Wat is een Capsule Wardrobe? Less = more

Hoewel ik altijd zeg dat ik schrijf over beauty, fashion, lifestyle en travel, staan er niet zoveel artikelen over fashion online. Toch vind ik kleding heel leuk, maar ik heb lang fashion struggles gehad. Dankzij minimalisme leerde ik de term Capsule Wardrobe kennen en daar heb ik me flink in verdiept. Wat is het, hoe is het ontstaan, wat zijn de voordelen en hoe kun je er een samenstellen? Ik leg het je graag uit!

Capsule wardrobe

Het ontstaan | Susie Faux & Donna Karan

Eigenlijk gaat het ontstaan van de term Capsule Wardrobe al terug naar de jaren ’70. Het werd bedacht in het kleine boetiekje ‘Wardrobe’ van Susie Faux in London.

Zij stelde dat een capsule bestaat uit ongeveer 30 kledingstukken die essentieel zijn en makkelijk te combineren. Ze is daardoor misschien wel de voorloper van Marie Kondo!

Donna Karan heeft dit idee nog meer bekendheid gegeven, met een speciale capsule collectie.

Wereldwijd bekend door Project 333

Maar de term werd pas écht bekend door Courtney Carver, de bedenker van Project 333. Ze had veel stress en schulden, was alles behalve gelukkig en startte met opruimen om haar leven aan te pakken.

Daarbij kwam ze er achter dat ze het grootste deel van haar kleding niet eens droeg en hield daarom maar 33 kledingstukken over. Deze droeg ze 3 maanden lang en kocht verder niets nieuws.

Haar ervaring met Project 333 deelde ze op haar blog en daardoor heeft de Capsule Wardrobe nog meer internationale bekendheid gekregen. Er zijn heel wat Youtubers en bloggers die erover praten!

Capsule wardrobe samenstellen

Wat is een Capsule Wardrobe?

Een Capsule Wardrobe is een kledingselectie van enkel de leukste en meest essentiële items, die goed met elkaar te combineren zijn. Eigenlijk komt dat neer op enkel favorieten bezitten!

Officieel bestaat een capsule uit 37 items qua broeken, rokjes, jurken, t-shirts, truien, vesten, jassen en schoenen. Je verwacht het niet, maar met die items kun je al gauw meer dan 80 outfits samenstellen.

Gelukkig tellen ondergoed, sportkleding, pyjama’s en andere accessoires niet mee in dit aantal, dus dat scheelt gelukkig weer. Zoals je misschien begrijpt, zijn basics bij een Capsule Wardrobe onmisbaar.

Je kunt een capsule maken per seizoen, halfjaar of jaar. Gedurende een periode stel je jouw ideale kledingkast samen en draag je die items in allerlei combinaties. Verder koop je niets nieuws!

De 20 voordelen van een Capsule Wardrobe

Als je bedenkt dat je 20% van je kleding draagt in 80% van de tijd, dan is een capsule niet eens zo’n gek idee. Maar het heeft ook echt een heleboel voordelen. Ik som er maar liefst 20 voor je op:

 • Werkt efficiënt
 • Geeft je overzicht
 • Minder miskopen
 • Beter voor het milieu
 • Alles is te combineren
 • Het maakt je creatiever
 • Het bespaart je veel geld
 • Je ervaart rust in je hoofd
 • Het bespaart je veel moeite
 • Nooit meer een kledingcrisis
 • Voortaan ben je blij met je outfits
 • Je krijg er meer zelfvertrouwen door
 • Je hoeft er niet meer over na te denken
 • Het helpt je om je eigen stijl te ontdekken
 • Beter voor kledingarbeiders (zie The True Cost)
 • Past perfect bij een minimalistisch en simpel leven
 • Het bespaart je enorm veel tijd bij jezelf klaarmaken
 • Je kunt nu investeren in items van een goede kwaliteit
 • Het laat je inzien dat je minder nodig hebt dan je dacht
 • Je hoeft minder beslissingen te nemen bij het aankleden

Capsule Wardrobe inspiratie

Als deze term net op je pad komt, dan heb je wellicht heel veel vragen. Hoe moet je dat voor je zien en hoe kun je leven met zo weinig kleding? Mijn tip is om lekker veel inspiratie op te doen.

Ik heb zelf uren besteed aan het kijken van Youtube video’s over dit onderwerp, heerlijk! Maar ook op blogs en Pinterest vind je genoeg inspiratie. Er zijn tevens boeken over verkrijgbaar. Mijn favorieten:

Youtube video’s, Engels:

 • Holly Casto: how to declutter your closet & build a capsule wardrobe
 • Mademoiselle: how to build a 10×10 wardrobe (capsule essentials)
 • My Green Closet: 10 ways a capsule wardrobe can change your life
 • Sarah Nourse: 10 essential basics – capsule, minimal, wardrobe
 • Use less: get started with a capsule wardrobe

Blogs, Nederlands:

 • Growthinkers: de voordelen van een capsule wardrobe
 • Vance: waarom je maar 37 kledingstukken nodig hebt

Boeken, Engels:

Mijn ervaring: heb ik een Capsule Wardrobe?

