zonder make-up zou verschijnen (zeker omdat ik een onzuivere huid heb met vlekjes en littekentjes) maar ik vind het heerlijk om op mijn vrije dagen helemaal niets te dragen! Nou ja, wel een mascaraatje en soms een bb. 😅 ik draag overigens ook alleen natuurlijke make-up en dát heeft wél heel veel verschil gemaakt wat betreft mijn onzuivere huid. Sinds die tijd geen onderhuidse ontstekingen meer…🎉

 25. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 22:55

  Oh dat is ook heerlijk zeg hihi! Voor mijn huid maakt het helaas niet uit, heb al eens dagen zonder make-up geprobeerd. Maar dankjewel lieve Linda :)

 26. Mariëlle
  Auteur
  15 februari 2018 / 22:55

  Ik ben ZO benieuwd naar welke merken/producten je gebruikt dan hihi :) Hopelijk leer ik wat nieuws kennen!!

 27. 16 februari 2018 / 18:45

  Je bent prachtig, met en zonder foundation! Zelf ben ik ook al een hele tijd geleden gestopt met het dragen van een foundation, ik wilde ook meer richting een natuurlijk effect. En kwam al snel bij een fijne BB Cream uit. Hier voel ik mij fijn bij, voorzie mijn huid van een klein tintje en daar voel ik mij het lekkerst bij. Maar dat hele egale effect van een foundation mis ik helemaal niet :)

 28. Mariëlle
  Auteur
  16 februari 2018 / 20:22

  Hihi dankjewel lieve Linda <3 En goed bezig :)

 29. Chereley
  16 februari 2018 / 20:38

  Ik gebruik Mineralissima poederfoundation, pacifica BB of Annemarie Borlind anti age foundation (antiage niet echt nodig, maar kon er toevallig aan komen). Ik weet alleen niet of ze vegan zijn, want dat vind jij belangrijk, he? Ik kijk alleen naar het natuurlijke aspect. 😊 maar je hebt gelijk; de zoektocht naar de perfecte natuurlijke foundation is er 1 met hindernissen..er zijn er maar weinig écht goed..

 30. Mariëlle
  Auteur
  16 februari 2018 / 22:08

  Hihi thanks voor je reactie :) Ik gebruik inderdaad vegan producten, maar Mineralissima & Pacifica zijn sowieso hele fijne merken!

 31. Michelle
  15 maart 2019 / 23:10

  Ik heb ook een onzuivere huid met veel littekens en puistjes ik draag natuurlijke make-up over het algemeen maar mijn foundation is als enige niet natuurlijk van merk essence vind de kleur heel goed en hij dekt mooi en dat maar voor 3.70 maar liefst wil ik een natuurlijke foundation omdat die huid niet verstikken volgens mij en van de Essence krijg juist meer puistjes in me gezicht en tegen het parfum kan niet zo goed tegen , helaas had ik onlangs van het merk benecos foundation getest maar smeert niet fijn uit en droogt zo snel weer op dat ik lastig vind om aan te brengen dus ben nog wel op zoek naar goede foundation die dekt en goed uit smeert maar wel 100% natuurlijk en dierproefvrij is

 32. Mariëlle
  Auteur
  16 maart 2019 / 13:58

  Hi Michelle, wat vervelend! Ken je Inika al? Als je zoekt op mijn blog, kom je een aantal reviews van het merk tegen. Wel wat prijziger, maar ik vind de producten erg fijn. Boho zou je ook kunnen proberen :)

 33. kayla
  3 november 2020 / 15:13

  Bedankt voor de info, leuk geschreven! :)

 34. Mariëlle
  Auteur
  3 november 2020 / 15:20

  Dankjewel Kayla :)

 35. Rina
  2 december 2020 / 19:00

  Bedankt voor de info! Leuk geschreven :)

 36. Mariëlle
  Auteur
  2 december 2020 / 20:19

  Dankjewel Rina! :)

 37. Sabine
  4 juli 2021 / 10:52

  Wat goed van je dat je geen foundation meer draagt!
  Ik heb ook last van acné, maar het is niet zo dat mijn hele gezicht eronder zit. Dankzij peelings is het een stuk rustiger geworden.

  Ik was altijd gericht op het krijgen van een perfecte huid, dit heb ik nu losgelaten. Mijn doel is nu: een zo rustig mogelijke huid. Ik heb gemerkt dat ik dit het beste voor elkaar krijg als ik gezond eet (niet te vet en niet teveel suiker) en genoeg water drink.

  Momenteel gebruik ik wel foundation, deze heb ik via m’n schoonheidsspecialiste gekocht. Dit is van het merk synergie skin, puur minerale make-up. Er zitten ook veel verzorgende ingrediënten in. Het is een loose powder foundation. Hij egaliseert mooi, maar heeft niet een overdreven dekking. Als ik wat puistjes heb, stip ik die nog wat aan met een andere foundation van synergie, die je ook als concealer kan gebruiken. Op m’n ogen doe ik niet veel, alleen wat oogpotlood en mascara en af en toe oogschaduw. Lippen beetje hetzelfde, af en toe lippenstift of lipgloss, zeker niet elke dag.

 38. Mariëlle
  Auteur
  5 juli 2021 / 12:45

  Wat mooi dat je dat ook hebt losgelaten en de focus nu ligt op een zo rustig mogelijke huid (ik zou nog shiften naar gezonde huid, dan ligt de focus niet meer op de structuur).

 39. Shirley Ann
  19 augustus 2021 / 23:04

  Net als jij merk ik echt wel het verschil met me huid nu ik geen foundation meer gebruik. Ik vind die extra laag op me gezicht niet zo heel fijn meer. Gebruik nu alleen wat poeder, concealer, mascara, wenkbrauw product en soms wat blush. Dat is voor mij genoeg.

 40. Mariëlle
  Auteur
  20 augustus 2021 / 15:26

  Fijn dat dat voor jou ook genoeg is :)

 41. Sabine
  14 november 2021 / 09:02

  Het heeft ook veel te maken met mindset denk ik. Zelf heb ik ook een paar onzuiverheden, maar niet hele erge acné. Een tijd geleden besloot ik om, na het lezen van jouw blog, ook eens een keer geen foundation te dragen. Gewoon eens testen hoe m’n huid eruit zou zien met alleen een beetje concealer op de plekken waar de onzuiverheden het meeste opvallen. Beetje poeder eroverheen en klaar! Dus ik stond de volgende dag met goede moed voor de spiegel. Toen ik de concealer en poeder (en blush en mascara) had aangebracht, was ik oprecht heel erg blij en opgelucht. Je zag gewoon m’n eigen huid er nog door heen, maar dan mooier. Je denkt dan: okee, dus eigenlijk heb ik niet veel nodig. Dat verschil merk ik nu nog steeds: als ik foundation draag denk ik de hele tijd: m’n huid ziet er nu mooi uit, maar dat komt omdat ik foundation draag.
  Als ik alleen concealer en poeder draag, denk ik: ik heb niet veel make-up op en toch zie ik er mooi uit.
  Ik kan soms nog wel eens twijfelen, foundation of concealer. Maar dan denk ik aan wat het doet met mijn mindset en dan besluit ik toch alleen concealer op te doen.

 42. Mariëlle
  Auteur
  14 november 2021 / 15:02

  Wat leuk om te horen van je Sabine, fijn :D

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.