Toen ik me had ingelezen op de term, kon ik het niet laten om ook aan de slag te gaan. Zeker omdat ik altijd zoveel moeite had met het vinden van mijn kledingstijl. Ik wil mijn ervaring graag even delen!

Officieel gezien heb ik geen echte capsule, want ik tel mijn items niet. Oké, speciaal voor dit artikel wel: ik heb 70 items. Maar dat is wel voor het hele jaar, ik doe zelf niet aan de seizoenswissel.

Vergeleken met vroeger heb ik nog maar één vijfde en ik vind dat zo fijn! Ik heb nu namelijk bereikt wat ik wilde: elke dag zonder na te denken een outfit dragen waar ik me goed in voel.

Ik heb altijd wat om aan te trekken, nooit meer een kledingcrisis, voel me zeker, bespaar veel tijd én geld. Bovendien is het beter voor het duurzaam. Dit alles maakt dat ik het een geweldig concept vind!

Mocht je willen zien wat voor outfits ik maak met mijn ‘capsule wardrobe’, check dan mijn simple wardrobe Pinterest bord.

Tot slot: hoe kun je een Capsule Wardrobe samenstellen?

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen en inspiratie gegeven. Lees zeker even de vervolgen op dit artikel en andere fijne artikelen die hier perfect bij passen, als je wilt weten hoe je er een samenstelt:

Kende jij de term al en hoe is het met jouw kledingkast gesteld?

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Volg:
Share:

14 Reacties

 1. 7 juli 2017 / 07:01

  Wat ziet jouw kast er mooi opgeruimd en overzichtelijk uit! Daar kan ik soms best een beetje jaloers op zijn. Mijn kast puilt ook niet uit, maar de uitdaging van een capsule wardrobe durf ik nog niet aan te gaan.

 2. 7 juli 2017 / 07:32

  Dit is voor mij niet weg gelegd haha
  Ik hou teveel van kleding shoppen.
  Liefs Jorinda

 3. carola donkelaar
  7 juli 2017 / 08:29

  Ik probeer ook minder te shoppen want mn kast is bomvol
  Je blijft inspiratie voor me!
  Heel goed bezig :)

 4. 7 juli 2017 / 10:07

  Mijn kast is ook echt bomvol en heb daarnaast ook nog eens overal dozen staan met spullen die ik nevernooit meer draag of aanraak. Heel zonde; en ik zou willen dat ik er vanaf kwam!

 5. 7 juli 2017 / 18:27

  Mooie garderobe! Ik ben ook mijn aantal kledingstukken aan het minderen, maar met mijn zwangerschappen tussendoor schiet het nog niet echt op, hahaha. Hopelijk dit najaar!

 6. 7 juli 2017 / 23:17

  Dat gaat me niet lukken hoor haha! Het is inderdaad wel zo dat ik doordeweeks vaak dezelfde items pak, maar dat is natuurlijk per seizoen verschillend. En ik heb leuke items in de kast hangen voor speciale momenten. Ook weer afhankelijk van het feestje, in welke bui ik ben en hoe ik in mijn vel zit. Soms heb ik zin in iets casuals, dan weer heb ik zin in die ene jurk, mits ik vind dat het kan en ik niet te veel buik heb op dat moment haha. ;) Nee, wat betreft kleding heb ik graag wat te kiezen. Een capsule-make-uplade zou me beter afgaan. :) Wel knap van je!

 7. 10 juli 2017 / 12:52

  Erg leuk om zo een kijkje in jouw kledingkast te krijgen! Fijn ook dat je een manier hebt gevonden die werkt voor jou. En kan mijn erg goed voorstellen dat dit meer rust geeft. Alhoewel is al veel minimalistischer leef is mijn kledingkast een kritisch puntje. Wel heb ik de laatste jaren al met mijzelf afgesproken dat ik alleen kleding in mijn kast wil hebben waar ik blij van wordt. Afgelopen Koningsdag verkocht ik het overige deel van mijn kleding en dat voelde erg goed!

 8. 14 juli 2017 / 19:29

  Je bent goed bezig Linda <3

 9. 14 juli 2017 / 19:30

  Hihi dat is prima toch? Je moet doen waar je je goed bij voelt!

 10. 14 juli 2017 / 19:31

  Hihi snap ik!

 11. 14 juli 2017 / 19:31

  Ik help je graag hoor hihi!

 12. 14 juli 2017 / 19:31

  Aaah zo lief, thanks <3

 13. 14 juli 2017 / 19:31

  Als jij je er goed bij voelt, is het prima toch :)

 14. 14 juli 2017 / 19:31

  Hihi ik help je graag :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

37   178
24   156
27   142
34   187
26   227

Follow on Instagram